Mijn naam is Jacqui van Kemenade

Sinds bijna 20 jaar ben ik huisarts. Na omzwervingen in Australië en Nieuw Zeeland  ben ik nu al meer dan 15 jaar werkzaam  in Breda. Ik heb me gespecialiseerd in Voeding en Leefstijl en sinds kort ben ik ook Kaderhuisarts Diabetes. (een extra twee-jarige diabetes opleiding).

Sinds maart 2019 ben ik ook bestuurslid van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Ik zou graag zien dat mensen zelf weer de verantwoordelijkheid gaan dragen voor het behouden of verbeteren van hun gezondheid. De arts krijgt een rol als adviseur, die meedenkt over wat mensen het beste kunnen doen om hun gezondheidsproblemen op te lossen. Om dit mogelijk te maken pleit ik als arts voor de aanpassing van ons zorgsysteem. Er moet een economie ontstaan rondom het gezond houden van mensen, naast het behandelen van zieke mensen. Dit is uiteindelijk veel goedkoper dan het huidige zorgstelsel.

In de dagelijkse praktijk merk ik hoe moeilijk het is om de chronische patiënt te adviseren en bij te staan. Mensen met een aandoening van hart of vaten, met diabetes, met een vorm van kanker, of bijvoorbeeld met spastische darm hebben meer tijd en aandacht nodig en vaak lukt dit niet in de huidige manier van praktijkvoering. Als voeding en leefstijl huisarts en kaderhuisarts diabetes wil ik de zoekende patiënt adviseren over zijn gezondheid en ziekte en hoe je met voeding en leefstijl alleen al veel kan bereiken. Het goede nieuws is : met voeding en leefstijl aanpassing kunnen mensen met Type 2 Diabetes vaak hun medicatie een heel stuk afbouwen en soms zelfs stoppen.

Ik ga ervoor! U ook?

Jacqui van Kemenade
Huisarts en Kaderarts Diabetes

 

MIJN BOODSCHAP

Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van datgene wat we eten, wat we inademen, hoe we bewegen of niet bewegen invloed heeft op onze gezondheid. Als huisarts gespecialiseerd in Voeding en Leefstijl hoop ik mijn cliënten te kunnen begeleiden naar een gezond eet- en leefpatroon. Dit wil ik doen in samenwerking met de eigen huisarts en alle andere betrokken zorg professionals.

Gezonde voeding en leefstijl vormen een krachtige basis van ons bestaan!

Huisarts start een leefstijlpraktijk.

Door Cobine van de Louw, Brabants Dagblad.

Bredase dokter, Jacqui van Kemenade wil geen symptomen bestrijden maar oorzaken zoeken. Huisartsen moeten oplossingen leveren. Veelal bestaan die uit het voorschrijven van medicijnen. Dokter Jacqui van Kemenade uit Breda kijkt liever verder. Dus begon ze een eigen leefstijlpraktijk.

Dweilen met de kraan open. Zo voelt het voor huisarts Jacqui van Kemenade  in Breda vaak als ze haar vak uitoefent. ,,Mensen komen met een hoge bloeddruk, pilletje erin. Diabetes? Prikje erin. Zo pak je alleen de symptomen op korte termijn aan. Niet de daadwerkelijke oorzaak van het probleem. Het zijn veelal westerse ziektes en dus het gevolg van een ongezonde levensstijl.”

Van Kemenade was het zat dat mensen naar de pillen grijpen, om vervolgens naar de snackbar te gaan. Na tien jaar huisartsenpraktijk besloot ze het over een andere boeg te gooien. Anderhalf jaar geleden heeft ze een praktijk opgericht als voedingshuisarts. Van Kemenade: ,,Ik miste de mogelijkheid om te kijken naar preventie en levensstijl. Tijdens een consult heb je slechts tien minuten en moet je eigenlijk gelijk met een kant-en-klare oplossing komen. Het liefst ook inclusief een medicijn, want dan hebben patiënten het idee dat iets direct is verholpen. Dit is niet altijd mogelijk en ook zeker niet altijd de beste manier.”

In haar praktijk richt ze zich op de achtergrond van mensen, hun cultuur, leefomgeving en gewoonten. ,,Dit is bepalend voor hoe je lichaam en geest functioneren. Stel je voor dat Nederland continu overstroomt. Dan kun je de dammen steeds hoger bouwen. Maar in mijn optiek is het kijken naar waar het water precies vandaan komt en hoe je dit kunt voorkomen een beter uitgangspunt.”

Relaties

Allereerst gaat ze in gesprek. ,,Hier wil ik de tijd voor nemen. Ruim een uur vraag ik alles aan de patiënt. Dieetverleden, reizen, medische geschiedenis, eetgewoonten, sportperikelen, liefdesstatus en nog veel meer. Motivatie om iets aan te pakken is belangrijk. Daarna ga ik de medische boeken in. Probeer ik relaties te leggen tussen al deze informatie. Het voordeel van mijn status als huisarts is dat ik altijd kan vragen om aanvullende informatie. Soms laat ik een echo maken of bloed prikken voor meer gegevens.”

Vervolgens maakt Van Kemenade een diagnose en een bijbehorend leefadvies. Dit gaat in overleg met de patiënt in het tweede gesprek. Hij of zij moet hiermee aan de slag gaan. Tussendoor kan er altijd contact worden opgenomen over de vorderingen.

 

Belangrijkste is om tot een patiënt door te dringen

Van Kemenade: ,,Het wordt nog altijd niet vergoed door de zorgverzekeraar, dus dit is iets waar ik rekening mee houd. Indien ze begeleiding willen, koppel ik hen aan een diëtiste. Dit wordt meestal wel vergoed. Verder werk ik goed samen met de huisartsen en de POH’s (praktijkondersteuner huisarts) in Breda. Ik ben geen concurrentie van de zittende huisarts of de diëtiste maar een aanvulling.”

Huisarts Suzanne Huyben uit Bavel staat achter de methode van dokter Van Kemenade. ,,Een leefstijl kan de achterliggende oorzaak van een ziekte zijn. In onze praktijk werken we met een diëtiste die dezelfde visie heeft.” Volgens dokter Huyben is iedere patiënt verschillend. ,,Alle patiënten zijn op zoek naar een oplossing, maar niet per se alleen door middel van medicijnen. Het belangrijkste is om tot een patiënt door te dringen. Alles goed uit te leggen. Je zorgt zelf voor je gezondheid en niet de dokter. Die wijst je de weg. Dokter Van Kemenade is hierin erg sterk.”

Inmiddels heeft Van Kemenade honderden mensen geholpen. Maar niet fulltime. ,,Ik ben daarnaast werkzaam als huisarts. Ik neem waar voor collega’s. De combinatie vind ik leuk en zo blijf je ook goed op de hoogte.”

Het advies dat ze meegeeft: ,,Behandel je lichaam als een Ferrari. Stop er goede voeding in. Bijvoorbeeld in een avocado zit veel vet. Maar dit zijn wel goede vetten. Zo moet er in een Ferrari ook olie. Koop dan de beste olie die er is.”

Jacqui van Kemenade heeft op basis van honderden wetenschappelijke publicaties gesteund door haar eigen ervaring als huisarts een perfect boek geschreven.
Leefstijl op recept is een prettig leesbaar boek dat een gezonde leefstijl zonder overgewicht en diabetes voor iedereen bereikbaar maakt.
William Cortvriendt

Medicus en Auteur van onder meer "Hoe word ik 100" en "Lichter"

Meer artikelen geschreven door of over Jacqui van Kemenade

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben doorbroken met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met diabetes type 2  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

Joep's verhaal

In de volgende video hoor je het verhaal van Joep. Hij praat over het saamhorigheidsgevoel dat hij krijgt, door deel te nemen aan het Diabetes 2 Doorbreken programma van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Hij staat er niet alleen voor door de vele verhalen van ervaringsdeskundigen en adviezen van artsen in de community.

Heb jij  diabetes type 2 en wil jij het ook doorbreken?

Schrijf je in voor ons programma Diabetes2Doorbreken!

 

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This