Nerd Culture #15: Wim Tilburgs over gezondheid en biohacking.

In deze ruim 2 uur durende uitzending van de podcast Nerd Culture spreken we over gezondheid, diabetes omkeren, bio-hacking, leefstijl, metabool syndroom, depressie, burn-out. Boris van de Ven iemand die enorm ervaren is in het maken van kwaliteitsuitzendingen ook voor TV en is zelf ook ervaringsdeskundige omdat ook hij te maken heeft gehad met burn-out en diabetes en ook hij een persoonlijke zoektocht heeft ondernomen naar oorzaken en oplossingen.

In dit lange gesprek volgen we als het ware mijn zoektocht naar gezondheid. Echter we refereren aan een heleboel andere video’s en podcasts die mij maar ook Boris hebben geholpen. In dit artikel ga ik al deze video’s met jullie delen zodat jullie ook mijn pad begrijpen en van hieruit dus ook een pad voor jezelf kunnen maken.

Ik heb ook een eigen pagina op de site en die vind je hier.

Wees baas over je eigen gezondheid.

Een belangrijke take-away van mij en Boris van de Ven uit dit gesprek:

Neem niet alles aan wat wij zeggen. Neem niet alles aan wat we hieronder met je delen. Gebruik je eigen verstand. Test, meet, voel en analyseer dat wat voor jou werkt en doe dat.

 

De reactie van Reginald Deschepper.

Beste Wim,

Ik heb bovenstaande podcast helemaal kunnen bekijken en vind het enorm interessant. Zoals ik al in onze eerdere gesprekken had kunnen ervaren, blijkt ook uit deze podcast hoe onderlegd jij bent in die materie. Wat jij zegt is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Kortom, ik waardeer enorm het werk dat jullie doen. Een volgende stap is wetenschappelijk onderzoek om de aanpak die jullie in de praktijk brengen (zowel het programma dat jullie voorstellen als de vorm: coachen van andere patiënten) te testen in een goede (RCT) studie. Ik ben zelf zeer geïnteresseerd om daaraan mee te werken.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een  dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.

Ik kijk alvast uit naar onze volgende meeting en ben ook heel blij dat je zult deelnemen aan ons eerste ‘Levensstijl als medicijn’ congres in België op 8 december.

 

Hartelijke groeten

Reginald

Een transcript van de uitzending vol met achtergrondinformatie.

Hieronder loop ik de uitzending chronologisch met je door en voeg het materiaal toe waarop mijn uitspraken en gedachten zijn gebaseerd. Zoals Boris ook zegt tijdens de uitzending, Ik heb hem voor de uitzending vele uren podcasts en video materiaal toegestuurd die hij allemaal heeft beluisterd en / of bekeken.

Dank zij internet is al dit soort informatie nu beschikbaar voor iedereen. Voorheen was dit soort kennis alleen beschikbaar in internationale universiteitsbibliotheken of waren het lezingen van hoogleraren voor studenten of op congressen. Nu is deze informatie vrij toegankelijk voor iedereen. Dit doorbreekt dan als het ware het kennismonopolie. Daarnaast is het luisteren naar podcasts een makkelijke manier om informatie op te nemen. Je kan ze beluisteren in de auto terwijl je in de file staat of in de trein etc……

Uiteraard is het wel zo dat er enorm veel informatie op internet beschikbaar is. Dit is slecht een klein deel van wat ik de afgelopen jaren heb bestudeerd. Het voordeel voor jou als lezer hiervan is dat ik nu een relevante selectie heb kunnen maken die naar mijn idee belangrijk is voor iedereen die meer wil weten over leefstijl als medicijn en / of leefstijlgeneeskunde.

Na 3 minuten spreken we over het meten van de invloed van stress op je bloedglucosewaardes.

 

En na 7 minuten gaan we eigenlijk al te snel de diepte in en spreken we over energie en mitochondria. De video hiernaast is een presentatie door Professor Doug Wallace over Mitochondria. Deze video gaat vrij diep en hij spreekt vrij snel. Enige basiskennis van biochemie en met name de citroenzuurcyclus is wel handig als je dit wil volgen.

 

 

Today’s guest is Dr. Douglas Wallace, the director of the Center for Mitochondrial and Epigenomic Medicine at Children’s Hospital of Philadelphia.

He is internationally known as the founder of mitochondrial genetics. Mitochondria are tiny structures within cells that produce 90 percent of a person’s energy and play an essential role in health and disease.

Dr. Wallace’s groundbreaking research in the 1970s defined the genetics of DNA within the mitochondria, as distinct from DNA in a cell’s nucleus. His research has shown that mitochondrial DNA is inherited exclusively from the mother and that genetic alterations in the mitochondrial DNA can result in a wide range of metabolic and degenerative diseases.

One of Dr. Wallace’s seminal contributions has been to use a mitochondrial DNA variation to reconstruct human origins and the ancient migrations of women. These studies revealed that humans arose in Africa approximately 200,000 years ago, and that women as well as men left Africa about 65,000 years ago to colonize Eurasia.

Dr. Wallace was inducted last year into the Italian Academy of Sciences during the academy’s 234th annual meeting in Rome. Founded in 1782, membership in the academy is limited to 40 Italian scientists and 25 foreign members. Over the years, the academy has seen such notable members as Albert Einstein, Benjamin Franklin, Louis Pasteur and Rita Levi-Montalcini.

EPISODE 67: DOUG WALLACE TALKS ABOUT MITOCHONDRIA, OUR HUMAN ORIGINS AND THE POSSIBILITY OF MITOCHONDRIA-TARGETED THERAPIES

Dr. Jack Kruse mijn grote bio-hacking inspirator

Doug Wallace die hierboven staat vermeld heb ik leren kennen omdat ik een volger ben van Jack Kruse. Jack is een neurochirurg en een bio-hacker en een mitochondriac. Hij heeft het vooral over electronen en protonen en zonlicht mitochondria en quantum mechanica. Ook waarschuwt hij voor de gevolgen van electromagnetische straling en kunstlicht.

Hij is zeer benaderbaar op Facebook en ik heb hem ooit gesproken en mijn conclusie toen was Jack je bent gek of geniaal. Ik zou zeggen luister zelf en beslis zelf wat hij is. Laat de uitkomst achter onder in de commentaren. ;)

Het ketogeen dieet.

Na ongeveer 15 minuten vraagt Boris wat is nu precies het ketogeen dieet. Ik wil je daarvoor wijzen op deze links.

STEM TALK

Een van mijn favoriete podcasts is Stemtalk.

 

 

Part two of Ken’s interview focuses more on his research and personal experience with the ketogenic diet, ketone esters, exercise and ways to extend health span and perhaps longevity. Dawn and Ken also discuss the nature of technical progress

As listeners learned in part one, Ken has a varied background. He is a co-founder of IHMC, which has grown into one of the nation’s premier research organizations with world-class scientists and engineers investigating a broad range of topics.

He also is the author of hundreds of scientific papers and six books. He received his Ph.D. in Computer Science from Tulane University. He is a Fellow of the Association for the Advancement of Artificial Intelligence, a charter Fellow of the National Academy of Inventors, and a member of the Association for Computing Machinery, the IEEE Computer Society, and the National Association of Scholars.

In 2012, Tulane University named Ford its Outstanding Alumnus in the School of Science and Engineering. The Association for the Advancement of Artificial Intelligence named Dr. Ford the recipient of the 2015 Distinguished Service Award. Also in 2015, Dr. Ford was elected as Fellow of the American Association for the Advancement of Science.

In January 1997, Dr. Ford was asked by NASA to develop and direct its new Center of Excellence in Information Technology at the Ames Research Center in Silicon Valley, where he also served as Associate Center Director. In July 1999, Dr. Ford was awarded the NASA Outstanding Leadership Medal. That same year, Ford returned to private life in Florida and to IHMC.

In October 2002, President George W. Bush nominated Dr. Ford to serve on the National Science Board (NSB). In 2005, Dr. Ford was appointed and sworn in as a member of the Air Force Scientific Advisory Board. In 2007, he became a member of the NASA Advisory Council and on October 16, 2008, Dr. Ford was named as chairman – a capacity in which he served until October 201l.

In August 2010, Dr. Ford was awarded NASA’s Distinguished Public Service Medal – the highest honor the agency confers. In February 2012, Dr. Ford was named to a two-year term on the Defense Science Board and in 2013, he became a member of the Advanced Technology Board which supports the Office of the Director of National Intelligence.

EPISODE 50: KEN FORD TALKS ABOUT KETOSIS, OPTIMIZING EXERCISE, AND THE FUTURE DIRECTION OF SCIENCE, TECHNOLOGY, AND CULTURE

 

 

Today’s episode features an important interview with Dr. Jeff Volek, a researcher who has spent the past 20 years studying how humans adapt to carbohydrate-restricted diets.  His most recent work, which is one of the key topics of today’s interview, has focused on the science of ketones and ketogenic diets and their use as a therapeutic tool to manage insulin resistance.

In 2014, Volek became a founder and the chief science officer of Virta Health, an online specialty medical clinic dedicated to reversing diabetes, a chronic disease that has become a worldwide epidemic. The company’s ambitious goal is to reverse type 2 diabetes in 100 million people by 2025.

Earlier this year, The JMIR Diabetes Journal published a study coordinated by Volek and Virta that showed people with type 2 diabetes can be taught to sustain adequate carbohydrate restriction to achieve nutritional ketosis, thereby improving glycemic control, decreasing medication use, and allowing clinically relevant weight loss. These improvements happened after just 10 weeks on the program that Virta designed for people.

In addition to his role at Virta, Volek is a registered dietitian and full professor in the department of human sciences at Ohio State University. He is a co-author of “The New Atkins for a New You,” which came out 2010 and spent 16 weeks on The New York Times best-seller list. The book is an updated, easier-to-use version of Dr. Robert Atkins’ original 1972 book, “Dr. Atkins’ Diet Revolution.”

Volek has co-authored four other books, including “The Art and Science of Low Carbohydrate Living” and “The Art and Science of Low Carbohydrate Performance.” Both books are co-authored with and delve somewhat deeper than “The New Atkins” did into the science and application of low-carb diets.

Volek received his bachelor’s degree in dietetics from Michigan State University in 1991. He went on to earn a master’s in exercise physiology and a PhD in kinesiology and nutrition from Pennsylvania State University. He has given more than 200 lectures about his research at scientific and industry conferences in a dozen countries. In addition to his five books, he also has published more than 300 peer-reviewed scientific papers.

Although numerous studies have confirmed the validity and safety of low-carb and ketogenic diets, Volek and others who support carbohydrate restriction are often criticized for being so one-sided that their work comes across as more advocacy than science. But in “The Art and Science of Low Carbohydrate Living,” Volek writes:

“What is the proper response when three decades of debate about carbohydrate restriction have been largely one-sided and driven more by cultural bias than science? Someone needs to stand up and represent the alternate view and science.”

As Volek explains in episode 43 of STEM-Talk, this has become his mission

EPISODE 43: JEFF VOLEK EXPLAINS THE POWER OF KETOGENIC DIETS TO REVERSE TYPE 2 DIABETES

 

Dom D’Agostino, Ph.D.: ketosis, n=1, exogenous ketones, HBOT, seizures, and cancer (EP.05)

n this episode, Dom D’Agostino, one of the smartest people on all things related to ketones, digs deep into the research and application of these molecules. We discuss ketone esters, diesters and monoesters, racemic ketones, medium-chain triglycerides (MCTs), C8 (caprylic acid) on the exogenous ketone (EK) side of things. We also cover a lot of Dom’s fascinating work with hyperbaric oxygen therapy (HBOT). If you’re just curious about ketosis and/or HBOT, or working on a dissertation related to nutritional biochemistry, there’s probably something in this episode for you to take away.

Dom also discusses the strategy and tactics of the metabolic management of cancer, which includes, but is certainly not limited to, a ketogenic diet (KD). Cancer is covered throughout this episode, but if there’s one section to listen to, skip ahead to the 2-hour mark and listen to what Dom has to say about the Press-Pulse approach.

We discuss:

  • Dom’s early medical training in hyperbaric chambers ;
  • Effect of ketones on cancer cells ;
  • Ketones and oxygen toxicity seizures ;
  • HBOT & its many applications ;
  • Ketones, MCTs, and exogenous ketones ;
  • How ketones affect blood glucose ;
  • Ketone esters, salts, enantiomers vs. racemic BOHB ;
  • Dom’s ketone tolerance test ;
  • The metabolic management of cancer using a Press-Pulse approach ; and
  • More.

Ga naar de podcast 

 

 

 

Samenwerking met Hanno Pijl

Vanaf minuut 25 komt Hanno Pijl te sprake. We hebben op deze website een volledige pagina over Professor Hanno Pijl.

Ook spreken we hier over het door het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO opgerichte Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. Daarover hebben we ook een bladzijde op deze website.

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde op deze site.

De website van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde 

 

 

Diabetes Type 1

Na 25 minuten komt diabetes type 1 aan de orde. Ik laat hier enkele video’s zien die mede zijn gebaseerd op het werk van Dr. Bernstein. Deze zal ik in de onderste rij video’s laten zien.

In de eerste rij zie je RD Dikeman die de zienswijze van Dr. Richard Bernstein heeft toegepast op zijn zoon en daar ook andere mensen met (kinderen met) diabetes type 1 helpt via zijn Facebook groep TypeOneGrit.

 

 

 

 

Peter Attia – Reverse engineered approach to human longevity

Op minuut 29 in de video heb ik het over de arts Peter Attia en het artikel dat ik daarover heb geschreven gebaseerd op de video hiernaast. Wil jij ook 100 worden in goede gezondheid. Misschien heeft Peter Attia een paar goede tips voor jou.

Dit is het de link naar het artikel Het geheim van een lang leven in goede gezondheid

 

Gabor Erdosi over Incretine hormonen.

Deze video is van Gabor Erdosi een man die ik al lang volg op Facebook waar hij zijn wetenschappelijk inzichten deelt. Hij leest wetenschappelijke studies over metabole ziekten als een soort hobby en heeft echt duizenden wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp bestudeerd. Deze video gaat dus over de rol van incretine hormonen op de insuline afscheiding

Incretines zijn een groep van darmhormonen die in het spijsverteringsstelsel worden uitgescheiden na het nuttigen van een maaltijd. Deze incretine-hormonen moduleren de insuline secretie door de alvleesklier.

De mate waarin voedsel bewerkt is bepaald de mate van insuline secretie. Een voorbeeld dat hij hierbij aanhaalt is de aardappel. Als je deze rauw eet dan krijg je nauwelijks een verhoging van je insulinewaardes. Eet je deze gekookt dan is de aanmaak van insuline al enorm verhoogd. Maak je er dan aardappelpuree van dan wordt het nog veel erger. Komt die uit zo een kant en klaar poederzakje dan krijg je een enorm insuline piek.

Daarom is mijn voedingsadvies dan ook eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding maar kook zelf.

 

Bluezone Marokko

Marokkaanse mensen in Nederland leven gemiddeld korter en hebben 3 keer zoveel kans op chronische ziekten zoals diabetes type 2. Echter de mensen die in Marokko nog eten en leven volgens hun traditionele manier worden veel ouder en diabetes komt nauwelijks voor bij deze mensen.

Tijdens het gesprek met Boris hebben we het hierover na ongeveer 36 minuten. Op de video hiernaast zie je mijn schoonvader die met zijn 93ste jaar kerngezond is en nog gewoon op zijn eigen land kan werken.

We zijn bezig om een programma te ontwikkelen voor Marokkaanse mensen om diabetes bij deze mensen om te keren. Deze methode is dan gebaseerd op hun eigen traditionele leefstijl en voeding.

Lees hier het artikel Het Marokko dieet over ons plan van aanpak.

 

Daan de Wit over de oudste kennis.

Naast dat we spreken over de blue zones spreken we ook over de oudste kennis die schrijver Daan de Wit ook aangeeft in zijn boek Weet wat je eet. In de video Hiernaast zie je een gesprek van Daan de Wit en Boris van de Ven.

Daan de Wit heeft ook een eigen pagina hier op de site met meer informatie.

Lees ook de blogpost hieronder over het werk van Weston A. Price geschreven door Daan. In dat artikel heb ik weer twee lange video’s toegevoegd die erg belangrijk zijn voor een compleet inzicht in de visie van mij en de stichting.

 

 

Unilever mede verantwoordelijk voor de obesitas-epidemie?

Op minuut 37 vraagt Boris aan mij wie hoe komt het dat Marokkaanse mensen hier wel ziek worden en de mensen de Marokkaanse mensen die in Marokko volgens hun oude tradities leven niet. Mijn antwoord kort en bondig Unilever. En dat is dan de naam van 1 voedingsmultinational maar ook de marketing van bedrijven zoals Red Bull op die doelgroepen is enorm.

Ik wijs hierbij op een artikel op de website van RTL Z. met als titel Unilever verantwoordelijk voor obesitas-epidemie.

In dit artikel zit een interview met de Amerikaanse hoogleraar “Public Health”  professor Nicholas Freudenberg. Hij zegt onder meer:

Multinationals in voeding, medicijnen, auto’s, alcohol en wapens verleiden ons tot de aanschaf van legale, maar fatale producten. Het wordt tijd dat deze ondernemingen de enorme kosten gaan betalen, die nu terechtkomen bij de samenleving

Ik wil hierbij dus ook aangeven dat ik niet zomaar met mijn vingertje naar Unilever wijs maar dat ik mijn uitspraken doe na gedegen onderzoek en me baseer op het werk van wetenschappers.

 

Een ander voorbeeld van hoe de voedingslobby continu probeert hun producten op een semi-wetenschappelijke manier te promoten laat ik zien aan de hand van een uitzending van het programma Broodje Gezond. Koolhydraten wordt je dik van brood.

Hier laten ze een zogenaamde wetenschapper aan het woord waarvan al jaren bekend is dat hij nauwe banden heeft met de broodfabrikanten en de suikerindustrie. Daarnaast laten ze dan een industriële bakker vertellen hoe gezond brood is. In het kader van Wij van WC – eend adviseren WC-eend.

Lees het artikel Koolhydraten …. word je dik van brood.

of het artikel Wij van WC-EEND, slik niet alles voor zoete koek.

 

Ik ben nog niet klaar met toevoegen van al het referentie materiaal. Maar wat er tot nu toe staat kun je al heel wat uurtjes studie doen op het gebied van leefstijlgeneeskunde en het inzetten van Je Leefstijl Als Medicijn.

Overig interessant videomateriaal

Hieronder nog wat meer video’s en podcasts die niet expliciet ter sprake gekomen zijn maar die ik toch heel belangrijk vind.

Daarnaast heb ik in de loop der jaren een aantal YouTube afspeellijsten gemaakt.

Mijn eerste afspeellijst had ik onder de naam Low Carb in Lowlands

deze afspeellijst was verbonden aan mij eerste blog ook genaamd LowCarbInLowlands.nl

De afspeellijst Leefstijl Als Medicijn

In de toekomst gaan we meer werken via het YouTube kanaal van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Ik zou het zeer waarderen als je je abonneert op dit kanaal

 

Dr. Joseph Kraft het verband tussen diabetes en hart en vaatziekten

Deze video zou eigenlijk verplicht materiaal moeten zijn voor elke arts. Dr. Kraft laat zien dat hij diabetes minstens 10 jaar eerder kan diagnosticeren dan dat we nu doen. En dat in die 10 jaar de diabetes (insuline resistentie) al begint met het aanbrengen van schade aan je kleine bloedvaten.

Gary Taubes: Why we get fat.

Een van de eerste video’s die me geholpen hebben is deze van Gary Taubes een wetenschapsjournalist die 10 jaar onderzoek heeft gestopt om te achterhalen waarom we met zijn allen zo dik zijn geworden.

 

Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen