Implementatie van leefstijl als medicijn in de lokale gemeenschap
Bewoners van volkswijken in Helmond zijn 19 jaar eerder chronisch ziek.
Er ontstaat een Helmond van twee snelheden. Volkswijken waar armoede, ongezond leven en slechte huisvesting een hoge tol eisen in de vorm van een lagere levensverwachting, meer ziekte en minder veiligheid. Laag opgeleide mensen met weinig inkomen leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met hogere opleidingen en betere welstand. Maar het gat tussen te verwachten gezonde levensjaren is nog veel groter: negentien jaar.
Mensen in achterstandswijken leven korter Prof. Pancras Hogendoorn
Bovenstaand probleem is niet alleen een probleem van Helmond maar van al de grote steden.
Professor Pancras Hogendoorn Decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum. Tijdens zijn toespraak bij de ondertekening van de programmaovereenkomst van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. Mede opgericht door Professor Hanno Pijl lid van de raad van advies van onze stichting.
Starten met leefstijl in de lokale gemeenschap
De deelnemers van onze gratis online leefstijlprogramma’s zijn zeer succesvol. Mensen met diabetes type 2 zien hun waardes verbeteren met minder en vaak totaal zonder medicatie. Ook verliezen ze veel gewicht en buikomvang. Echter niet iedereen is in staat om een programma online te volgen daarom willen ons programma ook lokaal aan gaan bieden. Dit doen we samen met Stichting GezondDorp die juist zeer succesvol waren met dezelfde leefstijlaanpak in Leende.
Huisarts Norbert van de Hurk
Norbert is samen met sportarts Hans van Kuijk initiatiefnemer van GezondDorp. Norbert is in 2019 gekozen tot leefstijlarts van het jaar door de vereniging Arts en Leefstijl.
Helmonder Joep Meulendijks
Joep heeft met ons online leefstijlprogramma zijn diabetes type 2 doorbroken en is in 6 maanden 15 kilo afgevallen en heeft 20 centimeter buikomvang minder.
Opzetten lokale samenwerking
Daarbij kunnen we dan een soort van combinatie interventie ontwikkelen deels online en deels persoonlijk. Hierbij is dan een samenwerking nodig in de gemeente. Inmiddels is overleg hierover met diverse partijen om tot een gezamenlijk plan van aanpak te komen.
- De Stichting Je Leefstijl Als Medicijn in samenwerking met
- Stichting GezondDorp met hun actie van Gezond Dorp naar GezondLand
- Centrum voor Leefstijlgeneeskunde Sint Anna Ziekenhuis
- TNO – Doet wetenschappelijk onderzoek bij onze online communities.
- Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde partner van Stichting JLAM
- Lois Bolk Instituut – leefstijlgeneeskunde in de praktijk
- De gemeente Helmond
- Lokale organisaties
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn & Stichting GezondDorp
We zullen ons in dit project inzetten als verbinder, adviseur, kennisleverancier mede door het actief betrekken van onze ervaringsdeskundigen maar ook de leden van onze raad van advies. We denken dan aan met name sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk namens Stichting GezondDorp, De medisch adviseurs van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn Internist Dr. Yvo Sijpkens en leefstijlarts Laurens Poelsma en met steun van onze raad van advies met onder andere Professor Hanno Pijl, Professor Jaap Seidell en anderen.
Jeroen van den Ingh
Secretaris JLAM en projectleider
Hanno Pijl
Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum
Project Van GezondDorp naar GezondLand
Gezond Helmond is een samenwerkingsproject voor leefstijl in lokale gemeenschappen gebaseerd op de visie van Hans van Kuijk / GezondDorp. We zullen per lokale gemeenschap samenwerkingsverbanden oprichten. Per regio is er dan een projectleider / kwartiermaker. Voor de regio peelland is dat Jeroen van den Ingh. Met zijn ervaring als directievoorzitter van Rabobank Peelland zuid kan hij de juiste verbindingen leggen in zijn grote lokale netwerk.
Centrum voor leefstijlgeneeskunde Sint Anna Ziekenhuis
Nieuw is het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde. Sportarts, Hans van Kuijk, is al enkele jaren actief op het gebied van leefstijl. Zijn enthousiasme en ervaring met o.a. GezondDorp Leende heeft hij uitgestraald naar de zorgprofessionals en medewerkers binnen de St. Anna Zorggroep. Daardoor is het idee ontstaan om het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde te starten. Dit centrum richt zich op iedereen die gezonder, fitter en gelukkiger wil leven. En biedt begeleiding aan patiënten die iets willen veranderen aan hun leefstijl. Vaak zijn dit mensen met een chronische ziekte (diabetes, hart- en vaatziekten, etc.). Zij willen beter kunnen omgaan met hun ziekte, hier minder last van hebben in hun dagelijks leven en erger voorkomen.
Het centrum biedt hen een drietal modules die zich onder meer richten op gezonde voeding, verantwoord bewegen, voldoende slaap en een fit brein. De modules zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.Het centrum begeleidt patiënten die onder behandeling zijn van specialisten binnen het St. Anna Ziekenhuis, zoals de cardioloog of internist. Daarnaast kunnen ook huisartsen of specialisten uit andere ziekenhuizen patiënten naar dit centrum verwijzen.
Gemeente Helmond
Er is overleg geweest met leden van de Helmondse gemeenteraad en we gaan in gesprek met wethouder voor jeugd, onderwijs en gezondheid mevrouw Cathalijne Dortmans.
Het Elkerliek Ziekenhuis
Professor De Bont hoopt op een ‘vliegwieleffect’.
We moeten inspelen op de sociale banden die er wel zijn. Er is sociaal leiderschap nodig. Een paar mensen in de wijk kunnen het gedrag van velen omdraaien. De actie van de sportarts en huisarts in Leende die ertoe heeft geleid dat de inwoners van Leende met te veel gewicht zijn gaan afvallen, is een mooi voorbeeld hiervan.”.
Lokale organisaties.
Projectleider Jeroen van den Ingh is gestart met de gesprekken met diverse regionale partijen. Dat zijn alle organisatie en personen die bezig zijn of zich willen inzetten voor een gezondere gemeenschap. Wilt u ook betrokken zijn bij deze samenwerking neem dan contact op via ons contactformulier.
Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland.
Achtergronden leefstijl als medicijn in de lokale gemeenschap
Tweede kamer gaat praten over leefstijl
Antje Diertens van D66 vraagt om wettelijke normen voor gezondheid te maken. Het bevorderen van een gezonde leefstijl wordt regeringsbeleid.
We zijn geselecteerd voor het Health Impact Accelerator programma
Het programma is opgezet door Top Sector Life Sciences & Health (Health~Holland) een van de 9 door de Nederlandse Overheid geïndentificeerde topsectoren.
Het is tijd voor leefstijlgeneeskunde in de psychiatrie
De afstand tussen psychiaters in de GGZ en medisch specialisten in het ziekenhuis is te groot. We moeten naar integrale zorg in de wijk aldus Mischa Selis.
Norbert van den Hurk huisarts en initiatiefnemer GezondDorp Leende
Huisarts en initiatiefnemer van GezondDorp Leende geeft een indruk van het project GezondDorp. Norbert is gekozen tot Leefstijlarts van het jaar 2019.
TNO doet onderzoek binnen de Facebookgroep Diabetes 2 Doorbreken
Bent u actief lid van onze Facebookgroep en wilt u meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek? Voor het eerst kunt u thuis bloedwaardes zoals HbA1c meten.
Nina de Rooij Leefstijladviseur bij PSV en bij Je Leefstijl Als Medicijn
Samen zijn we verantwoordelijk voor een gezonde en vitale maatschappij. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen heb ik mijn doel behaald. Nina de Rooij
Wat is leefstijlgeneeskunde? De visie van professor Hanno Pijl
Wat is leefstijlgeneeskunde? Een holistische kijk op de mens die weer centraal staat, een andere rol voor de dokter en de gezondheidscoach aldus Hanno Pijl
Aanpak diabetes bij Marokkaanse mensen
Het mediterraan dieet is meer dan een dieet het is een leefstijl. Maar ook de overzijde van de Middellandse Zee kent deze leefstijl zoals in Marokko.
Bespaar miljarden op diabeteszorg investeer in Je Leefstijl Als Medicijn
We kunnen miljarden besparen schrijven we met een groep van deskundigen in het NRC. 40% van de mensen met diabetes kan zonder medicijnen dmv leefstijlaanpak
Samenwerking Ekomenu en Je Leefstijl Als Medicijn-hier word je beter van
Biologische recepten en maaltijdboxen zowel low carb en nu ook ketogeen. Daarmee kan Stichting JLAM de mensen die we begeleiden nog beter ondersteunen.
Diabetes leefstijlgroepbijeenkomst in Helmond
Op zaterdag 26 januari 2019 ontmoeten de leden van de Facebookgroep Keer Diabetes Om met Je Leefstijl Als Medicijn elkaar in de Westwijzer in Gezond Helmond
Nederland gezonder maken met leefstijl als medicijn onze visie
We weten inmiddels dat veel leefstijl gerelateerde ziekten zoals diabetes, obesitas, hartziektes veroorzaakten worden door leefstijl en omgekeerd kunnen worden door je leefstijl. Wat is onze visie en wat willen wij bij Leefstijl als medicijn doen om te helpen Nederland gezonder te maken met Je Leefstijl als Medicijn.
Wil jij zelf ook meedenken?
Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!
Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Wetenschappelijke aanbevelingen
Beste Wim,
Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Diabetes Doorbreken’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.
We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.
Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.
Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.
Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.
We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.
Met hartelijke groet,
Prof. dr. Hanno Pijl
Geachte Heer Tilburgs,
Ik schrijf u deze brief om uw projectaanvraag “Diabetes Doorbreken” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.
Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.
“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.
Hartelijke groet,
Ben van Ommen
Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).
Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…
Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.
Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.