Prof. Dr. Hanno Pijl

Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum

Mijn passie voor leefstijl en voeding stamt uit de spreekkamer. Er komt een tsunami van leefstijlgerelateerde chronische ziektes op ons af die worden veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Ons “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol.

Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon deze ziektes kan voorkomen en omkeren. We weten bovendien steeds beter dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van veel andere chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker.

Het wordt hoog tijd dat we ons realiseren dat we onze leefstijl moeten aanpassen om te voorkomen dat we ziek worden. Ik eet zelf vrijwel uitsluitend onbewerkt en ik beweeg zo veel als mijn baan en sociale context dat toelaten.

Het voedingsadvies van Hanno Pijl

Het advies gegeven tijdens zijn lezing op het Ancestral Health Symposium 2017

  • Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen.
  • Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding.
  • Gebruik volvette melkproducten, vooral yoghurt, kwark en kaas.
  • Wees zuinig met zetmeel (brood, pasta, rijst, aardappelen.
  • Gebruik altijd volkoren graanproducten (met mate).
  • Eet elke dag een handje ongezouten noten.
  • Eet ten minste 2 keer per week vette vis.
  • Eet matig vlees (gevogelte is beter dan rood).
  • Gebruik olijfolie als dressing en om te braden.
  • Drink water/koffie/thee in plaats van fris- of fruitdrank.

Artikelen en video’s met en door Hanno Pijl

Hieronder vind je een aantal artikelen zoals deze verschenen zijn in de diverse media waarin Hanno zijn visie toelicht.

Deze video van de lezing van Hanno Pijl op het Ancestral Health Symposium is recentelijk online gezet.

Type 2 diabetes mellitus: evolutie van een welvaartsfenomeen

Onze wereld wordt geteisterd door een diabetesepidemie. Dat is goed te verklaren vanuit evolutionair perspectief. De landbouw- en industriële revoluties hebben ons leven fundamenteel veranderd. Hoewel de veranderingen veel goeds hebben gebracht, hebben ze ook een keerzijde. Hanno Pijl vertelt in zijn keynote het verhaal van een moderne zondeval. Onze voorkeur voor zoet is diep geworteld in ons evolutionair verleden. Onze intellectuele ontwikkeling bracht de techniek om maximaal in die biologisch gedreven behoefte te voorzien. Helaas veroorzaakt dat diabetes. In zijn voordracht schetst Pijl deze achtergrond, maar hij spreekt ook over de klinische  consequenties die dit snel terrein winnende inzicht heeft of zou moeten hebben.

Eerste jaarlijkse leefstijlcongres TNO en het LUMC

Eerste jaarlijkse leefstijlcongres TNO en het LUMC

Een keur aan (inter)nationale experts Het eerste jaarlijkse symposium over Leefstijl als Medicijn. De start van kennis en innovatiecentrum van TNO en LUMC waar men onderzoekt hoe met optimaal leefstijladvies mensen gezonder kunnen worden. Als eerste speerpunt kiest men voor de aanpak van diabetes type 2.

Lees meer
Het paleo dieet. Oergezond – Hoogleraar Hanno Pijl

Het paleo dieet. Oergezond – Hoogleraar Hanno Pijl

Paleovoeding is goed voor mensen in een voorstadium van diabetes, ontdekten Hanno Pijl en zijn vrouw Esther van Zuuren, beiden onderzoeker in het LUMC. Eten zoals in de steentijd is op dit moment heel populair. Hanno Pijl legt uit waarom hij en Esther er thuis ook mee geëxperimenteerd hebben. 

Lees meer
Pascale Naessens interviewt professor Hanno Pijl

Pascale Naessens interviewt professor Hanno Pijl

Pascale Naessens interviewt Professor Hanno Pijl,  hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Eerst voeding, dan medicijnen. We moeten ons gezondheidssysteem omgooien, weg van ziekenzorg, maar naar gezondheidszorg mensen gezond houden door aangepaste leefstijl, gezonde voeding en bewegen

Lees meer
Geen pillen maar leefstijl als medicijn

Geen pillen maar leefstijl als medicijn

Prof. Hanno Pijl van het LUMC en Dr. Ben van Ommen van TNO over hoe ziektes zoals suikerziekte, hart- en vaatziektes kunnen genezen met onze leefstijl. Met in de reportage Wim Tilburgs die dit succesvol heeft toegepast bij zijn diabetes type 2 en obesitas.

Lees meer

Pin It on Pinterest