Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde

Blijvende gedragsverandering is de sleutel to genezing van leefstijlziekten

Leefstijlziekten veroorzaken veel leed en kosten de maatschappij veel geld. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen kunnen veel mensen een beter leven leiden. Maar ook kan veel geld worden bespaard als deze mensen normaal hun werk kunnen doen en geen of minder gebruik maken van de zorg. TNO wil bijdragen aan het ontwikkelen van innovaties die het patienten mogelijk maakt hun leeftstijl blijvend te veranderen en zo bij te dragen aan genezing.

Leefstijlziekten zijn te genezen.

Er zijn veel studies gedaan die er op wijzen dat leefstijlziekten omkeerbaar zijn door tijdige en ingrijpende leefstijlverandering. In veel gevallen blijkt dat verandering in leefstijl direct leidt tot een verbetering in de situatie van de persoon. Hierbij gaat het vooral om eetpatroon en lichamelijke activiteit, maar ook om mentale en cognitieve aspecten. De uitdagingen hierbij zijn om de gezondheidszorg, maatschappelijke en persoonlijke omgevingsfactoren alsmede de individueel benodigde gedragsverandering duurzaam om te buigen zodat optimale ondersteuning wordt geboden voor behoud van de ingezette verbetering. Op deze wijze worden gedragsveranderingen ontwikkeld die passen bij individuele profielen en behoeften.

Investeren in leefstijlziekten levert veel op.

Mensen met leefstijlziekten kunnen veel hinder van hun ziekte hebben. En het kost ook veel geld: voor een iemand met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro kosten gemaakt. Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk. Samen met partners onderzoekt TNO hoe met optimaal leefstijladvies mensen gezonder kunnen worden. Dit reduceert en voorkomt kosten en beter nog, het zorgt dat mensen geen patiënt meer zijn. TNO heeft een analyse laten maken waarin de besparingen van het genezen van Type 2 Diabetes op een rijtje zijn gezet.

TNO start een programma voor onderzoek en impact.

Effectief en duurzaam leefstijladvies is niet makkelijk. TNO wil oplossingen en aanpakken ontwikkelen die mensen ondersteunen om hun leefstijl blijvend te veranderen. Verschillende dingen zijn nodig. Denk aan nieuwe diagnostiek om de juiste voedingsadviezen te krijgen en op maat ontwikkelde bewegings-, voorlichting- en motivatieprogramma’s.

Professor Hanno Pijl in gesprek met Wim Tilburgs

In deze Engelstalige video heeft Hanno Pijl een van de mede-initiatiefnemers van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde een gesprek met Wim Tilburgs initiatiefnemer van deze site. In dit gesprek laten we zien hoe we met Leefstijl Als Medicijn zeer effectief diabetes type 2 en obesitas om kunnen keren.

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 om willen keren.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Reset Met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Erken leefstijlgeneeskunde als medisch specialisme

Erken leefstijlgeneeskunde als medisch specialisme

Leefstijl is een onderschat medicijn voor de moderne mens Erken ‘leefstijlgeneeskunde’ als medisch specialisme, schrijven Martijn van Winkelhof, Hanno Pijl en Margo Vliegenthart. Dat is in het belang van patiënt én premiebetaler. De Tweede Kamer vergadert...

Lees meer
Het Nederlands Instituut voor leefstijlgeneeskunde (NILG) TNO en LUMC

Het Nederlands Instituut voor leefstijlgeneeskunde (NILG) TNO en LUMC

Het Nederlands Instituut voor leefstijlgeneeskunde (NILG) heeft als doel de maatschappelijke en economische impact van leefstijl-geneesbare ziekten in de komende 10 jaar te halveren door de zorg voor leefstijl-geneesbare ziekten verandert van “care” naar “cure” van spreekkamer naar huiskamer. Te beginnen met diabetes.

Lees meer
Open brief aan Minister Bruins Leefstijlgeneeskunde bestaat wel

Open brief aan Minister Bruins Leefstijlgeneeskunde bestaat wel

Ons gezondheidszorgmodel voldoet niet meer. Er is geen plaats voor leefstijlgeneeskunde. Het zorgstelsel heeft aanpassing nodig voor door leefstijl geneesbare ziekten. Van care naar cure. En van de spreekkamer naar de huiskamer. Aldus Hanno Pijl en Ben van Ommen namens het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde

Lees meer
Diabetes type 2 genezen Ben van Ommen TNO

Diabetes type 2 genezen Ben van Ommen TNO

Nederland telt miljoenen chronische patiënten waaronder één miljoen type 2 diabeten. Volgens onderzoeker Ben van Ommen kan een groot deel van deze patiënten binnenkort stoppen met medicatie om toch te genezen. Ben van Ommen is systeem-bioloog en hoofdonderzoeker Leefstijl als Medicijn bij onderzoeksinstituut TNO

Lees meer
TNO Ben van Ommen ondersteuning website Je Leefstijl als Medicijn

TNO Ben van Ommen ondersteuning website Je Leefstijl als Medicijn

De site Je Leefstijl als Medicijn maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt het een belangrijke schakel om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten

Lees meer
Genezen van diabetes type 2 – TNO en het LUMC

Genezen van diabetes type 2 – TNO en het LUMC

Om diabetes te genezen, moeten we niet langer ziekteverschijnselen controleren door symptomen te onderdrukken, maar gedrag en eigen regie beïnvloeden. We moeten leefstijl geneeskunde ontwikkelen met interventies gericht op voeding, beweging, stress, slaap en gericht op duurzame gedragsverandering. Aldus TNO en het LUMC

Lees meer
Eerste jaarlijkse leefstijlcongres TNO en het LUMC

Eerste jaarlijkse leefstijlcongres TNO en het LUMC

Een keur aan (inter)nationale experts Het eerste jaarlijkse symposium over Leefstijl als Medicijn. De start van kennis en innovatiecentrum van TNO en LUMC waar men onderzoekt hoe met optimaal leefstijladvies mensen gezonder kunnen worden. Als eerste speerpunt kiest men voor de aanpak van diabetes type 2.

Lees meer

Hanneke Molema is senior consultant bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), met als aandachtsgebied innovaties voor Gezond Leven. Met name richt zij zich hierbij op de publiek private samenwerkingen voor de implementatie van Leefstijl als Medicijn en Digital Health in de praktijk. Met TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt Hanneke aan de opzet van een gezamenlijke kennis- en innovatiecentrum rondom metabole gezondheid en leefstijl. Dit centrum richt zich als eerste op de ontwikkeling, implementatie en onderwijs van leefstijl als medicijn bij type 2 Diabetes in Nederland en in andere delen van de wereld.

Ben van Ommen is systeem bioloog en principal scientist bij TNO. Hij is een van de leidende wetenschappers en aanjagers van het gezamenlijke kennis- en innovatiecentrum rondom metabole gezondheid en leefstijl dat TNO en LUMC nu opzetten. Het onderzoek van Ben richt zich op herstel van flexibiliteit van metabole processen, omdat blijkt dat ook type 2 Diabetes (gekarakteriseerd door verlies van flexibiliteit in de glucosehuishouding) vanuit deze processen voor een groot deel te genezen is.

Leefstijl als medicijn - Business case voor type 2 diabetes

Deze business case is opgesteld door TNO en consultancy bureau Vintura. Hierbij is gebruik gemaakt van de kennis van experts uit de gezondheidszorg.
Voor het schetsen van een totaalbeeld is in de business case uitgegaan van een persoon met een gemiddeld Type 2 Diabetes ziektebeeld.
Hiervoor is gebruik gemaakt van publieke data. Als er geen data beschikbaar waren, zijn conservatieve schattingen gedaan op basis van de inzichten van
experts. Klik op de afbeelding om het pdf bestand te bekijken op de site van TNO.nl

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Deze pagina is gemaakt op de website van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. In de tijd van het eerste Nederlandse Lifestyle As Medicine congres bestond de site van TNO / LUMC nog niet. Omdat wij wel samen met Hanno Pijl een lezing hebben gegeven op dit congres en we ook regelmatig in de media verschenen ook met Ben van Ommen van TNO hebben wij voor de oprichting voor deze organisatie de honeurs van de berichtgeving op ons genomen. Omdat onze site ontzettend veel bezocht wordt door vooral de patiënten met leefstijl gerelateerde aandoeningen kan het zijn dat onze site boven die van het NILG staat op Google. Dat heeft soms tot verwarring geleidt. Dus nogmaals vragen aan het NILG dient u te richten aan www.nilg.eu.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest