Ervaringen van mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn allemaal anders en toch ook weer vergelijkbaar.  Het stelt je voor uitdagingen die je helemaal niet van plan was aan te gaan, maar die je zo goed mogelijk wil volbrengen. Naast de pure lichamelijke klachten zorgt de ziekte er vaak voor dat het werk dat je doet, de sociale contacten die je hebt en het familieleven dat je leidt niet meer op dezelfde manier kan blijven doorgaan. In mijn geval betekende het vooral dat ik drie jaar na de eerste diagnose niet meer de actieve en energievolle moeder en partner kon zijn die ik graag wilde zijn.

Estafette tussen toilletten

In mei 2006 ontdekte ik voor het eerst bloed bij mij ontlasting. Ik had op dat moment geen last van diarree of andere darmproblemen. Pas na een half jaar werd ik doorgestuurd naar een specialist. De arts stelde proctitis vast. Bij de eerste scopie was de ontsteking nog maar 10 cm in de endeldarm. Nog geen jaar later was de ontsteking tot 45 cm gevorderd, had ik dagelijks bloed en slijm bij m’n ontlasting en moest ik steeds vaker met dunne ontlasting naar de wc. Volledige Colitis Ulcerosa dus. Alle medicijnen die ik probeerde werkten niet of slechts tijdelijk. Alleen prednison bleek te werken. Enige tijd ging het dus wat beter, maar de buikpijn en het frequente wc bezoek bleef. De prednison bouwde ik af, maar ik hield de klysma’s en zetpillen.
Begin  2009 was ik  het beu. De kinderen kwamen te laat op school omdat mama, zelfs als iedereen al op de fiets zat, toch nog een keer naar de WC moest. En daarna nog een keer. Ik moest kiezen tussen niet eten of niet naar buiten. Het hardlopen dat ik altijd veel en vaak had gedaan, werd een estafette tussen openbare toiletten. Om over de algehele vermoeidheid nog maar niet te spreken.

Het Specifieke Koolhydraten Dieet (SCD™)

Een bruiloft waarvoor we acht uur naar Amerika moesten vliegen, was voor mij de druppel die ervoor zorgde dat ik het anders aan wilde en moest pakken. Ik zag mezelf niet in een vliegtuig zitten als ik zo vaak naar het toilet moest. Ik maakte de keuze voor het Specifieke Koolhydraten Dieet™, waarover ik op internet had gelezen, in plaats van terug te gaan naar de prednison die ik zo verschrikkelijk vond. Vanaf de dag dat ik het dieet begon, begon mijn gezondheid te verbeteren. Al na een week hoefde ik minder vaak naar het toilet en na een maand had ik geen bloed meer bij mijn ontlasting. Na vijf maanden wees een scopie uit dat mijn darmen schoon waren van actieve ontstekingen en…..

na twee jaar was ik medicijnvrij!

Maar het allerbelangrijkste was dat ik mijn energie weer terug had en kon zijn wie ik wilde zijn en doen wat ik wilde doen. Drie jaar nadat ik begon met het SCD™ kregen we ons derde kindje. Een wens die in vervulling kon gaan, omdat ik weer gezond was en geen medicijnen meer gebruikte. Een mooiere beloning voor het strikt volgen van het dieet hadden we ons niet kunnen wensen.

Missionaris

Van het begin af aan heb ik, als een soort missionaris, geprobeerd om artsen en de Crohn Colitis vereniging (CCUVN) ervan te overtuigen dat het SCD™ werkt en dat het als behandelmethode aangeboden zou moeten worden. De meest positieve reactie van een MDL arts is tot nu toe: “Fijn dat het jou heeft geholpen. Als een patiënt er zelf naar vraagt kan ik misschien wel zeggen dat er mensen zijn voor wie het werkt. Actief promoten zal ik het niet, want het is niet wetenschappelijk bewezen”. Om mijn kennis en ervaring dan maar zelf te verspreiden heb ik mijn eigen website opgezet. www.curingfood.com.  Inclusief links naar onderzoeken die de effectiviteit van het dieet aantonen.

Via Facebook ben ik in contact gekomen met Wim en de Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Deze stichting staat voor alles waar ik in geloof: “De kracht van leefstijl en voeding voor de gezondheid van de mens”. Ik hoop dan ook dat ik als “IBD ervaringsdeskundige” een bijdrage kan leveren en patiënten met de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of andere IBD gerelateerde ziektes kan helpen om via een verandering in leefstijl en voeding de weg naar genezing in te slaan.

Daarnaast wil ik mij inzetten voor aanpassingen die nodig zijn in onze maatschappij om auto-immuunziektes terug te dringen en de zorgeconomie betaalbaar te houden. Overheid, gezondheidszorg, bedrijfsleven, verzekeraars, voedingsproducenten, supermarkten, onderwijsinstellingen en de mensen zelf dragen met elkaar de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat goede, gezonde en goedkopere keuzes in voeding en behandeling voor iedereen bekend en beschikbaar zijn.

Victorien Madsen
Ervaringsdeskundige Specific Carbohydrate Diet™


SCD™, Specific Carbohydrate Diet™ en Breaking the vicious cycle™ zijn trademarks van Kirkton Press. 

Lid worden van de FB groep IBD en Leefstijl

 

IBD en Leefstijl

Persoonlijke ervaringsverhalen

In dit artikel lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

Aandoening

membraneuze nefropathie edith van der bol
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
Migraine en leefstjil
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Diabetes en stress - Amber Heijneman op het toneel
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
Van patiënt naar actiënt naar citizen science
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.

r

Your Title Goes Here

Heb je diabetes type 2? Wil je hier iets aan doen? Schrijf je in en maak kans om deel te nemen aan een gratis pilotprogramma waarbij je aan de slag gaat met Je Leefstijl Als Medicijn. Lees meer

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

 

Ekomenu
Ancora Health

Pin It on Pinterest