Leefstijl als medicijn in Dokters van Morgen

Antoinette Hertsenberg doet met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet, vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. Eén kandidaat heeft obesitas, een ander heeft diabetes type 2 en de derde hartproblemen. Wat kunnen zij in drie weken tijd veranderen?

Daarnaast is er aandacht voor een door TNO ontwikkelde stresstest waardoor bekeken kan worden hoe het lichaam reageert op specifieke voedingsmiddelen. Ook Antoinette doet de stresstest en hoort wat ze beter kan laten staan.

Dit in de uitzending Dokters van Morgen en is te zien op dinsdag om 21:25 uur op NPO 1.

Zie ook de spraakmakende aankondiging door Antoinette Hertsenberg tijdens het programma RTL Late Night met Twan Huys.

Het Pioppi Dieet door cardioloog Aseem Malhotra

We worden continu gewaarschuwd voor onze gezondheid: we mogen geen verzadigde vetten eten, we moeten gezonde voeding kopen en ons vooral in het zweet werken in de sportschool. En toch neemt de kans op obesitas al jaren toe, met – daardoor – diabetes type-2, kanker, dementie en hartkwalen op de loer.In het piepkleine Italiaanse dorp Pioppi leven de mensen eenvoudig, maar toch lang en gezond. Er is geen sportschool, geen supermarkt, het eten is er verrukkelijk en ze genieten er van het leven.

Het Pioppi dieet is hierop gebaseerd. Er is gebruikgemaakt van de wijsheden van deze opvallend lang levende populatie en daar zijn enkele medisch en voedingsgerelateerde onderzoeken aan toegevoegd. Het resultaat is een praktisch en helder verhaal waarbij oude dieetmythen van tafel zijn geveegd en vervangen door een eenvoudig plan voor een nieuwe levensstijl.
Dit is geen dieet of levensstijl waarbij je ‘nee’ moet zeggen tegen de dingen die je lekker vindt. Je hoeft ook geen uren achter elkaar te sporten. In slechts drie weken zal Het Pioppi-dieet je helpen om simpele, haalbare en duurzame veranderingen door te voeren in hoe je eet, slaapt en beweegt – veranderingen die voor ons allemaal, hoe druk we het ook hebben, haalbaar zijn.

The Big Fat Fix

The Big Fat Fix was de titel van de documentaire waarop het boek het Pioppi dieet is gebaseerd. Hier zie je de trailer van deze documentaire.

Dr Aseem Malhotra introduceert hier het Pioppi dieet; een reis die je leven veranderd binnen 3 weken. Deze revolutionaire mediterrane voedingsaanpak helpt je om gewicht te verliezen en langer te leven. Gelukkiger en gezonder terwijl je gewoon heerlijk kunt eten.

Dit boek rekent af met de lang in stand gehouden dieet mythes en geeft je een makkelijk te volgen leefstijl plan.

 

Gezonde Leefstijl boeken

Het boek het pioppi dieet door cardioloog Aseem Malhotra is  zeker de moeite van het lezen waard. Echter het boek Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk  is volledig gebaseerd op hetzelfde principe en staat vol met heerlijke recepten.  Dit boek wordt ook door sportarts Hans van Kuijk initiatiefnemer van GezondDorp Leende aanbevolen als een start naar nieuwe gezondheid voor zijn patiënten en de inwoners van Leende.

Klik hier om de uitzending Dokters van Morgen van 10 oktober 2017 over GezondDorp Leende terug te zien.

Het programma Dokters van Morgen brengt geen nieuws

We zijn uiteraard heel blij met de aandacht die het programma weer geeft aan het inzetten van Je Leefstijl Als Medicijn. Echter dat we diabetes om kunnen keren weten wij hier al jaren. Zoals je hieronder in de video’s kan zien hebben wij al in 2015 succesvol onze leefstijl ingezet bij onder andere diabetes type 2 en obesitas.

Ook hebben wij een Facebook groep waar inmiddels 500 mensen met diabetes lid van zijn en waar we dagelijks mensen helpen om hun diabetes om te keren met hun leefstijl als medicijn.

Het document starten met Banting gebaseerd op bovenstaande boeken geeft een start met de juiste voedingsadviezen diabetes om te keren en gewicht te verliezen.

Mediterraan dieet ook in Marokko

Het mediterraan dieet zoals in Pioppi is meer dan een dieet; het is een leefstijl. Traditionele leefwijzen van bewoners van landen rond de Middellandse Zee – zoals Italië, Griekenland, Portugal, maar ook aan de overkant zoals Marokko en Turkije –  blijken een gezonde keuze voor mensen met diabetes type 2.

Op de video hiernaast zie je mijn schoonvader is 92 jaar en werkt nog dagelijks op zijn land. Dit is een van de terugkerende leefgewoonten in al de zogenaamde blue-zones waar mensen in goede gezondheid heel oud worden. Gezonde voeding, altijd actief en een uitstekend familieleven. Ook op het platteland van Marokko worden de mensen heel oud in goede gezondheid echter is dat minder bekend dan bijvoorbeeld in Pioppi.

Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft als doelstelling om diabetes type 2 om te keren met leefstijl en voeding als Medicijn. We weten dat deze vreselijke ziekte ook veel slachtoffers maakt onder Nederlandse inwoners die afkomstig zijn uit dat mediterrane gebied. Zo ook met Marokkaanse medelanders. En dat is heel schrijnend want bij mensen in Marokko die leven volgens hun oeroude rijke cultuur en tradities, en die zich voeden met de enorm rijke en gevarieerde keuken, komt deze ziekte nauwelijks voor.

Daarom hoop ik samen met mijn vrouw ook leefstijl en voedingsprogramma’s te ontwikkelen speciaal gericht op Marokkaanse Mensen. Echter we zijn nog op zoek naar (financiële) steun voor het starten van een eerste groep.

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in om ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline door middel van een insulinepompje. Hij is lid geworden van de Facebookgroep Diabetes Reset met Je Leefstijl Als Medicijn en is dank zij de voorlichting door de stichting en de hulp vanuit de groep binnen enkele weken kunnen stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dank zij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels ruim 500 leden van deze groep toepassen. We baseren ons hierbij op de Banting Methode om de leden de overstap naar dit dieet te kunnen laten maken en het een deel te maken van hun leefstijl.

Op Facebook heb ik Dirk van Giel leren kennen. We zijn even oud we zijn allebei informaticus, beide doodziek en we hebben allebei zelf uitgevogeld wat we moesten doen om onze diabetes en obesitas te keren. Toevalligerwijze zijn we ook nog op hetzelfde moment met onze leefstijlaanpassingen begonnen.

Ook hebben we beiden dezelfde missie om andere mensen met diabetes type 2 te helpen en te inspireren om ook hun diabetes om te keren. Dirk van Giel is dan ook actief als moderator bij onze Facebook groep voor mensen met diabetes

Lees hier het persoonlijke verhaal Dirk van Giel keert zijn diabetes om

De levensmiddelenindustrie en de farmaceuten doden voor Winst?

Vijf van de belangrijkste namen in de Europese Geneeskunde bundelen hun krachten in het Europese Parlement om de dekmantel weg te nemen van de duistere wereld van het lobbyen en te onthullen hoe Big Food en Big Pharma voedings- en medische richtlijnen beïnvloeden waardoor de levens van miljoenen mensen op het spel worden gezet.

Deze vereniging van krachten zal de stilzwijgende afspraken blootleggen die bestaan tussen politici, gerespecteerde medische instellingen, liefdadigheidsinstellingen en medische tijdschriften om financieel gewin, die hebben geleid tot een zee van onjuiste informatie met desastreuze gevolgen voor de volksgezondheid wereldwijd.

Dit is een gezamenlijk optreden van een topcardioloog uit het Verenigd Koninkrijk, Dr. Aseem Malhotra, een leider in de campagne tegen suiker en overmatig geneesmiddelgebruik, de directeur van het Centre of Evidence Based Medicin, de Universiteit van Oxford, de voormalig president van de Royal College of Physicians en voormalig arts van de koningin, een top hoogleraar Diabetologie, een bekroonde medische wetenschapsjournalist en een vooraanstaande Engelse voedingsdeskundige.

Aankondiging lezing Aseem Malhotra in het Europees Parlement

Met de titel deze lezing kan uw leven redden. Met een aankondiging van onder andere Professor Hanno Pijl.

Lezing door Hanno Pijl in het Europees Parlement

De video hiernaast duurt ongeveer 5 minuten en is het gedeelte van de Engelstalige lezing door Professor Hanno Pijl in het Europees Parlement. De video is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Professor Hanno Pijl die aan de hand van mijn case laat zien dat leefstijl als medicijn een veel effectiever medicijn is dan de medicatie die ik kreeg voorafgaande aan mijn leefstijlinterventie.

Volledige lezing Europees Parlement

De video hiernaast duurt ruim 2 uur waarvan een groot gedeelte wordt gevuld door het betoog van Cardioloog Aseem Malhotra

De volledige press-release in het Nederlands vertaald kun je hier vinden.

Leefstijl als medicijn Blog.

Onderstaande berichten zijn een selectie uit de vele berichten over diverse onderwerpen die te maken hebben met leefstijl als medicijn. Berichten over bepaalde onderwerpen of personen vind je terug bij de desbetreffende pagina's. Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

Sponsoring en ondersteuning

Wij hebben een ambitieuze missie om de tsunami van Leefstijlgebonden ziekten die nu op ons afkomt om te keren. Dit is echter een enorme klus en dat kunnen wij niet alleen.

Lees meer

Diabetes Reset met Leefstijl als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Sponsoring en Ondersteuning

Als Stichting Je Leefstijl als Medicijn hebben we ambitieuze doelen om het aantal mensen met leefstijlgerelateerde ziekten terug te dringen door in samenwerking tussen wetenschap artsen en zorgvragers te komen tot een nieuwe gezondheidszorg 2.0. Via onze online ondersteuning hebben we al honderden mensen zonder verdere kosten geholpen hun leefstijlgerelateerde ziekte om te keren.

Evidence based Ehealth: mitigatie chronische ziektelast tegen extreem weinig kosten

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13