De vorige uitzending van AVROTROS Radar stond in het teken van medicatie en daaruit bleek duidelijk dat een farmaceutisch bedrijf vooral bezig is om (veel) winst te maken. Om winst te maken willen ze het liefst veel klanten hebben die hun middelen lang blijven gebruiken. De tsunami van leefstijl gerelateerde ziekten die nu over ons heen komt is dan een gigantische inkomstenbron voor de industrie waarbij hun omzet jaar na jaar nieuwe recordhoogtes bereikt. Een groot gedeelte van die omzet wordt besteed aan marketing en verkoop.

Hier vind je de link naar de aankondiging van het programma van vanavond met daarin ook een stukje van mijn verhaal.

Radar Extra deel 2, op maandag 20 mei om 20:30 uur op NPO 1.

 

Op de video hierboven zie je de samenvatting van mijn verhaal gegeven tijdens een lezing door Professor Hanno Pijl op het Nationaal POH congres 2019.

Mijn persoonlijk leefstijlverhaal

Ook ik was zo een geweldig goede klant van ze. Ik had wekelijks 2 uur nodig om al mijn pilletjes in doosjes te stoppen met daarin de dagen van de week en ook nog eens laatjes per dag. Laatjes voor de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan en ook nog eens een halve ijskast vol met insuline pennen. 2 soorten. Lange en korte.

Ik kreeg alleen maar meer pillen en ik werd zwaarder en zwaarder en ondanks dat ik braaf 3 keer per week de marteling onderging van enorm zweten op de loopband bij 4,5 km per uur en op de fiets en ik ook nog eens braaf mijn bruine boterhammetjes besmeerde met becel light en altijd koos voor de magere producten en zoals mij ook werd aangeraden door mijn diëtiste.

Echter niets werkte ik voelde dat ik zieker en zieker werd ik kon nauwelijks nog lopen altijd zweten, wondjes op mijn huid die niet meer genazen mijn tanden vielen uit, wazig zien, snurken, depressie, burnout. En maar pillen slikken. Bijna wekelijks zag ik wel iemand uit de gezondheidszorg. De huisarts, de specialist, de praktijkondersteuner, de psycholoog, de maatschappelijk werker, de podotherapeut, de fysiotherapeut, de diabetesverpleegkundige, de oogarts, de tandarts, de pedicure, het bloedlab, de personal coach, de diëtiste en wat al niet meer.

Wat krijg je dan zoal voor pillen. Een kleine greep: Insuline, metformine, tolbutamine, januvia voor de diabetes. Simvastine voor de cholesterol, daarnaast nog bloeddrukverlagers, plastabletten, melatonine tabletten, anti-depressiva, slaaptabletten en daarnaast regelmatig wat antibiotica voor de ontstekingen en nog veel meer. 

Mijn zoon zij pap als je zo doorgaat zie je me niet meer afstuderen.

Het was dus letterlijk een doodlopende weg om op een miserabele manier dood te gaan en ik dacht ook ooit misschien is het wel beter om dood te zijn want dit is geen leven meer. 

Toen zag ik een uitzending op TV bij Humberto Tan van een Amerikaanse Professor genaamd Robert Lustig en die vertelde over de gevaren van suiker. Mijn interesse was gewekt en ik dacht misschien is dat een oplossing en ik ben die man gaan Googelen. Ik vond de video Sugar the bitter truth die toen al 5 miljoen keer bekeken werd. Ik zag dat er nog veel meer te vinden was op internet. Veel vond ik over het verband tussen sterk bewerkte voeding, suiker en snelle koolhydraten en de hormonale reactie hierop van je lichaam met name het hormoon insuline. En als insuline gebruiker wist ik dat dit zou moeten kloppen want ik moest mijn hoeveelheid insuline afstemmen op de hoeveelheid suikers en koolhydraten. Dus als ik minder koolhydraten zou eten zou ik dus ook minder insuline nodig hebben en toch lagere suikers houden. Ik zocht en zocht en kwam zo uit bij het ketogeen dieet.

Mijn plan ga een ketogeen dieet volgen

Dat was mijn plan ik ging ketogeen volgen. Ik naar mijn dokter maar die raadde het me af want dat zou gevaarlijk zijn ik zou hypo’s krijgen en ik had risico op keto-acidose naast uiteraard de waarschuwing dat al dat vet zeker zou leiden tot problemen met cholesterol en mijn hart. Ook was er verder nauwelijks informatie hierover in het Nederlands op internet en ook mijn diëtiste rade het me ten zeerste af.

Op 3 juni 2015 ben ik gestart met mijn nieuwe leefstijl

Ik zal die dag nooit meer vergeten. Het is de dag dat ik opnieuw geboren ben. Binnen 2 dagen kon ik stoppen met het spuiten van insuline. Diezelfde maand ben ik gestopt met al mijn medicatie. De eerste maand viel ik 10 kilo af en in 5 maanden tijd viel ik 40 kilo af. Ik kreeg weer energie en levensvreugde mijn dag en nacht ritme herstelde ik ging weer sporten met plezier.

 

Na mijn “genezing” dacht ik maar dit is toch bizar. Hoe kan het nou dat ik een ICT consultant zonder medische kennis mijn diabetes om kan keren en dat we toch hier in Nederland een epidemie van diabetes hebben. Maar niet alleen diabetes ook is meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar. 2,2 miljoen mensen slikken cholesterolverlagers ruim 6 miljoen mensen zijn chronisch ziek.

Ik dacht ik ga dit delen en proberen om ook andere mensen met diabetes te inspireren met mijn voorbeeld. Daarnaast heb ik de afgelopen 4 jaar een grondige studie gedaan om te begrijpen hoe het zit met ziekte en leefstijl.

Ik ben begonnen om mensen te helpen geheel vanuit mijn eigen middelen en via Facebook. Daarna ben ik een website begonnen die had de naam “Low Carb in Lowlands” want ik was toen nog vooral bezig met het aspect voeding.

Echter ik kreeg steeds meer inzichten dat er meer aspecten spelen dan voeding alleen. Op grond daarvan maakte ik mijn model met de pijlers voeding, beweging, stressreductie, bioritme en relaties. 

Ik heb op basis van die pijlers deze website gemaakt en op 18 juli heb ik de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn opgericht.

Antoinette Hertsenberg: Vegetarisch of ketogeen

In het lange gesprek dat ik met Antoinette had kwam ook de vraag naar voren hoe kan het dat twee voedingsstijlen die toch eigenlijk elkaars tegenpolen zijn toch bij veel mensen blijkbaar goede resultaten geven.

Mijn visie hierop. Je kan een ketogeen dieet formuleren waarbij je elke dag bijvoorbeeld een beker slaolie zou drinken en koffie met roomboter. Met zo een ketogeen dieet ga je echt niet gezond worden. Hetzelfde geld voor een vegetarisch dieet. Een vegetarisch dieet met alleen witte boterhammen met becel en hagelslag dat gaat het ook niet worden. 

Wat belangrijk is dat we ten eerste stoppen met de zogenaamde zwaar bewerkte voeding uit pakjes en zakjes en deze begint te vervangen door verse onbewerkte producten. Dat is pure gezondheidswinst. Over de mate van koolhydraatbeperking ook dat is dan afhankelijk van je persoonlijke situatie. Iemand met ernstige diabetes kan ze beter beperken maar iemand die gezond is en actief kan er zeer zeker veel meer van verdragen. Wat hierin toch het allerbelangrijkste is:

Meten is Weten. Wat zegt je gewicht, je vetpercentage, je glucosewaardes na een maaltijd, je bloeddruk, je overige laboratoriumuitslagen. Dat zijn allemaal hulpmiddelen die je kunnen helpen om te kijken of je voeding en leefstijl misschien aanpassingen nodig heeft.

Belangrijk is het is meer dan voeding alleen. Iemand die enorm veel stress heeft en slecht slaapt en misschien in een scheiding verwikkeld is of in de schuldsanering zit. Die zal eerst aan de punten moeten werken.

Het is geen voeding als medicijn maar Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben doorbroken met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met diabetes type 2  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

Joep's verhaal

In de volgende video hoor je het verhaal van Joep. Hij praat over het saamhorigheidsgevoel dat hij krijgt, door deel te nemen aan het Diabetes 2 Doorbreken programma van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Hij staat er niet alleen voor door de vele verhalen van ervaringsdeskundigen en adviezen van artsen in de community.

Heb jij  diabetes type 2 en wil jij het ook doorbreken?

Schrijf je in voor ons programma Diabetes2Doorbreken!

 

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This