Het mediterraan dieet als medicijn voor diabetes

Het mediterraan dieet is meer dan een dieet; het is een leefstijl. Traditionele leefwijzen van bewoners van landen rond de Middellandse Zee – zoals Italië, Griekenland, Portugal, maar ook aan de overkant zoals Marokko en Turkije –  blijken een gezonde keuze voor mensen met diabetes type 2. De beroemde Britse Cardioloog Aseem Malhotrai is een voorvechter van een gezonde leefstijl, en benoemt regelmatig de bekende blue-zones, waar inwoners – ogenschijnlijk moeiteloos – gezond oud worden. 

Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft als doelstelling om diabetes type 2 om te keren met leefstijl en voeding als Medicijn. We weten dat deze vreselijke ziekte ook veel slachtoffers maakt onder Nederlandse inwoners die afkomstig zijn uit dat mediterrane gebied. Zo ook met Marokkaanse medelanders. En dat is heel schrijnend want bij mensen in Marokko die leven volgens hun oeroude rijke cultuur en tradities, en die zich voeden met de enorm rijke en gevarieerde keuken, komt deze ziekte nauwelijks voor. Mede door de input van een van onze bestuursleden, Saïda Tilburgs die haar expertise over de Marokkaanse keuken deelt, is hier aan de traditionele Marokkaanse leefwijze specifiek als een pagina gewijd. Later volgen nog typische keukens, gerechten en recepten uit andere streken rond de Middellandse Zee.

In Nederland leeft een heel grote groep mensen die in een mediterrane cultuur zijn opgegroeid. Deze mensen zijn in de jaren ’60 naar het westen gekomen, en zijn zo in aanraking zijn gekomen met onze cultuur van sterk bewerkt voedsel, verstedelijking en een hoge mate van stress. Onderzoek wijst uit dat diabetes drie tot zes keer meer voorkomt bij mensen van Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse en Surinaamse afkomst dan onder de autochtone bevolking. Ook voor andere leefstijlgerelateerde aandoeningen zijn deze mensen gevoeliger. Lees hier het artikel Allochtonen en diabetes

We moeten weer leven volgens de traditionele Marokkaanse leefstijl.

Daarvoor nemen we de navolgende stappen:

Stap 1:

In de eerste week ban je toegevoegde suikers, brood, plantaardige geraffineerde oliën zoals zonnebloemolie, pasta en rijst uit je eetpatroon. Geen snacks, maar wel eten tot je verzadigd bent.

Stap 2:

Eet twee tot 4 eetlepels traditionele olijfolie en een handvol gemengde noten per dag. Eet veel groenten en olierijke vis zoals makreel, zalm, sardines, haring, heilbot,…. Geen vrees voor vet! Je mag roomboter, kaas, volle kwark en yoghurt eten.

Stap 3:

Loop tenminste 2 keer dertig minuten per dag. Regelmatig bewegen is erg goed voor je gezondheid. De mensen op het platteland van Marokko bewegen dagelijks voor vele uren en werken hard op het land.

Stap 4:

Slaap minstens 7 uur per nacht. Ga op tijd slapen en sta op bij  de Fajr (Fajr = het ochtendgebed, ongeveer 2 uur voor zonsopgang).

Stap 5:

Onderhoud je sociale contacten. Bereid gezamenlijk de maaltijden en maak van je maaltijden een feest voor de familie. Eet samen in gezelschap zonder tv gaat te kijken. Geniet samen aan de tafel, eet langzaam en bewust, en geniet van de smaken van het eten.

Verbinding Marokkaanse en Nederlandse gemeenschap

We hopen samen met de lokale Marokkaanse middenstand te komen tot heerlijke Marokkaanse low carb gerechten. We gaan deze dan via menu kaartjes en de bijbehorende producten beschikbaar maken bij deze winkeliers en gaan dan ook de Nederlandse mensen uitnodigen om deze heerlijke gerechten uit te proberen en ze zien hoe geweldig de bediening en service is bij de lokale middenstand.

Deze recepten zullen dan geschikt zijn voor alle mensen die hun diabetes om wil keren met voeding en leefstijl als medicijn en ook nog eens overheerlijk.

Samenwerken met Marokkaanse ondernemers

We gaan in Helmond samenwerken met de heer Hassan Hannou. Hij is de eigenaar van slagerij Marhaba in de Heistraat in Helmond. Behalve vlees kan je hier ook groenten en kruidenierswaren kopen. Een typische Marokkaanse winkel met verse producten. Een winkel waar je je altijd welkom voelt en waar altijd tijd is voor een praatje. Heel toepasselijk is de naam van de winkel dan ook Marhaba wat hartelijk welkom betekent.

Mijn schoonvader Ahmed Benfatimi 92 jaar en kerngezond.

Mijn schoonvader is 92 jaar en werkt nog dagelijks op zijn land. Dit is een van de terugkerende leefgewoonten in al de zogenaamde blue-zones waar mensen in goede gezondheid heel oud worden. Gezonde voeding, altijd actief en een uitstekend familieleven.

Mijn persoonlijke band met Marokko

Ik ben Wim Tilburgs, voorzitter van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, en ik heb een bijzondere band met Marokko en de Marokkaanse mensen. In de eerste plaats omdat mijn vrouw, Saïda, van Marokkaanse afkomst is. Daarnaast heb ik 10 jaar in Marokko gewoond. Bij mijn werk als ERP specialist kwam ik er regelmatig bij zakenrelaties, en ik heb me verdiept in hun religie en cultuur, en heb ik het grote voorrecht gehad om samen met mijn vrouw de bedevaart naar Mekka te doen.

Verder heb ik van heel dichtbij ondervonden hoe rijk het plaatselijke voedsel is. Het effect van de traditionele leefwijze wordt onder meer duidelijk bij de persoon van mijn energieke schoonvader. Deze man is inmiddels ruim de 90 jaar gepasseerd, woont nog steeds op het platteland eet veel van zijn eigen geproduceerde voeding waaronder zelfgemaakte koudgeperste olijfolie. De man werkt nog dagelijks op zijn land en is heel actief. Hij is het rolmodel van onze nieuwe actie het Marokko Dieet, waarbij we veel aandacht geven aan deze traditionele, mediterrane leefstijl. Zowel de Marokkaanse als de Nederlandse bevolking kan hiermee enorm gezondheidsvoordeel uit halen.

Een van de doelstellingen van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is het opzetten van lokale leefstijlinitiatieven. Uiteraard maak ik me persoonlijk sterk voor de gezondheid van mijn eigen stadsgenoten. Daartoe ben ik begonnen met de actie www.gezondhelmond.nl.

We zien in een stad als Helmond veel diabetes en andere leefstijlziekten onder de Marokkaanse mensen. Mijn vrouw, Saïda, is als bestuurslid van de stichting verantwoordelijk voor de communicatie met onze Marokkaanse medelanders en is gestart om bij deze groep voorlichting te geven, en initieert ze initiatieven om ook via de moskee informatie te verspreiden. Daarnaast legt ze contacten met met de Marokkaanse middenstand.

Reactie Professor Hanno Pijl

Ik heb ons plan voorgelegd aan Hanno Pijl en dit was zijn enthousiaste reactie:

Beste Wim,

Dit is HELEMAAL GEWELDIG. De problemen onder de Marokkaanse mensen zijn nog veel groter dan onder “Caucasiërs” in Nederland en het is heel lastig voor mensen van buiten de cultuur om Marokkanen te bereiken, al is het alleen al omdat wij de cultuur niet goed kennen.

Als jullie een interventie kunnen ontwerpen die past binnen de Marokkaanse cultuur doen jullie fantastisch werk. We kunnen dan ook naar Den Haag bijvoorbeeld, waar veel gezondheidsproblemen zijn onder Marokkanen.. Laat me weten als ik iets kan bijdragen…

 

Hartelijke groet, Hanno

Op de foto hieronder zijn Hanno Pijl en Saïda in overleg over haar plan om de Marokkaanse mensen voor te lichten over leefstijl en voeding als medicijn.

Sponsoring en ondersteuning

Wij hebben een ambitieuze missie om de tsunami van Leefstijlgebonden ziekten die nu op ons afkomt om te keren. Dit is echter een enorme klus en dat kunnen wij niet alleen.

Lees meer

Leefstijl als medicijn Blog.

Onderstaande berichten zijn een selectie uit de vele berichten over diverse onderwerpen die te maken hebben met leefstijl als medicijn. Berichten over bepaalde onderwerpen of personen vind je terug bij de desbetreffende pagina's. Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

Sponsoring en ondersteuning

Wij hebben een ambitieuze missie om de tsunami van Leefstijlgebonden ziekten die nu op ons afkomt om te keren. Dit is echter een enorme klus en dat kunnen wij niet alleen.

Lees meer

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in om ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline door middel van een insulinepompje. Hij is lid geworden van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en is dank zij de voorlichting door de stichting en de hulp vanuit de groep binnen enkele weken kunnen stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dank zij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels ruim 500 leden van deze groep toepassen. We baseren ons hierbij op de Banting Methode om de leden de overstap naar dit dieet te kunnen laten maken en het een deel te maken van hun leefstijl.

Op Facebook heb ik Dirk van Giel leren kennen. We zijn even oud we zijn allebei informaticus, beide doodziek en we hebben allebei zelf uitgevogeld wat we moesten doen om onze diabetes en obesitas te keren. Toevalligerwijze zijn we ook nog op hetzelfde moment met onze leefstijlaanpassingen begonnen.

Ook hebben we beiden dezelfde missie om andere mensen met diabetes type 2 te helpen en te inspireren om ook hun diabetes om te keren. Dirk van Giel is dan ook actief als moderator bij onze Facebook groep voor mensen met diabetes

Lees hier het persoonlijke verhaal Dirk van Giel keert zijn diabetes om

Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video's maar ook delen we recepten en motiveren en steunen we elkaar. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en zijn daarnaast ook flink afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn wordt dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

 

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

 

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Wetenschappelijke aanbevelingen

Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet  is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een  dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.

Professor Reginald Deschepper

Medisch antropoloog , Vrij Universiteit Brussel / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Beste Wim,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Diabetes Reset’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl

Professor Hanno Pijl

Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie , Leids Universitair Medisch Centrum / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Geachte Heer Tilburgs,

Ik schrijf u deze brief om uw projectaanvraag “Diabetes Reset” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.

“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.

Hartelijke groet,

Ben van Ommen

Ben van Ommen

Principal Scientist Systeem Biologie & Leefstijl als Medicijn, TNO