Monique Koffeman, 57 jaar,

getrouwd met Cornelis, 64 jaar,

samen 3 geweldige zoons

en…beide diabetespatiënt

 

Ruim 20 jaar geleden kwam Cornelis thuis van zijn werk. Hij zat daar bij de vrijwillige brandweer en had de uitslag van de medische keuring gekregen.

Zijn suikerwaarde was 28!

Gelijk werd er een afspraak met de huisarts gemaakt. De eerste tijd pillen geslikt, maar al snel moest hij overstappen op het spuiten van insuline.

Negen jaar daarna waren wij op wintersport. ’s Nachts werd ik steeds wakker van de dorst. Terwijl ik toch aardig sportief ben, ging overdag het skiën voor geen meter. Ik had gewoon geen energie. Na de vakantie direct naar de huisarts gegaan en je raadt het al: ook ik had diabetes type 2. Maar ja, dat was erfelijk. Mijn vader was ook zwaar suikerpatiënt. Maar waarom had ik het dan wel en mijn zus niet? Ik leefde toch altijd gezond, was vanaf mijn 11e vegetariër, rookte niet, dronk geen alcohol en was altijd bezig met sporten. Het antwoord van de arts was dat als ik dat niet had gedaan ik al tien jaar eerder deze ziekte had gekregen. Dus ook ik naar huis met pillen. Om deze tegenslagen te verbergen zei ik weleens uit de gein tegen onze neven en nichten: “Wij hebben weinig geld, maar zijn wel jullie suikeroom en suikertante.

Elk half jaar hadden Cornelis en ik controle bij de diabetesverpleegkundige. En elk half jaar gingen wij weer teleurgesteld naar huis. Eenheden insuline en pillen weer verhoogd… Totdat het moment kwam dat ook ik insuline moest gaan spuiten. Je moet weten dat ik doodsbang ben voor naalden! Dat gaat niet gebeuren, dacht ik en ging mij verdiepen in andere methodes. Al gauw kwam ik op het boek “de Voedselzandloper” van Kris Verburgh. Wij gingen koolhydraatarm eten. Beide vielen wij een paar kilo af en de eenheden insuline en de pillen werden iets minder. s ‘Morgens namen wij heerlijke havermout met vruchten en sojamelk, om 11 uur een banaan, lichte lunch, om 5 uur een appeltje en als diner gezonde groenten,  geen pasta of aardappels. Wij voelden ons zeker fitter, maar ondanks dit alles bleven onze suikerwaardes te hoog. Tijdens mijn werk bij IvPG kwam ik in gesprek met een collega en arts Prem Heera. Hij vertelde mij over de site “Diabetes Reset met Je Leefstijl als Medicijn”.

Sinds twee maanden zijn wij nu ook onze leefstijl aan het veranderen op de manier zoals Wim Tilburgs het duidelijk maakt op deze site. Wij eten maximaal 50 koolhydraten per dag, veel volle producten en geen producten meer die suikers bevatten. Binnen deze twee maanden is de hoeveelheid insuline die Cornelis spuit afgenomen van 72 eenheden naar soms 14 per dag, soms hoeft hij niet te spuiten. Mijn cholesterol was van jongs aan veel te hoog. Nu eet ik allemaal volle producten en is mijn cholesterol enorm gedaald. Beide zijn wij 8 kilo afgevallen. Daarnaast ben ik afgelopen woensdag op controle bij de diabetesverpleegkundige “medicatievrij” verklaard! En dat binnen 8 weken.

Wij voelen ons heerlijk fit, sporten veel en eten ook veel. Maar dan wel de dingen die echt gezond voor ons zijn. Daarom willen wij heel graag uitdragen wat anders eten voor ons betekent en heeft gedaan. Dit is de reden dat ik mij heb opgegeven als Leefstijl Als Medicijn coach en nog veel meer wil leren over voeding en gezondheid om zo ook anderen te helpen.

Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals  te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn: Persoonlijke ervaringen en achtergronden

 

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 willen Doorbreken.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes en Jonno Proudfoot.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Vanaf 18 juni is het nieuwe boek van Jonno Proudfoot beschikbaar De complete koohydraatarme keuken. Bestel het nu via deze link.

 

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is in 1920 ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie. Wanneer er sprake is van hardnekkige aanvallen, kan dit dieet ingezet worden om de epilepsie onder controle te houden. Maar het dieet wordt steeds populairder. Naar mate de jaren verstrijken wordt duidelijk dat het dieet ook voor andere ziekten ingezet kan worden. Maar wat is het ketogene dieet nou precies? En wat kan het voor jou betekenen? Lees dan hier de ultieme kids gids voor het antwoord.

Ketogeen dieet pakket

Omdat we veel vraag kregen over het meten van ketonen en glucose in het bloed hebben we in overleg met diabetescentrale.nl deze aanbieding van onder andere een meter met strips.

Aanbieding startpakket met ketonenstrips.

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This