Hoe Elly van haar medicijnen afkwam

‘Je moet een beetje eigenwijs zijn’. Hoe Elly van haar medicijnen af kwam

De chirurg kon geen kijkoperatie doen. Vanwege buikomvang stond Elly Grootveld een riskante stomabreuk-ingreep te wachten. Ze besloot haar leefstijl om te gooien. Een week later kon ze haar diabetesmedicijnen laten staan.

‘Ben jij het of ben je het niet?’ Elly Grootveld ziet soms verbaasde blikken als ze kennissen tegenkomt. Ze is dan ook sterk veranderd – bijna 20 kilo lichter, energieker. En dat binnen ongeveer een jaar.

De operatie was de aanleiding voor de verandering. Sinds ze vijftien jaar geleden darmkanker had, leeft ze met een stoma. Toen ze met een stomabreuk bij de chirurg kwam, wilde die geen kijkoperatie doen. Haar buikomvang stond dat in de weg. Met haar 1,60 meter woog Elly op dat moment 98 kilo. Ze had bovendien diabetes type 2 en een hoge broeddruk. In plaats van de kijkoperatie zou het een zware, riskante operatie moeten worden. Elly besloot het roer om te gooien.

Het verhaal van Wim

Elly is 65 jaar, heeft twee kinderen en is de trotse oma van vijf kleinkinderen. Voordat ze kanker kreeg werkte ze als telefonist. Nadat ze jarenlang verhoogde bloedsuikerspiegels had gehad, kreeg ze in 2019 gliclazide voorgeschreven. Daarnaast slikte ze ook bloeddrukverlagers.

“Toen kwam ik het verhaal van Wim tegen”, zegt ze. Ze begon Wim Tilburgs en Je leefstijl als medicijn te volgen en ging zich verder inlezen. Ze werd deelnemer van de online community Diabetes2Doorbreken. In haar voeding ging ze koolhydraten vermijden. “Ik eet nu maximaal vijftig gram koolhydraten per dag”, zegt Elly. “Meestal minder. Soms eet ik maar één maaltijd per dag.” Je went er snel aan, zegt ze. “Het hongergevoel verdwijnt doordat je bloedsuikers stabiel zijn.” Ze compenseert de uit haar dieet verdwenen koolhydraten met groenten en gezonde vetten.
Nadat ze haar voeding veranderde, kreeg ze last van hypo’s. Haar huisarts adviseerde haar om de diabetesmedicijnen te laten staan. Dat was één week nadat ze anders was gaan eten.

Alsof ze 35 is

De eerste zeven kilo ging er snel af. Het gaf een stevige impuls om op de ingeslagen weg door te gaan. Maar na dat succes brak een periode aan dat het gewicht stabiel bleef. Tot ze ook haar glaasje wijn wat vaker liet staan. Inmiddels is ze bijna twintig kilo kwijt. “Ik voel me soms alsof ik 35 ben”, zegt Elly. Ze heeft ook minder last van ‘kwaaltjes’ zoals pijnlijke knieën.

Hoewel corona het soms lastiger maakt om te sporten en bewegen pakt Elly zo veel mogelijk de fiets en neemt ze in haar appartementencomplex de trap. “Gelukkig heb ik een hond”, zegt ze “Dus ik ga hoe dan ook vier keer per dag wandelen.”

Nooit meer terug

Inmiddels staat Elly op de wachtlijst voor haar operatie. De chirurg heeft aangegeven dat het 90 procent zeker is dat de ingreep via een kijkoperatie kan worden uitgevoerd. Maar de winst van de leefstijlverandering is veel groter. Elly: “Ik voel me herboren. Ik ga echt nooit meer terug naar het oude leven. De diabetes is weg en ik slaap heerlijk. Ik eet ook heerlijk.” Haar volgende doel is om er nog tien kilo af te krijgen.

Aan je leefstijl werken vraagt om eigen initiatief, zegt Elly. Alsof ze water zien branden, zo kijken artsen haar soms aan. Ook haar bloedruk laat inmiddels uitstekende waardes zien. Elly: “Toch wilde de arts niet dat ik met de medicijnen zou stoppen. ‘Kijk het nog maar even aan’, werd gezegd.” Ze is nu zelf gestopt met slikken. “Je moet soms een beetje eigenwijs zijn om dit te doen. Ik zorg voor mezelf. Dat blijkt goed te gaan.”

Elly: “Mijn opa at vroeger veel rundervet. Het leek hem nauwelijks te schaden. Ik dacht soms, waarom kon dat vroeger wel? En nu niet meer?” Toen ze te zwaar was volgde ze het ene dieet na het andere. “Dan ging er vijf kilo vanaf. Vervolgens kwam er weer tien kilo bij. Ze hadden het bij het verkeerde eind met die diëten. Daar komt het gewoon op neer.”

Dat ze er goed uitziet en fitter is, valt op. Soms merkt ze dat haar verandering aanstekelijk werkt op mensen in haar omgeving. Elly: “Als ik een ding wil, is er een ambassadeur voor zijn.”

Bij diabetes type 2, hoge bloeddruk en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Heb jij ook een persoonlijke leefstijl als medicijn ervaring die je zou willen delen? Neem dan contact met ons op.

 

Het verhaal van Wim

Elly is door het verhaal van Wim geïnspireerd geraakt om haar leefstijl aan te passen. Ze is lid van onze online community Diabetes2Doorbreken.

Meer uitleg hierover en de mogelijkheid tot inschrijven vind je in dit artikel

Samen sterk om je leefstijl aan te passen.

Je leefstijl veranderen is zoals Elly dit heeft gedaan is niet makkelijk maar als je het samen doet dat is het al een stuk makkelijker. En dat blijkt wel uit de resultaten.

In dit artikel delen een aantal van onze succesvolle deelnemers hun persoonlijke ervaringen.

 

Resultaten leefstijlprogramma diabetes 2 doorbreken

De positieve ervaringen van onze deelnemers

Door deze groep is mijn diabetes langdurig onder controle. Gewoon door het aanpassen van mijn leefstijl. Ik voel mij al zo veel fitter, beter en gezonder. Na twee dagen kon ik stoppen met de insuline en ik gebruik helemaal geen medicijnen. Ik eet gevarieerd, onbewerkt en vers. En ik ben ook nog eens afgevallen zonder dat mijn focus op het afvallen ligt. Maar eerder op gezond worden en blijven. De tips, complimenten en de ondersteuning maar ook de openheid zijn bemoedigend en verfrissend eerlijk. Het heeft mijn leven voor goed veranderd.

Ellen
56 jaar

Altijd heb ik geweten dat een leefstijlverandering genoeg zou moeten zijn om van mijn diabetes af te komen. Deze groep heeft mij weten te overtuigen dat ook ik die ommezwaai kán maken. In een paar dagen is mijn dieet resoluut veranderd en zijn mijn waardes al verbeterd. Zonder de stimulans en vooral ENORME kennis in de groep, had ik hier nooit aan durven beginnen.

Sandra Breure
36 jaar

De groep biedt mij tips en trucs, recepten, antwoord op mijn vragen , een steuntje in de rug dan wel een stok achter de deur. Ik lees graag ervaringen van anderen om ervan te leren of nieuwe ideeën op te pikken. Maar vooral de wetenschap dat ik niet alleen ben en goed bezig ben doet me goed.

Marjet D'Hous
69 jaar

Dankzij de steun en informatie van deze groep heb ik kunnen voorkomen dat ik aan de medicijnen moest. Ik heb nu de diabetes doorbroken en ben nu een mentor voor anderen die ook hun diabetes willen doorbreken.

Monique
54 jaar

Deze groep helpt mij met de moeilijke momenten door mee te denken en recepten te delen. Daar door ben ik nu zeker op de goede weg om mijn diabetes onder controle te krijgen en gewicht te verliezen.

Rita Scholten
57 jaar

De afgelopen maanden heb ik mijn leefstijl aangepast en heb ik ook een glucosemeter gekocht om mijn waardes zelf bij te houden. Voorlopig ben ik al tevreden. In juni wordt er weer bloed geprikt, dan weet ik wat mijn veranderde levensstijl heeft gedaan. Ik ben in ieder geval al wel 6 kilo kwijt.

Thea Booi - Reynhout
69 jaar

Ik hoop de suiker onder controle te krijgen, dat zocht ik op FB groep! Inmiddels lukt het aardig! Ik vind het elke dag een strijd. Weer bewegen door te wandelen, koolhydraatarm en suikervrij eten maken. Door de verhalen, dieettips, recepten op FB word ik gemotiveerd om door te gaan!

Netty Kolsteren
57 jaar

Deelname aan deze groep heeft ervoor gezorgd dat ik al sinds november 2018 medicatievrij ben, terwijl ik het advies kreeg te gaan spuiten

Rennie Fopma
49 jaar

Hoewel slechts 2 maal in 2 jaar een te hoge suikermeting toch hier aangemeld en12 kg afgevallen en suiker weer normaal

Cor Hoekstra
69 jaar

Deze groep stimuleert me en blijft helpen om mijn diabetes om te keren.

Joke Maclean
72 jaar

Deze groep betekent nog steeds veel voor mij. Ruim 2 jaar geleden ben ik ivm diabetes en een heel verdrietige periode in mijn leven koolhydraatarm gaan eten, omdat de bloedwaarden heel slecht waren. Ik slikte veel medicijnen. Mijn zus ( geen diabetespatient) heeft me in die periode heel erg gesteund en is mee gaan doen met koolhydraatarm eten. We zijn beide alleen en eten sinds die tijd samen. Na verloop van tijd ontdekte ik de Facebookgroep en heb me ingeschreven. Wekelijks probeer ik de ZWEM bij te houden. Je blijft er wakker van. Inmiddels ben ik flink wat kilo’s kwijt.

Marian van der Wildt
73 jaar

Vijf jaar geleden begonnen met leefstijlverandering naar aanleiding van een krantenartikel waarin koolhydraat beperkte voeding werd aangedragen als (mogelijke) oplossing om van de diabetes medicijnen af te komen. Dat is me binnen één week gelukt. Die ontdekking gaf meteen en enorme boost aan mijn motivatie om door te gaan. Pas later deze groep ontdekt en dankzij de ervaring en de kennis binnen deze groep is mijn leefstijlaanpassing pure routine geworden. Nu op mijn 71ste heb ik een veel betere conditie dan op mijn 63ste toen de diabetes 2 werd ontdekt!

Ab Bosman
71 jaar

Heb jij diabetes type 2 en wil jij die ook doorbreken?

Word lid van onze online FB community. Meer informatie via de chat module hier op de pagina of via ons contactformulier

 

Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn

Een artikel geschreven door Peter van Lonkhuyzen

Peter van Lonkhuyzen hoofdredacteur Je Leefstijl Als Medicijn

Peter van Lonkhuyzen

Als journalist en auteur hou ik me bezig met wat mensen drijft. Ik schrijf boeken en artikelen over psychologie, leiderschap en vernieuwing.
Harrie Willems voeding en yoga
Harrie Willems voeding en yoga

Harrie Willems voeding en yoga

Ondanks dat ik een actief leven had met veel sport ging het flink bergaf met mijn fitheid / gezondheid. Bloedneuzen, huidirritaties, eczeem,  pollen allergie, vaak griep, chronische ontstekingen aan pezen en gebit, kortademig en last van stress. Dankzij leefstijl als Medicijn zijn al deze klachten verdwenen.

Pin It on Pinterest