Graag neem ik de gelegenheid om de lezers gerust te stellen ten aanzien van het gebruik van verzadigd vet in een ketogene leefstijl. Vaak gaat men nog uit van de meer dan 50 jaar oude hypothese dat verzadigd vet via een hoog cholesterol direct leidt tot hart- en vaatziekten.
 
De huidige inzichten laten echter zien dat aderverkalking ontstaat door een ontstekingsproces als gevolg van:
 • roken,
 • zonlichttekort,
 • hypertensie,
 • hoge glucose en insulinespiegels Dit als gevolg van jarenlang, veelvuldig gebruik van koolhydraten, vooral suiker en snel opneembaar zetmeel (geraffineerd brood, pasta, rijst, fruit) in combinatie  met bewerkte veel omega 6 bevattende meervoudig onverzadigde olies (zonnebloem, raapzaad, palmolie).
Cholesterol speelt een nuttige rol in het herstelproces van de vaatwand maar kan zelf ook bijdragen aan aderverkalking als het in een ongezond milieu verkeerd, ook weer door dezelfde risicofactoren.
 
LCHF (Low Carb Healthy Fat) zorgt ervoor dat het LDL cholesterol minder schadelijk wordt.
 
Dit is het geval bij:
 • een normale buikomvang (mannen < 102 cm),
 • normale bloeddruk,
 • lage glucose (HbA1c < 35),
 • laag insuline (<5 MU/l),
 • laag triglyceriden (<0.5 mmol/l),
 • hoog HDL > 1.5 mmol/l,
 • normale leverfuncties,
 • normale vitamine D spiegel.
De hoogte van het LDL-cholesterol is dan minder relevant. Verzadigd vet uit echt voedsel is alleen ongunstig bij een overmaat aan koolhydraten, waardoor een hoge vetinname bijdraagt aan teveel vetopslag. Bij een koolhydraatbeperking worden de vetten meer als brandstof gebruikt zonder nadelige gevolgen op het lipidenprofiel. Voeding die bestaat uit vet en eiwit leidt veel eerder tot verzadiging en maakt door afname van honger dagelijkse vastenepisodes en juist verlies aan vetmassa goed mogelijk.
Het zou dus niet verstandig zijn om alle verzadigde vetten weer te vervangen door koolhydraten en ook niet door meervoudig onverzadigde vetten die ook schadelijk kunnen zijn (de genoemde oliën).
LCHF maakt de mens metabool efficient en flexibel. Dit betekent niet alleen dat minder voedsel nodig is, maar ook dat bij een verbetering van de insulinegevoeligheid ook weer wat complexe koolhydraten (volkorenbrood, aardappelen, fruit) mogelijk zijn, zolang het aantal eetmomenten max 2-3 keer per dag bedraagt, en men zorgt voor voldoende beweging, goede slaap en minder stress.
Dit komt dan weer overeen met de mediterrane leefstijl (Pioppi), waardoor de werelden toch weer meer bij elkaar komen.
 
Lees hier het artikel Koolhydraten, hyperinsulinemie en het insulineresistentiesyndroom. Eerder verschenen in het blad Focusvasculair.
 

 

Andere artikelen op ons blog over cholesterol

 

Video over de toepassing van leefstijlgeneeskunde

Tijdens deze lezing gehouden in Den Haag voor het Geneeskundig Gezelschap 's Gravenhage op 12 sept 2019 legt Dr. Yvo Sijpkens uit dat we door toepassing van de leefstijlgeneeskunde een betere zorg kunnen krijgen met minder complicaties en dat tegen veel lagere kosten.

 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

We baseren onze leefstijl aanpak op de vijf pijlers van een gezonde leefstijl. Voeding, beweging, stressreductie, natuurlijk bioritme en relaties/zingeving.

Bij de pijler voeding zetten we in op het verminderen van koolhydraten en het meeste en snelste effect zien we daarbij vooral met het ketogeen dieet.

Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals  te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This