Inleiding door Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Toen ik in 2015 als een van de eersten in Nederland mijn diabetes omkeerde werd van diabetes gezegd dat het een ‘progressieve, chronische’ ziekte is – met andere woorden ongeneeslijk.

Inmiddels weten we wel beter. Via onze Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn ondersteunen we nu een hele grote groep mensen met diabetes. Daardoor zijn er inmiddels veel leden van deze groep volledig medicatievrij en zijn daarbij ook nog vaak tientallen kilo’s aan gewicht verloren en zien we vaak een enorme vermindering van buikomvang.

We baseren onze leefstijl aanpak op de vijf pijlers van een gezonde leefstijl. Voeding, beweging, stressreductie, natuurlijk bioritme en relaties/zingeving.

Bij de pijler voeding zetten we in op het verminderen van koolhydraten en het meeste en snelste effect zien we daarbij vooral met het ketogeen dieet.

Het navolgende artikel is geschreven door Sarah Neidler, PhD en wetenschappelijk beoordeeld door Raphael Sirtoli MSc. Raphael is lid van de adviesraad van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en mede oprichter van Nutrita.

Het ketogeen dieet als behandeling voor diabetes

Voordat we dieper ingaan op het onderwerp, moeten we eerst duidelijk maken wat diabetes is en hoe een ketogeen dieet wordt gedefinieerd.

Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is laag in koolhydraten, vetrijk en gematigd in eiwitten. Voor iemand met een stabiel gewicht zou niet meer dan 5% van de calorieën afkomstig moeten zijn van koolhydraten, 70-80% van vet en 20-30% van eiwit. Met deze verdeling van macronutriënten, gebruiken mensen niet langer glucose als voornaamste energiebron, maar gebruiken ze in plaats daarvan vet als brandstof. Vet wordt gebruikt om ketonlichamen te produceren, die worden gebruikt voor energie of om bepaalde genen te reguleren. Twee ketonlichamen circuleren in je bloed: Acetoacetaat (AcAc) en Beta-hydroxybutyraat of β-hydroxyboterzuur (BhB). Een derde keton, aceton, wordt spontaan gevormd uit acetoacetaat. Het is geen energiebron, maar nuttig voor ketonenmeting.

Omdat het ketogeen dieet koolhydraten door vet vervangt, houdt het de bloedsuikerspiegel laag, vermindert het de behoefte aan insuline en heeft het een algeheel positief effect op de insulinesignalering. We zullen verderop beschrijven waarom dit zo cruciaal is voor diabetici.

Wat is diabetes?

De diagnose diabetes wordt gesteld wanneer je nuchtere bloedsuikerwaarde hoger is dan 7 mmol/l of 125 mg/dl  of je HbA1c (de gemiddelde bloedsuikerwaarde over 3 maanden) hoger is dan 48 mmol/mol of (6,5%).
Dat is echter niet wat de ziekte is, maar slechts hoe artsen het diagnosticeren – ongecontroleerde bloedsuikers. De ziekte bestaat al lang voordat je hoge en onstabiele bloedsuikerspiegels ziet.

Diabetes II is eigenlijk een stofwisselingsprobleem. Het wordt gekenmerkt door het feit dat het hormoon insuline zijn belangrijke werk niet langer op de juiste manier uitoefent. Je cellen en weefsels ´horen zijn signaal niet meer’ om het zo maar te zeggen. Je produceert dus steeds meer insuline, wat je alvleesklier uiteindelijk uitput. Deze overvloed aan insuline (hyperinsulinemie) waar je nu in zit, zorgt er ook voor dat je vetvoorraden onnodig vet afgeven. Dit overspoelt uiteindelijk je lever met overtollig vet (energie). Om de overtollige energie te verminderen, gaat je lever verwoed veel glucose produceren en wegpompen. Deze taak (gluconeogenese) kost relatief veel energie en lost tijdelijk de crisis van je lever door de grote hoeveelheid energie op.
Op langere termijn zijn er echter ernstige gevolgen, zoals:

  • hoge bloedsuikers
  • onstabiele energieniveaus
  • beschadigde weefsels (via glycosylatie en ROS)
  • neurodegeneratie
  • slechtere lichaamssamenstelling (met vet meestal op de verkeerde plaatsen opgeslagen)
  • enzovoorts.

Er zijn twee verschillende soorten diabetes, type 1 en type 2 en ze hebben verschillende oorzaken.

  • Type 1 is een auto-immuunziekte waarbij auto-antilichamen de insulineproducerende β-cellen in de pancreas aanvallen . Bijgevolg produceren type 1-diabetici nauwelijks insuline. Ze moeten insuline injecteren om de zogenaamd ‘basale insulinebehoefte’ te dekken. Ze lopen ook tegen problemen aan bij het proberen om hun koolhydraatinname te dekken, wat we nog zullen bespreken.
  • Type 2 wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren die leiden tot een verhoogde insulineresistentie, zoals de 3 grote voedingsfactoren: suiker, meel en zaadoliën. Om te begrijpen wat insulineresistentie is, zullen we eerst eens kijken naar de rol van insuline in het lichaam.

Insuline heeft 2 hoofdtaken, om vetten op de juiste manier in en uit je vetopslag te krijgen en ook om je bloedsuikers stabiel te houden . Een verhoging van de bloedsuikerspiegel stimuleert de afgifte van insuline in de pancreas. Insuline bindt zich vervolgens aan insulinereceptoren, die glucosekanalen ontgrendelen zodat glucose in de cellen kan komen.

Een tweede belangrijke taak van insuline is de vetopslag . Zolang er glucose uit de voeding in de bloedbaan terechtkomt, wordt het door de cellen opgenomen met behulp van insuline. Dit vermindert ook het gebruik van vet als brandstof.

Zolang insuline aanwezig is, worden vetzuren opgeslagen, bij voorkeur in vetweefsels. Insuline onderdrukt ook de lipolyse, de afgifte van vrije vetzuren uit de vetcellen. Insulineresistentie is het tegenovergestelde van insulinegevoeligheid; insulinegevoelig betekent dat cellen goed reageren op een beetje insuline, en insulineresistent betekent dat ze méér insuline nodig hebben om adequaat te reageren.

Met toenemende insulineresistentie worden deze fysiologische processen verstoord. Maar wat veroorzaakt insulineresistentie?

Wist je dat?

Vóór de ontdekking van insuline in 1921 was een koolhydraatarm dieet de enige manier om diabetes te behandelen, omdat ongecontroleerde bloedsuiker orgaanschade veroorzaakt en dramatische gevolgen heeft.

Ondanks de medische vooruitgang in bijna 100 jaar, is het risico van een diabeet om een ​​hartaandoening op te lopen niet afgenomen. Met andere woorden: een koolhydraatarm of ketogeen dieet is nog steeds de beste behandelingsoptie voor diabetes!

Als je start met een ketogeen dieet raden we mensen aan om dit in overleg met hun arts te doen. Want het gebruik van Sulfonylureumderivaten zoals bijvoorbeeld gliclazide of het gebruik van insuline kan in combinatie met een koolhydraatarm of ketogeen dieet hypoglykemie (een te laag glucose gehalte in het bloed) veroorzaken. 

Echter over het afbouwen van medicatie bij het starten van een leefstijlprogramma zijn nog geen vaste richtlijnen vastgelegd. Daardoor kunnen adviezen hierover per arts verschillen. Recentelijk verscheen er nog een artikel over het afbouwen van medicatie in het het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtiek. https://ntvd.media/artikelen/medicatie-afbouwen-bij-diabetes-type-2/ of dit artikel op de site van Skipr gebaseerd op een artikel van de vereniging arts en leefstijl https://www.skipr.nl/actueel/id35976-arts-en-leefstijl-introduceert-handleiding-voor-demedicalisering.html

Er zijn in zekere zin twee soorten insulineresistentie. Bij diabetes zien we pathologische (dat betekent slechte) insulineresistentie. Bij een ketogeen dieet zien we fysiologische (dat wil zeggen normale) insulineresistentie. Zie ook ons eerder verschenen artikel “Het ketogeen dieet veroorzaakt insulineresistentie

Het ketogene dieet leidt bloedsuikers bij voorkeur naar je hersenen en minder naar je spieren door je spieren insulineresistent te maken. Dus je hersenen worden tevreden gesteld met 30-50% van zijn glucosebehoefte en je spieren kunnen het zonder de glucose doen door vrolijk vetzuren te verbranden. Dit is normale metabole flexibiliteit.

Bij diabetes heb je  een vorm van insulineresistentie die metabolisch inflexibel is, wat je een slechte vetverbrander maakt en zwaar afhankelijk van glucose. Dit is schadelijk voor je cellen en organen. Het resulteert in geglyceerde weefsels en geperoxideerde vetten waardoor je snel veroudert, en het risico op hartaandoeningen, kanker en zelfs het verliezen van ledematen toeneemt!

Insulineresistentie wordt veroorzaakt door verschillende mechanismen, waaronder chronisch verhoogde insulinespiegels. Dus wat verhoogt de insulinespiegel? Voornamelijk suiker. Een slechte nachtrust kan dat ook, maar suiker is een grote factor. Dit kan door suiker komen uit onze voeding, of koolhydraten die tot glucose worden afgebroken. Eiwitten in combinatie met vetten kunnen ook worden omgezet in glucose, een proces dat gluconeogenese wordt genoemd, maar het is eigenlijk het effect van geraffineerde suikers en zetmeel (meel) in de voeding dat bloedsuiker- en insulinepieken veroorzaakt. Deze pieken worden dan vaak gevolgd door een bloedsuikercrash, wat leidt tot een gevoel van ongemak, zelfs zweten, en meestal een verlangen naar meer koolhydraatrijke voedingsmiddelen.

Wanneer we dit koolhydraatrijke voedsel meerdere malen per dag eten met weinig tijd tussen de maaltijden, zijn de insulineniveaus constant hoog gedurende de dag. In de loop der jaren reageren de cellen op deze constante overvloed aan glucose en vet door hun insulinereceptoren uit te schakelen. Met minder insuline-receptoren worden de cellen minder gevoelig voor de werking van insuline. Om dezelfde hoeveelheid glucose op te nemen, moet de alvleesklier meer insuline produceren.

Niet alleen cellen die glucose als brandstof gebruiken worden insulineresistent, maar ook chronisch ontstoken vetcellen. Wanneer die insulineresistent worden, nemen ze minder circulerende lipiden op, ondanks de hoge insulinelevels. De insulineresistentie verhoogt ook het vrijkomen van vrije vetzuren uit de vetopslag. Vrije vetzuren in het bloed verminderen de glucoseopname in de spiercellen en dragen verder bij aan de insulineresistentie.

Insulineresistentie wordt vaak gekenmerkt door hoge triglyceriden en een hoge verhouding triglyceriden tot HDL-cholesterol.

Een ander orgaan dat een essentiële rol speelt in de regulatie van de bloedsuikerspiegel is de lever. Het slaat overtollige glucose op als glycogeen, en wanneer het glucosegehalte laag is, wordt glycogeen afgebroken om glucose te leveren . Dit proces wordt geregeld door twee hormonen: insuline en glucagon. Insuline bevordert normaal gesproken de glycogeensynthese en interfereert met het vrijkomen van glucose uit de lever.

Bij toenemende insulineresistentie kan de lever glucose afgeven ondanks de aanwezigheid van insuline – nog een mechanisme hoe insulineresistentie leidt tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel. De insulineresistentie wordt na verloop van tijd slechter, dus er moet steeds meer insuline worden geproduceerd.

Op een gegeven moment raakt de alvleesklier letterlijk uitgeput en kan deze niet genoeg insuline produceren om zelfs de basisbloedsuiker onder controle te houden, laat staan na een koolhydraatrijke maaltijd. Deze toestand is het eindstadium van diabetes type 2 waarbij insuline-injecties noodzakelijk worden . Type 2 diabetici produceren niet minder insuline dan normaal, maar de insulineresistentie verhoogt de behoefte aan insuline. Een diabetische alvleesklier is uiteindelijk niet meer in staat om aan deze toegenomen vraag te voldoen.

Dit klinkt als een vicieuze cirkel, en dat is het ook! Er is steeds meer insuline nodig en de toegenomen hoeveelheden insuline schroeven de insulineresistentie nog verder omhoog. Is er een manier om aan deze cyclus te ontsnappen? Goed nieuws: ja, er is een manier!

Hoe je de vicieuze cirkel doorbreekt met een ketodieet

Wanneer steeds grotere hoeveelheden insuline de insulineresistentie verergeren, is het logisch om de insulineniveaus zo laag mogelijk te houden. Is dit zinvol? Je merkt misschien dat dit precies het tegenovergestelde is van de standaardbehandeling voor diabetici. Ze krijgen externe insuline om het onvermogen van de alvleesklier om voldoende hoeveelheden van het hormoon te produceren te overwinnen.

Omdat insulineresistentie in de loop van de tijd erger wordt, hebben diabetici in de loop der jaren steeds meer externe insuline nodig.

Dus hoe houd je je insuline laag? Je moet de behoefte aan insuline verminderen. Insuline is nodig om glucose, vetten en eiwitten in de cellen te brengen en als we de hoeveelheid glucose in het bloed verminderen, is er minder behoefte aan insuline.

Je zou al kunnen vermoeden dat een koolhydraatarm of ketogeen dieet veel kan helpen – er is in principe geen suiker! Bij een ketodieet elimineren we alles wat bloedsuikerpieken veroorzaakt. Als gevolg hiervan is de bloedsuikerspiegel stabiel en op een gezond niveau.

Insuline is nog steeds vereist, maar alleen in bescheiden hoeveelheden. Hoe minder insuline wordt vrijgegeven, hoe sneller het weer zal verdwijnen. Tussen de maaltijden door is er voldoende tijd om de bloedsuikerspiegel en insulinespiegel te laten dalen. Omdat je voor energie vet gebruikt in plaats van glucose, eet je ook minder vaak bij een ketogeen dieet, waardoor je cellen nog meer tijd krijgen zonder blootgesteld te worden aan insuline.

Je kunt zelfs met tussenpozen willen vasten, een uitstekende methode om de insulinegevoeligheid verder te verhogen. Raadpleeg voor meer informatie onze gids over intermittent fasting.

De verminderde blootstelling aan insuline herstelt de insulinegevoeligheid na verloop van tijd, of met andere woorden vermindert de insulineresistentie. Dit betekent dat cellen weer gaan reageren op insuline en er minder insuline nodig is om zijn functie uit te voeren.

Kun je diabetes type 2 omkeren met een ketogeen dieet?

Het antwoord op deze vraag is ja. Veel voorstanders van het ketogene dieet zeggen ja, omdat het dieet de insulinegevoeligheid herstelt en als gevolg daarvan de diabetessymptomen verdwijnen. Het ketogene dieet stelt diabetici in staat om een normaal leven te leiden en zelfs volledig van hun insuline af te komen (als ze voldoende insulinesecretiecapaciteit behouden).

Het tegenargument is dat diabetes niet wordt omgekeerd, omdat de diabetes na het eten van veel suiker en geraffineerde koolhydraten weer snel terugkomt.

Wat is snel?
Het is moeilijk te zeggen hoe ‘snel’ diabetes terugkomt en de tijd die het duurt is afhankelijk van vele factoren. Het klopt echter dat het ketogeen dieet het lichaam niet weer ‘op nul’ zet en nog een paar decennia lang ongezond eten toelaat. Aan de andere kant: elke volwassene die veel suiker / veel koolhydraten eet loopt een groot risico om diabetes te krijgen. Het is slechts een kwestie van tijd.

We moeten ook ‘omkeerbaar’ definiëren… en dat is niet eenvoudig. Maar waar het om gaat is dat een koolhydraatarm of ketogeen dieet de stofwisselingsflexibiliteit verhoogt en de pathologische insulineresistentie verlaagt. Op die manier vermindert het de cardiovasculaire risicofactoren en verbetert het de algehele gezondheid. Veel diabetici hebben zelfs geen externe insuline of andere diabetesmedicatie nodig als ze een ketogeen dieet volgen.

Is het ketogeen dieet gunstig bij diabetes type 1?

Diabetes type 1 wordt niet veroorzaakt door insulineresistentie, maar het is wel zinvol om de behoefte aan insuline te verminderen. Omdat type 1-diabetici nauwelijks insuline produceren, zijn ze afhankelijk van externe insuline bij het volgen van een standaard koolhydraatrijk dieet. Door de beperking van koolhydraten vermindert een ketogeen dieet de behoefte aan insuline. Bij sommige diabetici met type 1 is hun insulineproductie voldoende bij het volgen van een ketogeen dieet. Anderen moeten nog steeds insuline injecteren, maar veel minder dan bij een koolhydraatrijk dieet. Over het geheel genomen is het bij een ketogeen dieet veel eenvoudiger om de bloedsuikerspiegel te beheersen met geïnjecteerde insuline, omdat de bloedsuikerspiegel slechts licht stijgt na de maaltijd.

In feite heeft een recent onderzoek van de TypeOneGrit Facebook-groep het waardevolle proof-of-principle vastgesteld. Het beheersen van type 1 diabetes met een goed geformuleerd ketogeen dieet resulteert in een verbazingwekkend verbeterde controle van de bloedsuikers . Volgens de auteurs een “uitzonderlijke beheersing van DM type 1, zonder verhoogd risico op bijwerkingen”.

Wat moet een diabeet eten bij een keto dieet?

Het ketogeen dieet is per definitie ideaal voor diabetici, ongeacht of ze diabetes type 1 of type 2 hebben. Ze moeten het echter heel strikt volgen, omdat het een echte therapie is voor hun ziekte.

Het belangrijkste dat diabetici moeten leren is dat er geen reden is om vet te vermijden, zelfs verzadigd vet niet. Arteriosclerose en hartziekten worden namelijk niet veroorzaakt door verzadigd vet, maar door een overmaat aan geraffineerde koolhydraten zoals suiker en meel. Zaadoliën zijn wel van invloed bij de ziekte, hoewel door andere mechanismen die te maken hebben met beschadigde lipiden en mitochondriale toxines.

Gezonde vetten zijn cruciaal bij een ketogeen dieet, maar mensen die het ‘officiële voedingsadvies’ hebben gevolgd weten niet wat gezonde vetten zijn. Kort gezegd: alle natuurlijke vetten die je aantreft in vis, vlees, noten, olijven, kokosnoot en volvette rauwe zuivelproducten zijn gezond voor diabetici. Aan de andere kant moeten geoxideerde zaadoliën en de transvetten in margarine worden vermeden.

Hetzelfde geldt voor vlees. Er is je waarschijnlijk verteld dat je rood vlees moet vermijden, terwijl dat in feite niet moet. Vlees is een integraal onderdeel van elk dieet, inclusief het ketogene dieet. Er is geen reden om dit te vermijden. Het ketogene dieet vermindert cardiovasculaire risicofactoren en verbetert het lipidenprofiel door HDL te verhogen en triglyceriden te verlagen .

Deze voedingsmiddelen zijn geschikt voor een ketogeen dieet:

  • Allerlei soorten vlees, orgaanvlees, zeevruchten en vis

  • Noten, zaden

  • Groenten, bij voorkeur bladgroenten, en champignons

  • Kleine hoeveelheden fruit met een laag suikergehalte, zoals bessen

  • Nog kleinere hoeveelheden zetmeelrijke groenten zoals wortels

  • Volvette zuivelproducten en eieren

  • Kokosolie, olijfolie, boter, ghee en reuzel

Zetmeelrijke voedingsmiddelen, alle soorten granen en alles wat geraffineerde koolhydraten bevat, moeten worden vermeden.

Is het ketodieet veilig voor diabetici?

Veel mensen en zelfs sommige artsen verwarren voedings-ketose met (diabetische) ketoacidose. Ketoacidose treedt op bij ongecontroleerde diabetes wanneer de pancreas (of alvleesklier) niet genoeg insuline kan uitscheiden om zijn werking in cellen uit te voeren, dus stijgen de bloedglucosespiegels en bloedketonen beide naar gevaarlijk hoge niveaus. Ketoacidose heeft niets te maken met voedings-ketose, dat is namelijk wanneer er ketonen worden aangemaakt uit het voedingsvet dat je gebruikt, waardoor je je bloedsuikerspiegels kunt beheersen en op lage en stabiele niveaus kunt houden.
Dus ja, het ketogene dieet is veilig voor diabetici. Ze moeten echter nog steeds nauwlettend worden gemonitord, omdat diabetesmedicatie zoals insuline, bloeddruktabletten en bètablokkers moeten worden aangepast bij het volgen van een ketogeen dieet. Daarom moet de diabeet dit doen onder toezicht van een arts die op de hoogte is van de voedingsliteratuur.

Een ketogeen dieet voor diabetes

Bij diabetes is het doel om eerst je insulinespiegels te verlagen, zodat je bloedsuikerspiegel en triglyceriden normaliseren. Nutrita biedt je de insuline-index waarmee je de meest insulinogene voedingsmiddelen kunt vermijden en deze kunt vervangen door nutriënt-dichte opties met een lagere insuline-index. De insuline-index alleen kan een beetje verwarrend zijn, omdat vis ervoor kan zorgen dat je behoorlijk wat insuline afscheidt, maar je lichaam compenseert dat met andere hormonen zoals glucagon, in tegenstelling tot wat er gebeurt bij het eten van een donut of een pizza.
Nutrita combineert de insuline-index met andere maten, zoals de keto-score die je helpt de ketonproductie te optimaliseren en om in ketose te blijven op een goed geformuleerd nutriënt-dicht dieet. Je hoeft je geen zorgen te maken over allerlei details, omdat Nutrita je eenvoudig met een groen, oranje of rood licht aangeeft welk voedsel bij je doelen past.

Studies ter ondersteuning van het koolhydraatarme/ ketodieet voor diabetici

Laag koolhydraatdieet bij type 2 diabetes: stabiele verbetering van het lichaamsgewicht en glykemische controle gedurende 44 maanden follow-up.
23 diabetespatiënten kregen een koolhydraatarm dieet met 20% van de calorieën afkomstig van koolhydraten. Ze werden gedurende 44 maanden gevolgd en het gewicht en HbA1c namen af.

Korte termijneffecten van een streng voedingsadvies met koolhydratenbeperking bij type 2-diabetes – een gerandomiseerde gecontroleerde studie.
102 patiënten werden gerandomiseerd om gedurende drie maanden ofwel een koolhydraatarm of een vetarm dieet te volgen. Het gewichtsverlies was groter in de koolhydraatarme groep. De koolhydraatarme dieet had ook een groter gunstig effect op totaal cholesterol en HDL-cholesterol.

Het effect van een koolhydraatarm, ketogeen dieet versus een dieet met een lage glycemische index op glycemische controle bij diabetes mellitus type 2.
84 obese patiënten met diabetes werden gerandomiseerd om ofwel een ketogeen dieet (<20 g koolhydraten/dag) of een caloriearm, laag glycemisch dieet (55% calorieën uit koolhydraten, een tekort van 500 kcal) te volgen. De ketogene groep had grotere verbeteringen in HbA1c, lichaamsgewicht en HDL-cholesterol in vergelijking met de laag-glycemische groep. Diabetesmedicatie werd verminderd of geëlimineerd in 95,2% van de ketogene groep en in 62% van de laag-glycemische groep.

Een koolhydraatarm, ketogeen dieet om type 2 diabetes te behandelen.
28 deelnemers met overgewicht met diabetes type 2 werden gedurende 16 weken op een ketogeen dieet gezet. HbA1c, gewichts- en nuchtere triglyceriden namen significant af. Van de 21 deelnemers die het onderzoek voltooiden, stopten er 7 met diabetesmedicatie en 10 verminderden de medicatie.

Een Novel interventie met geïndividualiseerde voedingsadviezen verlaagt het niveau van HbA1c, het medicatiegebruik en het lichaamsgewicht bij type 2 diabetes.
238 patiënten kregen voedingsadvies en er werd hun gevraagd om een ​​ketogeen dieet te volgen gedurende 10 weken. Na 10 weken nam hun HbA1c significant af. 56,8% verlaagde of elimineerde minstens één diabetesmedicijn.

Effectiviteit en veiligheid van een Novel Care-model voor de behandeling van diabetes type 2 op 1 jaar: een open, niet-gerandomiseerde, gecontroleerde studie.
262 deelnemers werden toegewezen aan een ketogene dieetgroep en 87 deelnemers werden toegewezen aan een gebruikelijke zorggroep. In de ketogene dieetgroep daalden HbA1c, gewicht en diabetesmedicatie aanzienlijk. De insulinebehandeling werd verminderd of geëlimineerd bij 94%.

Conclusie

Type 2-diabetes is geen chronische en progressieve ziekte als men de slechte factoren uit zijn dieet verwijdert, namelijk suiker, bloem en zaadoliën. Dit is noodzakelijk omdat je daarmee twee dingen bereikt; je verwijdert de factoren die de ziekte veroorzaken en verergeren, en vervangt ze door voedende voedingsmiddelen die ook de eetlust reguleren. Met voedzame voeding, een stabiele eetlust en nadat de ziektefactoren zijn verwijderd, zal deze ziekte niet verder gaan, maar verminderen.
Type 1 diabetici hebben tot nu toe bijna altijd wat insuline nodig. Hoeveel ze nodig hebben en hoe effectief die exogene insuline is om hun bloedsuikers te reguleren, hangt grotendeels af van hoe strikt ze een goed geformuleerd koolhydraatarm of ketogeen dieet volgden. Waar het op neer komt, is dat het dieet je in staat stelt om de eenvoudige taak aan te pakken: je behoeften aan basale insuline dekken. Buiten het dieet worden mensen geconfronteerd met een moeilijkere taak: het dekken van de basale insulinebehoeften + die voortkomen uit koolhydraatrijk voedsel.
Diabetes, of het nu om type 1 of 2 gaat, is een ziekte die zeer gevoelig is voor het therapeutisch effect van diëten die de insuline verlagen. Als zo’n dieet ook nutriënt-dicht is, evolutionair afgestemd op mensen, en een verschuiving in het metabolisme geeft – wat de voorkeur heeft – des te beter. Dit soort dieet voor diabetes is veelbelovend in hun mogelijkheden om te helpen bij andere ziekten zoals kanker, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Geschreven door Sarah Neidler, PhD
Sarah Neidler deed haar doctoraat in kankeronderzoek aan het Beatson Institute for Cancer Research in Glasgow. Ze is sterk geïnteresseeerd in voeding en het ketogene dieet en is van mening dat dit gunstig zijn voor de behandeling en preventie van chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en diabetes. Ze houdt van koken, lezen, naaien, yoga en CrossFit.

Terug naar de inhoudsopgave

Hoe weet je of je in ketose bent?

Je lichaam geeft je geen duidelijk signaal “Ik ben in ketose” om je te laten weten of je het bent of niet, en soms is het afgaan op gevoelens niet zo eenvoudig. Hier zijn enkele belangrijke fysieke signalen om op te letten, die aangeven wanneer je in ketose bent.

  • ‘Fruitige’ adem (meestal aan het begin)
  • Minder verlangen naar suiker of zetmeel
  • Verhoogde focus
  • Stabiel energieniveau

Als je meer wil weten over hoe je het beste slechte koolhydraten kunt verwijderen uit je dieet en goed gewend kan raken aan keto, bekijk dan dit artikel!

Hoe kun je ketonen meten

Een keto-dieet volgen betekent niet dat je constant je ketonen moet meten. Het is ligt meer voor de hand om op je intuïtie af te gaan ​​of je ‘in of uit’  ketose bent. De meeste mensen zullen er echter baat bij hebben hun ketonengehalte te controleren. Mensen met medische aandoeningen, waarbij een bepaald ketonengehalte vereist is, zullen dit regelmatig moeten blijven doen.

Als je niet helemaal zeker weet of je in ketose bent, zijn er een paar eenvoudige manieren om je ketonenwaarden te meten, die aangeven hoe ketogeen je bent:

  • Urinetests (plassen op een strip)
  • Ademtests (blazen in een apparaat)
  • Bloedonderzoek (prikken in je vinger voor een druppel bloed)

Bloedonderzoek geeft het meest accurate beeld van hoe ketogeen je bent, maar adem- en urinetesten kunnen nuttig zijn, afhankelijk van de omstandigheden.