Leefstijlboeken

Op deze pagina vind je een selectie boeken die je helpt je leefstijl als medicijn in te zetten bij het voorkomen -en zelfs genezen- van ziektes. De gezonde leefstijlboeken die wij hier aanbevelen sluiten allemaal aan bij de visie van (ervarings) deskundigen op het gebied van een gezonde leefstijl.

Leefstijl op Recept

Leefstijl op recept is de titel van het nieuwe boek geschreven door huisarts Jacqui van Kemenade. Jacqui is ook secretaris van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Over het boek Leefstijl op Recept:

Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu diabetes en obesitas wild om zich heen grijpen en we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent ons ziekterisico bepalen. Juiste voeding en leefstijl is dan ook een thema dat ons allemaal bezighoudt. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? We dreigen steeds weer terug te vallen op het oude adagium: minder eten en meer bewegen. Toch blijkt 99,5 procent van de mensen niet blijvend af te vallen met dit advies.

Een aanrader voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren.

Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. Gezondheid wordt uiteindelijk bepaald door een duizelingwekkende hoeveelheid leefstijlfactoren. In Leefstijl op recept geeft huisarts Jacqui aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.

 

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 willen Doorbreken.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes en Jonno Proudfoot.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Vanaf 18 juni is het nieuwe boek van Jonno Proudfoot beschikbaar De complete koohydraatarme keuken. Bestel het nu via deze link.

 

Professor. Dr. Hanno Pijl

Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. 

Mijn passie voor leefstijl en voeding stamt uit de spreekkamer. Er komt een tsunami van leefstijlgerelateerde chronische ziektes op ons af die worden veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Ons “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol.

Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon deze ziektes kan voorkomen en omkeren. We weten bovendien steeds beter dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van veel andere chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker.

De pagina van Hanno Pijl.

Over het boek Diabetes Type 2 maak jezelf beter.

Een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassingen kunnen diabetes type 2 voorkomen en zelfs terugdraaien. Dit boek helpt je hierbij met behulp van een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan. Volg deze adviezen op en je krijgt meer energie, je wordt slanker en je bloedsuikers verbeteren waardoor je medicijngebruik afneemt.

‘Diabetes 2? Maak jezelf beter!’geeft veel informatie over de nieuwste inzichten van de ziekte, adviezen over voeding en natuurlijk veel smakelijke recepten. Zo krijg je diabetes type 2 onder controle.

Het boek is geschreven samen met Karine Hoenderdos.

Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Ze schreef onder meer de boeken ‘PuurGezond! – slank in 8 stappen’ en ‘Eet meer! en is redacteur en columnist voor nieuwsvoordietisten.nl en puurgezond.nl

Van GezondDorp naar GezondLand door sportarts Hans van Kuijk – Gezond Dorp Leende

Hans van Kuijk heeft het LCHF concept dat hij in GezondDorp Leende toepast leren kennen op een congres in Kaapstad mede georganiseerd door Professor Tim Noakes. Tim Noakes is een marathonloper en een  bewegingswetenschapper met een A1 status die meer dan 750 wetenschappelijke boeken en artikelen heeft gepresenteerd.

 

Hoe pas je je levensstijl aan om zo vitaal mogelijk oud te worden? Welke belangrijke rol speelt voeding daarin en waarom?
“Van GezondDorp naar GezondLand” geeft je antwoord op deze vragen. Het bevat de basisprincipes van deze gezonde leefstijl, recepten en handige dagmenu’s. Het belang van een koolhydraatarme leefstijl met gezonde vetten wordt uitvoerig uitgelegd.

Uniek is dat de oprichters, deelnemers én lokale ondernemers van GezondDorp Leende hun ervaring en enthousiasme delen. Hun praktijkverhalen en favoriete recepten helpen jou om ook deze leefstijl te omarmen. Leer van hen hoe je weer de regie kunt nemen over je eigen gezondheid. Verbeter je energieniveau en kwaliteit van leven.
Door de korte en bondige manier van schrijven leest het boek lekker weg en heb je deze leefstijl zo onder de knie.
Dat smaakt naar meer!

Voor meer informatie over het project GezondDorp kun je terecht op de pagina over dit geweldige initiatief.

  • Dr. Mariëtte Boon (1988) is internist in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum en promoveerde in 2014 cum laude met haar onderzoek naar bruin vet, ‘goed vet’ dat bijdraagt aan de verbranding.
  • Professor Liesbeth van Rossum (1975) is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Ze is eveneens cum laude gepromoveerd en is internationaal expert op het gebied van obesitas en stresshormonen.

Vet belangrijk

Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers

Vet is een cruciaal onderdeel van je lichaam. Het maakt hormonen, communiceert met je hersenen en levert energie. Hoewel je zonder vetweefsel niet zou kunnen leven, bestaan er over dit orgaan – ja, vet is een orgaan – veel vooroordelen. Overgewicht en obesitas vormen wereldwijd een groot probleem, maar in tegenstelling tot wat menigeen denkt zijn te veel eten en te weinig bewegen lang niet de enige oorzaken daarvan. De werking van ons vet is vele malen complexer.

In dit verhelderende en onderhoudende boek behandelen dr. Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum de laatste wetenschappelijke inzichten over lichaamsvet en (over)gewicht en brengen ze de vele factoren in kaart die hierop van invloed zijn: van slaap tot stress en van erfelijke aanleg tot medicijngebruik, en tal van andere verborgen dikmakers.

VET belangrijk laat zien hoe vet écht werkt en is een must read voor iedereen die wil weten hoe je op een slimme en effectieve manier een gezond gewicht kunt bereiken én behouden.

Arts en bestsellerschrijver William Cortvriendt.

William Cortvriendt (1956) is arts en kan terugzien op een veelzijdige loopbaan met leidinggevende en adviserende functies op het gebied van de gezondheidszorg bij zowel overheden als het bedrijfsleven in diverse landen. Zijn bijzondere interesse ligt op het gebied van de oorzaken van de chronische Westerse ziektebeelden waaraan ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland en België lijden. Hij benoemt daarbij overgewicht en obesitas als de kanaries in de kolenmijn. Aandoeningen die waarschuwen dat er in de naaste toekomst waarschijnlijk ernstige gezondheidsproblemen zullen ontstaan.

William beschrijft zijn analyses op basis van feiten die naar voren zijn gekomen uit gepubliceerd onderzoek in de medische vakliteratuur. In 2016 schokte hij de medische wereld door in de door zes miljoen mensen bekeken televisieserie Hoe wordt ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. William zorgde ervoor dat de deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse welvaartsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes – binnen 5 maanden vaak volledig herstelden en zich weer gezond voelden. De medicatie zoals insuline, middelen tegen hoge bloeddruk, pijnstillers en cholesterolverlagers kon worden afgebouwd of zelfs helemaal gestopt.

In zijn nieuwe boek Lichter analyseert William stap voor stap hoe de epidemie van overgewicht en obesitas heeft kunnen gebeuren. Uit de analyse van de oorzaken trekt William ook de logische conclusies over de juiste maatregelen die overgewicht en obesitas niet alleen tijdelijk aanpakken of voorkomen, maar deze ook voorgoed laten verdwijnen. En dit zonder dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieet producten hoeft aan te schaffen.

Eindelijk!

Pagina van William Cortvriendt

Pascale Naessens is de best verkopende auteur van België en is daar het boegbeeld van de pure en gezonde voeding. In haar programma’s spreek ze ook regelmatig met toonaangevende wetenschappers.

De visie van Pascale Naessens

De klassieke voedingsleer promoot veel koolhydraten en weinig vet, terwijl de nieuwe visie het omgekeerde aanbeveelt: minder koolhydraten en de herwaardering van de vetten. Deze progressieve visie op voeding zie je overal in de wereld opkomen en wint aan terrein. Gerenommeerde onderzoekers en deskundigen komen met meer en meer studies die aantonen dat minder snelle koolhydraten en meer vet (olijfolie) positieve gevolgen hebben op het lichaamsgewicht, diabetes, cholesterolniveau en hart- en vaatziekten.

Op papier en voor sommigen zijn veel koolhydraten misschien wel oké, maar voor mij en voor zoveel anderen vormen die een groot probleem! Mijn lichaam kan niet overweg met zoveel snelle en geraffineerde koolhydraten, ik raak verstrikt in de valkuilen ervan, want ze zijn sterk belonend. Op die manier raak ik er heel snel afhankelijk van en mijn hormonen slaan op hol. Datzelfde probleem ervaren heel veel mensen en dat ligt aan de basis van overgewicht en diabetes type 2.
Al 20 jaar eet ik geen snelle koolhydraten meer en heb ik geen problemen meer met mijn gewicht, of verslavend eetgedrag. Ik heb heel veel energie en al jaren zwaait mijn dokter met mijn uitstekende bloedwaarden. Dat geldt ook voor mijn man.

Voor mij dus geen overdaad aan snelle koolhydraten, maar een evenwichtige verdeling tussen vetten, proteïnen en goede bronnen van koolhydraten. Daar voel ik me al jaren uitstekend bij en blijkbaar ook heel veel mensen die overstappen naar deze manier van eten. Velen mailen mij dat ze meer energie hebben en zonder moeite heel wat kilo’s zijn verloren. ‘Dit kunnen we makkelijk volhouden’, lees ik vaak. Lezers getuigen ook over een positief effect op chronische kwalen zoals hoge cholesterol, diabetes type 2, maag- en darmaandoeningen, chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma-aandoeningen, …

Bekijk zeker ook nog eens haar gesprek dat ze had met Professor Hanno Pijl. Zeker de moeite waard net als haar prachtige boeken.

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is in 1920 ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie. Wanneer er sprake is van hardnekkige aanvallen, kan dit dieet ingezet worden om de epilepsie onder controle te houden. Maar het dieet wordt steeds populairder. Naar mate de jaren verstrijken wordt duidelijk dat het dieet ook voor andere ziekten ingezet kan worden. Maar wat is het ketogene dieet nou precies? En wat kan het voor jou betekenen? Lees dan hier de ultieme kids gids voor het antwoord.

Ketogeen dieet pakket

Omdat we veel vraag kregen over het meten van ketonen en glucose in het bloed hebben we in overleg met diabetescentrale.nl deze aanbieding van onder andere een meter met strips.

Aanbieding startpakket met ketonenstrips.

Cardioloog Dr. Aseem Malhotra

Door Jamie Oliver beschreven als een bron van inspiratie, internationaal vermaard cardioloog en auteur van de best seller The Pioppi Diet, Dr Aseem Malhotra is één van de invloedrijkste en bekendste campagnevoerders op het gebied van gezondheid en een pionier van de leefstijlgeneeskunde beweging in het VK. Hij publiceert regelmatig in wetenschappelijke medische tijdschriften en kranten zoals de Guardian, de Telegraph en de Daily Mail en hij is regelmatig te zien en te horen op radio en tv in zijn campagne tegen suiker en om de schadelijkheid van overmatig geneesmiddelgebruik onder de aandacht te brengen. Zijn documentaire “The big fat fix” beleefde zijn première in het Britse parlement. Hij is woordvoerder van de Academy of Medical Royal Colleges Obesity en Choosing Wisely stuurgroepen en werd in 2015 het jongste lid dat ooit benoemd werd tot de Raad van Toezicht van gezondheids Denktank, The King’s Fund. In 2016 werd hij door Debretts genoemd als een van de meest invloedrijke personen in de medische wetenschap in het VK.

We worden continu gewaarschuwd voor onze gezondheid: we mogen geen verzadigde vetten eten, we moeten gezonde voeding kopen en ons vooral in het zweet werken in de sportschool. En toch neemt de kans op obesitas al jaren toe, met – daardoor – diabetes type-2, kanker, dementie en hartkwalen op de loer.In het piepkleine Italiaanse dorp Pioppi leven de mensen eenvoudig, maar toch lang en gezond. Er is geen sportschool, geen supermarkt, het eten is er verrukkelijk en ze genieten er van het leven.

Het Pioppi dieet is hierop gebaseerd. Er is gebruikgemaakt van de wijsheden van deze opvallend lang levende populatie en daar zijn enkele medisch en voedingsgerelateerde onderzoeken aan toegevoegd. Het resultaat is een praktisch en helder verhaal waarbij oude dieetmythen van tafel zijn geveegd en vervangen door een eenvoudig plan voor een nieuwe levensstijl.
Dit is geen dieet of levensstijl waarbij je ‘nee’ moet zeggen tegen de dingen die je lekker vindt. Je hoeft ook geen uren achter elkaar te sporten. In slechts drie weken zal Het Pioppi-dieet je helpen om simpele, haalbare en duurzame veranderingen door te voeren in hoe je eet, slaapt en beweegt – veranderingen die voor ons allemaal, hoe druk we het ook hebben, haalbaar zijn.

Pioppi – Het kookboek

Na het enorme succes van Het Pioppi-dieet is er nu het kookboek met de lekkerste Pioppi-recepten. Voor iedereen die van lekker eten houdt én streeft naar een gezonde levensstijl. Geniet van de heerlijke en snelle gerechten als frittata met zalm, spinazie en spekjes, groentelasagne met zoete aardappel en kaas, en kipnuggets met zelfgemaakte ketchup.
Alle recepten zijn volgens de basisprincipes van Pioppi én geschikt voor alle dagen van de week. De handige weekmenu’s en tips maken het boek extra praktisch en haalbaar voor iedereen. Eet, leef en voel je fit als de mensen uit het piepkleine Italiaanse dorpje Pioppi!
 

Pioppi, het kookboek is een laagdrempelig kookboek dat gebaseerd is op de inzichten van het Pioppi-dieet én Nora French. Dat het Pioppi-lifestyleplan echt werkt, toonde de veelbesproken uitzending van Dokters van morgen aan. Na een paar weken leven volgens dit plan hadden de proefpersonen in het programma ieder hun eigen succesverhaal. In een enkel geval bleek zelfs dat mensen met diabetes minder medicijnen hoefden te nemen.

Maak in dit kookboek uitgebreid kennis met het Pioppi-dieet. Eet, leef en voel je fit als de mensen uit het piepkleine Italiaanse dorpje Pioppi!

 

Daan de Wit weet wat je eet.

Daan de Wit (1969) is journalist en verslaggever voor televisie, documentaire en geschreven media. Eerder publiceerde hij twee onderzoeksjournalistieke boeken voor uitgeverij Lemniscaat: De Volgende Oorlog en Dossier Mexicaanse griep. Op basis van Weet wat je eet geeft De Wit lezingen en consulten en ontwikkelde hij een format voor een serie televisiereportages.

In Weet wat je eet gaat Daan op zoek naar het geheim van de oudste kennis over gezonde voeding en neemt hij de lezer mee in de voetsporen van voedselwetenschapper Weston Price die 80 jaar geleden de wereld dover ging, op zoek naar het geheim van gezonde volken. Price ontdekte het geheim en tegenwoordig zien we hoe deze kennis wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het resultaat is een nieuwe manier van voeden waardoor je niet alleen lekker en voldoende eet, maar ook ziekte voorkomt en zelfs geneest.

Weet wat je eet is de weerslag van onafhankelijk journalistiek onderzoek naar gezonde voeding. Het boek is goed onderbouwd met 40 pagina’s voetnoten en wordt aanbevolen door de beste deskundigen op het gebied van voeding. Maar ook door gewone lezers omdat het prettig leest en zo volledig is.

Op de pagina van Daan de Wit kun je meer lezen over en ook bekijken over Daan zelf maar ook wat interessante stukken uit zijn boek lezen.

Weston A. Price

het basisboek over voeding en het voorkomen van ziekten

Het dikke onderzoeks/reisverslag (560 pag.) met honderden foto’s, in groot formaat (23 x 29,5 cm) met harde kaft van Weston A. Price, tandarts, onderzoeker, kaakchirurg maar bovenal visionair, die in de dertiger jaren bijna 10 jaar lang de gehele wereld over reisde om de geheimen van gezonde mensen te ontdekken.

Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen:
wat was hún geheim? Op zijn zoektocht reisde dr. Price naar honderden steden in 14 landen. Hij bezocht enkele van de meest afgelegen gebieden ter wereld. Hij zag perfecte tandbogen, weinig of geen tandbederf, een hoge weerstand tegen tuberculose en een perfecte gezondheid bij mensen die hun inheemse voeding aten.

Dr. Price kwam erachter dat bij deze mensen, als zij in aanraking kwamen met modern voedsel als witmeel, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden: cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis en een lage weerstand tegen tuberculose.

Dr. Price legde in woord en beeld zowel de eeuwenoude wijsheid die leidde tot perfecte gezondheid vast, als het lichamelijke verval dat volgde op de overschakeling naar modern, bewerkt voedsel. Een belangwekkende studie, gebundeld in dit boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’.

Een schokkend en indrukwekkend werk over de negatieve gevolgen van moderne, bewerkte voeding voor de gezondheid.

Lees hier het artikel Weston A. Price – De Indiana Jones van de gezonde voeding door Daan de Wit

Bram Bakker de dwarse psychiater.

Bram Bakker (1963) is, en vindt zichzelf, een dwarse psychiater. Hij timmert in de media aan de weg als coach, columnist, schrijver (ruim tien boeken) en momenteel als cabaretier in ‘Geen Paniek’. In heb boek geluk uit een potje heeft hij terecht kritiek op het te veel voorschrijven en slikken van psychofarmaca. Hij generaliseert alle medicatie, maar bedoelt eigenlijk alleen antidepressiva, anti-ADHD en angstmedicatie. De schuld ligt bij de farmaceutische industrie, teveel voorschrijvende huisartsen en slecht wetenschappelijk onderzoek. Hij is ook fel tegen de internationale diagnostische criteria. Vervolgens enige casuïstiek waarbij de betrokkenen juist uitstekend op pillen reageerden. Hij is zeer positief over elektroshock en geeft een goed overzicht over de verschillende groepen medicatie, aandoeningen en bijwerkingen en rondt af met een volledig niet-kritisch overzicht van andere therapievormen, zoals EMDR, mindfulness, runningtherapie, voeding, supplementen en planten. Het boek heeft een onevenwichtige balans tussen kritische en ophemelende ideeën over therapie in de psychiatrie.

Op de pagina van Bram Bakker hier op de site vind je meer markante uitspraken en wat leuke video’s met Bram.

Professor Michiel Korthals

Michiel Korthals (1949) heeft aan de universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Heidelberg de studies filosofie, antropologie, sociologie en Duits gevolgd. Tussen 1993 en 2014 was hij hoogleraar aan de universiteit van Wageningen.

Michiel Korthals is de voorzitter van de stichting Foundation for the Restoration of European Ecosystems. (FREE). Deze stichting zet zich in voor natuurbehoud door natuurlijke begrazing.

Samenvatting

Eten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Maar wat stoppen we precies in onze mond? En is het niet zo dat uitbuiting, extreem over- gewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen, maar de vraag is: hoe dan?
In Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen en ontwikkelt hij een model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen. Directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen staan daarin centraal.
Goed eten draait om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel.

Je Leefstijl Als Medicijn community op Facebook

Word ook lid van een van onze besloten coachingsgroepen onder medische supervisie op Facebook

Besloten Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren hun diabetes te doorbreken hun met leefstijl als medicijn

Besloten Facebookgroep voor iedereen die wil starten met het ketogeen dieet in combinatie met Intermittent Fasting 

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten op over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 2.117,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This