Ervaringen van mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn allemaal anders en toch ook weer vergelijkbaar.  Het stelt je voor uitdagingen die je helemaal niet van plan was aan te gaan, maar die je zo goed mogelijk wil volbrengen. Naast de pure lichamelijke klachten zorgt de ziekte er vaak voor dat het werk dat je doet, de sociale contacten die je hebt en het familieleven dat je leidt niet meer op dezelfde manier kan blijven doorgaan. In mijn geval betekende het vooral dat ik drie jaar na de eerste diagnose niet meer de actieve en energievolle moeder en partner kon zijn die ik graag wilde zijn.

Estafette tussen toilletten

In mei 2006 ontdekte ik voor het eerst bloed bij mij ontlasting. Ik had op dat moment geen last van diarree of andere darmproblemen. Pas na een half jaar werd ik doorgestuurd naar een specialist. De arts stelde proctitis vast. Bij de eerste scopie was de ontsteking nog maar 10 cm in de endeldarm. Nog geen jaar later was de ontsteking tot 45 cm gevorderd, had ik dagelijks bloed en slijm bij m’n ontlasting en moest ik steeds vaker met dunne ontlasting naar de wc. Volledige Colitis Ulcerosa dus. Alle medicijnen die ik probeerde werkten niet of slechts tijdelijk. Alleen prednison bleek te werken. Enige tijd ging het dus wat beter, maar de buikpijn en het frequente wc bezoek bleef. De prednison bouwde ik af, maar ik hield de klysma’s en zetpillen.
Begin  2009 was ik  het beu. De kinderen kwamen te laat op school omdat mama, zelfs als iedereen al op de fiets zat, toch nog een keer naar de WC moest. En daarna nog een keer. Ik moest kiezen tussen niet eten of niet naar buiten. Het hardlopen dat ik altijd veel en vaak had gedaan, werd een estafette tussen openbare toiletten. Om over de algehele vermoeidheid nog maar niet te spreken.

Het Specifieke Koolhydraten Dieet (SCD™)

Een bruiloft waarvoor we acht uur naar Amerika moesten vliegen, was voor mij de druppel die ervoor zorgde dat ik het anders aan wilde en moest pakken. Ik zag mezelf niet in een vliegtuig zitten als ik zo vaak naar het toilet moest. Ik maakte de keuze voor het Specifieke Koolhydraten Dieet™, waarover ik op internet had gelezen, in plaats van terug te gaan naar de prednison die ik zo verschrikkelijk vond. Vanaf de dag dat ik het dieet begon, begon mijn gezondheid te verbeteren. Al na een week hoefde ik minder vaak naar het toilet en na een maand had ik geen bloed meer bij mijn ontlasting. Na vijf maanden wees een scopie uit dat mijn darmen schoon waren van actieve ontstekingen en…..

na twee jaar was ik medicijnvrij!

Maar het allerbelangrijkste was dat ik mijn energie weer terug had en kon zijn wie ik wilde zijn en doen wat ik wilde doen. Drie jaar nadat ik begon met het SCD™ kregen we ons derde kindje. Een wens die in vervulling kon gaan, omdat ik weer gezond was en geen medicijnen meer gebruikte. Een mooiere beloning voor het strikt volgen van het dieet hadden we ons niet kunnen wensen.

Missionaris

Van het begin af aan heb ik, als een soort missionaris, geprobeerd om artsen en de Crohn Colitis vereniging (CCUVN) ervan te overtuigen dat het SCD™ werkt en dat het als behandelmethode aangeboden zou moeten worden. De meest positieve reactie van een MDL arts is tot nu toe: “Fijn dat het jou heeft geholpen. Als een patiënt er zelf naar vraagt kan ik misschien wel zeggen dat er mensen zijn voor wie het werkt. Actief promoten zal ik het niet, want het is niet wetenschappelijk bewezen”. Om mijn kennis en ervaring dan maar zelf te verspreiden heb ik mijn eigen website opgezet. www.curingfood.com.  Inclusief links naar onderzoeken die de effectiviteit van het dieet aantonen.

Via Facebook ben ik in contact gekomen met Wim en de Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Deze stichting staat voor alles waar ik in geloof: “De kracht van leefstijl en voeding voor de gezondheid van de mens”. Ik hoop dan ook dat ik als “IBD ervaringsdeskundige” een bijdrage kan leveren en patiënten met de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of andere IBD gerelateerde ziektes kan helpen om via een verandering in leefstijl en voeding de weg naar genezing in te slaan.

Daarnaast wil ik mij inzetten voor aanpassingen die nodig zijn in onze maatschappij om auto-immuunziektes terug te dringen en de zorgeconomie betaalbaar te houden. Overheid, gezondheidszorg, bedrijfsleven, verzekeraars, voedingsproducenten, supermarkten, onderwijsinstellingen en de mensen zelf dragen met elkaar de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat goede, gezonde en goedkopere keuzes in voeding en behandeling voor iedereen bekend en beschikbaar zijn.

Victorien Madsen
Ervaringsdeskundige Specific Carbohydrate Diet™


SCD™, Specific Carbohydrate Diet™ en Breaking the vicious cycle™ zijn trademarks van Kirkton Press. 

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

//js.hsforms.net/forms/shell.js hbspt.forms.create({ portalId: "5010741", formId: "9c3930ed-7ecd-442a-87e9-5e0f25d8777d" });

Pin It on Pinterest