Voeding op maat – de twee gezichten van voeding

Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?

Voeding op maat - de twee gezichten van voeding

We hebben het nodig om te functioneren. Voeding en gezondheid zijn twee basisbehoeften van iedere mens. En deze twee behoeften gaan hand in hand. Zo start onze gezondheid op ons bord. Gelukkig houden we ervan om te eten. Nu rest de uitdaging: zorgen dat je bord met het juiste is gevuld.

Op dit bord liggen namelijk kansen en gevaren. Vandaar de titel van deze post: het bord heeft twee gezichten. Als je bord vaak met de verkeerde voeding gevuld is, veroorzaakt dat op termijn chronische problemen. Aan de andere kant, met de juiste voeding kunnen we verschillende chronische ziektes voorkomen, vertragen, verbeteren en zelf omkeren.

Van voeding als probleem

We zijn over de jaren heen drastisch anders gaan eten. Het antwoord op de vraag: ‘wat staat er vanavond op het menu?’ wordt sterk beïnvloed door het aanbod van producten in de supermarkt en slimme marketing. Vaak zijn deze producten bewerkt (in supermarkten is maar liefst 70 procent van het aanbod sterk bewerkt[1]!) en afkomstig uit alle windstreken. Handig toch? En lekker? Tja, de combinatie van suiker, vet en zout werkt verslavend: en dat weet de voedingsmiddelenindustrie ook.

Veel van deze bewerkte producten niet de beste optie met het oog op onze gezondheid en duurzaamheid. En toch zijn deze producten langzaam voor velen het nieuwe normaal geworden. Zo is het best lastig te controleren of er aan een product suiker is toegevoegd. Suiker heeft namelijk meer dan 50 schuilnamen, zoals karamel, nectar, agave siroop, lactose en honing[2]. Wellicht bevatten een aantal van deze producten ook nog wat gezonde stoffen in vergelijking met tafelsuiker, maar in het algemeen geldt: suiker blijft suiker….

Een weetje tussendoor: een voorbeeld van bewerkte voeding is de vertrouwde broodmaaltijd. Velen starten de dag ermee. De sandwich is snel te bereiden, en handig mee te nemen voor lunch. Maar…niemand heeft de sandwich bedacht met het idee dat het zo’n prominente rol speelt in wat we eten. Hoe het wel is ontstaan? Een Britse graaf, Earl of Sandwich geheten, verzocht zijn personeel om zijn vlees te verpakken tussen twee sneeën brood in, zodat hij zonder vieze vingers zijn potje kaarten kon voortzetten. Een korte blik op de geschiedenis van brood leert dat jagers/verzamelaars vroeger op wilde granen kauwden om hun honger te stillen. Later gingen ze deze koken om er pap van te maken. Door het drogen van de pap ontstond er een soort koek. Rond 8000 voor Christus verbouwden boeren voor het eerst graan. Een sprong naar de Romeinse tijd: de broden (die leken op pizza’s) werden gebruikt als bord. De rijke Romeinen aten alleen de topping, het beleg. De arme Romeinen aten de broden wel op. De broodconsumptie kwam in versnelling door de ontwikkeling van de broodsnijmachine omstreeks 1920. Door verschillende toevoegingen blijft het brood langer vers. En zie daar: het gemak van de voorgesneden broden in de supermarkten.

Bovenstaand weetje illustreert dat we vroeger minder koolhydraten aten dan nu. Daarom is de huidige koolhydraatinname eigenlijk abnormaal. Deze hoge koolhydraatinname is een van de oorzaken dat veel mensen chronische gezondheidsproblemen ontwikkelen zoals diabetes en hart en vaatziekten. Dit beschouwen we bijna als een gegeven, een ander nieuw ‘normaal’. In de wereld is ongezonde voeding de oorzaak van 1 op de 5 sterfgevallen[3]. Ook in Nederland zorgt ongezonde voeding voor problematiek: elk jaar 129 duizend sterfgevallen, vele mensen die niet in optimale kwaliteit kunnen leven en jaarlijks 6 miljard euro aan kosten[4].

Naar voeding als medicijn – Let food be thy medicin

Zoals hierboven is beschreven zorgt verkeerd voedsel voor veel problemen. Draaien we dit om, en zie daar: voedsel is ook de oplossing. 2500 jaar geleden riep Hippocrates dit al, en nog steeds is het actueel:  ‘Let food be thy medicine’. Vandaar dat het ontzettend belangrijk is dat we de huidige eetgewoontes en voedselomgeving kritisch bekijken en op zoek gaan naar een betere standaard, waarbij voeding de inzet is voor een optimale gezondheid. Hoe dit werkt in de praktijk? Dat licht ik toe in de volgende post, waarbij Diabetes type 2 de hoofdrol speels als een levend voorbeeld.

[1] https://www.nu.nl/eten-en-drinken/4900598/70-procent-van-supermarkt-assortiment-sterk-bewerkt-voedsel.html

[2] https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/tips/hoe-suiker-herkennen

[3] Afshin, A., Sur, P. J., Fay, K. A., Cornaby, L., Ferrara, G., Salama, J. S., … Murray, C. J. L. (2019). Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, 393(10184), 1958–1972. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30041-8

[4] Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2018). Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 Een gezond vooruitzicht . Bilthoven.

Een artikel geschreven door Ir. Veerle van Engen

Veerle van Engen blogger voeding als medicijn

Veerle van Engen

Strategic Health Designer

Als Strategic Health Designer heb ik een grote passie voor hoe voeding kan bijdragen aan een goede, positieve gezondheid. Denk hierbij aan voeding die is afgestemd op elk individu, het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en de laatste ontwikkelingen op de markt en in de technologie.

Leefstijl op maat - de volledige planning van artikelen door Veerle

Artikelen in de serie leefstijl op maat

Veerle van Engen - ontwerper van een gezonde voedselomgeving

Als Strategic Health Designer heb ik een passie het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en personalised nutrition, dus afgestemd op jou.

Lees het artikel

Voeding op maat - personalised nutrition

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reageer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat.

Lees het artikel

Voeding op maat - over koolhydraten eiwitten en vetten

koolhydraten, eiwitten, vetten, ketonen, macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen. Een duidelijke uitleg door Veerle van Engen 

Lees het artikel

Voeding op maat - De twee gezichten van voeding

Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?

Lees het artikel

Voeding en Diabetes type 2: oorzaak en oplossing

Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel jouw op weg

Lees het artikel

Geen confectie, wel ‘haute couture’ en maatwerk in voeding

Ongezonde voeding kan problemen veroorzaken en gezonde voeding kan worden ingezet als (preventief) medicijn. Hoe nu verder met deze kennis?

Lees het artikel

Hoe gevoed ben jij?

Eten is een hele balanceer act. Hoe zorg je ervoor dat je precies eet wat je nodig hebt? Verschillende testen kunnen je helpen. Daar lees je in deze post meer over!

Lees het artikel

Op naar voeding die écht bijdraagt aan je gezondheid

Voeding die precies bij jou past. Maatwerk. Oftewel: gepersonaliseerde voeding. Dat concept introduceert deze post.

Lees het artikel

Enne, hoe werkt gepersonaliseerde voeding dan?

Gepersonaliseerde voeding is een manier om je gezondheid te vergroten en ondersteunen. Hoe dat werkt? Daar zoomen we in deze post op in.

→ Lees het artikel

Gepersonaliseerde voeding: waarom? En waarom niet?

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Kom maar op met het gepersonaliseerde voedingsaanbod!

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

ALTIJD GRIP OP JE GEZONDHEID

Neem de regie over je gezondheid. Join the deep health revolution!

Ancora.health

Voeding op maat - personalised nutrition

In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.

Lees ook haar thesis op de site van TU Delft Towards shoppable health

Of bekijk de de online presentatie van de master thesis van Veerle

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest