Voeding dat precies bij jou past. Oftewel: gepersonaliseerde voeding. Dat concept introduceert deze post.  

De vorige posts introduceerden een aantal basisconcepten met betrekking tot voeding en je persoonlijke voedingstoestand. Zo lazen jullie eerder al hoe voeding, bijvoorbeeld een banaan, impact heeft op o.a bloedsuikerwaardes en je voedingstoestand. Ook beschreven de posts dat de uitkomsten van het eten van de banaan verschillen van persoon tot persoon. Bij de een zorgt het voor een giga bloedsuikerpiek, terwijl de ander er goed mee over weg kan. Hieruit blijkt dat een persoonlijke aanpak belangrijk is: er is geen ‘onesize-fits-all’dieet. Wat gezond is verschilt van persoon tot persoon. Dit is geen nieuwe kennis. Zo zei Hippocrates ongeveer 2400 jaar geleden al: “It’s more important to know what sort of person has a disease than to know what sort of disease a person has”. Tot zover een samenvatting van de vorige posts.  Deze post gaat over de volgende stap en introduceert het concept gepersonaliseerde voeding.    

Wat is gepersonaliseerde voeding? 

Het achterliggende idee van gepersonaliseerde voeding is dat ieder mens anders is en profijt heeft van voeding die precies bij hem/haar past. Met ‘passen’ doel ik op voeding die is afgestemd op  iemands persoonlijke gezondheid, leefstijl, leef context en waardes. Alleen als de voeding en het voedingsadvies goed passen is het effectief om bij te dragen aan een betere gezondheid.  Waar deze adviezen allemaal op afgestemd kunnen worden? Bijvoorbeeld: op iemands lichamelijke gezondheids- en voedingsstatus, levensfase, motivatie, gewoontes, smaakvoorkeuren, waardes, geloof, cultuur, sociale omgeving, kennis en kunde en financiële omstandigheden. Een hele lijst, en vastenzeker missen er nog zaken! 

Om een voorbeeld te schetsen: een vegetariër of iemand met een krapper budget adviseren om zalm te eten leidt naar verwachting niet tot een hoge acceptatiegraad. Ook suggesties voor bepaalde gezonde maaltijden kunnen zo in de prullenbak geworpen worden als ze niet aansluiten bij iemands persoonlijke smaakvoorkeuren en zijn/haar keuken-skills en tijd. Er wordt in deze gevallen geen gezondheidswinst geboekt. 

gepersonaliseerde voedingservice
Een voorbeeld van een gepersonaliseerde voedingsservice: na een vingerprikje om je vitamine status te meten ontvang je het advies en stimulans om meer van bepaalde producten, zoals broccoli, te eten

Een voorbeeld van een gepersonaliseerde voedingsservice: na een vingerprikje om je vitamine status te meten ontvang je het advies en stimulans om meer van bepaalde producten, zoals broccoli, te eten

Weetje: Gepersonaliseerd of precisie?  

In deze post is ervoor gekozen om de term gepersonaliseerde voeding te gebruiken. Dit is in Nederland de meest gangbare term. In het Engels vertaald:‘personalised food’ of ‘personalised nutrition’. Het is goed om te weten de er ook nog een andere term in omloop is met een iets andere lading, namelijk: precision nutrition. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt en over de exacte verschillen is geen eenduidig beeld. Precision nutrition wordt voornamelijk beschreven als de meest geavanceerde vorm waarbij de voeding en adviezen niet alleen worden afgestemd op de genetica en gezondheid van de persoon, maar ook de interactie tussen de persoon en zijn/haar omgeving en gedrag meeneemt . Dit vergt veel data en ook kennis over de wisselwerking tussen voeding en deze factoren: een complex plaatje dus.  

Van common naar personalised: waar staan we?  

Er komt steeds meer aandacht om voeding (en levensstijl in het algemeen) onderdeel te laten zijn van gezondheidszorg. Zowel ter preventie en als behandeling van ziektes. Voeding afgestemd op het individu is dus geen toekomstmuziek meer. Zo kan de juiste voeding je prestaties verbeteren (denk aan topsport en hoe eiwitrijke voeding kan bijdragen aan een spoediger herstel van een operatie) en het voorkomen, vertragen en omkeren van bepaalde ziektes, zoals obesitas, diabetes type 2 en kanker.  

En wat betekent gepersonaliseerde voeding  voor… 

… jou? Een centrale rol van voeding in je leven en een maatwerk aanpak. Inzicht en aanbod in voeding die bij jou past. Het resultaat? Een betere gezondheid met daarbij een zo hoog mogelijk ‘genot’.   

… de gezondheidszorg? Het gebruik van voeding ter preventie, behandeling en herstel van ziektes. Gepersonaliseerde voeding past precies in de grotere ambitie om de gehele gezondheidszorg te personaliseren. 

… commercie? Aanbod van producten en services gerelateerd aan voeding en gezondheid. Denk hierbij aan gezondheidstesten, persoonlijke adviezen en aanbod van voeding die precies is afgestemd op jou. Start-ups schieten uit de grond en bestaande winkels, zoals supermarkten, zullen hun huidige businessmodel aanpassen, bijvoorbeeld met nieuw aanbod in producten en services en een andere klantensegmentatie.    

… de land-en tuinbouw sector? De prikkel om voeding te verbouwen die rijk is aan voedingstoffen (nu is de prikkel voor snelle en goedkope verbouw leidend). Daarnaast kun je denken aan innovaties om voeding nog meer, of andere, gezonde eigenschappen te laten bevatten en de teelbaarheid te verhogen. En aanpassingen in het business model. Is er überhaupt genoeg voedsel aanwezig als we met ons allen meer groentes en minder granen gaan eten? Verschillende lokale initiatieven spelen op deze transitie in, zoals de ‘herenboerderij’.  

… ons allen? Ook creëert persoonlijke voeding speelveld voor nieuwe samenwerking. We dragen namelijk samen de verantwoordelijkheid voor een gezonde samenleving. Samen bereiken we meer. Wat gebeurt er als de gezondheidszorg, commercie en de land-en tuinbouwsector hun handen ineen slaan en daarbij de consument centraal stellen en betrekken? Gepersonaliseerde voeding is een ware voedingsbodem voor een win-win, of een win-win-win-win; als ik de bovenstaande groepen tel ;)  

Om dicht bij voedingstermen te blijven: hopelijk heeft deze post je interesse in gepersonaliseerde voeding ‘gekweekt’. Ik hoor je al denken: allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt dit dan echt? Dat komt in de volgende post aan bod.  

Meer informatie

De volgende post in de serie over personalised nutrition

De vorige post

Hoe gevoed ben jij?

Eten is een hele balanceer act. Hoe zorg je ervoor dat je precies eet wat je nodig hebt? Verschillende testen kunnen je helpen. Daar lees je in deze post meer over!