Membraneuze Nefropathie en obesitas, het ketogeen dieet als medicijn

Hoe Edith van der Bol haar auto-immuunziekte onder controle kreeg

Jarenlange pogingen om af te vallen hadden Edith van der Bol iets geleerd, namelijk dat het moeilijk zo niet onmogelijk voor haar was om gewicht kwijt te raken. Toch móest het vanwege een toenemend aantal medische aandoeningen waaronder een auto-immuunziekte. Na een tip van haar internist kwam ze op het spoor van het keto-dieet. Het resultaat dat ze behaalde was zo indrukwekkend dat ze op haar beurt de internist inspireerde.

Edith van der Bol (56) werkte onder meer als bibliothecaris en deed een opleiding voor doktersassistent. De gewichtsproblemen waar ze al jaren mee kampte, werden na haar zwangerschap steeds groter. “Vanaf mijn puberteit was ik er al mee bezig. Rond een zwangerschap gaat de hormoonhuishouding flink overhoop. Ik zat een tijdlang minder lekker in mijn vel en compenseerde dat met onverstandige eetgewoontes. Daarna deed ik twintig jaar lang allerlei pogingen om te lijnen, met als enige resultaat dat ik rond mijn 50ste zo’n 115 kg woog en een BMI van 37 had.”

Dikke enkels

Met dikke (vocht vasthoudende) enkels belandde Edith in 2015 bij de internist. “Ik had ook een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en een vitamine D-tekort. Bij de internist bleek dat ik membraneuze nefropathie had, een auto-immuunziekte van de nieren waarbij de nierfilters minder goed werken en eiwitten verloren gaan. Daar schrok ik erg van.”

“Schadebeperkende middelen zoals cholesterol- en bloeddrukverlagende medicatie waren gelukkig afdoende. Maar het ging duidelijk niet goed met mij. Ook met de medicijnen gingen de nieren er nog weinig op vooruit. Uiteraard kreeg ik het advies om toch vooral af te vallen. Moeilijk, zo niet onmogelijk, dacht ik.”

Koolhydraatarm

“Mijn internist Yvo Sijpkens adviseerde een koolhydraatarm dieet en raadde het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter! van Hanno Pijl en Karine Hoenderdos aan. Ik heb het gekocht, gelezen en gevolgd, maar helaas ging het net als bij andere diëten, de goede voornemens gingen het putje in omdat ik de hele dag honger had.”

De goede voornemens gingen het putje in omdat ik de hele dag honger had

“‘Toch moet er iets zijn met de koolhydraatarme aanpak’, dacht ik. ‘Anders had ik dat advies toch niet gekregen?’ Op internet vond ik video’s van Casey Durango en Eric Westman, pioniers van de keto-benadering. Die mensen hebben mijn leven gered! Uit de video’s bleek dat wat ik had het metaboolsyndroom heet. Eric Westman is arts en behandelt mensen die eraan lijden al ruim twintig jaar met een ketogeen dieet, met veel succes. Na drie dagen binge-watchen – beter dan binge-eten – wist ik dat ik het ook wilde proberen.”

Dieetregels

“De dieetregels waren supersimpel. Eet, in de eerste plaats, maximaal twintig gram koolhydraten per dag. Eet vette eiwitsoorten of voeg wat vet toe tijdens de bereiding. Eet tenslotte als er honger is en stop als je voldoende hebt gegeten, niet als je vol zit. En eet niet omdat het ‘tijd’ is. Dat laatste vind ik het moeilijkst. Jarenlang was ik gewend om op vaste tijden te eten.”

“Het resulteert in een dieet dat de voedselpiramide ongeveer op zijn kop zet. Doodeng als je je hele leven hoort dat je mager moet eten. Maar de honger ging weg en ik kon het dieet voor het eerst volhouden. En ik viel als een dolle af.”

“In een jaar tijd ging ik van 109,5 naar 80 kilo. Ik wilde nooit meer anders. Niet alleen het gewicht verbeterde. Ik sliep dieper en kreeg meer energie. Mijn hooikoorts en allergieën voor katten, huisstofmijt en nog veel, die ik al sinds mijn kindertijd had, waren weg. Ik was minder vaak benauwd en hoestte minder. Mijn huid werd egaler en steelwratjes verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik had geen last meer van gewrichtspijn in mijn vingers en kon weer potten opendraaien. De afgelopen jaren ben ik twee keer verkouden geweest, veel minder vaak dan voorheen. En ik had geen dikke enkels meer.”

Phinney en Volek

“Toen ik voor controle bij de internist kwam heb ik hem van mijn ketogeen dieet verteld. Ik heb hem ook een boek gegeven, The Art and Science of Low Carbohydrate Living van Stephen D. Phinney en Jeff S. Volek, een klassieker uit de low-carb literatuur. Het is geschreven door artsen voor artsen. Ik hoopte op die manier uit te kunnen leggen wat ik aan het doen was, want een consult is daar veel te kort voor.”

“Dokter Sijpkens is gelukkig een arts met een open geest. Hij heeft het boek gelezen. Sterker nog, hij werd zeer enthousiast en ging het zelf ook doen! Voor mij is dat heel fijn. Als patiënt voel je je begrepen. Het idee dat je de ‘schuld’ hebt van je problemen verdwijnt.”

Het idee dat je de ‘schuld’ hebt van je problemen verdwijnt

“Inmiddels zit mijn bloeddruk rond de 120/80 en is het cholesterol in orde. Ik kan alle medicatie laten staan, dat zijn vier pillen per dag minder. Als kers op de taart kan ik melden dat de auto-immuunziekte zich rustig houdt. Daar ben ik nog het meest gelukkig mee. Voeding kan je ondergang zijn, maar het kan ook je redding zijn.”

Naschrift: dokter Yvo Sijkpens werd zo enthousiast over de low-carb-aanpak en bestrijding van het metaboolsyndroom dat hij een van de meest vooraanstaande artsen op dit gebied in Nederland werd. Hij is medisch adviseur van Je Leefstijl Als Medicijn.

Bij auto-immuunziekten en andere aandoeningen wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet bleek erg effectief te zijn voor Edith

→ Meer informatie over het ketogeen dieet

De ultieme Keto gids
Keto maaltijdboxen keto recepten 1200_800

Keto recepten – makkelijker met een maaltijdbox

Met de hulp van een keto maaltijdbox kan iedereen makkelijk en gezond starten met een ketogeen dieet en heb je volop ideeën voor keto recepten

→ Ketorecepten

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Aandoening

Hoe Gerrie van Deuren bleef sporten na de diagnose diabetes type 1
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
membraneuze nefropathie edith van der bol
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
Migraine en leefstjil
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Diabetes en stress - Amber Heijneman op het toneel
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?

Artikelen met of over Yvo Sijpkens:

Leefstijl en chronische ziekten - metabole disfunctie

Een opname van ruim een uur waar Dr. Yvo Sijpkens uitlegt wat leefstijlgeneeskunde is. De rol van voeding en leefstijl bij het ontstaan maar ook weer beter maken van ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maligniteiten, dementie maar ook verbetering van je weerstand waardoor je beter beschermt bent tegen de ernstigere gevolgen bij een infectie door het Corona virus.

 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

et|icon_error-circle_alt|r

Your Title Goes Here

Heb je diabetes type 2? Wil je hier iets aan doen? Schrijf je in en maak kans om deel te nemen aan een gratis pilotprogramma waarbij je aan de slag gaat met Je Leefstijl Als Medicijn. Lees meer

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

 

Ekomenu
Ancora Health

Pin It on Pinterest