TV programma Radar bijwerkingen Cholesterolverlagers

Statines zijn cholesterolverlagers, en worden voorgeschreven aan mensen die een hartaanval of een herseninfarct hebben gehad. Maar uit eigen onderzoek onder duizend mensen met diabetes type 2 blijkt dat ook 80% van de mensen met diabetes deze voorgeschreven krijgen.

Maar verkleint het middel wel echt de kans op een hartaanval? Hoeveel mensen hebben er last van bijwerkingen?

Maandag 13 mei, 20:30 in Radar Extra, NPO 1.

In het tweede deel van de Radar Extra over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.

Leefstijl in plaats van medicijnen

Maandag 20 mei, 20:30 in Radar Extra, NPO 1.

Radar Extra deel 2 over cholesterol: wat kun je zelf doen?

Professor Hanno Pijl hierover in gesprek met Antoinette Hertsenberg

Antoinette

Je hebt geschreven dat er een verwoede strijd woedt tussen voor- en tegenstanders van cholesterolverlagers.

Hoe is die strijd ontstaan?

Hanno

Doordat mensen op een gegeven moment zijn gaan roepen: “luister, ik zie in mijn spreekkamer heel veel patiënten die last hebben van die statines. En ik zie dat niet niet terug in de wetenschappelijke onderzoeken.”

Hanno Pijl vind dat we eens goed moeten gaan nadenken of we iedereen die nu een statine heeft of we die eigenlijk wel een statine moeten geven.

Het artikel waar Antoinette Hertsenberg aan refereert is door Hanno Pijl geschreven op 29 augustus 2017 op het blog van Leids Universitair Medisch Centrum waar Hanno Hoogleraar diabetelogie is.

Blog: Is het zinvol om om medicijnen te geven om het cholesterol te verlagen? 

Er woedt een verbeten strijd tussen voor- en tegenstanders van cholesterolverlagers, die bedoeld zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen. Voorstanders van deze statines beroepen zich op grote onderzoeken die laten zien dat de medicijnen de kans op een volgend hartinfarct verlagen. Tegenstanders verwijten de voorstanders een ondoorzichtige – en onvolledige – presentatie van onderzoeksresultaten. Maar wat is waar?

Lees verder op het blog van het LUMC.

Professor Hanno Pijl is lid van de raad van advies van onze Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Wij hebben op deze site een volledige sectie gewijd aan het werk en de visie van Hanno Pijl.

Cardiovasculair risicomanagement richtlijn 2019

Dit is een protocol die huisartsen gebruiken om in te schatten

  • wat het risico is dat iemand een hart en vaat ziekte zal krijgen, en/of het risico dat iemand hieraan zal overlijden
  • wanneer is het dan nodig om medicatie te geven om cholesterol (wat als een risicofactor wordt gezien) te verlagen: een statine dus?

Huisarts Jacqui van Kemenade heeft een toelichting geschreven met de meest recente richtlijnen voor de huisarts met daarin een risico analyse die jij ook zelf uit kan voeren waarop je kan zien waar nu de huisarts zich gaat baseren bij het voorschrijven van medicatie.

‘Een van de meest controversiële onderdelen van cardiovasculaire preventie is de vraag of ouderen,….in aanmerking komen voor medicamenteuze preventie. Het stimuleren van een gezonde leefstijl, zoals voldoende lichaamsbeweging en goede voeding, geldt eveneens voor ouderen…..Bij personen zonder bekende hart- of vaatziekten wordt het bewijs dat medicamenteuze preventie effectief is steeds minder overtuigend naarmate personen ouder worden.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is ook betrokken bij de uitzendingen

Wij zijn als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn ook gevraagd om mee te werken aan de uitzendingen het is namelijk een serie van 2 uitzendingen een over statines en eentje over voeding en leefstijl de week daarna. (Hierover later meer).

Via onze online community diabetes2-doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn ondersteunen we nu een ruim 2.000 mensen met diabetes type 2 bij het doorbreken van hun aandoening. Vanwege bovenstaande uitzending hebben wij dus ook de vraag gesteld aan onze deelnemers en de resultaten waren onthutsend en bevestigen zeer overtuigend wat Hanno Pijl hierboven ook zegt:

We hebben de mensen 2 vragen gesteld: Heeft u cholesterolverlagers voorgeschreven gekregen en zo ja had u last van bijwerkingen:

Heeft uw arts Cholesterolverlagers voorgeschreven
Heeft uw arts Cholesterolverlagers voorgeschreven
Bijwerkingen van Cholesterolverlagers
Bijwerkingen van Cholesterolverlagers

80% van mensen met diabetes krijgt cholesterolverlagers voorgeschreven en 75% had bijwerkingen

De resultaten van de enquête waren dus ronduit verbijsterend. Maar liefst 80% van de mensen met diabetes krijgen dus naast hun medicatie voor hun bloedsuikers ook medicatie voor hun cholesterol. En maar liefst 75% van de mensen heeft dus last van bijwerkingen. Dit is dus inderdaad veel meer als wat je in de medische onderzoeken leest en ook wat Hanno Pijl zo verbaasd heeft. Onze cijfers bevestigen dus inderdaad wat Hanno in de uitzending zegt.

En dat is ook wat we zien bij mensen met diabetes type 2. Mensen krijgen meerdere middelen om hun verhoogde bloedsuikers te verlagen maar ook nog middelen voor andere symptomen zoals dus cholesterolverlagers maar ook vaak bloeddrukverlagende middelen en nog veel meer. Daarmee worden dus de symptomen van deze complexe aandoening bestreden maar de oorzaak wordt niet aangepakt.

Arts-epidemioloog Dick Bijl

In de uitzending ook een gesprek met Dick Bijl. oud-hoofdredacteur van het geneesmiddelenbulletin en schrijver van het boek Het Pillenprobleem.

Antoinette:

Mensen zeggen last te hebben van bijwerkingen door statines, is daar voldoende onderzoek naar gedaan?

Dick Bijl:

In heel veel van die onderzoeken worden zogenaamde ‘run-in-periodes’ gedaan. Tijdens deze ‘run-in-periodes’ krijgen mensen een aantal weken een statine. Als ze dan veel klachten krijgen zoals bijvoorbeeld spierklachten dan mogen ze niet mee doen aan het onderzoek.

Dat is dus dé manier om te zorgen dat bijwerkingen ondergerapporteerd worden in een onderzoek.

Antoinette:

Dus de mensen die het krijgen in de eerste vier weken, die worden er dus juist uitgehaald. En dan gaan ze met de andere groep die geen last heeft daar gaan ze de bijwerkingen onderzoeken.

Waarom is dat? Dat is toch volstrekt onlogisch.

Dick Bijl:

Ja, zo zit heel veel onderzoek in de geneeskunde onlogisch in elkaar. Men bedenkt allerlei trucs om het middel zo mooi mogelijk voor te stellen.

Antoinette:

Maar dit is toch ongelooflijk? Want je haalt de kwetsbare groep er juist uit. Die reken je niet mee.

Dick Bijl:

Ja het is volstrekt belachelijk wat hier gebeurt.

Radar Extra over cholesterolverlagende middelen

Maar liefst 2,1 miljoen Nederlanders slikken cholesterolverlagende middelen, waarvan het grootste deel statines. Veel gebruikers van die statines klagen voor bijwerkingen. Hoe ‘slecht’ is een hoog cholesterol eigenlijk? Verkleint het middel wel echt de kans op een hartaanval?

In het Radar Extra-tweeluik gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers, streefwaarden die volgens nieuwe richtlijnen steeds lager moeten zijn en de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek naar de middelen.

Lees verder op de site van Radar met daar ook de video met de aankondiging van het programma met daarin onder andere Hanno Pijl en Gerryo Voermans

Naar aanleiding van het programma Radar Extra heeft huisarts Hans van der Linde nogmaals zijn collega’s gewaarschuwd voor farma marketing Met als title De Mythe van de sterke cholesterolverlaging en the Lower the better.

Lees hier het hele artikel met daarin een interessante video hoe hoogstaande hoogleraren en cardiologen zich uitspreken voor een enorme verlaging van het cholesterol door middel van het peperdure injecties met PCSK-9-remmers,

Reacties van de deelnemers van onze diabetes leefstijlgroep:

Een kleine greep van (soms emotionele reacties) van een aantal van de deelnemers aan bovenstaande enquête.

Zo boos om preventieve medicatie. Elk half jaar gevraagd of ik niet mocht stopper en er werd overheen gekletst en ik stond alweer buiten. Kon op een gegeven moment geen kopje meer optillen met mijn arm. Ziekenhuis gestuurd voor echo (het mag wat kosten), fysio gestuurd wat niets hielp. Met de vuist op tafel moeten slaan want ik zakte ook door mijn been. Wat bleek? Mijn cholesterol was 1. Potverdorie 8 jaar die troep geslikt dus ik mocht er eindelijk mee stoppen. Wat een vreselijke bureaucratie is dat zeg. Geen wonder dat de zorg zo duur is. Schandalig!!

Van alle statines heel veel last gehad in mijn vingers, handen. Nu ben ik op eigen initiatief gestopt en ik laat mij niet meer ompraten. Jaren lang klachten aangegeven, maar mocht nooit stoppen. Evenals de bloeddruk pillen, daar mocht ik ook nooit meestoppen, ondanks dat ik er steeds gekkere klachten bij kreeg. Ik ben uit eigen beweging vorig jaar juni ermee gestopt en wat blijkt………, mijn bloeddruk is keurig zonder die pil! Ik kreeg nog wel de opmerking dat de nieren eiwitten kunnen gaan lekken en dat ik dan wel aan die rotzooi moet. Nou dat zien we terzijner tijd dan wel!

Stomste opmerking Als jij je medicijnen niet gebruikt, kunnen wij je niet helpen. En tja, er is een potje met geld voor diabetes voor jou, wij krijgen het niet, dus ga maar naar de ha.

Ja spier en gewricht pijn vooral in mijn heupen leek wel 80 jaar als ik op moest staan en ook in mijn schouders kreeg ik steeds ontstekingen kon niks haast tot dat ik een ander soort medicijn kreeg

Ik ook spier en gewrichtspijn. Ben een maand of wat geleden gestopt.

Wel voorgeschreven gekregen ( protocol) mijn cholesterol was niet te hoog. Als ik geen hoofdpijn heb slik ik ook geen paracetamol dus de medicijnen geweigerd.

Ik heb een tijd atorvastatine geslikt omdat ik pre-diabeet was. Waardes waren niet eens echt hoog, maar het stond in het protocol. Veel bijwerkingen en gestopt. Is al een paar jaar geleden. Cholesterol blijven ze te hoog vinden, maar weiger aan de statines te gaan.

Ik slik simvastatine en veel klachten nu. Kan ik er zo mee stoppen of moet je eerst afbouwen ofzo?

Ik slik simvastatine, ik had veel last van onrustige benen. Ik lag er soms nachten wakker van. In oktober heb ik zelf de dosering gehalveerd. Ik heb er bijna geen last meer van. Als bij de volgende jaarlijkse controle mijn bloed goed is, stop ik er helemaal mee. Ik kreeg ze 8 jaar geleden voorgeschreven omdat ik metformine slikte. Die heb ik nu niet meer.

Jaren geleden gehad, kon na 3 maanden niet meer lopen van de pijn en krampen in de beenspieren. Tevens mijn gewrichten die kraakte en piepte.

Na heftige allergische reactie, gestopt met statines en andere bijkomende medicatie, alleen nog 1 x metformine 500.

Hanno Pijl en Aseem Malhotra waarschuwen tot zelfs in het Europees Parlement

Wat nu eindelijk ook in de grote landelijke media bekent wordt mede met dank aan de inzet van Antoinette Hertsenberg (met onder andere haar uitzending in Dokters van Morgen over het pioppi dieet) is al veel langer bekend.

Hierlangs zien we de aankondiging van de rede die de britse cardioloog Aseem Malhotra gaf in het Europees Parlement. Ook Hanno Pijl gaf toen al een duidelijke waarschuwing af.

Vooraanstaande personen uit de Europese medische wereld bundelen hun krachten tegen de machtige farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie en de gezondheidsadviezen die miljoenen schade berokkenen.

Lees hier het artikel De levensmiddelen industrie en de farmaceuten doden voor winst. 

In het tweede deel van de Radar Extra over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.

Leefstijl in plaats van medicijnen

Maandag 20 mei, 20:30 in Radar Extra, NPO 1.

Radar Extra deel 2 over cholesterol: wat kun je zelf doen?