In het tweede deel van de Radar Extra over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.

Leefstijl in plaats van medicijnen

In deel 1 van Radar Extra over cholesterol(verlagers) gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar antwoorden op vragen over de werkzaamheid van cholesterolverlagers, waaronder statines.  Deze medicijnen worden door meer dan 2 miljoen mensen geslikt in Nederland. Meer informatie over die uitzending en interessante achtergrondinformatie vind je in het artikel TV programma Radar over Cholesterol en cholesterolverlagers.

In deze uitzending vertelde Gerryo de enorme bijwerkingen die ze kreeg na het slikken van cholesterol verlagers. In deze uitzending gaan we in op leefstijlaanpassingen in plaats van medicijnen.

Gerryo Voermans over het veranderen van je leefstijl

 

Antoinette

Als ik je zo zie, dan je toch na dat herseninfarct behoorlijk opgeknapt, wat heb je gedaan?

Gerryo

Ja dat ben ik zeker. Ik ben mijn leefstijl gaan veranderen. Ik ben koolhydraatarm gaan eten. Geen granen meer. Geen suiker meer. Ik ben zienderogen beter geworden. 

Antoinette

Maar je eet wel vet?

Gerryo

Heel veel vet!

Antoinette

En hoe lang doe je dat nu?

Gerryo

Ik doe deze leefstijl nu inmiddels tweeënhalf jaar. 

Antoinette

Wat heb je gemerkt?

Gerryo

Ik heb meer energie, ik kan tot s’avonds laat opblijven en ik ben ’s middag niet meer moe. Mensen kunnen spontaan vragen om iets te gaan doen. Ik heb daar energie voor, had ik eerst ook niet.

 

In de uitzendingen van 13 en 20 mei wordt ook gesproken met Gerryo Voermans. Zij kreeg na haar ernstige herseninfarct ook de cholesterolverlagers voor geschreven. Ook zij had ernstige bijwerkingen.

Ze kon nauwelijks meer lopen en had het gevoel alsof ze een hartaanval kreeg.

Het ingrijpende verhaal van Gerryo.

11 sept 2014, rond 15.00u , een warme na-zomerse dag op een druk terras aan t lunchen met mijn oudste dochter. Op een gegeven moment wilde ik wat cola drinken en kon mijn glas niet pakken…. mijn dochter keek al vreemd, zo van; uhhh gaat t wel? Ik schudde mijn hoofd, resette mezelf en probeerde het opnieuw. Vlees aan mijn vork prikken ging ook niet meer lukken. Het leek wel of ik dronken was. Voelde me ineens heel raar, het gevoel dat je in een lift hard naar beneden gaat. Nog niets echt in de gaten , ging ik toch maar even binnen zitten. Ik voelde me steeds ongemakkelijker en zat mezelf enorm in de weg. Wist totaal niet wat er met me aan de hand was totdat mijn rechter kant van mijn gezicht verlamde. Ik wist , door protocollen van mijn werk, direct dat het mis was en al snel stond de ambulance klaar om mij mee te nemen. Eenmaal in het ziekenhuis begon voor mij de nachtmerrie ….

Leefstijl als Medicijn Ketogeen en IF

Gerryo deelt haar haar kennis en ervaring met het ketogeen dieet via de Facebookgroep Leefstijl Als Medicijn Ketogeen en IF. Iedereen is welkom om zich daar bij aan te sluiten.

Wil je meer achtergrond informatie over het ketogeen dieet lees dan De ultieme ketogids voor beginners

Meer mensen hebben een weerstand tegen medicatie, onder meer vanwege de bijwerkingen. Zij passen hun leefstijl aan en gaan gezonder eten en meer bewegen.

Drie mensen met een hoog cholesterol passen onder begeleiding van huisarts Tamara de Weijer hun voedingspatroon aan. Al na vier weken daalt hun ‘slechte’ cholesterol.

Voedingspatronen onder de loep

Antoinette neemt een aantal voedingspatronen onder de loep, en laat zien welke laagdrempelige initiatieven er zijn op het gebied van bewegen.

Radar Extra deel 2, op maandag 20 mei om 20:30 uur op NPO 1.

Lees ook ons artikel over deel 2 van de uitzending waar ook ikzelf mijn ervaringen deel:

AVROTROS Radar Extra Ketogeen of vegetarisch

 

Andere artikelen op ons blog over cholesterol

 

Persoonlijke verhalen

Meer persoonlijke verhalen

Heb jij ook een persoonlijk leefstijlverhaal dat je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Nieuwe Cholesterolwaarden gezond voor patiënt of industrie 2
Artsen in opstand. Deel 2. Zijn de nieuwe standaarden voor de cholesterolwaardes te laag en daarmee een gevaar voor de volksgezondheid?
Dokter Yvo Sijpkens over verzadigd vet en cholesterol in een ketogene leefstijl
Aderverkalking ontstaat door een ontstekingsproces als gevolg van roken, zonlichttekort, hypertensie en hoge glucose- en insulinespiegels.
Nieuwe Cholesterolwaarden gezond voor patiënt of industrie 1
Artsen in opstand. De controverse rond de nieuwe standaard voor cholesterol van mei 2019 roept een aantal serieuze vragen op. Is er belangenverstrengeling?
Antoinette Hertsenberg Gerryo Voermans Wim Tilburgs Saida Tilburgs
Naar aanleiding van de uitzending van het TV programma Radar Extra waarschuwt huisarts Hans van der Linde zijn collega's voor de invloed van de industrie.
Dick Bijl het pillenprobleem
Dick Bijl in het programma Radar. De farmaceutische industrie haalt alle trucs uit de kast om regelgevende instanties, artsen en patiënten te misleiden.
TV programma Radar bijwerkingen Cholesterolverlagers
Veel mensen hebben bijwerkingen van statines. 80% van de deelnemers van onze diabetesgroep kreeg ze en driekwart van de mensen hadden last van bijwerkingen.

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest