Sporten was een belangrijk onderdeel van Gerrie van Deurens leven. Na haar diagnose diabetes type 1 twijfelde ze of ze daarmee voluit kon doorgaan. Goed advies vinden en je persoonlijke aanpak ontwikkelen zijn doorslaggevend. “Ik leer nog steeds bij.”

Gerrie van Deuren werkt als docent levensbeschouwing aan een pabo. Daarnaast heeft ze sinds 1 januari een praktijk als OERsterk coach, gespecialiseerd in diabetes en leefstijl. Naast haar werk sportte en bewoog Gerrie altijd veel: elke dag een uur hardlopen, fietsen of zwemmen, met krachttrainingen ernaast. Toen kwam vier jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Kon ze daarna nog onbekommerd sporten? Betekende de diagnose het einde van haar goede fysieke conditie?

Gerrie van Deuren

Gerrie: “Soms heb ik ’s ochtends een bloedsuikerwaarde van rond de 5 mmol. Na de diagnose durfde ik dan niet te gaan fietsen. Ik was bang voor een hypo na het spuiten van insuline. Of ik moest met een banaan in mijn rugzak op pad voor het moment dat ik misschien onderuit zou gaan.”

Nauwelijks insuline nodig

Veel beweging is belangrijk voor Gerrie. “Het helpt om me goed te laten voelen. Het geeft energie en helpt bovendien door de verbranding om de bloedsuikerspiegel laag te houden. Het lastige is dat het moeilijker is om het proces te beheersen. Als je insuline spuit, kan je door beweging een hypo krijgen doordat je tijdens het sporten de insuline efficiënter gebruikt. Eigenlijk heb ik tijdens het bewegen nauwelijks insuline nodig.”

In het ziekenhuis waar Gerrie haar diagnose kreeg, vond de arts dat ze ‘gewoon’ moest blijven eten en daarnaast insuline spuiten. ‘Maak het jezelf maar niet te moeilijk.’ Daar nam Gerrie geen genoegen mee. Ze zocht naar een manier om haar fysieke conditie ondanks diabetes en het spuiten van insuline te stabiliseren, met minder pieken en dalen, en met drie maaltijden per dag zonder tussendoortjes. Via een ander ziekenhuis en een diëtist kwam ze uiteindelijk terecht bij Hans van Kuijk, sportarts en oprichter van het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Hans is ook adviseur bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Onbekommerd op de fiets

Gerrie: “Hans weet veel over koolhydraatarm eten in combinatie met beweging. Samen zijn we aan de slag gegaan.” Hij adviseerde haar Dr Bernstein’s Diabetes Solution te lezen. “Dat was een eye opener.” In plaats van koolhydraten staan er nu meer eitwitten en vetten op Gerries menu. Het lijkt haar bloedwaardes te bestendigen. Ook als ze op haar Freestyle Libre een waarde van 4 meet, stapt ze onbekommerd op de fiets. “De waarde zakt soms wel wat, maar komt niet onder de 3. Mijn lichaam herstelt zich op de een of andere manier, misschien door de verbranding van de eitwitten of doordat op een andere manier bloedsuikers vrijkomen. Eigenlijk weten we nog niet precies wat er gebeurt.”

Je weg hierin vinden is een persoonlijke zoektocht, zegt Gerrie. Er is geen standaardoplossing die voor iedereen werkt. “Ik heb veel geëxperimenteerd, steeds notities gemaakt om te kunnen bijhouden wat onder welke omstandigheden werkt. En ik leer nog steeds bij.” Goed advies is belangrijk. “Hans komt soms met heel nuttige praktische tips. ’s Zomers maak ik soms lange fietstochten. Als ik dan pauzeer, merk ik dat mijn bloedwaarde soms erg laag is. Ik was geneigd dan maar wat te eten, maar Hans gaf als mogelijke tip om even heel hard te rennen. Daardoor komt je lichaam in de stressmodus en maakt het stresshormonen aan. Die brengen glucose in het bloed zodat ik kan doorfietsen.”

Je weg hierin vinden is een persoonlijke zoektocht

Soms is haar ‘diabetesmanagement’ nog frustrerend, aldus Gerrie. “Ik ben iemand die graag controle heeft. Ik wil precies weten wat de gevolgen zijn als ik iets doe. Maar dat kan nu eenmaal niet altijd.” Toch is ze blij met wat ze met haar dieetverandering heeft bereikt. “Ik wilde kunnen sporten zonder me steeds om mijn bloedwaardes zorgen te hoeven maken. Dat is gelukt.”

Gerrie van Deuren is een van de begeleiders van de community Diabetes 1 In Eigen Hand van Je Leefstijl Als Medicijn.

Bij diabetes en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. Het artikel beschrijft de persoonlijke ervaringen van een patiënt, maar het ziekteverloop en de gevolgen van bepaalde maatregelen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Persoonlijke diabetes 1 coaching

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein