Dr. Yvo Sijpkens over verzadigd vet en cholesterol in een ketogene leefstijl

Aderverkalking ontstaat door een ontstekingsproces als gevolg van roken, zonlichttekort, hypertensie en hoge glucose- en insulinespiegels.

Dokter Yvo Sijpkens over verzadigd vet en cholesterol in een ketogene leefstijl
Graag neem ik de gelegenheid om de lezers gerust te stellen ten aanzien van het gebruik van verzadigd vet in een ketogene leefstijl. Vaak gaat men nog uit van de meer dan 50 jaar oude hypothese dat verzadigd vet via een hoog cholesterol direct leidt tot hart- en vaatziekten.
 
De huidige inzichten laten echter zien dat aderverkalking ontstaat door een ontstekingsproces als gevolg van:
 • roken,
 • zonlichttekort,
 • hypertensie,
 • hoge glucose en insulinespiegels Dit als gevolg van jarenlang, veelvuldig gebruik van koolhydraten, vooral suiker en snel opneembaar zetmeel (geraffineerd brood, pasta, rijst, fruit) in combinatie  met bewerkte veel omega 6 bevattende meervoudig onverzadigde olies (zonnebloem, raapzaad, palmolie).
Cholesterol speelt een nuttige rol in het herstelproces van de vaatwand maar kan zelf ook bijdragen aan aderverkalking als het in een ongezond milieu verkeerd, ook weer door dezelfde risicofactoren.
 
LCHF (Low Carb Healthy Fat) zorgt ervoor dat het LDL cholesterol minder schadelijk wordt.
 
Dit is het geval bij:
 • een normale buikomvang (mannen < 102 cm),
 • normale bloeddruk,
 • lage glucose (HbA1c < 35),
 • laag insuline (<5 MU/l),
 • laag triglyceriden (<0.5 mmol/l),
 • hoog HDL > 1.5 mmol/l,
 • normale leverfuncties,
 • normale vitamine D spiegel.
De hoogte van het LDL-cholesterol is dan minder relevant. Verzadigd vet uit echt voedsel is alleen ongunstig bij een overmaat aan koolhydraten, waardoor een hoge vetinname bijdraagt aan teveel vetopslag. Bij een koolhydraatbeperking worden de vetten meer als brandstof gebruikt zonder nadelige gevolgen op het lipidenprofiel. Voeding die bestaat uit vet en eiwit leidt veel eerder tot verzadiging en maakt door afname van honger dagelijkse vastenepisodes en juist verlies aan vetmassa goed mogelijk.
Het zou dus niet verstandig zijn om alle verzadigde vetten weer te vervangen door koolhydraten en ook niet door meervoudig onverzadigde vetten die ook schadelijk kunnen zijn (de genoemde oliën).
LCHF maakt de mens metabool efficient en flexibel. Dit betekent niet alleen dat minder voedsel nodig is, maar ook dat bij een verbetering van de insulinegevoeligheid ook weer wat complexe koolhydraten (volkorenbrood, aardappelen, fruit) mogelijk zijn, zolang het aantal eetmomenten max 2-3 keer per dag bedraagt, en men zorgt voor voldoende beweging, goede slaap en minder stress.
Dit komt dan weer overeen met de mediterrane leefstijl (Pioppi), waardoor de werelden toch weer meer bij elkaar komen.
 
Lees hier het artikel Koolhydraten, hyperinsulinemie en het insulineresistentiesyndroom. Eerder verschenen in het blad Focusvasculair.
 

 

Andere artikelen op ons blog over cholesterol

 

Artikelen met of over Yvo Sijpkens:

Leefstijl en chronische ziekten - metabole disfunctie

Een opname van ruim een uur waar Dr. Yvo Sijpkens uitlegt wat leefstijlgeneeskunde is. De rol van voeding en leefstijl bij het ontstaan maar ook weer beter maken van ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maligniteiten, dementie maar ook verbetering van je weerstand waardoor je beter beschermt bent tegen de ernstigere gevolgen bij een infectie door het Corona virus.

 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

We baseren onze leefstijl aanpak op de vijf pijlers van een gezonde leefstijl. Voeding, beweging, stressreductie, natuurlijk bioritme en relaties/zingeving.

Bij de pijler voeding zetten we in op het verminderen van koolhydraten en het meeste en snelste effect zien we daarbij vooral met het ketogeen dieet.

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Radio eenvandaag Hanno Pijl en Ben van Ommen Leefstijl Als Medicijn

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest