Met enige trots heb ik de eer en het genoegen om het nieuwe boek van Arts en schrijver William Cortvriendt aan te mogen kondigen hier.

Ik heb het boek mogen lezen voor het naar de uitgever ging en ik heb het in een ruk uitgelezen. Alles wat ik de laaste jaren heb geleerd over voeding en leefstijl vind ik hierin terug maar William heeft dit moeilijke onderwerp omgezet in voor iedereen duidelijke taal.

Ik heb met Wiliam regelmatig overleg gehad over zijn boek maar ook vaak van gedachten gewisseld over onze visies op leefstijl als medicijn. Daarnaast heeft hij een interview met mij en mijn vrouw Saïda gehad en staan we vermeld bij het hoofdtuk ketogeen. Onderstaand zijn 2 stukken door William zelf geschreven.

William is nu gestart met de promotie van zijn boek en is voor 23 januari gepland bij RTL Late Night. Daarnaast geeft hij nu regelmatig boekpresentaties overal in het land.

Ik denk dat dit boek weer veel stof zal doen opwaaien en menig verhitte discussie tussen voor en tegenstanders van zijn zienswijze op zal leveren.

Nogmaals William bedankt dat je mijn verhaal mee hebt genomen in je nieuwe bestseller. Het helpt mij ook weer om mijn boodschap van Leefstijl als Medicijn uit te dragen.

De gangbare therapieën om af te vallen zijn pure kwakzalverij

 

Dikke mensen zijn lui en kunnen zich niet beheersen met eten. Hierop is de therapie gebaseerd om meer te bewegen en minder te eten om af te vallen. Volstrekte onzin. Artsen en diëtisten moeten terug naar school want ze bedrijven kwakzalverij!

 

Stel dat je behoort tot die helft van de Nederlandse volwassenen met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) en je besluit er wat aan te gaan doen. Je hoeft in elk geval niet lang te zoeken naar de oplossing als je die nog niet wist. Iedereen en alles – inclusief je arts of diëtist – zal je namelijk vertellen dat je te dik bent geworden omdat je te lui bent en te weinig zelfdiscipline hebt om tijdig te stoppen met eten. De remedie zou dus eenvoudig moeten zijn, namelijk meer bewegen en minder eten.

 

De onderzoeksresultaten gewikt en gewogen

Nu is het effect op je lichaamsgewicht van zowel meer bewegen als honger lijden uitvoerig in tachtig verschillende onderzoeken beschreven waarvan de resultaten in een zogenaamd meta-onderzoek zijn gecombineerd. Stel dat je 100 kilo weegt en vervolgens ga je het serieus aanpakken waarbij je gedurende twee jaar vier maal per week een half uur gaat joggen. Na die twee jaar ga je opnieuw op de weegschaal staan en je weegt nu… 99 kilo. Inderdaad, door twee jaar intensief meer bewegen verlies je gemiddeld slechts één procent van je lichaamsgewicht! Een kennis van je die ook 100 kilo woog heeft het anders aangepakt en heeft maar liefst vier jaar lang een calorie beperkend dieet gevolgd en de bijbehorende honger getrotseerd. Haar gewicht bedraagt na die vier jaar 97 kilo, wat ook niet direct een succes te noemen valt. Tja, hadden jullie meer bewegen maar moeten combineren met het beperken van calorieën. En inderdaad, een persoon met een startgewicht van 100 kilo weegt na het combineren van vier jaar joggen met honger lijden ‘nog slechts’ 96 kilo…

 

Deze resultaten kunnen nauwelijks succesvol worden genoemd, nog afgezien van het feit dat onderzoek ook laat zien dat minder dan 10 procent van diegenen die calorieën minderen in staat is om dit zelfs maar een jaar lang vol te houden. Het een en ander wordt nog schrijnender als we beseffen dat ook is aangetoond dat na het stoppen met calorie beperkende voeding ons gewicht door het welbekende jojo effect niet alleen razendsnel terugkomt maar er ook nog eens de neiging bestaat dat er extra overgewicht bijkomt!

 

Het zal dus duidelijk zijn dat er iets volledig mis is met onze wijdverbreide opvatting over de oorzaken en oplossingen van overgewicht en obesitas.

 

Terug naar de echte oorzaken

De lezers van mijn boeken zullen ondertussen wel weten waarom meer bewegen, calorieën tellen en minder eten niet helpen. Immers modern onderzoek toont duidelijk aan dat niet de hoeveelheid maar de aard van de voeding je dik maakt. Ons lichaam heeft nooit de tijd gehad om zich door middel van evolutie aan te passen aan de moderne industrieel bewerkte voeding. Hierdoor worden we door de vele snel verteerbare koolhydraten blootgesteld aan veel te hoge bloedsuikers, onze stofwisseling raakt verstoord, ons gewicht gaat toenemen en we gaan lijden aan een of meerdere chronische ziekten zoals diabetes en gewrichtsklachten. Artsen hebben hierop gereageerd met het voorschrijven van steeds meer medicijnen die weliswaar de symptomen onderdrukken, maar de ziekten niet genezen.

 

Ga vers en volvet eten

De echte remedie is eigenlijk razend eenvoudig: Stop met het eten van voorbewerkte voeding en drank uit pakjes en eet vers en vooral volvet en beperk de koolhydraten. De resultaten van een degelijke voeding zijn ondertussen uitgetest en met spectaculaire resultaten. In veertien vergelijkende onderzoeken met enerzijds zoveel verse voeding als je wilt en anderzijds het aloude beperken van calorieën is de score zelfs niet eens spannend. Het verse volvette eten wint namelijk met 14 – 0!

 

Hoe dit precies werkt en wat je moet doen om niet alleen je normale gewicht terug te krijgen met ook nog eens als bonus dat je veel gezonder wordt en jaren langer leeft kun je lezen in mijn nieuwe boek LICHTER. Het echtpaar Wim en Saїda Tilburgs waren beiden veel te zwaar en leden aan een heel scala van chronische aandoeningen. Wat de aanpak uit LICHTER met hen heeft gedaan kun je zelf in de onderstaande foto beoordelen.

Met uitermate lekker eten en zoveel als je wil kun je blijvend afvallen. Niet alleen de smakelijkste manier om duurzaam en gezond af te vallen. Sterker nog: het is de enige manier!
William Cortvriendt (1956) is arts en kan terugzien op een veelzijdige loopbaan met leidinggevende en adviserende functies op het gebied van de gezondheidszorg bij zowel overheden als het bedrijfsleven in diverse landen. Zijn bijzondere interesse ligt op het gebied van de oorzaken van de chronische Westerse ziektebeelden waaraan ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland en België lijden. Hij benoemt daarbij overgewicht en obesitas als de kanaries in de kolenmijn. Aandoeningen die waarschuwen dat er in de naaste toekomst waarschijnlijk ernstige gezondheidsproblemen zullen ontstaan.

William beschrijft zijn analyses op basis van feiten die naar voren zijn gekomen uit gepubliceerd onderzoek in de medische vakliteratuur. In 2016 schokte hij de medische wereld door in de door zes miljoen mensen bekeken televisieserie Hoe wordt ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. William zorgde ervoor dat de deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse welvaartsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes – binnen 5 maanden vaak volledig herstelden en zich weer gezond voelden. De medicatie zoals insuline, middelen tegen hoge bloeddruk, pijnstillers en cholesterolverlagers kon worden afgebouwd of zelfs helemaal gestopt.

Precies zoals William de medewerkers van de productiemaatschappij Endemol en de onafhankelijke medici die de resultaten controleerden had voorspelt begonnen onmiddellijk na het begin van de veranderingen in leefstijl alle participanten ook hun overgewicht in snel tempo te verliezen terwijl het bekende jojo effect waarbij het gewicht na verloop van tijd weer terugkomt tot op de dag van vandaag niet is opgetreden.

In zijn nieuwe boek Lichter analyseert William stap voor stap hoe de epidemie van overgewicht en obesitas heeft kunnen gebeuren. Uit de analyse van de oorzaken trekt William ook de logische conclusies over de juiste maatregelen die overgewicht en obesitas niet alleen tijdelijk aanpakken of voorkomen, maar deze ook voorgoed laten verdwijnen. En dit zonder dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieet producten hoeft aan te schaffen.
Eindelijk!

 

William Cortvriendt is arts en auteur van diverse bestsellers. Zijn nieuwe boek LICHTER is vanaf eind 22 januari 2018 beschikbaar.

Klik hier voor de website van hoe word je 100.

Klik hier voor de tekst van de pagina van Wim Tilburgs door William Cortvriendt geschreven en te vinden in zijn nieuwe boek.

De TV serie naar aanleiding van het boek hoe word ik 100 is uitgezonden door Omroep Max.

In deze serie proberen deelnemers in vijf maanden tijd, onder begeleiding van een medisch team van hun aandoeningen én hun medicatie af te komen, door simpelweg gezond te leven. Je kan de via de site van Omroep Max de afleveringen terug zien

Een leefstijlreis van 3 jaar terug bij de oorsprong

Een reis die 3 jaar geleden begon met de Uitzending van RTL Late Night met daarin de Amerikaanse professor Robbert Lustig is na 3 jaar tot een mooi besluit gekomen toen ik Humberto Tan heb ontmoet tijdens de uitzending van RTL Late Night waar het boek van William Cortvriendt werd gepresenteerd.

Op mijn oude blog heb ik toen mijn ervaringen beschreven. Echter in de jaren van studie na het schrijven van dit blog hebben me uiteraard veel nieuwe kennis gebracht. In het begin was mijn focus vooral op het gebied van voeding en met name het Low Carb / ketogene dieet. Nu weet ik dat ook de overige pijlers van een gezonde leefstijl zoals beweging, stressreductie, slaap en bioritme maar ook je sociale omgeving en je persoonlijke zingeving  in het leven belangrijke bijdragen leveren op weg naar gezond ouder worden. Zie hiervoor ook mijn blogpost het geheim van een lang leven in goede gezondheid

Klik hier voor de link naar mijn verhaal op mijn oude blog LowCarb in Lowlands.

Klik hier om het gesprek van Humberto Tan met William nog eens terug te kijken.

 

Na het interview dat William gaf bij RTL Late Night is hij verschenen in de uitzending van NPO radio 1. Hier is hij in discussie met Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. Zi is het voor een deel met Cortvriendt eens, maar vindt ook dat hij het mooier en stelliger maakt dan dat het is. “Afvallen is moeilijk ongeacht de methode”, vertelt ze. Zij blijft dan ook bij het oude advies: vet voedsel mag best af en toe, maar zeker met mate. En verzadigde vetten als roomboter, daar blijft het Voedingscentrum voorzichtig mee.

We zijn benieuwd naar jou mening hierover. Discussieer mee via onze Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

Hier vind je een uitzending van 538 radio waarin Edwin Evers een interview heeft met William Cortvriendt.

Klik hier voor de pagina met het gesprek op de site van NPO Radio 1.

Ook was William Cortvriendt te zien op de Belgische TV. Lees hier meer over de uitzending. Je kan er ook een deel van de uitzending bekijken.

Via deze link kan je een langer fragment terugvinden met het volledige interview met William

Het advies dat William Cortvriendt geeft komt niet uit de lucht vallen. Ook sportarts Hans van Kuijk geeft dit advies bij de door hem opgezette actie Gezond Dorp Leende. Klik hier om meer te lezen over het werk van Hans van Kuijk.
Ook professor Hanno Pijl hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch centrum en Dr. Ben van Ommen van TNO zijn het volledig met William Cortvriendt eens. Zij geven in dit interview bij Radio EenVandaag nog eens duidelijk aan welke gezondheidsschade we oplopen met onze huidige voeding en leefstijl.

Klik hier voor de pagina met voedingsadviezen en meer interviews met Professor Hanno Pijl.

Klik hier voor meer informatie over de samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO op het gebied van Leefstijl als Medicijn.

Calorieën tellen is onzin – William Cortvriendt

Calorieën tellen is onzin – William Cortvriendt

We worden dagelijks geconfronteerd met het begrip calorieën in onze voeding. Het tellen van deze Calorieën betreft echter bijna altijd grote onzin en misleidt ons op grote schaal zegt William Cortvriendt arts en columnist in zijn nieuwste boek LICHTER over de oorzaken en de oplossing van overgewicht en obesitas.

Lees meer

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Pin It on Pinterest