Naar aanleiding van het heropenen van het dossier overgewicht door het TV Programma De Monitor kwam presentator Teun van de Keuken op bezoek bij mij in Helmond. We hebben samen gekookt en gegeten en ondertussen hebben we gesproken over de diverse onderwerpen die in deze uitzending naar voren zullen komen.

Via deze link kan je de uitzending terugkijken

Onderwerpen zoals overgewicht, diabetes, leefstijlziekten, leefstijlcoaching, leefstijlgeneeskunde en uiteraard ook over de gecombineerde leefstijl interventie (de GLI) zoals die vanaf 1 januari vanuit het basispakket zal worden aangeboden.

Dit wordt een uitgebreid artikel in combinatie met de artikelen zoals die zijn verschenen op de website van TV Programma De Monitor.

Het dossier is al geopend in 2016 met enkele uitzendingen waaronder een reportage over en in Gezond Dorp Leende. Ook toen had ik al contact met verslaggever Odette Joosten. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en werd het dossier weer zeer actueel na de felle maatschappelijke discussie die ontstond naar aanleiding van de uitzending van het programma Dokters van Morgen over het Pioppi dieet. En de reactie daarop door het voedingscentrum.

Verslaggever Odette Joosten nam daarop contact met me op en vroeg me naar mijn mening.

In het artikel Het voedingscentrum maakt zich drukker om een beetje roomboter dan om Red Bull of Coca Cola vind je het verslag van Odette Joosten naar aanleiding van de eerste gesprekken die we samen gevoerd hebben.

Een citaat uit dit artikel:

Fel debat

Wim verbaast zich over de felheid van het debat rond ‘gezonde’ voeding. ‘Waarom is een dieet ‘fout’ als het niet overeenkomt met de Schijf van Vijf? Ze maken zich drukker om een beetje roomboter dan om Red Bull of Coca Cola. Waarom niet met nieuwsgierigheid en met interesse kijken naar de resultaten die nu worden geboekt? Tenslotte zitten we met een groot maatschappelijk probleem. En alles wat zou kunnen helpen om overgewicht en de daaraan verbonden chronische ziekten te verminderen, lijkt mij winst.’

Als tweede artikel in deze serie verscheen een interview met leefstijlcoach Marianne van Rijn:

Een citaat uit dit artikel:

Breder trekken dan voeding alleen

Voeding draagt volgens Marianne voor een groot deel bij aan je mentale staat. Ze denkt dat er bij overgewicht vaak onderliggend iets aanwezig is waardoor je niet op een gezond gewicht komt. ‘Een huisarts, diëtist of coach zou naar de persoon moeten kijken en waarom die persoon op dat moment in die situatie zit. Je moet het breder trekken dan voeding.’ Alleen een weekdieet geven, helpt volgens haar niet: ‘Dan wordt niet gekeken naar wat eronder ligt. Dan val je terug in je oude patroon.’ Veel mensen met overgewicht zijn volgens Marianne emotie-eters. ‘Aan de andere kant is er het aanbod in de supermarkt. Dat is natuurlijk niet allemaal even gezond. Maar je hebt nog steeds zelf de keuze: wat koop ik? Om voor gezond te kiezen, moet je daar wel een doel bij hebben: wáárom kies ik voor gezond? Anders blijf je weer hangen in de goede voornemens straks in januari.’ 

Maar veel mensen kunnen dat niet alleen, horen wij. En wie moet hen daarbij begeleiden? Ze zien door het woud aan diëten en adviezen geen oplossing meer. Daar liep Marianne ook zelf tegenaan:  ‘Je moet maatwerk hebben. In veel opleidingen is het Voedingscentrum bijvoorbeeld nog steeds leidend. Maar wat iemand nodig heeft, kan wat anders zijn. Ik laat die standaard los en adviseer bijvoorbeeld oereten (dieet met als basis  vlees, vis, noten, zaden, groenten en fruit, red).’

Het volledige artikel kun je lezen op de site van De Monitor met als titel

Leefstijlcoach stopte met suiker: Voeding draagt voor een groot deel bij aan je mentale staat.

En met deze titel ben ik het roerend eens dat is wat wij ook zien bij alle mensen die wij begeleiden. Naast het omkeren van diabetes en obesitas is zien we dat mensen weer allemaal in een veel betere fysieke maar vooral ook mentale staat verkeren.

 

 

Mijn visie en de missie van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Ik hoop dat na het knippen en plakken van de 2 uur opnames en deze terug te brengen naar een korter item (de gehele uitzending duurt 25 minuten met daaronder meerdere deskundigen waaronder een leefstijlcoach maar ook Hanno Pijl), er toch een stuk van mijn visie uit komt. Maar ik geef hem toch even hier weer.

Nadat ik in 2015 erin geslaagd ben mijn gezondheid te hervinden en door middel van mijn leefstijlaanpassingen een hele lijst van klachten heb opgelost / verbeterd ben ik met 3 actiepunten gestart.

  • Delen van mijn persoonlijke ervaringen via zoveel mogelijk kanalen.
  • Ondersteunen van mensen die ook hun leefstijl als medicijn in willen zetten.
  • Studie naar de achtergronden van leefstijl als medicijn / leefstijlgeneeskunde / leefstijlcoaching

Doordat de door mij ontwikkelde visie/methode enorm succesvol is geweest een heel groot aantal mensen is het nu de hoogste tijd dat we dit concept ook op grotere schaal toe gaan passen.

Het concept van Je Leefstijl Als Medicijn is gebaseerd op de pijlers

  • Voeding
  • Beweging 
  • Stressreductie
  • Bioritme
  • Relaties/zingeving

Hoe kun je nu mensen coachen / helpen om deze leefstijl te omarmen:

In feite zie ik het dan als een piramide. 

De top van de piramide bestaat uit mensen zoals ik die het volledig zelfstandig aan hebben kunnen pakken.

De volgende laag is dan een groep van mensen die op zoek zijn en die via (social) media op zoek gaan en zich aansluiten bij groepen waarvan ze denken dat deze voor hun een oplossing bieden. Ook kan deze groep geholpen worden via (leefstijl) apps maar ook met leefstijlboeken.

Weer een laag daaronder heeft daarnaast ook wat extra persoonlijke begeleiding nodig om de stap te kunnen maken. Bij deze groep kan de leefstijlcoach een stukje persoonlijke hulp bieden om deze mensen dat extra zetje te geven.

Een groep daar weer onder heeft meer hulp nodig en vaak worden de problemen complexer. Om deze groep dient een sociaal ondersteuningsnet ontworpen te worden met maatgemaakte oplossingen.

Hier gaat dan de leefstijlconsultant aan de slag. Deze gaat op plaatselijk niveau verbindingen leggen met huisartsen, de gemeente, maar ook de gemeentelijke instellingen zoals het maatschappelijk werk, de GGD, huisartsen, ziekenhuizen, middenstand.

Daarnaast is er natuurlijk nog de obesogene samenleving waar we nu inzitten. Dit vereist een landelijke aanpak waarbij we gaan zorgen dat ongezonde prikkels (reclame, fastfood) weggenomen of verminderd worden. Daarnaast is er dan ook een nieuwe visie op geneeskunde nodig waarbij er meer aandacht komt voor leefstijlgeneeskunde. 

Vanuit deze visie gaan we nu ook aan de slag om een nieuwe groep van mensen te ondersteunen en gaan we van start met lokale initiatieven.

Lees hier meer over ons initiatief Gezond Helmond

Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn: Persoonlijke ervaringen en achtergronden

Andere berichten die verband houden met de Gecombineerde Leefstijl Interventie GLI

Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn heeft al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals  te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening  met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This