Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Maar is dat wel zo? Antoinette Hertsenberg gaat voor een nieuw Radar Extra-tweeluik op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers, streefwaarden die volgens nieuwe richtlijnen steeds lager moeten zijn en de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek. Antoinette laat zien hoe je met een verandering in leefstijl je cholesterolwaarden mogelijk kunt beïnvloeden. Biedt dit een alternatief voor de bestaande medicatie? Radar Extra is te zien op maandag 13 mei en maandag 20 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1. 

Deel I: Hoe lager, hoe beter?

Is een hoog cholesterol nu wel of niet schadelijk? De rol van de farmaceutische industrie helpt niet mee in het vinden van de waarheid en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is nauwelijks te vinden. In Nederland slikken 2,1 miljoen mensen cholesterolverlagende medicijnen; de meeste cholesterolverlagers die geslikt worden, zijn statines. Toch is er al jarenlang discussie over de werkzaamheid van deze middelen. Je slikt statines om te voorkomen dat je een hartinfarct krijgt, maar uit de onderzoeken blijkt dat de levenswinst minimaal is. Lang niet iedereen heeft baat bij deze medicijnen en de bijwerkingen lijken erger dan gerapporteerd wordt door de industrie. 

Deel II: Zelf aan de slag

Door de bijwerkingen van cholesterolverlagers hebben steeds meer mensen weerstand tegen hun medicatie. Zij passen in de plaats daarvan hun leefstijl aan en gaan gezonder eten en meer bewegen. Radar Extra volgt drie mensen met een hoog cholesterol die onder begeleiding van huisarts Tamara de Weijer hun voedingspatroon wijzigen. Al na vier weken zet hun slechte cholesterol een daling in. Daarnaast neemt Antoinette een aantal voedingspatronen onder de loep en laat ze zien welke laagdrempelige initiatieven er zijn in Nederland op het gebied van bewegen. 

Voor Radar Extra spreekt Antoinette onder meer met arts-epidemioloog Dick Bijl, internist-endocrinoloog Hanno Pijl, cardioloog Leonard Hofstra, huisarts Tamara de Weijer, gezondsheidscoach en cardioloog in opleiding Remko Kuipers, verouderingswetenschapper David van Bodegom en verschillende patiënten waaronder Wim Tilburgs die met zijn leefstijl zijn ernstige diabetes type 2 en overgewicht omkeerde en met Gerryo Voermans die met een ketogeen dieet in combinatie met krachttraining haar cognitieve vaardigheden enorm verbeterde na een ernstig herseninfarct.

Radar Extra, maandag 13 en 20 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Fotocredits: AVROTROS

Lees ook het artikel:

TV programma Radar over cholesterol en cholesterolverlagers

Veel mensen hebben bijwerkingen van statines. 80% van de deelnemers van onze diabetesgroep kreeg ze en driekwart van de mensen hadden last van bijwerkingen.

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline met een insulinepompje. Hij werd lid van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en kon dankzij voorlichting door de stichting en hulp vanuit de groep binnen enkele weken stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dankzij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels bijna 1.000 leden van deze groep toepassen.