Radar Extra over cholesterolverlagende middelen

Maar liefst 2,1 miljoen Nederlanders slikken cholesterolverlagende middelen, waarvan het grootste deel statines. Veel gebruikers van die statines klagen over bijwerkingen. Hoe ‘slecht’ is een hoog cholesterol eigenlijk? Verkleint het middel wel echt de kans op een hartaanval?

In het Radar Extra-tweeluik gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers, streefwaarden die volgens nieuwe richtlijnen steeds lager moeten zijn en de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek naar de middelen.

Lees verder op de site van Radar met daar ook de video met de aankondiging van het programma met daarin onder andere Hanno Pijl, Dick Bijl en Gerryo Voermans

Arts-epidemioloog Dick Bijl 

In de uitzending ook een gesprek met Dick Bijl. oud-hoofdredacteur van het geneesmiddelenbulletin en schrijver van het boek Het Pillenprobleem

Antoinette:

Mensen zeggen last te hebben van bijwerkingen door statines, is daar voldoende onderzoek naar gedaan?

Dick Bijl:

In heel veel van die onderzoeken worden zogenaamde ‘run-in-periodes’ gedaan. Tijdens deze ‘run-in-periodes’ krijgen mensen een aantal weken een statine. Als ze dan veel klachten krijgen zoals bijvoorbeeld spierklachten dan mogen ze niet mee doen aan het onderzoek. 

Dat is dus dé manier om te zorgen dat bijwerkingen ondergerapporteerd worden in een onderzoek.

Antoinette:

Dus de mensen die het krijgen in de eerste vier weken, die worden er dus juist uitgehaald. En dan gaan ze met de andere groep die geen last heeft daar gaan ze de bijwerkingen onderzoeken.

Waarom is dat? Dat is toch volstrekt onlogisch.

Dick Bijl:

Ja, zo zit heel veel onderzoek in de geneeskunde onlogisch in elkaar. Men bedenkt allerlei trucs om het middel zo mooi mogelijk voor te stellen.

Antoinette:

Maar dit is toch ongelooflijk? Want je haalt de kwetsbare groep er juist uit. Die reken je niet mee.

Dick Bijl:

Ja het is volstrekt belachelijk wat hier gebeurt. 

Een interessant interview met Dick Bijl vind je op de site van Skepsis geschreven door Hans van Maanen.

Ik citeer uit dit artikel:

‘De situatie is echt buitengewoon ernstig. Ik denk dat ik dat wel kan zeggen, na bijna 22 jaar bij het Geneesmiddelenbulletin en het lezen van tienduizenden artikelen over geneesmiddelenonderzoek. De farmaceutische industrie haalt alle trucs uit de kast — en bedenkt steeds nieuwe — om hun middelen mooier voor te stellen dan ze zijn en tijdschriftredacties, regelgevende instanties en uiteindelijk artsen en patiënten, te misleiden. Daar zijn redacties en peer-reviewers volstrekt niet tegen opgewassen, en in de toelatingsinstanties zoals de Amerikaanse FDA, de Europese EMA en bij ons het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wordt de dienst vaak uitgemaakt door artsen en onderzoekers die banden hebben met de industrie. Sterker, die instanties worden grotendeels gefinancierd door de farmaceutische industrie. En zelfs als de industrie af en toe ontmaskerd wordt, is het opvallend hoe weinig de beroepsgroep, en de overheid, stelling nemen en ingrijpen. Ook de wetenschappelijke kopstukken gaan de discussie uit de weg.’

 

Jaarlijks overlijden onnodig honderdduizenden mensen in de Europese Unie en Amerika door de ontspoorde medicijnenindustrie. Oud huisarts en epidemioloog Dick Bijl legt in Het pillenprobleem‘ uit waarom medicijnen niet werken.

Bijl werkte meer dan twintig jaar als redacteur en hoofdredacteur van het Geneesmiddelen Bulletin. In die tijd gingen zijn ogen open voor de marketing van geneesmiddelenproducenten die op grote schaal misleidende en gemanipuleerde gegevens verspreiden. Artsen kunnen deze informatie niet verifiëren, laat staan hun patiënten. Bijl gaat uitvoerig in op de ontwikkelingen van medicijnen, de toelating van nieuwe medicijnen, bijwerkingen en de registratie ervan. Ook toont Bijl overtuigend aan hoe de farmaceutische industrie marketing bedrijft die parallellen vertoont met de auto-industrie, tabaks- en voedingsmiddelenindustrie. Dit businessmodel levert ook  farmaceutische industrie grote winsten op.

… marketing die parallellen vertoont met de auto-, tabaks- en voedingsmiddelenindustrie

 

Patent

Om een patent op een bepaald geneesmiddel te verkrijgen en te behouden introduceert de farmacie telkens een nieuw en duurder patentmedicijn, dat sterk lijkt op het reeds bestaande medicijn, niet werkzamer is en waarvan de bijwerkingen op lange termijn onbekend zijn. Een ander probleem rond pillen is dat er veel te veel op de markt zijn. Bijl somt op: “Zo zijn er 25 antidepressiva in de handel, 34 anticonceptiva, 23 middelen tegen diabetes en 23 antipsychotica”.

 

23 middelen tegen diabetes

 

Suikerziekte

Diabetes Mellitus is een van de meest voorkomende aandoeningen in de wereld, die het leven verkort. Het aantal mensen met deze aandoening neemt nog elk jaar toe, vooral door overgewicht, een zittend bestaan en fastfood eetgewoonten. Diabetes vermindert de kwaliteit van leven en de levensverwachting door aantasting van de kleine bloedvaten, nieren en zenuwen. Ook geeft de aandoening schade aan de grote bloedvaten van het hart en de hersenen. Metformine, dat sinds 1959 op de markt is, is nog steeds het beste eerste keuzemiddel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2, na Je leefstijl als medicijn natuurlijk (CV). Het grote aantal patiënten met diabetes vormt echter een aantrekkelijke markt voor de farmaceutische industrie die de laatste decennia veel dure medicijnen op de markt bracht, waarvan de werking niet is aangetoond.

Het grote aantal patiënten met diabetes vormt een aantrekkelijke markt voor de farmaceutische industrie

 

Met medicijnen zeven dagen

Na 22 jaar dagelijks bestuderen van wetenschappelijke artikelen over medicijnen en medicijngebruik , concludeert Bijl dat van de meeste medicijnen niet is bewezen dat ze werken en patiënten genezen. “Minder medicijnen is vaak beter.” De meeste klachten gaan binnen een bepaald tijdsbestek vanzelf over. Denk aan lichamelijk ongemak als diarree, huiduitslag en spierpijn. Verkoudheid duurt meestal een week, met medicijnen zeven dagen…

Minder medicijnen is vaak beter

 

Malhotra

Het betoog van Dick Bijl over de almachtige farmaceutische industrie, sluit naadloos aan op de presentatie van vijf vooraanstaande deskundigen op het gebied van voeding en geneeskunde in het Europees Parlement. Op 12 april spraken Dr. Aseem Malhotra, MEP Nathan Gill, Sir Richard Thomson, Professor Hanno Pijl en Sarah Macklin in dit supranationaal parlement over “de duistere wereld van het lobbyen. Ze onthulden hoe Big Food en Big Pharma voedings- en medische richtlijnen beïnvloeden waardoor de levens van miljoenen mensen op het spel worden gezet”. Eerder verscheen naar aanleiding hiervan een artikel op deze site.

Medicijnen genezen niet, leefstijl wel.

 

Besloten Facebookgroep voor mensen die elkaar motiveren hun diabetes om te keren met leefstijl als medicijn; een pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video’s en delen recepten. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en gezond afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn? Word dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Besloten Facebookgroep voor mensen die willen starten met het ketogeen dieet in combinatie met Intermittent Fasting om gezondheidsredenen of om af te vallen.

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.272,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13