75 kilo afvallen! Hoe Miranda haar gewicht onder controle kreeg

Van kinds af aan kampte Miranda met gewichtsproblemen. In de loop der jaren was het opgelopen tot 160 kilo. Haar huisarts wees haar op Je Leefstijl Als Medicijn. Inmiddels heeft ze haar gewicht bijna gehalveerd.

Miranda’s klanten hebben de ommekeer nauw gevolgd. In haar nagelstudio in Hellevoetsluis krijgt ze er vragen over. Hoe heeft ze het gedaan? Kan ze tips geven? Miranda: “Ik verwijs regelmatig mensen naar Je Leefstijl Als Medicijn.”

Zo was het voor haar ook begonnen. Toen Miranda Groeneveld (45) twee jaar geleden bij haar huisarts kwam, adviseerde de arts haar om haar gewicht aan te pakken. Ze woog op dat moment 160 kilo. De arts wees haar op Je Leefstijl Als Medicijn en Miranda nam een kijkje op de site. Sindsdien eet ze koolhydraatarm. “Ik voel me stukken beter.”

Doos met koek

Van kinds af aan kampte Miranda met gewichtsproblemen. “Toen ik 9 jaar was, was het al een ding. In het gezin waren we vaak met diëten bezig. We hebben van alles geprobeerd.” Geen van de diëten hadden een duurzaam resultaat. In perioden met stress kwam Miranda vaak toch weer aan. “Als ik me slecht voelde at ik een zak drop of reep chocola. Als mijn man ’s avonds werkte en onze dochter niet thuis was, was mijn avondeten een doos met koek.”

Het toenemende gewicht gaf inmiddels zelf ook stress

Het toenemende gewicht gaf inmiddels zelf ook stress en maakte dat Miranda zich slecht voelde. Waarna ze dat weer compenseerde met verslavende suikers. “Door de verkeerde dingen te eten blijf je de verkeerde dingen eten. Voor mij is dat een belangrijke les geweest.”

Niet zoals het hoort

De eerste stap na het bezoek aan de huisarts was koolhydraatarm eten. De kilo’s gingen er snel af. Toen dat na verloop van tijd stagneerde ging Miranda ook afwisselend vasten. “Dat heb ik een maand of vier volgehouden. Ik at van 12 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds.” Het afvallen ging verder. “Maar door mijn drukke schema in de nagelstudio lukte het niet altijd om behoorlijk om 12 uur te kunnen eten. Dus ben ik weer gaan ontbijten maar sla ik de lunch vaker over. Misschien is het niet helemaal zoals het hoort, maar het werkt voor mij.” Mentale steun vond Miranda onder meer door lid te worden van de Facebookgroep Ketogeen en IF Leefstijlgroep

Of ze in haar ‘vorige leven’ diabetes type 2 heeft gehad, zal Miranda waarschijnlijk nooit weten. “Ik ben er nooit op onderzocht. Ik had wel een enorme hang naar zoetigheid.” Inmiddels heeft ze een bloedglucosemeter aangeschaft. Met de waardes die ze nu meet – tussen de 4 en 6 mmol/l – is ze tevreden.

Geen strijd

“Eigenlijk was afvallen op deze manier nooit een strijd”, zegt Miranda. “Want met goede recepten eet je heerlijk. Waarbij het hongergevoel tussendoor verdwijnt. De dwangmatige drang naar zoetigheid is weg en ik voel me superenergiek.” Inmiddels wandelt ze flinke afstanden, onlangs nog 15 kilometer tijdens een evenement van de Hartstichting. “Daar had ik twee jaar geleden niet aan moeten denken.”

Haar wens, zegt Miranda, is dat ze met haar verhaal anderen kan inspireren. De klanten in haar studio zijn in elk geval op een goed spoor gebracht.

Bij gewichtsproblemen en gezondheidsklachten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s te nemen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van gezondheidsproblemen die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

 

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Aandoening

Psoriasis – Saskia Slooff heeft weer een gezonde huid dankzij haar leefstijl
Door haar leefstijl te veranderen en een koolhydraat beperkt dieet te volgens heeft Saskia al vijf jaar geen last meer van haar psoriasis.
75 kilo afvallen - Hoe Miranda haar gewicht onder controle kreeg
Haar huisarts raadde haar Je Leefstijl Als Medicijn aan. Binnen twee jaar wist Miranda 75 kilo af te vallen.
Hoe Gerrie van Deuren bleef sporten na de diagnose diabetes type 1
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
membraneuze nefropathie edith van der bol
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.

Meer informatie over het ketogeen dieet vind je in de artikelen hieronder.

Ketogeen maaltijdboxen F.A.Q. - veel gestelde vragen over een keto maaltijdbox

Wat is een ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet, of kortweg ‘keto’, is een voedingspatroon dat zich kenmerkt door een zeer lage inname van koolhydraten en een hoge consumptie van vetten. Vandaar staat het ook bekend als een Low Carb High Fat (LCHF) of ‘vetrijk-koolhydraatarm’ dieet. Door middel van het ketogeen dieet leren en stimuleren we het lichaam om vetten te gebruiken als primaire energiebron in plaats van glucose uit de koolhydraten die we consumeren. In andere woorden: Het ketogeen dieet brengt het lichaam in hogere staat van vetverbranding. Dit betekent dat het lichaam meer vet verbrandt in vergelijking met de hoeveelheid dat het zou verbranden bij een voedingspatroon met hoog koolhydraatgehalte.  

Vanwaar de naam keto? Bij een voedingspatroon laag in koolhydraten schakelt het lichaam over naar een andere energiebron: zogenaamde ketonlichamen (ketonen)Dit gebeurd alleen als de koolhydraatinname voldoende laag is, waardoor het lichaam gedwongen is om vet te gebruiken als brandstof. 

Wat zijn ketonen?

Ketonen zijn kleine moleculen die het lichaam produceert uit vetten.  Bij een te lage inname van vetten om aan de energiebehoefte te voldoen boordt het lichaam zijn eigen vetreserves aan, bijvoorbeeld buikvet.

Hoe lang kan je een ketogeen dieet volgen?

Dit hebben we gevraagd aan professor Hanno Pijl lid van de Raad van Advies van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Waarschijnlijk heel erg lang. Er zijn geen studies die over jaren hebben gekeken. Maar in principe zijn ketonen hele efficiënte brandstoffen. Maar een ketogeen dieet moet je heel zorgvuldig opbouwen. In die zin dat je er voor moet zorgen dat je voldoende vezelrijke koolhydraten moet blijven eten. Je mag dus maar heel weinig koolhydraten dus zorg er vooral voor dat het koolhydraten zijn uit groene groentes. Want daarin zitten veel goede vezels en micronutriënten die je nodig hebt. Dus je moet wel goed opletten maar als je het verstandig doet dan kun je waarschijnlijk heel lang in ketose blijven.

Hoe zit het met tekorten aan voedingsstoffen?

De meeste diëten verhogen het risico op tekorten aan voedingsstoffen. Ondanks het feit dat het zeer restrictief lijkt, biedt een goed geformuleerd ketogeen dieet alles wat je nodig hebt. Het bevat meestal een breed scala aan dierlijk voedsel, groenten, noten en een beetje suikerarm fruit. Als je kiest voor een ketogeen dieet waarbij je vlees eet, kun je ook goed gevoed blijven. Hoe dan ook, houd mineralen als natrium, magnesium en kalium in de gaten en aarzel niet om extra zout, magnesiumcitraat of kaliumcitraat aan te vullen in de beginfase van deze nieuwe manier van eten. 

Wat is de rol van vasten in keto?

Voor mensen voor wie het ketogene dieet nieuw is, kan intermitterend vasten behoorlijk ontmoedigend lijken. Maar het is niets om bang voor te zijn. Hoewel een langere periode zonder eten absoluut vreselijk kan lijken, hoeft het niet zo te zijn, het is juist bevrijdend. 

Wat  is intermitterend vasten (in het Engels IF)? Het betekent dat je je eetschema wijzigt, zodat je lichaam gedurende 24 uur zonder voedsel kan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om met tussenpozen te vasten. Je kunt het aanpassen aan je eigen planning – bijvoorbeeld de 16/8-methode is, waarbij je 16 uur niet eet en 8 uur wel, of om de andere dag vasten, de 24-uursmethode of één maaltijd per dag; je kunt IF aanpassen aan je eigen behoeften. 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest