Mateloos populair, het Pioppi-dieet. Gaat over hoe je de kunst kunt afkijken van leven in een blauwe zone. Weet wat je eet gaat een heel aantal van deze blauwe zones af aan de hand van onder anderen ontdekkingsreiziger in gezonde voeding Weston A. Price en laat zien dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap.

Het is tegen het zere been van het Voedingscentrum. ‘Pioppi-dieet geen goed idee, zegt Voedingscentrum’, kopt de NOS. Het Voedingscentrum wil liever dat we ons ‘voeden’ met snelle koolhydraten. Ook maakt het zich zorgen om onze gezondheid als het wijst op de tien eieren per week die voorkomen in het Pioppi-dieet. Ik eet er eerlijk gezegd wel meer: lekker en gezond. Een onderzoeker naar cholesterol met wie ik tijdens het schrijven van het boek contact had deed privé eens een testje: acht eieren per dag, een week lang. En wat bleek: in plaats van dat zijn cholesterol dramatisch steeg (zoals het Voedingscentrum nu waarschuwt) daalde het zelfs iets.

Lezers van Weet wat je eet hebben in de twee hoofdstukken over cholesterol gelezen hoe de kijk op cholesterol en diabetes van het Voedingscentrum is gebaseerd op gebrekkige en achterhaalde wetenschap. NRC Handelsblad spreekt met hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl: ‘Het Voedingscentrum hanteert achterhaalde inzichten, vindt Pijl.’ Reken maar dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de reactie van Pijl en de inhoud niet kennen van Weet wat je eet. Tijdschrift Linda schrijft een stukje over de controverse, belt een diëtist en noteert: ‘[…] diëtiste Sylvia van Daalen begrijpt het Voedingscentrum wel’.

Wat vervolgens blijft hangen is dat het Voedingscentrum waarschuwt en dat het dus oppassen geblazen is. Wat dan verloren gaat is dat de boodschap van Pioppi, net als Weet wat je eet, teruggrijpt op de oudste kennis over voeding en de nieuwste wetenschap en dat beide elkaar bevestigen. In m’n boek maak ik ruim baan voor de man achter het Pioppi-dieet, de Londense cardioloog dr. Aseem Malhotra. Ik plaats zijn verhaal in een bredere context waardoor allerlei feiten op hun plaats vallen. Op de website bij het boek kun je er al veel gratis over lezen: http://weetwatjeeethetboek.nl

In Weet wat je eet gaat Daan op zoek naar het geheim van de oudste kennis over gezonde voeding en neemt hij de lezer mee in de voetsporen van voedselwetenschapper Weston Price die 80 jaar geleden de wereld dover ging, op zoek naar het geheim van gezonde volken. Price ontdekte het geheim en tegenwoordig zien we hoe deze kennis wordt bevestigd door de nieuwste wetenschap. Het resultaat is een nieuwe manier van voeden waardoor je niet alleen lekker en voldoende eet, maar ook ziekte voorkomt en zelfs geneest.

Artikelen geschreven door Daan de Wit

Pioniers van gezonde voeding – Weet wat je eet

Pioniers van gezonde voeding – Weet wat je eet

In het boek van Daan de Wit Weet wat je Eet maken we kennis met Weston A. Price maar ook met drie andere pioniers op het gebied van voeding en gezondheid. Legerarts Robert McCarrison Hunza’s in India, wetenschappers Vihjalmur Stefansson bij de Inuit op de Noordpool en Francis Pottenger thuis bij zijn katten.

Lees meer
Weston A. Price – De Indiana Jones van de gezonde voeding

Weston A. Price – De Indiana Jones van de gezonde voeding

Voor zijn boek Weet wat je eet put journalist Daan de Wit uit twee essentiële bronnen: de oudste kennis over voeding en de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen. Een belangrijke vertegenwoordiger van de oudste kennis over voeding is de Amerikaanse wetenschapper Weston A. Price. De Indiana Jones van de gezonde voeding

Lees meer

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift
Contact opnemen

Pin It on Pinterest