Zeebaarsfilet met gebakken witlof en ajvar-harissa-mayo

Dit is een heerlijk licht gerecht voor de lunch of hoofdmaaltijd. Wellicht wil je er een voorgerecht bij eten om het geheel iets verzadigender te maken. Ajvar is een groentespread van de Balkan gemaakt van geroosterde rode paprika’s en aubergines, Harissa is een pittige smaakmaker uit de Magreb. Het bevat vooral chilipepers, tomaat en komijn. De combinatie van beide met mayonaise geven een heerlijke snelle saus die weer heel goed combineert met de gebakken witlof. Ze zijn verkrijgbaar bij de ‘Turkse’ winkel.

Zeebaarsfilet met gebakken witlof en ajvar-harissa-mayo

Zeebaarsfilet met gebakken witlof en ajvar-harissa-mayo

Dit is een heerlijk licht gerecht voor de lunch of hoofdmaaltijd. Wellicht wil je er een voorgerecht bij eten om het geheel iets verzadigender te maken. Ajvar is een groentespread van de Balkan gemaakt van geroosterde rode paprika’s en aubergines, Harissa is een pittige smaakmaker uit de Magreb. Het bevat vooral chilipepers, tomaat en komijn. De combinatie van beide met mayonaise geven een heerlijke snelle saus die weer heel goed combineert met de gebakken witlof. Ze zijn verkrijgbaar bij de ‘Turkse’ winkel.

Zeebaarsfilet met gebakken witlof en ajvar-harissa-mayo
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Voedingspatroon: Bernstein methode, Ketogeen, Koolhydraatarm, Mediterraan (Pioppi), Paleo, Slow Carbs, Streng ketogeen
Eetmoment: Diner – Hoofdgerechten, Lunch
Wereldkeuken: Nederlands
Trefwoord 2025: Groenten, Snel, Vis – Zeevruchten
Allergeen: Nachtschade, Vis
Porties: 2 personen
Calorieën: 240kcal
Auteur: Gauko Kuiken

Benodigdheden

  • 2 koekenpannen

Ingrediënten

Gebakken zeebaars

  • 1 el olijfolie
  • 400 g zeebaarsfilet
  • ½ tl zeezout
  • ¼ tl zwarte peper versgemalen

Gebakken witlof

  • 1 el boter
  • 350 g witlof overlangs in kwarten

Ajvar-harissa-mayo

  • 2 el ajvar
  • 1 tl harissa
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl citroensap

Garnering

  • 5 g bladpeterselie fijngesneden

Instructies

  • Snijd de witlof zoals hierboven beschreven
  • Dep de vis rondom droog en bestrooi de filets met zout en peper
  • Meng de ingrediënten voor de ajvar-harissa-mayonaise. Verdun het met een klein beetje water, zodat het makkelijk van een eetlepel afloopt
  • Je kunt de witlof en de vis tegelijkertijd bereiden

Gebakken witlof

  • Smelt boter in een koekenpan op middelhoog vuur
  • Leg de witlofkwarten met één van de twee platten kanten in de hete boter en bak ze 2 minuten
  • Draai ze vervolgens om op hun andere platte kant en bak ze weer 2 minuten

Gebakken zeebaars

  • Dep de vis nog een keer na en laat de olie goed heet worden in de koekenpan
  • Bak de filets 2 minuten op middelhoog vuur
  • Keer ze om met een spatel met een scherpe rand en bak ze nog 2 minuten

Serveren

  • Verdeel de gebakken witlof over de borden
  • Leg de zeebaarsfilets erbij
  • Druppel de dunne mayonaise in cirkels over vis en witlof
  • Strooi de peterselie erover en eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie of per persoon

Calorieën: 240kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 37g | Vetten: 7g | Zout: 1433mg | Kalium: 901mg | Vezels: 6g | Vitamine A: 459IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B3: 5mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 8µg | Vitamine C: 9mg | Vitamine E: 0.1mg | Vitamine K1: 43µg | Calcium: 71mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 87µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 0.2mg | Magnesium: 104mg | Fosfor: 444mg | Selenium: 73µg | Zink: 1mg
Sterren geven = steun geven Deel hier jouw ervaring met dit recept!

Recept ideeën

Voor meer recepten ga naar de pagina ‘Wat eten we vandaag? Gezonde leefstijlrecepten’.

Meer informatie

De informatie van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn over leefstijl, ziektes en stoornissen mag niet worden opgevat als medisch advies. In geen geval adviseren wij mensen om hun bestaande behandeling te veranderen. We raden mensen met chronische aandoeningen aan om zich over hun behandeling goed door bevoegde medische professionals te laten adviseren.