Ehlers Danlos syndroom Esther de Roo CrossFit leefstijl en mindset

Ehlers Danlos syndroom Esther de Roo CrossFit leefstijl en mindset

Het is januari 2012, als ik na meer dan 30 jaar onbegrepen klachten en een intensief revalidatietraject, gediagnostiseerd wordt met het Ehlers Danlos syndroom.

Het enige wat ik op dat moment nog kan, is kleine stukjes lopen met de kinderwagen als ondersteuning. Met veel pijn en moeite lukt het mij om alleen voor mijn kinderen en hond te zorgen.

In het jaar wat volgt, wordt er een een tweede revalidatie traject ingezet maar de beoogde resultaten blijven achterwege. In mijn zoektocht naar hulp, ben ik via via terecht gekomen bij Charles Verschuren, coach en eigenaar van Crossfit Gymert. Charles is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en ziet mogelijkheden om met mij aan de gang te gaan.

Ik begin met één keer in de week deel te nemen aan een groepstraining, die buiten de reguliere lessen om wordt gegeven. Het kost letterlijk bloed, zweet en tranen. Buiten de trainingen om, lag ik veel in bed. Vaak heb ik mij afgevraagd of dit nu echt wel verstandig was maar met behulp van mijn trainer werd ik fysiek en mentaal steeds weer meer weerbaar. Steeds vaker lukte het mij om wat grotere rondjes te wandelen met de hond.

In de Crossfit box maakte ik ook kennis met een andere manier van eten: groenten, vlees en vis, zaden en noten, een beetje fruit, een beetje koolhydraten en geen suikers.

Met het veranderen van mijn levensstijl, groeide ook mijn zelfvertrouwen en lukte het mij om te focussen op wat ik wèl kon! Dat leverde mij zelfs een baan op als dorpsondersteuner waarin ik inwoners van mijn dorp ondersteun op het gebied van zorg en welzijn.

In de afgelopen vijf jaar heb ik mijn energie ingezet om fysiek vooruit te gaan. Daarnaast ben ik deel gaan nemen aan aangepaste (scaled) crossfit wedstrijden en plaatste ik mij tijdens de Tiglon 2 kwalificatie zelfs op de eerste plaats in de aangepaste divisie.

Sinds 2016 ben ik teamlid van de Dutch Adaptives geworden, een groep mensen met een beperking die zich inzet om het adaptive Crossfit in Nederland op de kaart te zetten.

Crossfit is bij uitstek geschikt om aan te passen naar de mogelijkheden van een beperkte sporter, waardoor deze vaak in de reguliere lessen mee kan doen. (www.dutchadaptives.nl)

Inmiddels is uit onderzoek (Verbeeten) gebleken dat mensen met een beperking die sporten, een veel grotere kans hebben op arbeidsreintegratie. Vanuit dat perspectief, ben ik ook ambassadeur geworden bij de Lucille Werner Foundation die zich in zet voor een sterkere positie in de samenleving voor mensen met een handicap. In mei 2017 ondersteunde ik tijdens de live uitzending op SBS6, de Mis(s) verkiezing.

Mijn persoonlijke doel is om in 2020 deel te nemen aan de Masters categorie van het Crossfit zonder aanpassingen. Ik wil mij actief in blijven zetten om het adaptive Crossfit in Nederland bekend te maken zodat mensen met een beperking mee kunnen doen in de reguliere Crossfit lessen.

Daarnaast hoop ik mensen te kunnen ondersteunen in een leefstijl aanpassing zodat het hen, net als mij, lukt om hun leven structureel gezonder te leven en zich beter te voelen.

Foto credits: Van Daal Foto en Film 

De 5 belangrijkste doodsoorzaken – 5 buckets of death

5 buckets of Death

Een interview met Coach Greg Glassman oprichter van CrossFit over hoe vaak ze meemaken dat leden van de CrossFit gemeenschap gewicht verliezen, vertrouwen terugwinnen en zich verlossen van chronische ziekten.

Hij verteld hier hoe hij hoopt mee te werken aan het verminderen van chronische ziekten in de wereld. In ieder geval was dit bij Esther de Roo zeker het geval.

En straks zal Esther dit weer voort gaan zetten met de uitbreiding van het initiatief Gezond Helmond naar meer gemeentes in de regio.

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Aandoening

membraneuze nefropathie edith van der bol
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
Migraine en leefstjil
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Diabetes en stress - Amber Heijneman op het toneel
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
Van patiënt naar actiënt naar citizen science
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.

r

Your Title Goes Here

Heb je diabetes type 2? Wil je hier iets aan doen? Schrijf je in en maak kans om deel te nemen aan een gratis pilotprogramma waarbij je aan de slag gaat met Je Leefstijl Als Medicijn. Lees meer

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

 

Ekomenu
Ancora Health

Pin It on Pinterest