Migraine en leefstijl. Hoe Marina Boeser haar leven terug kreeg

Na jarenlang met ernstige migraine te hebben gekampt, kreeg Marina Boeser het advies van voeding te veranderen. Marina: “Al na een paar dagen kreeg ik meer energie.” Bij de bestrijding van migraine krijgt leefstijlverandering te weinig aandacht, vindt ze.

Marina Boeser is moeder van twee kinderen en werkte als office manager. Later deed ze onder meer vrijwilligerswerk in de zorg en in een daklozenrestaurant. Regelmatige migraine zat haar bij haar werk dwars. Marina: “Zo’n vijf jaar geleden was het bij mij op zijn ergst. Elke week had ik één tot drie keer een aanval, die soms een dag, maar soms ook drie dagen duurde. Ik kon niet meer werken, zelfs met vrijwilligerswerk moest ik stoppen. Chronische vermoeidheid was er altijd. Ook op dagen dat ik geen migraine had, lag ik elke middag op bed en sliep zeker een uur.”

Migraine is hoofdpijn die doorgaans aan één kant van het hoofd zit, bij mij links. Het is een bonkende, zeurende, allesoverheersende hoofdpijn. De pijn kan ook druk op de ogen geven en verminderd zicht opleveren. Een aanval begint vaak met een loodzware vermoeidheid die normaal bewegen onmogelijk maakt. Als ik de hoofdpijn voelde opkomen, moest ik zo snel mogelijk de migrainepijnstiller triptaan nemen, in het donker gaan liggen en wachten tot het weg trok. De vraag wanneer je triptaan neemt, is een lastige. Als het een gewone hoofdpijn is, wil je niet zo’n zware pil innemen. Maar als je te laat bent, werkt de triptaan niet op tijd en moet je er soms twee nemen. De hoofdpijn is dan al te erg.”

Dertig jaar bezig

“Zoals veel migrainepatiënten heb ik van alles geprobeerd. Bètablokkers, acupunctuur, stoppen met wijn, stoppen met koffie, stoppen met rode peper en gember, vitamine B12 slikken, CBD-olie en joints gebruiken, MRT (magneetveld-resonantietherapie) en een medische ingreep (endometriumablatie), om te kunnen stoppen met de pil. Toen ik kinesiologie kreeg werd gezegd dat ik een lintworm had. Ik ben er alles bij elkaar dertig jaar mee bezig geweest. Het heeft veel tijd en geld gekost, en veel teleurstellingen opgeleverd. Want het hielp allemaal niet.”

‘Het heeft veel tijd en geld gekost, en veel teleurstellingen opgeleverd’

“Mijn toenmalige huisarts schreef pijnstillers voor en luisterde niet naar andere klachten. Een volgende arts vond, toen ik zei dat ik zo ontzettend moe was, dat ik yoga moest gaan doen. Door toeval kwam ik in Spanje bij een arts terecht die wel goed naar me luisterde en verschillende tests liet doen. Daar kwam van alles uit zoals vitamine- en mineralentekorten, een overactief immuunsysteem, bijnierinsufficiëntie en te veel kwik en andere metalen. Ik zat tegen prediabetes aan.”

“De arts raadde ook een voedselintolerantietest aan. Ik bleek intolerant te zijn voor tarwe, eieren, mosterd, zonnebloempitten, pinda’s en meer. Toen ben ik meteen glutenvrij gaan eten. Al na een paar dagen kreeg ik meer energie. Ik hoefde niet meer elke dag overdag te slapen.”

Lekkende darmen

“Na ongeveer zeven weken glutenvrij eten veranderde de migraine. Ze kwam minder vaak en was minder erg. De prediabetes verdween ook. Bij mensen met glutensensiviteit kan de darmwand worden aangetast, wat ‘lekkende darmen’ geeft, dat het vitamine- en mineralentekorten verklaarde. Dat was met veel extra vitaminen en mineralen, op voorschrift van mijn Spaanse arts, na drie maanden over. Op advies van een voedingsdeskundige die mij goed heeft geholpen ging ik ook letten op de smaakversterker MSG of ve-tsin (E621-625). Ook dat hielp tegen de hoofdpijn.”

“Ik las het boek Het Glutengevaar van David Perlmutter, een Amerikaanse neuroloog. Hij wijst op de enorme impact van gluten, suiker en koolhydraten op onze gezondheid, en met name voor de hersenen. Ik herkende veel in zijn boek, bijvoorbeeld de beschrijving van ‘mist’ in je hoofd. Jarenlang leefde ik in een waas, er was een filter tussen mij en de buitenwereld. Nooit voelde mijn hoofd echt helder. Je hebt het niet eens echt in de gaten, omdat de mist er altijd is. Pas toen ik het boek van Perlmutter las realiseerde ik me dat hij verdwenen was. Mijn zicht is ook verbeterd.”

Twee miljoen

“In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen last van migraine, waaronder helaas ook steeds meer kinderen. In België hebben 1,9 miljoen mensen er last van. Het kan 4 tot 72 uur duren, er kan misselijkheid optreden en overgevoeligheid voor licht en geluid. Wereldwijd staat migraine op de tweede plaats van invaliderende ziektes. Twee keer zo veel vrouwen als mannen hebben er last van.”

“De rol van voeding wordt nauwelijks onderkend. Volgens de meeste neurologen heeft voeding geen invloed. Patiënten krijgen dan ook zelden het advies om hun voeding te onderzoeken. Maar het wordt langzaam steeds duidelijker dat voeding een belangrijke rol kan spelen, net als bewegen. Je gaat alleen pas meer bewegen als je energie hebt, en dat hebben mensen met migraine vaak niet.”

‘Patiënten krijgen zelden het advies om hun voeding te onderzoeken’

“Er is meer onderzoek naar de rol van voeding nodig. Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper Angela Stanton, auteur van het boek Fighting the Migraine Epidemic, hebben vrijwel alle mensen met migraine een lage bloeddruk en glucose-intolerantie. We zouden ook ook meer hersenverbindingen dan anderen hebben, waardoor we sterk op licht, geluid en geur reageren. Daarnaast plassen we veel kalium uit, zodat we meer zout moeten nemen dan wordt aanbevolen. Dat doe ik nu en het helpt!”

Veertig procent meer gluten

“De invloed van onze voeding op hoe we ons voelen, is veel groter dan veel mensen denken. Ik vind dat elke migrainepatiënt dat moet weten. In tarwe zit veertig procent meer gluten dan vijftien jaar geleden. Artsen hebben het daar nooit over.”

“Ik heb me aangesloten bij Platform Patiënt & Voeding, dat ervoor ijvert dat voeding als medische interventie wordt erkend. Daardoor kwam ik ook in contact met Ilona Wilmont, onderzoeker aan de HAN University of Applied Sciences en docent aan de Radboud Universiteit. We zijn een onderzoek gestart naar de invloed van een ketogeen dieet op migraine.

“Migraine is een hersenziekte waarmee je als je haar hebt, altijd rekening moet blijven houden. Veel zon, weersveranderingen, een maaltijd overslaan, dehydratatie, te veel of weinig slaap, geuren en zelfs de volle maan blijven risicofactoren. Maar door de aanpassing van mijn voeding heb ik mijn leven weer terug. Ik kan weer gewoon afspraken maken zonder meteen te denken: ‘Ik hoop dat het door kan gaan…’ De insulinewaarden zijn normaal, de bloeddruk is goed en de darmen zijn in orde. De tijd die ik kwijt ben met het klaarmaken van de aangepaste maaltijden betaalt zich dubbel en dwars terug in extra energie.”

Bij migraine, darmproblemen en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Website van Marina met recepten glutenvrij en lactosevrij

Marina heeft een website gemaakt vol met lekkere recepten. Dus heb je migraine misschien is jouw recept ook wel een recept van Marina in plaats van dat van de dokter. 

→ Ga naar de website van Marina

Samenwerking Platform Patiënt en Voeding

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met platform Patiënt en Voeding en is een volgende stap naar verdere samenwerking van deze 2 organisaties.

→  Meer lezen

Patiënt en voeding Je Leefstijl Als Medicijn
De ultieme Keto gids

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet bleek erg effectief te zijn voor Marina. 

→ Meer informatie over het ketogeen dieet

Keto recepten – makkelijker met een maaltijdbox

Met de hulp van een keto maaltijdbox kan iedereen makkelijk en gezond starten met een ketogeen dieet en heb je volop ideeën voor keto recepten

→ Ketorecepten

Keto maaltijdboxen keto recepten
Ketogeen en IF leefstijlgroep

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Aandoening

Psoriasis – Saskia Slooff heeft weer een gezonde huid dankzij haar leefstijl
Door haar leefstijl te veranderen en een koolhydraat beperkt dieet te volgens heeft Saskia al vijf jaar geen last meer van haar psoriasis.
75 kilo afvallen - Hoe Miranda haar gewicht onder controle kreeg
Haar huisarts raadde haar Je Leefstijl Als Medicijn aan. Binnen twee jaar wist Miranda 75 kilo af te vallen.
Hoe Gerrie van Deuren bleef sporten na de diagnose diabetes type 1
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
membraneuze nefropathie edith van der bol
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.

Voeding op maat - personalised nutrition

In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.

Lees ook haar thesis op de site van TU Delft Towards shoppable health

Of bekijk de de online presentatie van de master thesis van Veerle

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest