Diagnose diabetes type 1

In het ziekenhuis was binnen tien minuten de diagnose gesteld.
Diabetes Type 1, oorzaak onbekend, het gaat nooit meer over.
Het voelde als een vorm van snelrecht: “Veroordeling; levenslang”.

Het was een emotionele rollercoaster waarin we terecht kwamen en, zoals we al gauw begrepen, één die ons leven behoorlijk op de kop zou zetten.
Per direct moest er gestart worden met medicatie. Er waren heel veel nieuwe begrippen die we moesten leren, begrijpen en toepassen. Dit terwijl ons kind opgenomen werd.

Na dit in één jaar tijd met mijn beide kinderen te hebben meegemaakt, heb ik veel geleerd. Over wat er kan, wat er niet kan en over wat er niet altijd wordt verteld.
Met vallen en opstaan heb ik mijn weg gezocht binnen diabetes “land”. Natuurlijk heb ik fouten gemaakt. Vanuit onkunde, gebrek aan informatie en begeleiding, maar ten alle tijde met als doel het best haalbare diabetesmanagement voor mijn kinderen.

In een jaar tijd moesten we leren hoe we een kind van zeven leerden omgaan met diabetes en daarbij hoe we een tiener met datzelfde ziektebeeld moesten coachen. Een tiener die voorbereid moest worden op zelfstandigheid omdat ze binnen een jaar na diagnose medisch volwassen zou zijn.

Leefstijl

Er werd ons verteld dat Diabetes type 1, geen wiskunde is. Het is een ongrijpbaar ziektebeeld waarbij veel invloeden een effect hebben op de glucosewaarden; ziekte, hormonale schommelingen, stress. Daarom moesten we ons niet te druk maken om bloedsuikerwaarden die buiten de streefwaarden lagen.
We moesten niet ons leven vormgeven rondom diabetes maar de diabetes rondom ons leven.
Dat klinkt mooi, maar is het ook haalbaar?

Net als iedere andere ouder met een kind met diabetes hebben wij daar onze weg in gezocht en gevonden.
Wij hebben ervoor gekozen om met behulp van leefstijl de diabetes vorm te geven rondom ons leven.
Waarbij de kinderen vooral kind zijn.

Artikelen in ‘Voluit leven met diabetes’ en andere magazines

Na de diagnose van Xander ontvingen we al snel allerlei tijdschriften over diabetes.
Aangezien ik volkomen onbekend was met Diabetes type 1, las ik alles wat ik tegenkwam.
In die tijdschriften werd regelmatig verteld over positieve effecten van koolhydraatarme maaltijden, soms met een kleine kritische kanttekening (dat het niet altijd werkt), maar nooit met concrete informatie.

Wat mij opviel was dat het meestal verhalen waren van jongvolwassenen die op zoek gingen naar een andere vorm van diabetesmanagement omdat ze schrokken van hun eerste diabetescomplicaties of mensen met diabetes type 2 die overstapten naar koolhydraatarme voeding omdat zij vaak veel baat hebben bij deze leefstijl. Wat voor mij volkomen onduidelijk bleef was hoeveel koolhydraten een koolhydraatarme maaltijd bevat, kan deze leefstijl door iedereen worden toegepast en wat zijn nu de verschillen tussen, keto, koolhydraatarm en Atkins?

Ik zocht en stelde vragen bij diverse ziekenhuizen, bij de Diabetesvereniging en bij de Nederlandse Diabetes Federatie. Dit zijn immers organisaties die schrijven over mensen die een koolhydraatarme leefstijl toepassen of die richtlijnen ontwikkelen voor mensen met diabetes. Wat mij duidelijk werd was dat er nauwelijks sprake is van overeenstemming over hoeveel koolhydraten een koolhydraatbeperkt-, koolhydraatarm- of ketogeen voedingspatroon bevat.
Laat staan dat ik ergens antwoord kreeg op mijn vraag “hoe ik op een gezonde manier de koolhydraten kon beperken en de bloedsuiker van Xander kon stabiliseren middels leefstijl”.
Totdat ik het boek ‘Dr. Bernsteins Diabetes Solution’ las.

Dr. Bernsteins Diabetes Solution

Dokter Bernstein beschrijft dat je de koolhydraatinname beperkt tot 30 gram koolhydraten per dag. Deze koolhydraten verdeel je over 3 maaltijden, 6 gram koolhydraten voor je ontbijt, 12 voor de lunch en 12 voor het avondeten. De koolhydraten haal je vooral uit groene groenten, vezelrijk en met een trage omzetting naar glucose in het lichaam.

Eiwitten

Daarbij eet je eiwitten. Deze eiwitten eet je naar behoefte tot je verzadigd bent. Verzadiging is een natuurlijke graadmeter van je energiebehoefte. Zodra je duidelijk hebt hoeveel gram eiwitten jij nodig hebt bij je ontbijt, lunch en avondeten, probeer je dit dagelijks gelijk te houden. Vetten worden niet extra toegevoegd.

Dr. Bernstein benadrukt daarbij dat het belangrijk is om voor het eten van eiwitten voldoende insuline te injecteren om stabiele bloedsuikers te houden. Eiwitten veroorzaken een heel geleidelijke en langzame stijging van de bloedsuikerspiegel. Het is van belang dat de insuline datzelfde afgifte tempo benadert.
Dr. Bernstein adviseert daarvoor een insuline met een normale afgifte tempo, zoals bijvoorbeeld de Humuline regulier.
Mijn ervaring is dat dit een groot verschil geeft in de stabilisering van de bloedsuikers. Bij Xander maakte de overstap naar Humuline vooral de avonden en nachten veel stabieler en voorspelbaarder.

Low Carb High Protein oftewel koolhydraatarm eiwitrijk

De door dr. Bernstein aanbevolen leefstijl wordt Low Carb High Protein (LCHP-leefstijl) genoemd, koolhydraatarm en eiwitrijk. Critici zeggen dat het eten tot je verzadigd bent door eiwitten geen eiwitrijk voedingspatroon is omdat de eiwit inname vaak op redelijk normaal niveau blijft. Bernstein onderstreept echter nadrukkelijk het belang van eiwitten in een koolhydraatarm dieet. Dit omdat de eiwitten essentieel zijn voor de spieropbouw. Daarom vind ik de naam absoluut passend.

Stabielere glucosewaarden

Het stabiliserende effect van de LCHP-leefstijl van dr. Bernstein op de bloedsuikerspiegel is erg positief voor de gezondheid. Toch zijn artsen vanuit onbekendheid met de geschiedenis, achtergronden en verschillen in koolhydraatarme voeding veelal terughoudend en verwachten een ongebalanceerd voedingspatroon te zien.

stabiele glucosewaarden

Eetmeter voor inzicht in de macronutriënten

Vanaf de diagnose van Xander heb ik dagelijks de Eetmeter ingevuld, dit is een app van het Voedingscentrum. Hierin kun je zien hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je maaltijd bevat (de verdeling van je macronutriënten), daarnaast kun je zien hoeveel vitaminen en mineralen (micronutriënten) de maaltijden bevatten en of je daarmee voldoet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Voor mij een geweldig hulpmiddel maar voor het medisch team inhoudelijk een enorme verrassing. Natuurlijk is er een andere verdeling op het macroniveau, dat is een bewuste keuze. Ik wil immers minder koolhydraten en meer eiwitten. De verdeling op microniveau was uiterst uitgebalanceerd en waar er een klein teveel of te kort was is dit inzichtelijk en door voeding prima bij te sturen.
Hoe verrassend en vernieuwend deze samenstelling van een koolhydraatarm voedingspatroon is, bleek voor mij uit de vraag van onze kinderarts. Zij vroeg of haar collega, die ketogene diëten bij kinderen met epilepsie voorschrijft, mee mag kijken omdat die erg nieuwsgierig is naar deze vorm van een koolhydraatarme leefstijl.

Van pieken en dalen naar een glooiend landschap

Het aanbod van koolhydraatarme en keto recepten en producten wordt steeds groter en afwisselender. Voor de keuze en variatie is dit geweldig. Een nadeel is dat de macronutriënten niet altijd worden vermeld en het vaak onduidelijk is waarmee de koolhydraten worden vervangen, eiwitten, vetten of een beetje van beide. In het begin was dit onder andere de oorzaak van schommelende bloedsuikerwaarden.
Naarmate mijn inzicht groeide in de verschillen tussen de diverse koolhydraatarme stromingen verbeterde ons diabetesmanagement.
De extreme pieken en abrupte dalingen verdwenen. Er ontstond een glooiend landschap ten gevolge van het eten van een kleine hoeveelheid trage koolhydraten in combinatie met eiwitten die goed te begeleiden zijn met een reguliere insuline. Nu ik de kennis heb gevonden om de bloedsuiker van mijn kinderen te stabiliseren voelt mijn leven niet langer meer als een wilde rit in een achtbaan. Door deze LCHP-leefstijl hebben wij diabetes vormgegeven rondom ons leven!

Over de Auteur

Corine Heijneman heeft reuma en is moeder van twee kinderen met diabetes type 1.

In 1998 kreeg ze de diagnose reumatoïde artritis. Na de diagnose in 2018 van haar kinderen ontdekte ze de effecten van voeding op beide aandoeningen. Ze pasten hun leefstijl aan volgens de leefstijlmethode van de Amerikaanse arts Bernstein die een uitgebreid protocol heeft voor het dagelijks diabetesmanagement. Deze methode heeft ook bij Corine tot een enorme ommekeer in haar gezondheid geleid. Corine is coördinator van de supportgroepen: Diabetes 1 In Eigen Hand en Grip op Reuma.

Hun ervaring en verhaal mag niet worden opgevat als medisch advies. De auteur en Je leefstijl als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Indien u overweegt over te stappen naar deze leefstijlmethode bespreek dit dan met uw arts.