Het verhaal van Wim Tilburgs

Ik woog 125 kilo en was zwaar diabeet, een burn-out en depressies. Lees hier hoe ik 40 kilo afgevallen ben en mijn diabetes, depressie en PTSS heb omgekeerd

 

Lezing door Hanno Pijl in het Europees Parlement

De video hiernaast is  het gedeelte van de Engelstalige lezing door Professor Hanno Pijl in het Europees Parlement waarin hij aan de hand van mijn verhaal zijn visie op leefstijl als medicijn toelicht

De video is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Voor meer informatie over het werk van Hanno Pijl kun je ook kijken op de pagina op deze site die we speciaal aan zijn werk en visie hebben besteed. De visie van Hanno is een grote kennisbron en hij levert de wetenschappelijke onderbouwing die door de ervaringsdeskundigen zoals ik maar ook vele anderen zoals bijvoorbeeld Dirk van Giel succesvol zijn toegepast.

Het verhaal van Wim Tilburgs

Nog maar pakweg drie jaar geleden ging het niet zo best met me. Eind 2005 moest ik mijn werk neerleggen vanwege een totale burn-out. Ik had last van een posttraumatisch stress syndroom mede veroorzaakt door mijn uitzending bij de vredesmissie in Libanon en ik kreeg te maken met diabetes type 2 en injecteerde daarom 3 keer per dag kortwerkende insuline en 1 keer per dag langwerkende insuline. Daarnaast nam ik ook nog 2 keer per dag metformine, een oraal middel om mijn bloedsuiker te verlagen. Nadat ik was gestart met het injecteren van insuline ging mijn bestaande overgewicht nog verder omhoog van 110 naar 125 kilo ondanks dat ik 3 keer per week ging sporten onder begeleiding van een personal trainer. Ik was ondertussen depressief geworden en ik had geen enkele kwaliteit van leven meer.

In mei 2015 zag ik een uitzending van RTL Late Night waarin de Amerikaanse Professor Robert Lustig een interessant verhaal vertelde over de gezondheidsschade die suiker veroorzaakt. Ik besloot een online literatuur studie te starten op het gebied van de invloed van leefstijl op je gezondheid waar ik nu nog steeds mee bezig ben. Hierdoor en door persoonlijke contacten met vooraanstaande artsen en wetenschappers op dit gebied zoals prof. Tim Noakes, professor Hanno Pijl, sportarts Hans van Kuijk, arts en schrijver  William Cortvriendt kwam ik erachter dat mijn ziektebeeld werd veroorzaakt door een extreem hoog stress niveau, gecombineerd met chronisch slaapgebrek en verkeerde voeding waarin veel geraffineerde koolhydraten en suikers zaten.

Het leek me allemaal heel logisch. Ik wist door mijn diabetes metingen dat mijn bloedsuikerwaarden telkens enorm stegen na een maaltijd met veel koolhydraten. Dus mijn besluit stond vast: Ik ging voeding zoals brood, pasta, aardappelen en rijst beperken en waar mogelijk vervangen door vlees, vis, eieren, kaas en (blad)groenten en testen of het allemaal klopt. Ik vond op het internet ook informatie over een voor mij nieuw fenomeen, namelijk het ketogeen dieet en hoe dit extra kan helpen om niet alleen je bloedsuiker te verlagen maar ook nog eens om meer vet te helpen verbranden. Ik ontdekte ook dat je met behulp van zogenaamde ketonensticks via je urine kunt meten hoe succesvol je bent met het ketogeen dieet.

Op 3 juni 2015 gaf ik het startschot voor mijn ketogeen dieet. Het was op dat moment een volledig eigen experiment zonder dat ik enige ondersteuning had vanuit de medische wereld. Nou, dat werd dus in het begin een flinke puzzel. Even boodschappen doen was er niet meer bij want ik moest ineens elke verpakking bestuderen wat op zich al een hele openbaring is want in bijna alles zit een flinke berg suiker. Al na 2 dagen merkte ik dat ik tegen hypo’s aan begon te lopen en ben toen gestopt met het injecteren van insuline. Ook begon ik al na een paar dagen te merken dat ik ineens veel meer energie begon te krijgen en aandrang om meer te gaan bewegen om die energie kwijt te kunnen. Ik ging steeds langere wandelingen maken. Ik liet de auto voortaan staan en ik fietste overal naar toe waar ik moest zijn en ik ging weer regelmatig zwemmen.

Ik merkte dat het bewegen erg goed werkte om stress te verminderen en mijn slaap verbeterde sterk. Mijn gewicht nam in minder dan 5 maanden tijd af van 120 naar 92 kilo en mijn buikomvang van 120 naar 100 cm. Ondertussen is mijn gewicht verder gedaald tot 85 kilo. Ook mijn voorheen afwijkende bloedwaarden zijn volledig normaal geworden en mijn diabetes is weg!

Ook in mijn dagelijks leven veranderde ik. Ik ging weer dingen doen in en om het huis en ik merkte dat mijn relatie weer opbloeide. Mijn vrouw Saïda is op een gegeven moment met me mee gaan doen wat natuurlijk geweldig was omdat we nu gewoon samen weer hetzelfde konden eten. Maar het had op haar ook een geweldig goed effect. Haar gewicht ging in een half jaar van 83 naar 63 kilo en haar bestaande klachten zoals chronische vermoeidheid, reumatische verschijnselen en allerlei allergieën verdwenen.

 

Wim Tilburgs Saida Tilburgs samen 60 kilo kwijt

Afbeelding 1.  Onze verjonging nadat we zijn overgestapt op een ketogeen dieet.

Bovenstaand artikel is geschreven door William Cortvriendt en vind je terug in zijn nieuwe boek lichter.

Ik heb door mijn bevindingen besloten dat iedereen moet weten welke enorme positieve effecten andere voeding en leefstijl op je gezondheid en eventueel bestaande ziektes kan hebben. Ik besloot om deze website te beginnen, lezingen te geven en mensen actief te begeleiden.

Wim Tilburgs
Voor meer informatie ga naar het contactformulier

Dit is een verkorte versie van de opnames van RadioEenVandaag met daarin Dr. Ben van Ommen van TNO en Prof. Hanno Pijl van het LUMC waarin ik mijn verhaal vertel in de reportage van deze uitzending.

Onderstaande video is opgenomen met een mobiel dus niet echt van goede kwaliteit. Het is opgenomen tijdens een prestatie bij de Nederlandse Diabetes Vereniging tijdens een lezing van Hanno Pijl waarin hij meer verteld over hoe je diabetes om kunt keren door middel van leefstijl. Ik kom dan samen met hem in de presentatie als een voorbeeld hoe dat dan kan.

Diabetes Reset met Leefstijl als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Samen met professor Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch centrum een lezing geven over keer diabetes om met leefstijl als medicijn.

Op deze foto ben ik samen met een van mijn grote voorbeelden Professor Stephen Phinney die samen met Professor Jeff Volek het boek the Art en Science of Low Carb heeft geschreven. Stephen is nu betrokken bij VirtaHealth een Amerikaans bedrijf dat als doel heeft 100 miljoen mensen wereldwijd te genezen van diabetes type 2. Ik heb Stephen Phinney ontmoet tijdens het Eerste jaarlijkse leefstijlcongres TNO en het LUMC

Samen met schrijver en Arts William Cortvriendt bij Humberto Tan van RTL tijdens de presentatie van zijn boek Lichter. Klik hier om meer te lezen over William en zijn boek.

Starten met Gezond Helmond

Omdat ik denk dat het belangrijk is dat we met zijn allen proberen een persoonlijke bijdrage te leveren aan de gezondheid van de mensen in je persoonlijke omgeving ben ik gestart met de actie gezond Helmond. Daarom heb ik een website gestart met de daarbij behorende social media kanalen en ben ik nu gestart met het zoeken van vrijwilligers en het leggen van verbindingen met de lokale politiek maar ook met lokale producenten van voeding, de gezondheidszorg en de middenstand.

Klik hier voor de website van Gezond Helmond

Onderstaande reportage is opgenomen door de lokale omroep Helmond waarin ik probeer een voorbeeld te zijn voor de mensen in mijn omgeving.

Hoe goed ga jij om met je gezondheid.

Hoe goed ga jij om met je gezondheid.

Geplaatst door Alles Over Helmond op Dinsdag 23 januari 2018

Mijn Blog artikelen op het gebied van onderzoek naar Leefstijl als Medicijn.

Handleiding om van je diabetes af te komen

Diabetes is een sluipmoordenaar langzaam maar zeker sloopt deze ziekte je. De standaardbehandeling met medicijnen kunnen je niet genezen. Echter je kan wel genezen met je leefstijl als medicijn. Wil jij ook van je diabetes af lees dan is deze pagina voor jou. Wetenschap en praktijkervaring bewijzen dat het werkt.

Lees meer

In 3 weken van de diabetes medicatie af via onze Facebookgroep

Tijdens de lezing door Professor Hanno Pijl en Wim Tilburgs op het congres Health Food & Technology laten we ook zien wat een echte grassroot beweging in Nederland kan doen. gewoon mensen die elkaar helpen via social media. Mirjam kon in 3 weken haar medicatie voor diabetes type 2 stoppen via leefstijlaanpassingen.

Lees meer

Keer diabetes om met het ketogeen dieet

Deze week maar eens de stoute schoenen aangetrokken en ik ben gestart met het uitzenden van live video's via de Facebook groep Leefstijl als medicijn platform. Keer diabetes om met het ketogeen dieet Een van de video's had als onderwerp mijn persoonlijke ervaringen...

Lees meer

Koolhydraten… word je dik van brood?

Deze uitzending van het programma Broodje Gezond gaat over koolhydraten. Samen met voedingswetenschappers, diëtisten en psychologen onderzoeken Ersin en Marlijn wat koolhydraten zijn hoe een koolhydraatarm dieet werkt en of het werkt! Leefstijl als medicijn Wim Tilburgs wordt geïnterviewd als ervaringsdeskundige.

Lees meer

Health Food & Technology event 2018

Zorg wordt steeds dichter bij de burger georganiseerd. Voeding en leefstijl spelen hierin een steeds belangrijkere rol voor hun gezondheid. Welke rol kunnen o.a. gemeenten hierin pakken en wat is de impact van technologie? Leefstijl als Medicijn is partner van dit event en zal een lezing geven tezamen met Hanno Pijl.

Lees meer

Diabetes reset wandelingen in Helmond

Diabetes Reset wandelingen elke zaterdagochtend in Helmond. Voor mensen met Diabetes type 2 en/of veel overgewicht waarin we onderweg gezellig kletsend elkaar gaan helpen om diabetes om te keren en gewicht te verliezen aan de hand van je leefstijl als medicijn. Het is geheel vrijblijvend en iedereen mag meelopen.

Lees meer

Ex-diabeet Dirk van Giel in het Europees Parlement

Het gebeurt niet elke dag dat je items van je bucketlist kan doorstrepen. Tijdens de lezing De levensmiddelenindustrie en de farmaceuten doden voor winst ontmoette ik de inspiratoren die mij geholpen hebben mijn diabetes type 2 om te keren waaronder Dr. Aseem Malhotra Professor Hanno Pijl en DietDoctor Andreas Eenfeldt

Lees meer

De levensmiddelenindustrie en de farmaceuten doden voor Winst?

Vooraanstaande personen uit de Europese medische wereld, waaronder cardioloog doctor Aseem Malhotra en professor Hanno Pijl en Europarlementariër Nathan Gill, bundelen hun krachten tegen de machtige farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie en de gezondheidsadviezen die miljoenen schade berokkenen.

Lees meer

Nederland gezonder maken met leefstijl als medicijn onze visie

We weten inmiddels dat veel leefstijl gerelateerde ziekten zoals diabetes, obesitas, hartziektes veroorzaakten worden door leefstijl en omgekeerd kunnen worden door je leefstijl. Wat is onze visie en wat willen wij bij Leefstijl als medicijn doen om te helpen Nederland gezonder te maken met Je Leefstijl als Medicijn.

Lees meer

Diabetespatiënten die mee willen denken gezocht

We zoeken een groep van 15 diabetespatiënten die mee willen denken bij de ontwikkeling van een app waarmee de diabetes patiënten hulp krijgen bij het omkeren van hun diabetes met leefstijl als medicijn. Dit samen met hun huisarts en een online leefstijlcoach.

Lees meer

Van honger naar diabetes

Hanno Pijl, Wim Tilburgs en Eline Lescher geven voorlichting over de invloed van onze genen en leefomgeving op de ontstaanswijze van diabetes. Wat doet onze maatschappij aan deze trend in het aantal diabetespatiënten? Sluit dit wel aan op de behoefte van de maatschappij? Deze, en andere vragen worden hier beantwoord.

Lees meer

Goed afvallen is vet verliezen en spieren opbouwen

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en wil er wat aan doen. Mij is het gelukt om blijvend 40 kilo af te vallen. Wat zijn mijn ervaringen en wat is de mening van de deskundigen op deze site. Ik weet zeker dat dit artikel ook jou kan helpen in je streven naar een goed gewicht en goede gezondheid.

Lees meer

Overgewicht is levensgevaarlijk

Onderzoek toont aan dat mensen met overgewicht 3 keer zoveel kans hebben te overlijden vanwege een welvaartsziekte zoals diabetes, hart- en vaatziektes, infecties, kanker en zelfs dementie. John van der Heiden deelnemer TV serie hoe wordt ik 100 35 kilo afgevallen geen diabetes meer en gestopt met 13 soorten medicatie

Lees meer

Professor Hanno Pijl LUMC Aanbeveling Diabetes Reset leefstijl programma

Diabetes Reset is een prachtig initiatief om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid. We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat dit initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Lees meer

TNO Ben van Ommen ondersteuning website Je Leefstijl als Medicijn

De site Je Leefstijl als Medicijn maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt het een belangrijke schakel om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten

Lees meer

Diabetes Type 2 Goed genezen door anders te eten en meer te bewegen

Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit explosief. Nu krijgen patiënten vooral medicijnen, maar er bestaat een beter alternatief: een andere leefstijl. Veel mensen kunnen goed genezen door anders te eten en meer te bewegen en daardoor minder kosten en vooral veel gezondheidswinst zegt TNO en het LUMC

Lees meer

Genezen van diabetes type 2 – TNO en het LUMC

Om diabetes te genezen, moeten we niet langer ziekteverschijnselen controleren door symptomen te onderdrukken, maar gedrag en eigen regie beïnvloeden. We moeten leefstijl geneeskunde ontwikkelen met interventies gericht op voeding, beweging, stress, slaap en gericht op duurzame gedragsverandering. Aldus TNO en het LUMC

Lees meer

Mijn droom een leefstijlcentrum

Ik heb een droom. Een leefstijlcentrum waar mensen met ziekten zoals diabetes type 2 en obesitas maar ook mensen met depressies en burnouts kunnen leren hoe ze met behulp van leefstijl hun ziekte om kun keren. Waar ze na enkele weken weer vol energie klaar zijn om zelf weer de regie over hun eigen leven te voeren.

Lees meer

Het geheim van een lang leven in goede gezondheid

Peter Attia – Reversed engineered approach to human longevity. Dit is de titel van de onderstaande video over een lange levensduur in goede gezondheid die zoveel indruk op me heeft gemaakt dat ik gedeeltes van deze video toe ga lichten in dit artikel. Dan komen we al...

Lees meer

Fit met voeding – Interview Wim en Saida Tilburgs

Mijn insuline en al mijn medicijnen kreeg ik gratis. Maar gezond gedrag en investeren in je eigen gezondheid, dát moeten mensen zelf betalen. Dit en nog veel meer vragen aan het echtpaar Saïda en Wim Tilburgs interview in het blad Fit & Voeding van Gert Schuitemakers

Lees meer

Het geven van lezingen over leefstijl als medicijn.

Regelmatig geef ik lezingen over het omkeren van diabetes, obesitas, depressies, burn-outs maar ook als je gewoon meer uit het leven wil halen. Beter wil presteren in je sport of meer focus en helderder denken.

Hieronder vindt je de presentatie zoals ik die heb gegeven tijdens de lancering van een boek over bio-hacking.

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Pin It on Pinterest