Voeding op maat – personalised nutrition

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reagereer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat

Ir. Veerle van Engen kijkt naar de (nabije) toekomst.

 

voeding op maat personalised nutrition

Voeding op maat

Ping…! Snel pakt Anna haar telefoon erbij. Ze is benieuwd: zijn er nieuwe bloedwaarden bekend? Is mijn ijzer weer op pijl? En wat zullen de keuze zijn voor volgende week? Uit wat voor lekkers kan ik kiezen?
Anna heeft gelijk: een nieuw bericht van Je Leefstijl Als Medicijn (JLAM). Ze opent de app. Een glimlach verschijnt op haar gezicht. Yes, ze heeft baat gehad bij de wok met kippenlevers, de bulgur salade met spinazie en de heerlijke notenrepen. Dubbel feest: de afgelopen weken heeft ze van heerlijke maaltijdboxen genoten die precies op haar behoeftes waren afgestemd. En naar nu blijkt: dat heeft zijn vruchten afgeworpen!
Anna heeft niet alleen lekker gegeten, ze is ook veel te weten gekomen over wat voeding met haar doet. Zo droeg ze een week lang een glucose meter om te zien hoe ze op koolhydraten reageert. Daaruit bleek dat gekookte aardappelen een flinke bloedsuikerpiek veroorzaken. Daarentegen reageert ze goed op bulgur. En mocht ze toch trek hebben in gekookte aardappelen, dan kan ze de bloedsuikerpiek onderdrukken door deze te combineren met wat rauwkost en jus.
Anna scrolt door de maaltijdboxen waar ze de komende week uit kan kiezen. Voor de dinsdag heeft ze keuze uit een aantal maaltijden met kikkererwten. Slim, want die koolhydraten kan ze goed gebruiken tijdens haar wekelijkse tennisles. Handig, JLAM weet dat Anna die dag weinig tijd heeft om te koken door een late vergadering. En lekker, granaatappels, komijn, tahin; Anna houdt wel van maaltijden met een Oosters tintje. Anna grinnikt: Goh, na een paar maanden kent JLAM mij misschien zelfs beter dan ik zelf!
En dan komt haar moeder zaterdag lunchen. Gelukkig biedt JLAM ook nu ondersteuning. Een pompoensoep met zadencrackers blijkt goed bij de voorkeuren en gezondheid van beide dames te passen.
In de app kan Anna ook losse producten bestellen van diverse supermarkten. Anna wil ook nog iets lekkers voor bij de koffie en denkt eigenlijk meteen aan chocolade. JLAM doet haar een suggestie. Voor Anna is de beste keus een pure reep met hazelnoten. En gaat ze voor de gezondste keuze, dan wordt ze meteen beloond met spaarpunten. Dus, de keuze is snel gemaakt: de reep in het digitale schap van de supermarkt lonkt, en gaat snel bij het mandje erbij.
Tijdens het afronden van de bestelling ziet Anna dat er bij de levering ook een nieuwe zelftest wordt meegeleverd. Met deze zelftest kan Anna bepalen hoe het met haar cholesterol staat. Deze test doet ze makkelijk thuis. Met een vingerprikje vangt ze een druppel bloed op in een klein apparaatje met een chipje. Na 15 minuten verschijnt de uitslag en wordt deze automatisch ook met JLAM gedeeld. Life was never so easy, tasty and healthy!

Persoonlijk voedingsadvies – personalised nutrition

Is dit een verhaal uit 2025? Zou jij ook willen weten hoe goed gevoed je bent? Welke ingrediënten en voedselcombinaties jou gezondheidswinst kunnen opleveren, of juist kunnen schaden? Oftewel: zou jij in de schoenen van Anna willen staan?
Bovenstaand verhaal schetst een mogelijk toekomstbeeld. Een toekomst waarin we meer weten over onze eigen gezondheid en ook beter in staat worden gesteld om de eigen gezondheid te verbeteren en te koesteren. Hierbij ligt de focus op het meten, het liefst preventief voordat er problemen zijn ontstaan, en het optimaal benutten van deze meetresultaten. De resultaten blijven niet een nummertje, informatie die je tot je neemt en waarvan je geen idee hebt wat je ermee moet doen. Er worden acties aan gekoppeld, zodat iedereen in staat is om een goede gezondheid na te streven. En in veel gevallen kan dit met juiste, natuurlijke voeding. Maar de technologie zal niet stilstaan, dus wie weet wat er over een paar jaar op ons bord kan liggen?
Nieuwsgierig geworden? In bovenstaand fictief toekomstbeeld kwamen meerdere onderwerpen voorbij, zoals voeding afgestemd op ieder individu, de rol van de voedselindustrie, zoals aanbieders van maaltijdboxen, en nieuwe diagnostische testen om inzicht te verkrijgen over je gezondheid. De komende tijd verschijnen een aantal informatieve posts rondom deze thema’s.

 

De toekomst is al begonnen en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn denkt mee

en deze toekomst is eigenlijk al begonnen. Zo schreven JLAM en TNO in 2018 al gepersonaliseerde voeding. TNO loopt voorop. Vandaag is dit onderwerp nog steeds actueel en komt het al steeds dichterbij de werkelijkheid. Zo gaan 30 deelnemers van ons leefstijlprogramma voor mensen met diabetes aan de slag met persoonlijke voeding op basis van glucose metingen (zie artikel).
Lees ook het artikel op de site van onze partner TNO:

TNO Onderzoek Gluco-Insight de toekomst begint nu

Deelnemers met diabetes type 2 gaan een aantal maanden gepersonaliseerde maaltijdboxen van Ekomenu gebruiken. Via een onderhuids geplaatste continu glucosesensor wordt dan jouw glucosewaarde naar je smartphone en naar de onderzoekers gestuurd. Zo kan men beter onderzoeken welke voedingscombinaties het beste passen bij mensen met diabetes type 2. Lees meer

Onderzoek naar de invloed van leefstijl op glucosewaarde TNO en LUMC

Een artikel geschreven door Ir. Veerle van Engen

Veerle van Engen blogger voeding als medicijn

Veerle van Engen

Strategic Health Designer

Als Strategic Health Designer heb ik een grote passie voor hoe voeding kan bijdragen aan een goede, positieve gezondheid. Denk hierbij aan voeding die is afgestemd op elk individu, het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en de laatste ontwikkelingen op de markt en in de technologie.

Leefstijl op maat - de volledige planning van artikelen door Veerle

Artikelen in de serie leefstijl op maat

Veerle van Engen - ontwerper van een gezonde voedselomgeving

Als Strategic Health Designer heb ik een passie het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en personalised nutrition, dus afgestemd op jou.

Lees het artikel

Voeding op maat - personalised nutrition

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reageer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat.

Lees het artikel

Voeding op maat - over koolhydraten eiwitten en vetten

koolhydraten, eiwitten, vetten, ketonen, macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen. Een duidelijke uitleg door Veerle van Engen 

Lees het artikel

Voeding op maat - De twee gezichten van voeding

Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?

Lees het artikel

Voeding en Diabetes type 2: oorzaak en oplossing

Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel jouw op weg

Lees het artikel

Geen confectie, wel ‘haute couture’ en maatwerk in voeding

Ongezonde voeding kan problemen veroorzaken en gezonde voeding kan worden ingezet als (preventief) medicijn. Hoe nu verder met deze kennis?

Lees het artikel

Hoe gevoed ben jij?

Eten is een hele balanceer act. Hoe zorg je ervoor dat je precies eet wat je nodig hebt? Verschillende testen kunnen je helpen. Daar lees je in deze post meer over!

Lees het artikel

Op naar voeding die écht bijdraagt aan je gezondheid

Voeding die precies bij jou past. Maatwerk. Oftewel: gepersonaliseerde voeding. Dat concept introduceert deze post.

Lees het artikel

Enne, hoe werkt gepersonaliseerde voeding dan?

Gepersonaliseerde voeding is een manier om je gezondheid te vergroten en ondersteunen. Hoe dat werkt? Daar zoomen we in deze post op in.

→ Lees het artikel

Gepersonaliseerde voeding: waarom? En waarom niet?

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Kom maar op met het gepersonaliseerde voedingsaanbod!

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

ALTIJD GRIP OP JE GEZONDHEID

Neem de regie over je gezondheid. Join the deep health revolution!

Ancora.health

Voeding op maat - personalised nutrition

In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.

Lees ook haar thesis op de site van TU Delft Towards shoppable health

Of bekijk de de online presentatie van de master thesis van Veerle

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest