Dokter Yvo Sijpkens – internist en specialist in leefstijlgeneeskunde

Dr. Yvo Sijpkens is internist bij het Haaglanden Medisch centrum. Zijn focus ligt op hoge bloeddruk, diabetes, chronische nieraandoeningen en cardiovasculair risico-management. Sinds januari 2008 is Yvo werkzaam bij het HMC. Daarvoor was hij ruim 13 jaar werkzaam als internist-nefroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC waar hij ook zijn studie geneeskunde en zijn doctoraal heeft gedaan.

Leefstijlgeneeskunde waaronder ook het toepassen van LCHF (Low Carb High Fat) en het ketogeen dieet hebben zijn bijzondere aandacht. Daarom zijn we als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn enorm blij dat dokter Yvo Sijpkens erin heeft toegestemd om lid te worden van onze Raad van Advies. 

Hoofdredacteur FocusVasculair

Yvo Sijpkens is ook de hoofdredacteur van FocusVasculair.

FocusVasculair is een onafhankelijk en praktijkgericht nascholingsconcept over interdisciplinaire vasculaire geneeskunde. 

Door het veelvuldig voorkomen van comorbiditeit bij de vasculaire patiënt wordt het steeds relevanter om over de grenzen van het eigen vakgebied heen te kijken en meer inzicht te verkrijgen in elkaars expertise. FocusVasculair biedt nascholing op hoog niveau, waarin de zorg rond de vasculaire patiënt vanuit verschillend specialistisch perspectief wordt belicht.FocusVasculair geeft hiermee invulling aan de vraag naar praktische kennis over diagnostiek en behandeling van de vasculaire patiënt.

FocusVasculair is bestemd voor alle specialisten die dagelijks te maken hebben met de vasculaire patiënt en die willen leren van verschillende Nederlandse specialisten op andere indicatiegebieden.

Een van de artikelen die te vinden is bij FocusVasculair is geschreven door Dr. Sijpkens tezamen met Drs. Sharita Ramautar internist-endocrinoloog bij het Haaglanden Medisch Centrum.

Koolhydraten, hyperinsulinemie en het insulineresistentiesyndroom

Samenvatting van dit artikel.

De afgelopen 50 jaar is consumptie van bewerkt voedsel met geraffineerde koolhydraten sterk toegenomen en is het gebruik van verzadigd vet afgenomen.

Door een verstoorde balans tussen honger en verzadiging en het alom beschikbare voedselaanbod worden steeds meer tussendoortjes gebruikt. Glucose- en insulinespiegels kunnen daardoor een groot deel van de dag verhoogd zijn, wat bijdraagt aan vetopslag en het ontstaan van insulineresistentie (IR). IR is vaak jaren subklinisch aanwezig, voordat viscerale obesitas en diabetes mellitus type 2 ontstaat. Leververvetting met een atherogeen lipidenprofiel draagt bij aan atherosclerotisch vaatlijden.

De behandeling bestaat primair uit gevarieerde voeding met natuurlijke vetten, eiwitten en slechts een beperkte hoeveelheid vezelrijke complexe koolhydraten. Door maximaal drie keer per dag te eten kan het lichaam overgaan op vetverbranding, waarbij ketonen als brandstof worden gebruikt. Deze aanpassing in de voeding biedt kansen voor betere preventie en behandeling van diabetes mellitus type 2 en atherosclerotisch vaatlijden en zal naar verwachting voor een sterke reductie in zorgkosten en gebruik van medicatie zorgen.

In de nabije toekomst komen we met een blogpost met meer inhoud uit dit zeer interessante artikel in FocusVasculair.

Tot die tijd kan je het gehele artikel als pdf lezen via deze link.

Gevraagd en ongevraagd advies.

Tijdens ons overleg met Yvo waarin we spraken over zijn toetreden tot onze Raad van Advies gaf hij aan dat hij ons met alle plezier gevraagd en ongevraagd van advies zal voorzien. 

Zo is er afgesproken dat Yvo op maandag 26 augustus 2019 mee zal doen aan onze live Q&A. Deze wordt inmiddels al regelmatig gehouden. Daarbij gaan we samen met huisarts Jacqui van Kemenade en eventuele gasten via een livevideouitzending op Facebook in op de vragen van onze deelnemers/volgers.

Via deze link kan je hiervoor vragen stellen en de vorige uitzendingen terugzien.

 

Gevraagd advies aan Yvo: Hoge nuchtere bloedglucosewaardes

Ik heb aan Yvo en andere deelnemers van onze RvA de volgende vraag gesteld.

Hoe het zit met de nuchtere suikerwaardes van mensen in een omkeerproces. Ik blijf bij onze deelnemers en ook mezelf toch altijd een verhoogde nuchtere waarde zien. Wat is de nuchtere waarde van een gezonde persoon en waarom is het zo moeilijk om deze te herstellen?
 
Wat zou je kunnen doen om deze te verbeteren en wat is een waarde die je aan moet houden als streefwaarde voor een omgekeerde diabetes patiënt.
 
Waarom blijven deze waardes verhoogd?

Bekende vraag Wim, goed om hier uitleg over te geven.

 
Internistisch gezien gaat het om de dd (differentiaaldiagnose of differentiële diagnose) van een hoge bloedsuiker in de ochtend
 
Defenitie: glucose > 6 mmol/l
 
DD hoge nuchtere bloedsuiker:
 • Fysiologisch;
  dawn fenomeen, glucose stijging vroeg in de ochtend onder invloed van cortisol, adrenaline, glucagon en groeihormoon, in normale omstandigheden niet boven 5.5mmol/l?
 • Pre-diabetes / hyperinsulinemie / pathologische insuline resistentie zonder ketose: hoge ochtend glucose omdat gluconeogenese door de lever onvoldoende geremd wordt.
  • Diverse factoren dragen bij aan insuline resistentie:
  • Slaap tekort,
  • OSAS (Obstructieve Slaap Apneu),
  • Stress,
  • vitamine D /zonlicht tekort
 • LCHF/ketose: door vetverbranding hebben spieren bij opstaan minder glucose nodig (fysiologische insuline resistentie), dus geen verbruik, glucose is rond de 6 in de ochtend en daalt pas bij eten, bij vasten bijvoorbeeld pas bij de lunch, en in de loop van de dag verder naar 4-5 mmol/l
 
Advies:
Bij dalend of stabiel A1c geen zorgen maken om hogere glucosewaarden in de ochtend, nuchtere insuline spiegel komt wel naar beneden waardoor ook HOMA-IR verbetering laat zien!
Het is juist een goed teken en verklaart het ontbreken van honger in de ochtend waardoor IF (periodiek vasten bijv. overslaan ontbijt) logisch en eenvoudig wordt. Mede door aandacht aan de andere factoren (stress etc.) daalt de nuchtere glucose in de loop van de tijd ook wel enigszins.
 
 
Op maandag 26 augustus hebben wij via de Facebookpagina van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn een gesprek uitgezonden. Huisarts Jacqui van Kemenade spreekt hier met Yvo Sijpkens over zijn persoonlijke ervaringen met het voeding en leefstijl als medicijn. Het is een zeer persoonlijk gesprek maar ook laat het zien dat ook een arts nooit stopt om te leren en dat hij continu bezig moet zijn om ook nieuwe dingen te onderzoeken en bereid te zijn om altijd kritische vragen te stellen ook aan zichzelf en zijn dogma’s
 
 

 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

Je Leefstijl Als Medicijn community op Facebook

Word ook lid van een van onze besloten coachingsgroepen onder medische supervisie op Facebook

Besloten Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren hun diabetes te doorbreken hun met leefstijl als medicijn

Besloten Facebookgroep voor iedereen die wil starten met het ketogeen dieet in combinatie met Intermittent Fasting 

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten op over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 2.032,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

 

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This