Voeding op maat – personalised nutrition
Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reagereer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat
Ir. Veerle van Engen kijkt naar de (nabije) toekomst.
Voeding op maat
Ping…! Snel pakt Anna haar telefoon erbij. Ze is benieuwd: zijn er nieuwe bloedwaarden bekend? Is mijn ijzer weer op pijl? En wat zullen de keuze zijn voor volgende week? Uit wat voor lekkers kan ik kiezen?
Anna heeft gelijk: een nieuw bericht van Je Leefstijl Als Medicijn (JLAM). Ze opent de app. Een glimlach verschijnt op haar gezicht. Yes, ze heeft baat gehad bij de wok met kippenlevers, de bulgur salade met spinazie en de heerlijke notenrepen. Dubbel feest: de afgelopen weken heeft ze van heerlijke maaltijdboxen genoten die precies op haar behoeftes waren afgestemd. En naar nu blijkt: dat heeft zijn vruchten afgeworpen!
Anna heeft niet alleen lekker gegeten, ze is ook veel te weten gekomen over wat voeding met haar doet. Zo droeg ze een week lang een glucose meter om te zien hoe ze op koolhydraten reageert. Daaruit bleek dat gekookte aardappelen een flinke bloedsuikerpiek veroorzaken. Daarentegen reageert ze goed op bulgur. En mocht ze toch trek hebben in gekookte aardappelen, dan kan ze de bloedsuikerpiek onderdrukken door deze te combineren met wat rauwkost en jus.
Anna scrolt door de maaltijdboxen waar ze de komende week uit kan kiezen. Voor de dinsdag heeft ze keuze uit een aantal maaltijden met kikkererwten. Slim, want die koolhydraten kan ze goed gebruiken tijdens haar wekelijkse tennisles. Handig, JLAM weet dat Anna die dag weinig tijd heeft om te koken door een late vergadering. En lekker, granaatappels, komijn, tahin; Anna houdt wel van maaltijden met een Oosters tintje. Anna grinnikt: Goh, na een paar maanden kent JLAM mij misschien zelfs beter dan ik zelf!
En dan komt haar moeder zaterdag lunchen. Gelukkig biedt JLAM ook nu ondersteuning. Een pompoensoep met zadencrackers blijkt goed bij de voorkeuren en gezondheid van beide dames te passen.
In de app kan Anna ook losse producten bestellen van diverse supermarkten. Anna wil ook nog iets lekkers voor bij de koffie en denkt eigenlijk meteen aan chocolade. JLAM doet haar een suggestie. Voor Anna is de beste keus een pure reep met hazelnoten. En gaat ze voor de gezondste keuze, dan wordt ze meteen beloond met spaarpunten. Dus, de keuze is snel gemaakt: de reep in het digitale schap van de supermarkt lonkt, en gaat snel bij het mandje erbij.
Tijdens het afronden van de bestelling ziet Anna dat er bij de levering ook een nieuwe zelftest wordt meegeleverd. Met deze zelftest kan Anna bepalen hoe het met haar cholesterol staat. Deze test doet ze makkelijk thuis. Met een vingerprikje vangt ze een druppel bloed op in een klein apparaatje met een chipje. Na 15 minuten verschijnt de uitslag en wordt deze automatisch ook met JLAM gedeeld. Life was never so easy, tasty and healthy!
Persoonlijk voedingsadvies – personalised nutrition
Is dit een verhaal uit 2025? Zou jij ook willen weten hoe goed gevoed je bent? Welke ingrediënten en voedselcombinaties jou gezondheidswinst kunnen opleveren, of juist kunnen schaden? Oftewel: zou jij in de schoenen van Anna willen staan?
Bovenstaand verhaal schetst een mogelijk toekomstbeeld. Een toekomst waarin we meer weten over onze eigen gezondheid en ook beter in staat worden gesteld om de eigen gezondheid te verbeteren en te koesteren. Hierbij ligt de focus op het meten, het liefst preventief voordat er problemen zijn ontstaan, en het optimaal benutten van deze meetresultaten. De resultaten blijven niet een nummertje, informatie die je tot je neemt en waarvan je geen idee hebt wat je ermee moet doen. Er worden acties aan gekoppeld, zodat iedereen in staat is om een goede gezondheid na te streven. En in veel gevallen kan dit met juiste, natuurlijke voeding. Maar de technologie zal niet stilstaan, dus wie weet wat er over een paar jaar op ons bord kan liggen?
Nieuwsgierig geworden? In bovenstaand fictief toekomstbeeld kwamen meerdere onderwerpen voorbij, zoals voeding afgestemd op ieder individu, de rol van de voedselindustrie, zoals aanbieders van maaltijdboxen, en nieuwe diagnostische testen om inzicht te verkrijgen over je gezondheid. De komende tijd verschijnen een aantal informatieve posts rondom deze thema’s.
De toekomst is al begonnen en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn denkt mee
TNO Onderzoek Gluco-Insight de toekomst begint nu
Deelnemers met diabetes type 2 gaan een aantal maanden gepersonaliseerde maaltijdboxen van Ekomenu gebruiken. Via een onderhuids geplaatste continu glucosesensor wordt dan jouw glucosewaarde naar je smartphone en naar de onderzoekers gestuurd. Zo kan men beter onderzoeken welke voedingscombinaties het beste passen bij mensen met diabetes type 2. Lees meer
Een artikel geschreven door Ir. Veerle van Engen
Leefstijl op maat - de volledige planning van artikelen door Veerle
Artikelen in de serie leefstijl op maat
Veerle van Engen - ontwerper van een gezonde voedselomgeving
Als Strategic Health Designer heb ik een passie het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en personalised nutrition, dus afgestemd op jou.
Voeding op maat - personalised nutrition
Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reageer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat.
Voeding op maat - over koolhydraten eiwitten en vetten
koolhydraten, eiwitten, vetten, ketonen, macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen. Een duidelijke uitleg door Veerle van Engen
Voeding op maat - De twee gezichten van voeding
Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?
Voeding en Diabetes type 2: oorzaak en oplossing
Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel jouw op weg
Geen confectie, wel ‘haute couture’ en maatwerk in voeding
Ongezonde voeding kan problemen veroorzaken en gezonde voeding kan worden ingezet als (preventief) medicijn. Hoe nu verder met deze kennis?
Hoe gevoed ben jij?
Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.
Op naar voeding die écht bijdraagt aan je gezondheid
Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.
Enne, hoe werkt gepersonaliseerde voeding dan?
Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.
Gepersonaliseerde voeding: waarom? En waarom niet?
Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.
Kom maar op met het gepersonaliseerde voedingsaanbod!
Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.
Voeding op maat - personalised nutrition
In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.
Lees ook haar thesis op de site van TU Delft Towards shoppable health
Of bekijk de de online presentatie van de master thesis van Veerle
Geen confectie, wel ‘haute couture’ en maatwerk in voeding
Ongezonde voeding kan problemen veroorzaken en gezonde voeding kan worden ingezet als (preventief) medicijn. Hoe nu verder met deze kennis?
Voeding en Diabetes type 2: oorzaak en oplossing
Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel je op weg
Voeding op maat – De twee gezichten van voeding
Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?
Voeding op maat – over koolhydraten eiwitten en vetten
koolhydraten, eiwitten, vetten, ketonen, macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen. Een duidelijke uitleg door Veerle van Engen
Veerle van Engen – ontwerper van een gezonde voedselomgeving
Als Strategic Health Designer heb ik een passie het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en personalised nutrition, dus afgestemd op jou
Maaltijdboxen vergelijken: Een recept voor een gezonde leefstijl
Leefstijlpijler voeding. Hoe kunnen maaltijdboxen jou helpen op weg naar een gezonde leefstijl. We vergelijken aanbieders van de maaltijdbox.
Gepersonaliseerde voeding. TNO loopt voorop.
Gepersonaliseerde voeding bestaat in alle vormen, van pakweg een eiwitrijk dieet tot een heel gericht totaalpakket op basis van je DNA
Wil jij zelf ook meedenken?
Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!
Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.