Overgewicht is levensgevaarlijk

Onderzoek toont aan dat mensen met overgewicht 3 keer zoveel kans hebben te overlijden vanwege een welvaartsziekte zoals diabetes, hart- en vaatziektes, infecties, kanker en zelfs dementie. John van der Heiden deelnemer TV serie hoe wordt ik 100 35 kilo afgevallen geen diabetes meer en gestopt met 13 soorten medicatie.

Gebaseerd op het boek Lichter van William Cortvriendt.

Onderstaande video is deel 1.

Waarom zou je willen afvallen.

De tekst van dit artikel is de tekst van onderstaande video.

Overgewicht en afvallen.

We zijn er in de laatste decennia dagelijks mee bezig. De media berichten bijna elke dag over de obesitas epidemie waar we middenin zitten. Boekhandels zitten vol met allerlei dieetboeken en overal horen we adviezen hoe we zouden moeten afvallen. Uiteraard is ons gewicht een zaak van onszelf en bepalen we zelf of we tevreden zijn met ons gewicht of niet. Echter naast een esthetische reden is er nog een andere belangrijke reden om overgewicht te willen verliezen. Het is namelijk heel ongezond om overgewicht te hebben.

De cijfers van het RIVM laten zien dat in Nederland de laatste decennia overgewicht en obesitas sterk zijn toegenomen. Uit de cijfers blijkt dat ondertussen meer dan 50% van de volwassen bevolking te dik is. Of om het anders te zeggen nog slechts een minderheid van de Nederlandse bevolking heeft een normaal gewicht. In België zijn de cijfers hetzelfde als in Nederland.

Waarom we overgewicht willen verliezen.

 

We willen er beter uitzien.

De meest genoemde reden waarom mensen met overgewicht willen afvallen is dat ze er eenvoudigweg beter willen uitzien. Echter de belangrijkste reden waarom je overgewicht zou willen verliezen zijn de nadelige gevolgen voor je gezondheid.

Overgewicht is levensgevaarlijk!

Zo toont een groot onderzoek aan dat mensen met een hoger dan normale Body Mass Index (BMI) van meer dan 25 een grotere kans hebben te overlijden. Deze kans loopt op tot 3 keer zo hoog. Het onderzoek leert ook dat deze oversterfte komt doordat de mensen gaan leiden tot een heel scala aan welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziektes, infecties, kanker en zelfs dementie.

Behalve dat deze meestal chronische ziektes de levensduur met vele jaren verminderen neemt ook de kwaliteit van je leven sterk af. Het bereiken van een normaal gewicht is dus niet alleen voor je uiterlijk van belang. Het is van levensbelang.

Voorbeelden van hoe het succesvol afvallen heeft geleid tot 2 heel andere levens zijn Wim & Saïda Tilburgs.

Wim leed aan diverse kwalen zoals ernstig overgewicht, diabetes en depressiviteit na van alles te hebben geprobeerd met meer bewegen en minder eten begon hij in 2015 anders te eten zoals in het boek Lichter wordt uitgelegd. Geleidelijk aan begon zijn vrouw Saïda die ook last had van allerlei gezondheidsklachten met Wim mee te doen. Wim en Saïda zijn intussen hun overgewicht volledig kwijt. Ze zijn weer gezond en eten heerlijk.

Het verhaal van John van der Heiden.

Een ander veelzeggend voorbeeld is de volgende korte video over John van der Heiden. Een van de deelnemers aan het TV Programma Hoe word ik 100 gebaseerd op de behandelingsmethode van William Cortvriendt.

John had diabetes type 2, nierfalen, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol Hij slikte 13 medicijnen Voor het TV programma hoe word ik 100 ging hij van april tot september met zijn leefstijl aan de slag. Het is nu december en wij vroegen ons af hoe het John gaat.

Ik wilde iets aan mijn lichaam gaan doen. Mijn vrouw zij ook al John je wordt te dik en dat vond ik zelf ook. Toen stond er iets in de krant over het programma hoe wordt ik 100 dus ik had me aangemeld. Op dat moment heb ik de knop omgegooid en we zijn in april begonnen en het was in september afgelopen en ik was 35 kilo erbij afgevallen. Maar het allerbelangrijkste voor mij was. Ik was helemaal gezond verklaard door het ziekenhuis. Ik had geen pillen meer ik  hoefde niet meer te spuiten helemaal niks. Ik was heel erg blij.

In Nederland moeten er 150.000 mensen met diabetes type 2 dagelijks insuline spuiten.

Nou ik kwam een keer bij de dokter een paar jaar terug en ik vroeg hem als ik zou afvallen zou ik dan van de spuit af kunnen komen? De dokter antwoorde o nee John daar kom jij niet meer vanaf. Daar baal ik best wel een beetje van want via William en Tamara ben ik gewoon binnen 3 dagen van mijn spuit af gekomen en dan denk ik dat had die dokter toch ook kunnen weten.

Door de begeleiding die ik heb gehad en de medische testen en dergelijke en als je het met een groep doet dan wil je je niet laten kennen. Dan wil je eraan mee doen. Dat geeft de juiste motivatie. Dat is juist zo leuk.

’s Nachts met diabetes heb je pijn in je voeten dat is echt verschrikkelijk. Daar had ik pijnstillers voor. Die heb ik  helemaal niet meer. Het is allemaal perfect geworden. Het is heel vreemd allemaal. Voor mezelf ook. Maar dit maakt het voor mij de moeite waard om er mee door te gaan. En ik heb er mijn vrouw achter staan. Zij eet best nog wel eens een aardappeltje of zo maar ze eet ook vaak met me mee. Dat is ook belangrijk voor mij. En zij is ook 20 kilo kwijt.

Als het eten lekkerder zou zijn geweest vroeger zou ik allang weer teruggevallen zijn. Maar omdat ik dit gewoon lekker vind waarom zou ik dan terugvallen dat is toch zonde. Het is toch heerlijk als mensen tegen je zeggen John wat zie je er goed uit.

Geen medicatie meer.

Ik had metformine, Amlodipine (bloeddrukverlager), simvastine (cholesterolverlagers), hydrochloorthiazide (plastablet dat de bloeddruk verlaagd en de pompkracht van het hart verbeterd) In totaal had ik 4 pillen voor de bloeddruk en nu ben ik alles kwijt. Het enige wat ik nu nog is een acscal cardio poeder als een bloedverdunner maar eigenlijk zou dat ook niet meer nodig zijn denk ik.

De toekomst zie ik heel erg zonnig in. Het gaat echt geweldig. Ik voel me super. Lekker gezond eten, veel groenten, vis perfect.

 Het is duidelijk dat je door de juiste  behandelingsmethode niet alleen je normale gewicht kan terugkrijgen maar dat je ook veel gezonder wordt.

Boeken kopen via Je Leefstijl Als Medicijn.

Via de pagina gezonde leefstijl boeken kunt u boeken die ik aanbeveel kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar wij ontvangen hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt. 

Leefstijlboeken door Hanno Pijl tezamen met Karine Hoenderdos

[bol_product_links block_id=”bol_5a9d55720f3f6_selected-products” products=”9200000087587879,9200000030698610,9200000066113601,9200000066113570″ name=”WilliamCortvriendt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Door mijn persoonlijke ervaringen die nagenoeg gelijk zijn aan die van John is het dus wel duidelijk dat we obesitas en diabetes type 2 kunnen genezen met leefstijl als medicijn. Ook de opmerking van John van der Heide is hierin erg belangrijk.

Door de begeleiding die ik heb gehad en de medische testen en dergelijke en als je het met een groep doet dan wil je je niet laten kennen. Dan wil je eraan mee doen. Dat geeft de juiste motivatie. Dat is juist zo leuk.

Helaas hebben we niet allemaal de mogelijkheid om net als John van der Heide mee te doen aan een programma. Maar we hebben wel een Facebook groep waar je helemaal gratis lid van kan worden en waar we als mensen met diabetes elkaar onderling steunen.

Ook hebben we een document gemaakt dat mensen met diabetes en / of overgewicht kan helpen om leefstijl als medicijn in te zetten.

Klik hier voor het document STOP Diabetes!

 

 

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Radio eenvandaag Hanno Pijl en Ben van Ommen Leefstijl Als Medicijn

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Wetenschappelijke aanbevelingen

Beste Wim,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Diabetes Doorbreken’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl

Professor Hanno Pijl

Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie , Leids Universitair Medisch Centrum / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Geachte Heer Tilburgs,

Ik schrijf u deze brief om uw projectaanvraag “Diabetes Doorbreken” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.

“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.

Hartelijke groet,

Ben van Ommen

Ben van Ommen

Principal Scientist Systeem Biologie & Leefstijl als Medicijn, TNO

Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet  is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een  dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.

Professor Reginald Deschepper

Medisch antropoloog , Vrij Universiteit Brussel / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest