Hans van Kuijk

Sportarts, Topsupport Initiatiefnemer GezondDorp Leende

Mijn naam is Hans van Kuijk en ik ben al vele jaren sportarts. Als sportarts beweeg ik natuurlijk veel maar toch ontwikkelde ik wat lichamelijke kwaaltjes. Mijn bloedsuikerspiegel was te hoog, mijn cholesterol was ontregeld en ik ontwikkelde een buik. Klachten die ik ook tegenkwam bij mijn cliënten, die toch ook allemaal fanatiek sporten. Het zat hem dus niet in bewegen maar in de voeding.

Ik leerde bij toeval het concept Low Carb High Fat (LCHF) kennen oftewel Real Food / Slow Food. Al snel vlogen de kilo’s er bij mij en mijn cliënten vanaf. Het buikje verdween net als de andere kwaaltjes. Simpelweg door ons voedingsgedrag te veranderen.

Dat trok de aandacht van Norbert van den Hurk, huisarts in mijn woonplaats Leende. Hij constateerde gelijksoortige kwalen bij zijn cliënten.

Uit onderzoek bleek dat de gemiddelde Leendenaar een BMI had hoger dan het landelijk gemiddelde ondanks meer bewegen. Na een aantal smakelijke gesprekken raakte ook Norbert overtuigd.

We besloten in actie te komen om Leende tot een gezond dorp te maken.

Na enkele goedbezorgde informatie bijeenkomsten bleek het concept enorm aan te slaan. In eerste instantie zagen mensen het als een dieet. Ons concept GezondDorp behelst echter veel meer. Meer zelfs dan een verandering van voedingspatroon. GezondDorp is eigenlijk een andere voedingscultuur.

Niet alleen anders eten maar ook duurzaam eerlijk en ecologisch verantwoorde vaak lokale producten eten zolang ze maar weinig koolhydraten maar veel gezonde eiwitten en vetten bevatten. En laat dat nu ook nog eens lekker zijn.

Inmiddels doen zo een 250 mensen officieel en nog veel meer officieus mee. Na drie maanden zijn die deelnemers een paar kilo’s lichaamsgewicht en centimeters buikomvang kwijt. Hun BMI is met 1 punt gedaald en hun bloedsuikerspiegel en cholesterol waardes zijn substantieel verbeterd met minder medicijnen.

Onder de deelnemers is een echte community ontstaan, onder meer via Facebook. De lokale middenstand en de lokale horeca hebben het concept inmiddels volledig omarmd. De lokale cafetaria, dus supermarkt en de brasserie bieden producten en gerechten aan die voldoen aan het Low Carb High Fat concept.

We staan dus letterlijk op de kaart. De menukaart en dank zij de enorme media aandacht ook op de landkaart.

 

Sportarts Hans van Kuijk initiatiefnemer van GezondDorp 

Boeken aanbevolen door Hans van Kuijk

Hans van Kuijk heeft het LCHF concept dat hij in GezondDorp Leende toepast leren kennen op een congres in Kaapstad mede georganiseerd door Professor Tim Noakes. Tim Noakes is een marathonloper en een  bewegingswetenschapper met een A1 status die meer dan 750 wetenschappelijke boeken en artikelen heeft gepresenteerd.

Het boek de Real Meal Revolutie is wat hij alle deelnemers aanraad om te lezen.

In ‘De Real Meal Revolutie’ leggen professor Noakes, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet – ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie. Met de praktische tips en smaakvolle, robuuste recepten in ‘De Real Meal Revolutie’ kom je van je suiker- en koolhydraatverslaving af. Zo helpt dit boek je een revolutie tot stand te brengen: een gezonder, energieker leven door gewoon weer écht te eten.

In “Super eten voor superkinderen’ geven Tim Noakes, Jonno Proudfoot en Bridget Surtees antwoorden op vragen die elke ouder met opgroeiende kinderen zich stelt. Wat moet ik vandaag weer koken? Wat voor voedingsstoffen – en op wat voor leeftijd – hebben mijn kinderen nodig? Hoe kan ik mijn kinderen gezond laten eten van gerechten waar ik zelf ook van geniet? Antwoorden op dit soort vragen, praktische tips, wetenschappelijke informatie en recepten waarin plezier in lekker en gezond eten vooropstaat, maken dit boek de ultieme gids om samen te genieten.

Lezing Hans van Kuijk op het Ancestral Health Symposium 2017

Tijdens het Ancestral Health Symposium 2017 zijn is een registratie gemaakt van de lezing van Hans van Kuijk. Hier gaat hij diep in op zijn motieven waarom hij is gestart met het initiatief GezondDorp Leende maar ook maakte hij hier de resultaten bekend van het eerste half jaar GezondDorp. Klik hier om naar het artikel over de lezing op de site van het Ancestral Health Nederland te gaan

Ik heb Hans van Kuijk in 2016 leren kennen omdat hij een grafiek zag op Facebook waarop je kon zien dat aan de hand van de metingen van mijn HbA1c dat ik mijn ernstige diabetes had omgekeerd met behulp van een ketogeen dieet en andere leefstijlaanpassingen.

Omdat hij na zijn bezoek aan Professor Tim Noakes in Zuid-Afrika ook zelf met een studie bezig was betreffende het concept van Low Carb High Fat / Real Food. Op grond daarvan heb ik samen met hem enkele lezingen gegeven waaronder een lezing voor een groep van mensen met diabetes in het Sint Anna Ziekenhuis waar Hans als sportarts aan verbonden is.

Tijdens een van de lezingen die we samen hebben gegeven was ook huisarts Norbert van den Hurk aanwezig met wie hij enkele maanden daarna gestart is met het project GezondDorp.

 

De meest recente berichten op de Facebook pagina van Gezond Dorp Leende

Facebook Berichten

1 week geleden

GezondDorp

Hoe pas je je levensstijl aan om zo vitaal mogelijk oud te worden? Welke belangrijke rol speelt voeding daarin en waarom?

“Van GezondDorp naar GezondLand” geeft je antwoord op deze vragen. Het bevat de basisprincipes van deze gezonde leefstijl, recepten en handige dagmenu’s. Uniek is dat de oprichters, deelnemers én lokale ondernemers van GezondDorp Leende hun ervaring en enthousiasme delen. Hun praktijkverhalen en favoriete recepten helpen jou om ook deze leefstijl te omarmen. Leer van hen hoe je weer de regie kunt nemen over je eigen gezondheid. Verbeter je energieniveau en kwaliteit van leven.

De voorverkoop is gestart en de boekpresentatie gepland, zie gezonddorp.nl/boeken-websites/ons-boek/.Hoe pas je je levensstijl aan om zo vitaal mogelijk oud te worden? Welke belangrijke rol speelt voeding daarin en waarom? “Van GezondDorp naar GezondLand” geeft je antwoord op deze vragen. Het bevat de basisprincipes van deze gezonde leefstijl, recepten en handige dagmenu’s. Uniek is dat de oprichters, deelnemers én lokale ondernemers van GezondDorp Leende hun ervaring en enthousiasme delen. Hun praktijkverhalen en favoriete recepten helpen jou om ook deze leefstijl te omarmen. Leer van hen hoe je weer de regie kunt nemen over je eigen gezondheid. Verbeter je energieniveau en kwaliteit van leven. De voorverkoop is gestart en de boekpresentatie gepland, zie http://gezonddorp.nl/boeken-websites/ons-boek/.
... Toon meerToon minder

 

Opmerking plaatsen op Facebook

Sylvia Suppers Den Brok Mary Van Sambeek iets voor ons!!

Zo ontzettend leuk om 'm nu van de drukpersen te zien rollen. Wat een werk is erin gaan zitten, maar wat een geweldig boek is het ook geworden!!! Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke tastbare exemplaar! Zo blij ook dat ik een bijdrage heb mogen leveren. #trots

Met korting te bestellen bij BjörnBooks voor Euro 17,50 https://www.bjornbooks.nl/product/van-gezonddorp-naar-gezondland-deze-leefstijl-smaakt-naar-meer/

Ziet er goed uit. Is dit boek ook buiten Leende verkrijgbaar ?

Bied het boek of deze leefstijl ook mogelijkheden als je zo min mogelijk vlees wilt eten of vegetarisch bent?

Mooi zeg👏

Zo geweldig leuk!!

Heel mooi hoor Sanne. De lekkere worstenbroodjes mmmm

Waar is boek te bestellen

Ziet er lekker uit....

Ben echt heel benieuwd! Ziet er lekker uit

+ Toon meer opmerkingen

1 week geleden

GezondDorp

DEELNEMER IN BEELD
Fons van den Heuvel wilde niets van GezondDorp weten. Doordat het project in 2016 het gesprek van de dag was in GezondDorp Leende, lazen Fons en zijn vrouw Ans er toch regelmatig wat over en, niet onbelangrijk, de recepten die voorbij kwamen zagen er acceptabel uit... gezonddorp.nl/van-den-heuvel/
... Toon meerToon minder

2 weken geleden

GezondDorp

Mooi om te zien die betrokkenheid van de Huisgenoten. #GezondDorpVanaf nu verzinnen onze medewerkers iedere maand een nieuw lunchgerecht van de maand. Diego bijt met het lunchgerecht van de maand april het spits af. Hallo allemaal! Ik ben Diego Koolen. Aan mij de eer om het eerste lunchgerecht van de maand te verzinnen. Ik heb gekozen voor koolhydraatarme chinese tomatensoep. Chinese tomatensoep is mijn lievelingssoep. Maar omdat er in Leende door veel mensen koolhydraatarm wordt gegeten, heb ik gekozen voor de koolhydraatarme versie. En al zeg ik het zelf: Hij is overheerlijk! Dus kom snel mijn lunchgerecht van de maand proeven. Wie weet heb ik hem samen met de kok bereid, of kom ik u bedienen. U kunt kiezen uit een grote of een kleine kom soep. Groot: €5,00 Klein: €3,25 Eet smakelijk! ... Toon meerToon minder

Mooi om te zien die betrokkenheid  van de Huisgenoten. #GezondDorp

 

Opmerking plaatsen op Facebook

Lijkt me heerlijk !!!😋😋😋👍🏻

Goede keuze, Diego. Ik vind koolhydraatarme Chinese tomatensoep ook heel erg lekker! Lekker met zo'n zadencracker.

Mooi Diego

Hee Diego, werk je in Leende? Leuk, in het Brouwershuis!

1 maand geleden

GezondDorp

VOORVERKOOP: 1+1=3
De voorverkoop is eenmalig verlengd tot 13 mei. Vergeet dus niet om je boek tijdig te bestellen. Want alleen dan pak je die 2,50 euro korting!
Op de #LCHFbelevingsmarkt verkopen we dit boek voor 20 euro per stuk. Als je hem toch wilt hebben, zou ik het dus wel weten...

Kom je jouw boek(en) op zondag 19 mei als eerste en kosteloos ophalen tijdens de LCHF Belevingsmarkt? Of laat je jouw boek(en) voor 1,99 euro thuisbezorgen in de week daarna? Jij kiest tijdens de bestelprocedure zelf wat voor jou het beste past.

gezonddorp.nl/boeken-websites/ons-boek/
... Toon meerToon minder

VOORVERKOOP: 1+1=3
De voorverkoop is eenmalig verlengd tot 13 mei. Vergeet dus niet om je boek tijdig te bestellen. Want alleen dan pak je die 2,50 euro korting! 
Op de #LCHFbelevingsmarkt verkopen we dit boek voor 20 euro per stuk. Als je hem toch wilt hebben, zou ik het dus wel weten...

Kom je jouw boek(en) op zondag 19 mei als eerste en kosteloos ophalen tijdens de LCHF Belevingsmarkt? Of laat je jouw boek(en) voor 1,99 euro thuisbezorgen in de week daarna? Jij kiest tijdens de bestelprocedure zelf wat voor jou het beste past. 

http://gezonddorp.nl/boeken-websites/ons-boek/
Toon meer .....

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Share This