Het verhaal van Wim Tilburgs

Ik woog 125 kilo en was zwaar diabeet, een burn-out en depressies. Lees hier hoe ik 40 kilo afgevallen ben en mijn diabetes, depressie en PTSS heb omgekeerd

Foto met dank aan Dirk Jansen Photography

Mijn verhaal door William Cortvriendt

Nog maar pakweg drie jaar geleden ging het niet zo best met me. Eind 2005 moest ik mijn werk neerleggen vanwege een totale burn-out. Ik had last van een posttraumatisch stress syndroom mede veroorzaakt door mijn uitzending bij de vredesmissie in Libanon en ik kreeg te maken met diabetes type 2 en injecteerde daarom 3 keer per dag kortwerkende insuline en 1 keer per dag langwerkende insuline. Daarnaast nam ik ook nog 2 keer per dag metformine, een oraal middel om mijn bloedsuiker te verlagen. Nadat ik was gestart met het injecteren van insuline ging mijn bestaande overgewicht nog verder omhoog van 110 naar 125 kilo ondanks dat ik 3 keer per week ging sporten onder begeleiding van een personal trainer. Ik was ondertussen depressief geworden en ik had geen enkele kwaliteit van leven meer.

In mei 2015 zag ik een uitzending van RTL Late Night waarin de Amerikaanse Professor Robert Lustig een interessant verhaal vertelde over de gezondheidsschade die suiker veroorzaakt. Ik besloot een online literatuur studie te starten op het gebied van de invloed van leefstijl op je gezondheid waar ik nu nog steeds mee bezig ben. Hierdoor en door persoonlijke contacten met vooraanstaande artsen en wetenschappers op dit gebied zoals prof. Tim Noakes, professor Hanno Pijl, sportarts Hans van Kuijk, arts en schrijver  William Cortvriendt kwam ik erachter dat mijn ziektebeeld werd veroorzaakt door een extreem hoog stress niveau, gecombineerd met chronisch slaapgebrek en verkeerde voeding waarin veel geraffineerde koolhydraten en suikers zaten.

Het leek me allemaal heel logisch. Ik wist door mijn diabetes metingen dat mijn bloedsuikerwaarden telkens enorm stegen na een maaltijd met veel koolhydraten. Dus mijn besluit stond vast: Ik ging voeding zoals brood, pasta, aardappelen en rijst beperken en waar mogelijk vervangen door vlees, vis, eieren, kaas en (blad)groenten en testen of het allemaal klopt. Ik vond op het internet ook informatie over een voor mij nieuw fenomeen, namelijk het ketogeen dieet en hoe dit extra kan helpen om niet alleen je bloedsuiker te verlagen maar ook nog eens om meer vet te helpen verbranden. Ik ontdekte ook dat je met behulp van zogenaamde ketonensticks via je urine kunt meten hoe succesvol je bent met het ketogeen dieet.

Op 3 juni 2015 gaf ik het startschot voor mijn ketogeen dieet. Het was op dat moment een volledig eigen experiment zonder dat ik enige ondersteuning had vanuit de medische wereld. Nou, dat werd dus in het begin een flinke puzzel. Even boodschappen doen was er niet meer bij want ik moest ineens elke verpakking bestuderen wat op zich al een hele openbaring is want in bijna alles zit een flinke berg suiker. Al na 2 dagen merkte ik dat ik tegen hypo’s aan begon te lopen en ben toen gestopt met het injecteren van insuline. Ook begon ik al na een paar dagen te merken dat ik ineens veel meer energie begon te krijgen en aandrang om meer te gaan bewegen om die energie kwijt te kunnen. Ik ging steeds langere wandelingen maken. Ik liet de auto voortaan staan en ik fietste overal naar toe waar ik moest zijn en ik ging weer regelmatig zwemmen.

Ik merkte dat het bewegen erg goed werkte om stress te verminderen en mijn slaap verbeterde sterk. Mijn gewicht nam in minder dan 5 maanden tijd af van 120 naar 92 kilo en mijn buikomvang van 120 naar 100 cm. Ondertussen is mijn gewicht verder gedaald tot 85 kilo. Ook mijn voorheen afwijkende bloedwaarden zijn volledig normaal geworden en mijn diabetes is weg!

Ook in mijn dagelijks leven veranderde ik. Ik ging weer dingen doen in en om het huis en ik merkte dat mijn relatie weer opbloeide. Mijn vrouw Saïda is op een gegeven moment met me mee gaan doen wat natuurlijk geweldig was omdat we nu gewoon samen weer hetzelfde konden eten. Maar het had op haar ook een geweldig goed effect. Haar gewicht ging in een half jaar van 83 naar 63 kilo en haar bestaande klachten zoals chronische vermoeidheid, reumatische verschijnselen en allerlei allergieën verdwenen.

 

Wim Tilburgs Saida Tilburgs samen 60 kilo kwijt

Afbeelding 1.  Onze verjonging nadat we zijn overgestapt op een ketogeen dieet.

Bovenstaand artikel is geschreven door William Cortvriendt en vind je terug in zijn nieuwe boek lichter

Voor meer informatie ga naar het contactformulier

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben doorbroken met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met diabetes type 2  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

Joep's verhaal

In de volgende video hoor je het verhaal van Joep. Hij praat over het saamhorigheidsgevoel dat hij krijgt, door deel te nemen aan het Diabetes 2 Doorbreken programma van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Hij staat er niet alleen voor door de vele verhalen van ervaringsdeskundigen en adviezen van artsen in de community.

Heb jij  diabetes type 2 en wil jij het ook doorbreken?

Schrijf je in voor ons programma Diabetes2Doorbreken!

 

Nerd Culture #15: Wim Tilburgs over gezondheid en biohacking.

In deze ruim 2 uur durende uitzending van de podcast Nerd Culture spreken we over gezondheid, diabetes omkeren, bio-hacking, leefstijl, metabool syndroom, depressie, burn-out. Boris van de Ven iemand die enorm ervaren is in het maken van kwaliteitsuitzendingen ook voor TV en is zelf ook ervaringsdeskundige omdat ook hij te maken heeft gehad met burn-out en diabetes en ook hij een persoonlijke zoektocht heeft ondernomen naar oorzaken en oplossingen.

In het artikel wees baas over je eigen gezondheid kan je deze video terugvinden maar ook alle podcasts en video’s met de achtergrond informatie waarop de uitspraken in deze uitzending zijn gebaseerd.

Lezing door Hanno Pijl in het Europees Parlement

De video hiernaast is  het gedeelte van de Engelstalige lezing door Professor Hanno Pijl in het Europees Parlement waarin hij aan de hand van mijn verhaal zijn visie op leefstijl als medicijn toelicht

De video is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Voor meer informatie over het werk van Hanno Pijl kun je ook kijken op de pagina op deze site die we speciaal aan zijn werk en visie hebben besteed. De visie van Hanno is een grote kennisbron en we zijn heel blij met al de steun die hij ons geeft als lid van onze Raad van Advies.

Op deze foto ben ik samen met een van mijn grote voorbeelden Professor Stephen Phinney die samen met Professor Jeff Volek het boek the Art en Science of Low Carb heeft geschreven. Stephen is nu betrokken bij VirtaHealth een Amerikaans bedrijf dat als doel heeft 100 miljoen mensen wereldwijd te genezen van diabetes type 2. Ik heb Stephen Phinney ontmoet tijdens het Eerste jaarlijkse leefstijlcongres TNO en het LUMC

Samen met schrijver en Arts William Cortvriendt bij Humberto Tan van RTL tijdens de presentatie van zijn boek Lichter. Klik hier om meer te lezen over William en zijn boek.

Starten met Gezond Helmond

Omdat ik denk dat het belangrijk is dat we met zijn allen proberen een persoonlijke bijdrage te leveren aan de gezondheid van de mensen in je persoonlijke omgeving ben ik gestart met de actie gezond Helmond. Daarom heb ik een pagina gestart met de daarbij behorende social media kanalen en ben ik nu gestart met het zoeken van vrijwilligers en het leggen van verbindingen met de lokale politiek maar ook met lokale producenten van voeding, de gezondheidszorg en de middenstand.

Pagina over Gezond Helmond

 

Mijn Blog artikelen op het gebied van onderzoek naar Leefstijl als Medicijn.

Wees baas over je eigen gezondheid

Wees baas over je eigen gezondheid

Jouw arts maakt je niet gezond dat doe je zelf. Onderzoek zelf wat jou gezond en gelukkig maakt en pas het toe. Ik neem je mee op mijn pad naar gezondheid.

Lees meer

Het geven van lezingen over leefstijl als medicijn.

Regelmatig geef ik lezingen over het omkeren van diabetes, obesitas, depressies, burn-outs maar ook als je gewoon meer uit het leven wil halen. Beter wil presteren in je sport of meer focus en helderder denken.

Hieronder vindt je de presentatie zoals ik die heb gegeven tijdens de lancering van een boek over bio-hacking.

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This