‘Je moet een beetje eigenwijs zijn’. Hoe Elly van haar medicijnen af kwam
De chirurg kon geen kijkoperatie doen. Vanwege buikomvang stond Elly Grootveld een riskante stomabreuk-ingreep te wachten. Ze besloot haar leefstijl om te gooien. Een week later kon ze haar diabetesmedicijnen laten staan.
‘Ben jij het of ben je het niet?’ Elly Grootveld ziet soms verbaasde blikken als ze kennissen tegenkomt. Ze is dan ook sterk veranderd – bijna 20 kilo lichter, energieker. En dat binnen ongeveer een jaar.
De operatie was de aanleiding voor de verandering. Sinds ze vijftien jaar geleden darmkanker had, leeft ze met een stoma. Toen ze met een stomabreuk bij de chirurg kwam, wilde die geen kijkoperatie doen. Haar buikomvang stond dat in de weg. Met haar 1,60 meter woog Elly op dat moment 98 kilo. Ze had bovendien diabetes type 2 en een hoge broeddruk. In plaats van de kijkoperatie zou het een zware, riskante operatie moeten worden. Elly besloot het roer om te gooien.
Het verhaal van Wim
Elly is 65 jaar, heeft twee kinderen en is de trotse oma van vijf kleinkinderen. Voordat ze kanker kreeg werkte ze als telefonist. Nadat ze jarenlang verhoogde bloedsuikerspiegels had gehad, kreeg ze in 2019 gliclazide voorgeschreven. Daarnaast slikte ze ook bloeddrukverlagers.
“Toen kwam ik het verhaal van Wim tegen”, zegt ze. Ze begon Wim Tilburgs en Je leefstijl als medicijn te volgen en ging zich verder inlezen. Ze werd deelnemer van de online community Diabetes2Doorbreken. In haar voeding ging ze koolhydraten vermijden. “Ik eet nu maximaal vijftig gram koolhydraten per dag”, zegt Elly. “Meestal minder. Soms eet ik maar één maaltijd per dag.” Je went er snel aan, zegt ze. “Het hongergevoel verdwijnt doordat je bloedsuikers stabiel zijn.” Ze compenseert de uit haar dieet verdwenen koolhydraten met groenten en gezonde vetten.
Nadat ze haar voeding veranderde, kreeg ze last van hypo’s. Haar huisarts adviseerde haar om de diabetesmedicijnen te laten staan. Dat was één week nadat ze anders was gaan eten.
Alsof ze 35 is
De eerste zeven kilo ging er snel af. Het gaf een stevige impuls om op de ingeslagen weg door te gaan. Maar na dat succes brak een periode aan dat het gewicht stabiel bleef. Tot ze ook haar glaasje wijn wat vaker liet staan. Inmiddels is ze bijna twintig kilo kwijt. “Ik voel me soms alsof ik 35 ben”, zegt Elly. Ze heeft ook minder last van ‘kwaaltjes’ zoals pijnlijke knieën.
Hoewel corona het soms lastiger maakt om te sporten en bewegen pakt Elly zo veel mogelijk de fiets en neemt ze in haar appartementencomplex de trap. “Gelukkig heb ik een hond”, zegt ze “Dus ik ga hoe dan ook vier keer per dag wandelen.”
Nooit meer terug
Inmiddels staat Elly op de wachtlijst voor haar operatie. De chirurg heeft aangegeven dat het 90 procent zeker is dat de ingreep via een kijkoperatie kan worden uitgevoerd. Maar de winst van de leefstijlverandering is veel groter. Elly: “Ik voel me herboren. Ik ga echt nooit meer terug naar het oude leven. De diabetes is weg en ik slaap heerlijk. Ik eet ook heerlijk.” Haar volgende doel is om er nog tien kilo af te krijgen.
Aan je leefstijl werken vraagt om eigen initiatief, zegt Elly. Alsof ze water zien branden, zo kijken artsen haar soms aan. Ook haar bloedruk laat inmiddels uitstekende waardes zien. Elly: “Toch wilde de arts niet dat ik met de medicijnen zou stoppen. ‘Kijk het nog maar even aan’, werd gezegd.” Ze is nu zelf gestopt met slikken. “Je moet soms een beetje eigenwijs zijn om dit te doen. Ik zorg voor mezelf. Dat blijkt goed te gaan.”
Elly: “Mijn opa at vroeger veel rundervet. Het leek hem nauwelijks te schaden. Ik dacht soms, waarom kon dat vroeger wel? En nu niet meer?” Toen ze te zwaar was volgde ze het ene dieet na het andere. “Dan ging er vijf kilo vanaf. Vervolgens kwam er weer tien kilo bij. Ze hadden het bij het verkeerde eind met die diëten. Daar komt het gewoon op neer.”
Dat ze er goed uitziet en fitter is, valt op. Soms merkt ze dat haar verandering aanstekelijk werkt op mensen in haar omgeving. Elly: “Als ik een ding wil, is er een ambassadeur voor zijn.”
Bij diabetes type 2, hoge bloeddruk en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.
Heb jij ook een persoonlijke leefstijl als medicijn ervaring die je zou willen delen? Neem dan contact met ons op.
Het verhaal van Wim
Elly is door het verhaal van Wim geïnspireerd geraakt om haar leefstijl aan te passen. Ze is lid van onze online community Diabetes2Doorbreken.
Meer uitleg hierover en de mogelijkheid tot inschrijven vind je in dit artikel
Samen sterk om je leefstijl aan te passen.
Je leefstijl veranderen is zoals Elly dit heeft gedaan is niet makkelijk maar als je het samen doet dat is het al een stuk makkelijker. En dat blijkt wel uit de resultaten.
In dit artikel delen een aantal van onze succesvolle deelnemers hun persoonlijke ervaringen.
De positieve ervaringen van onze deelnemers
Heb jij diabetes type 2 en wil jij die ook doorbreken?
Word lid van onze online FB community. Meer informatie via de chat module hier op de pagina of via ons contactformulier
Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn
Een artikel geschreven door Peter van Lonkhuyzen
Membraneuze Nefropathie en obesitas het ketogeen dieet als medicijn
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
Migraine en leefstijl. Hoe Marina Boeser haar leven terug kreeg
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Diabetes en stress – Amber Heijneman op het toneel
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
Van patiënt naar actiënt naar citizen science
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.
Afvallen hoe dan? Zo viel Michel Buket 32 kilo af
Door gezondheidsproblemen verloor Rotterdammer Michel Buket de moed om zelf fitter te kunnen worden. Tot hij eerlijk in de spiegel keek.
Citizen Science – burgers nemen het initiatief
Mensen halen van alles uit de kast om gezond te blijven, of hun herstel te bevorderen. Ze doen dan aan zelfonderzoek ofwel Citizen Science.
Bipolaire stoornis – hoe Jeltje haar leefstijl inzette als haar medicijn
Jeltje de Vries veranderde haar leefstijl na een bipolaire stoornis. Inmiddels is ze van de medicijnen af, energieker en 30 kilo lichter
LADA MODY Diabetes type 1 of 2? De zoektocht van Rennie Fopma
Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de verkeerde diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm van diabetes type 1
Maaike Pel-Sijpkens – twintig kilo eraf en meer energie dankzij keto dieet
Met het keto-dieet raakte Maaike Pel in negen maanden 20 kilo kwijt. Ze eet heerlijk, heeft energie en weerstond corona zonder zorgen.
Leefstijl en diabetes type 1: hoe Corine’s gezin de rust terugvond
Dat beide kinderen van Corine diabetes type 1 kregen, mondde uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren.
Hoe Jolanda de strijd met borstkanker aanging
Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.
Aanpak diabetes bij Marokkaanse mensen
Het mediterraan dieet is meer dan een dieet het is een leefstijl. Maar ook de overzijde van de Middellandse Zee kent deze leefstijl zoals in Marokko.
Radar Extra deel 2 over cholesterol: wat kun je zelf doen?
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.
Colitis Ulcerosa (IBD) met voeding onder controle bij Victorien Madsen
Colitis Ulcerosa, een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) enorm verbeterd bij Victorien Madsen door het aanpassen van haar voeding.
Johan Dezutter keert diabetes om met zijn leefstijl als medicijn
Op 8 oktober een bloedsuikerspiegel van bijna 300 (16) en een gewicht van 127 kilo. Na goed 8 weken ben ik 11 kilo afgevallen en mijn bloedwaarden stabiel.
Monique Koffeman Leefstijl Als Medicijn Coach
Monique Koffeman is een Leefstijl Als Medicijn coach. Dit zijn ervaringsdeskundigen getraind in het toepassen van de vijf zuilen van een gezonde leefstijl.
Simon Huisman keert diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn
Simon Huisman een van de mensen die lid is van onze Facebook voor mensen met diabetes in uitzending van EenVandaag over leefstijlgeneeskunde met Hanno Pijl.
Gerryo Voermans leefstijl als redmiddel na herseninfarct
Geen brainfog meer, geheugenfuncties enorm verbeterd. Ik heb mijn levensplezier weer terug zegt Gerryo Voermans mede dankzij het ketogeen dieet en veel sport
Dirk van Giel keert zijn diabetes om
Ik ben 31 kilo afgevallen en mijn HbA1C is naar 5,7% gezakt. medicijnen zoals insuline, metformine en statines heb ik niet meer nodig zegt Dirk van Giel.
‘Door mijn leefstijl voel ik me stukken beter’
Peter Woninck voelt zich niet gehoord bij zijn zorgverleners en nam het heft in eigen handen. Google wees hem de weg naar zijn Leefstijl als Medicijn
Psoriasis en ontstekingsreuma enorm verbeterd met Leefstijl als Medicijn
Het leefstijl als medicijn succesverhaal van Natascha Hendrikx. Lees hier hoe zij met voeding en leefstijl ernstige psoriasis en ontstekingsreuma omkeerde.
Ehlers Danlos syndroom Esther de Roo CrossFit leefstijl en mindset
Esther de Roo, in de CrossFit box maakte ik kennis met een andere leefstijl. Met voeding, beweging en mindset sta ik weer volop in het leven.
Harrie Willems voeding en yoga
Ondanks dat ik een actief leven had met veel sport ging het flink bergaf met mijn fitheid / gezondheid. Bloedneuzen, huidirritaties, eczeem, pollen allergie, vaak griep, chronische ontstekingen aan pezen en gebit, kortademig en last van stress. Dankzij leefstijl als Medicijn zijn al deze klachten verdwenen.
Gertjan Otto De reis die suikerziekte heet.
Een studie over voeding en diabetes type 1. Conclusie Anders eten. Resultaat goede bloedsuikers en energie voor tien, sport veel, ziet er getraind uit. De bloedsuikers van Gertjan zijn strak goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte.