Van patiënt naar actiënt

De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.

Heb jij ook een persoonlijk leefstijlverhaal dat je wil delen? Neem dan contact met ons op.


Ervaringsdeskundigen worden als betrouwbare bron van leefstijlinformatie gezien, aldus onderzoek van de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Ze laten zien welke mogelijke gezondheidsvoordelen te behalen zijn en ondersteunen het vertrouwen van mensen die met leefstijlverandering bezig zijn. Een samenvatting van het onderzoek.
Lottie van Starkenburg is auteur van het boek Mijn vriend Damocles. Toen de ziekte van Hashimoto bij haar werd geconstateerd, werd over voeding niet gerept. Inmiddels is ze erachter dat voeding voor haar veel verschil kan maken. ‘Ik ben trots, maar voel me ook besodemieterd.’
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Nadat Bertha Maat vanwege reuma moest stoppen met werken verdiepte ze zich in zelfmanagement. Ze ondersteunt de supportgroep Grip op reuma.
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Volgens Piet van Ommeren is er veel voordeel te behalen als de zorg beter over de leefstijl zou gaan voorlichten.
Supportgroepen worden een vast onderdeel van de zorg
5 jaar Je Leefstijl Als Medicijn: Wim Tilburgs vertelt over de ontstaansgeschiedenis en toekomstplannen van de stichting.
Suikerhuis Helmond
Je Leefstijl Als Medicijn en GezondHelmond doen ervaring op met het Suikerhuis, een uniek project voor diabetesbestrijding.
Data Driven Fasting
Na 2 weken 5 kilo afgevallen en geen hongerklop: de ervaringen van Monica uit Eindhoven met Data Driven Fasting.
Met het ketogeen dieet wist Ramon Goosen zijn migraine terug te dringen. Bemoedigend is dat we de aandoening steeds beter lijken te begrijpen.
Op dertigjarige leeftijd kreeg Marloes Boon de diagnose reuma. Door verandering van leefstijl kon ze de klachten terugdringen.
Gerrie van Deuren heeft diabetes type 1 LADA. Ze vertelt hoe ze tijdens een intensieve vakantiereis met extreme hitte omgaat met diabetes in het oerwoud.
Bijna haar hele leven kampt Beau Konijn met de chronische huidaandoening hidradenitis. Leefstijlaanpassingen hebben haar veel geholpen.
Toen Achiekoela Sadhoe merkte dat hij zijn diabetes kon omkeren, besloot hij anderen te gaan helpen hetzelfde te bereiken
In de supportgroepen van Je Leefstijl Als Medicijn geven de deelnemers elkaar tips en delen ze successen. Onlangs maakte Marlies Beers in de groep Diabetes 1 in Eigen Hand trots bekend dat ze haar waardes onder controle heeft.
Hoewel ze 45 jaar verschillen kunnen Amber Heijneman en Marcelis Boereboom elkaar vinden in een actieve houding in de omgang met diabetes type 1.
Door het aanpassen van haar voeding kreeg Victorien Madsen colitis ulcerosa, een chronische inflammatoire darmziekte (IBD), onder controle.
Chronische ziektes hebben ook gevolgen voor mensen in de omgeving van de patiënt. Marina van der Wal en Gideon de Haan helpen gezinnen om daarmee om te gaan.
Corine Heijneman pleit voor een focus op voeding in zelfmanagement. Na ruim twintig jaar te leven met reuma paste zij haar voedingspatroon aan en kreeg grip op haar reuma. Luister in deze podcast van The Nourishing State naar haar verhaal
In dit artikel gaat Amber Heijneman het gesprek over leefstijlgeneeskunde aan met sport- en leefstijlarts dr. Hans van Kuijk. Binnen zijn sportgeneeskundig handelen legt Van Kuijk de focus op leefstijlverbeteringen omdat daar bij vrijwel alle welvaartsaandoeningen enorme gezondheidswinst te realiseren valt.
In deze podcast met The Nourishing State vertelt Marina Boeser hoe verrast zij was door het verschil dat andere voeding maakte op de ernst en frequentie van haar migraine. Ze is verbaasd dat dit niet algemeen bekend is. Minder migraine en minder heftige migraine is echt mogelijk!
Amber is jongvolwassen en heeft diabetes type 1. In deze podcast van The Nourishing State vertelt zij dat anders eten niet zo gek is en veel voordelen heeft bij diabetes type 1.