Het mediterraan dieet als medicijn voor diabetes

Het mediterraan dieet is meer dan een dieet; het is een leefstijl. Traditionele leefwijzen van bewoners van landen rond de Middellandse Zee – zoals Italië, Griekenland, Portugal, maar ook aan de overkant zoals Marokko en Turkije –  blijken een gezonde keuze voor mensen met diabetes type 2. De beroemde Britse Cardioloog Aseem Malhotrai is een voorvechter van een gezonde leefstijl, en benoemt regelmatig de bekende blue-zones, waar inwoners – ogenschijnlijk moeiteloos – gezond oud worden. 

Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft als doelstelling om diabetes type 2 om te keren met leefstijl en voeding als Medicijn. We weten dat deze vreselijke ziekte ook veel slachtoffers maakt onder Nederlandse inwoners die afkomstig zijn uit dat mediterrane gebied. Zo ook met Marokkaanse medelanders. En dat is heel schrijnend want bij mensen in Marokko die leven volgens hun oeroude rijke cultuur en tradities, en die zich voeden met de enorm rijke en gevarieerde keuken, komt deze ziekte nauwelijks voor. Mede door de input van een van onze bestuursleden, Saïda Tilburgs die haar expertise over de Marokkaanse keuken deelt, is hier aan de traditionele Marokkaanse leefwijze specifiek als een pagina gewijd. Later volgen nog typische keukens, gerechten en recepten uit andere streken rond de Middellandse Zee.

In Nederland leeft een heel grote groep mensen die in een mediterrane cultuur zijn opgegroeid. Deze mensen zijn in de jaren ’60 naar het westen gekomen, en zijn zo in aanraking zijn gekomen met onze cultuur van sterk bewerkt voedsel, verstedelijking en een hoge mate van stress. Onderzoek wijst uit dat diabetes drie tot zes keer meer voorkomt bij mensen van Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse en Surinaamse afkomst dan onder de autochtone bevolking. Ook voor andere leefstijlgerelateerde aandoeningen zijn deze mensen gevoeliger. Lees hier het artikel Allochtonen en diabetes

We moeten weer leven volgens de traditionele Marokkaanse leefstijl.

Daarvoor nemen we de navolgende stappen:

Stap 1:

In de eerste week ban je toegevoegde suikers, brood, plantaardige geraffineerde oliën zoals zonnebloemolie, pasta en rijst uit je eetpatroon. Geen snacks, maar wel eten tot je verzadigd bent.

Stap 2:

Eet twee tot 4 eetlepels traditionele olijfolie en een handvol gemengde noten per dag. Eet veel groenten en olierijke vis zoals makreel, zalm, sardines, haring, heilbot,…. Geen vrees voor vet! Je mag roomboter, kaas, volle kwark en yoghurt eten.

Stap 3:

Loop tenminste 2 keer dertig minuten per dag. Regelmatig bewegen is erg goed voor je gezondheid. De mensen op het platteland van Marokko bewegen dagelijks voor vele uren en werken hard op het land.

Stap 4:

Slaap minstens 7 uur per nacht. Ga op tijd slapen en sta op bij  de Fajr (Fajr = het ochtendgebed, ongeveer 2 uur voor zonsopgang).

Stap 5:

Onderhoud je sociale contacten. Bereid gezamenlijk de maaltijden en maak van je maaltijden een feest voor de familie. Eet samen in gezelschap zonder tv gaat te kijken. Geniet samen aan de tafel, eet langzaam en bewust, en geniet van de smaken van het eten.

Verbinding Marokkaanse en Nederlandse gemeenschap

We hopen samen met de lokale Marokkaanse middenstand te komen tot heerlijke Marokkaanse low carb gerechten. We gaan deze dan via menu kaartjes en de bijbehorende producten beschikbaar maken bij deze winkeliers en gaan dan ook de Nederlandse mensen uitnodigen om deze heerlijke gerechten uit te proberen en ze zien hoe geweldig de bediening en service is bij de lokale middenstand.

Deze recepten zullen dan geschikt zijn voor alle mensen die hun diabetes om wil keren met voeding en leefstijl als medicijn en ook nog eens overheerlijk.

Samenwerken met Marokkaanse ondernemers

We gaan in Helmond samenwerken met de heer Hassan Hannou. Hij is de eigenaar van slagerij Marhaba in de Heistraat in Helmond. Behalve vlees kan je hier ook groenten en kruidenierswaren kopen. Een typische Marokkaanse winkel met verse producten. Een winkel waar je je altijd welkom voelt en waar altijd tijd is voor een praatje. Heel toepasselijk is de naam van de winkel dan ook Marhaba wat hartelijk welkom betekent.

Mijn schoonvader Ahmed Benfatimi 92 jaar en kerngezond.

Mijn schoonvader is 92 jaar en werkt nog dagelijks op zijn land. Dit is een van de terugkerende leefgewoonten in al de zogenaamde blue-zones waar mensen in goede gezondheid heel oud worden. Gezonde voeding, altijd actief en een uitstekend familieleven.

Mijn persoonlijke band met Marokko

Ik ben Wim Tilburgs, voorzitter van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, en ik heb een bijzondere band met Marokko en de Marokkaanse mensen. In de eerste plaats omdat mijn vrouw, Saïda, van Marokkaanse afkomst is. Daarnaast heb ik 10 jaar in Marokko gewoond. Bij mijn werk als ERP specialist kwam ik er regelmatig bij zakenrelaties, en ik heb me verdiept in hun religie en cultuur, en heb ik het grote voorrecht gehad om samen met mijn vrouw de bedevaart naar Mekka te doen.

Verder heb ik van heel dichtbij ondervonden hoe rijk het plaatselijke voedsel is. Het effect van de traditionele leefwijze wordt onder meer duidelijk bij de persoon van mijn energieke schoonvader. Deze man is inmiddels ruim de 90 jaar gepasseerd, woont nog steeds op het platteland eet veel van zijn eigen geproduceerde voeding waaronder zelfgemaakte koudgeperste olijfolie. De man werkt nog dagelijks op zijn land en is heel actief. Hij is het rolmodel van onze nieuwe actie het Marokko Dieet, waarbij we veel aandacht geven aan deze traditionele, mediterrane leefstijl. Zowel de Marokkaanse als de Nederlandse bevolking kan hiermee enorm gezondheidsvoordeel uit halen.

Een van de doelstellingen van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is het opzetten van lokale leefstijlinitiatieven. Uiteraard maak ik me persoonlijk sterk voor de gezondheid van mijn eigen stadsgenoten. Daartoe ben ik begonnen met de actie www.gezondhelmond.nl.

We zien in een stad als Helmond veel diabetes en andere leefstijlziekten onder de Marokkaanse mensen. Mijn vrouw, Saïda, is als bestuurslid van de stichting verantwoordelijk voor de communicatie met onze Marokkaanse medelanders en is gestart om bij deze groep voorlichting te geven, en initieert ze initiatieven om ook via de moskee informatie te verspreiden. Daarnaast legt ze contacten met met de Marokkaanse middenstand.

Reactie Professor Hanno Pijl

Ik heb ons plan voorgelegd aan Hanno Pijl en dit was zijn enthousiaste reactie:

Beste Wim,

Dit is HELEMAAL GEWELDIG. De problemen onder de Marokkaanse mensen zijn nog veel groter dan onder “Caucasiërs” in Nederland en het is heel lastig voor mensen van buiten de cultuur om Marokkanen te bereiken, al is het alleen al omdat wij de cultuur niet goed kennen.

Als jullie een interventie kunnen ontwerpen die past binnen de Marokkaanse cultuur doen jullie fantastisch werk. We kunnen dan ook naar Den Haag bijvoorbeeld, waar veel gezondheidsproblemen zijn onder Marokkanen.. Laat me weten als ik iets kan bijdragen…

 

Hartelijke groet, Hanno

Op de foto hieronder zijn Hanno Pijl en Saïda in overleg over haar plan om de Marokkaanse mensen voor te lichten over leefstijl en voeding als medicijn.

Sponsoring en ondersteuning

Sponsoring en ondersteuning

Wij hebben een ambitieuze missie om de tsunami van Leefstijlgebonden ziekten die nu op ons afkomt om te keren. Dit is echter een enorme klus en dat kunnen wij niet alleen.

Lees meer

Diabetes Reset met Je Leefstijl Als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Diabetes Reset met Leefstijl als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Sponsoring en Ondersteuning

Als Stichting Je Leefstijl als Medicijn hebben we ambitieuze doelen om het aantal mensen met leefstijlgerelateerde ziekten terug te dringen door in samenwerking tussen wetenschap artsen en zorgvragers te komen tot een nieuwe gezondheidszorg 2.0. Via onze online ondersteuning hebben we al honderden mensen zonder verdere kosten geholpen hun leefstijlgerelateerde ziekte om te keren.

Evidence based Ehealth: mitigatie chronische ziektelast tegen extreem weinig kosten

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.