Minder koolhydraten

“Artsen zetten verandering van leefstijl steeds meer in als middel tegen ziektes, zoals obesitas, diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Koolhydraatbeperkte voeding is een van de pijlers hiervan.” Diëtist Yvonne Lemmers schreef een nieuw boek Grip op koolhydraten. Daarin zet zij kort haar visie uiteen -van eetlust naar eetrust- en beschrijft ze in veel pagina’s koolhydraatbeperkte recepten voor kinderen, volwassenen en ouderen. Koolhydraatarme vezelcrackers, broden, soepen, tussendoortjes, poké bowls, kop- , kalkoen-, eier- en groentegerechten. Het boek is fraai vormgegeven en bevat veel recepten met weinig ingrediënten en eenvoudige bereidingswijze.

Koolhydraatbeperkte voeding is één van de gezonde leefstijlpijlers

Ketogeen

De visie van Lemmers sluit aan op de principes van het ketogeendieet: naast het beperken van koolhydraten, herwaardeert Lemmers vetten. Ook beveelt ze een combinatie van groente, eiwitten en vetten aan. Waarin Lemmers wel afwijkt van het ketogeendieet is het dagelijks koolhydratenuur. In dit uur naar keuze dient de voeding volgens Lemmers te bestaan uit de volgende balans: ¼ eiwitten en vetten, ¼ zetmeelvrije groenten en vezels, ¼ fruit en ¼ overige koolhydraatrijke producten. Net als Aseem Malhotra in zijn boek het Pioppi-dieet is Lemmers positief over het eten van eieren: “Iedere dag twee eieren mag gerust”.

“Iedere dag twee eieren mag gerust”.

Beweeg dagelijks

Bij voedingsdeskundige Lemmers ligt de nadruk logischerwijs op voeding. Over de relatie met bewegen is ze een stuk zuiniger: “zit minder, beweeg meer”, adviseert Lemmers en daar blijft het dan ook bij. Jammer, want nu klinkt het als een goedbedoeld huisartsadvies: “als u maar voldoende beweegt”. De patiënt vertrekt en past zijn sedentaire leefstijl niet aan. Wanneer Lemmers over een paar jaar een nieuwe GOK-editie schrijft is het van meerwaarde ook een geëigend krachtprogramma in haar boek op te nemen. Dat ondersteunt de nagestreefde adaptaties door het aanpassen van de voeding. Want in het bereiken van een gezonde lichaam én geest zijn voeding en krachttraining twee zijdes van dezelfde medaille.

voeding en krachttraining zijn twee zijdes van dezelfde medaille

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Professor Tim Noakes is emeritus hoogleraar in sport- en bewegingswetenschappen Hij zet vraagtekens bij de oorzaken van obesitas, hart- en vaatzieken enz.

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen is de beste verjongingskuur, maar ook het beste middel om af te vallen. Bovendien is krachttraining uitstekend voor de hartspier. Maak van krachttrainen echter geen duursport.

De perfecte workout?

De perfecte workout?

tv-presentatrice Olga Commandeur houdt -vanuit commerciële overwegingen en door gebrek aan kennis- haar (oudere) publiek vooral binnen de comfortzone.

Nooit meer spuiten?

Nooit meer spuiten?

Kan leefstijlaanpak de prullenbak in? Medici van Amsterdam UMC claimen een nieuwe ‘verschroeiende’ behandeling van diabetes type 2.

De power van kracht

De power van kracht

Na zes jaar krachttraining is dr. Catherine Walter (71) de sterkste vrouw in haar leeftijdsklasse. Haar motto: “Kijk naar waar je toe in staat bent”.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest