TNO onderzoek Je Leefstijl Als Medicijn werkt

TNO-onderzoek bevestigt: Je Leefstijl Als Medicijn werkt

De grote meerderheid van de deelnemers van het leefstijlprogramma Diabetes2Doorbreken van Je Leefstijl Als Medicijn bereikt met de community méér dan ze alleen zouden kunnen. Dat blijkt uit een pilotstudie die TNO Healthy Living in 2020 heeft uitgevoerd.

De leden voelen zich thuis in groep

74 procent van de community-leden voelt zich thuis in de groep. Medische gegevens worden vaker met de andere leden van de community gedeeld dan met de huisarts en zelfs de eigen familie. Het onderzoek bevestigt wat veel volgers van de community al lang hadden gedacht: Je Leefstijl Als Medicijn werkt.

Leefstijlgeneeskunde zit in de lift. Steeds meer artsen, zorginstanties en vooral patiënten zelf onderzoeken wat er met leefstijlverandering bij de behandeling van ziektes kan worden bereikt. TNO Healthy Living doet uiteenlopende studies naar leefstijlverandering, waarbij regelmatig met Je Leefstijl Als Medicijn wordt samengewerkt.

In 2020 werden de volgers van Je Leefstijl Als Medicijn benaderd voor een onderzoek naar het verzamelen en delen van gegevens. Voor leefstijlverandering kan de mogelijkheid om data te delen en bespreken een van de redenen zijn om aan een community deel te nemen. Bloedwaardes en andere medische gegevens maken duidelijk of ze op de goede weg zijn en kunnen motiverend werken. Maar onder welke voorwaarden zijn patiënten die diabetes type 2 willen doorbreken bereid om data te delen?

Dat was een van de vragen die werden verkend in het Pilot-onderzoek naar community factoren en naar de uitvoerbaarheid van zelf gezondheidsdata verzamelen en delen, binnen de online Diabetes2Doorbreken gezondheidscommunity,  waarvan de resultaten nu bekend zijn.

Onderzoeker Joëlle Oosterman van TNO:

“Voor veel patiënten zijn medische gegevens nu op verschillende plekken te vinden, zoals bij de huisarts, in het ziekenhuis en op de eigen telefoon. Hoe kunnen ze er meer gebruik van maken? En welke weerstanden bestaan er tegen het bespreken van dergelijke privégegevens met andere patiënten? Over dergelijke vragen hoopten we met het onderzoek meer duidelijkheid te krijgen.”

Vragenlijsten

De studie werd in januari en juli 2020 met behulp van vragenlijsten uitgevoerd. Daarbij werd samengewerkt met de partners Labonovum en Selfcare. Deelnemers konden zelfafnames uitvoeren met bloedafnamekits van Labonovum, en de uitslagen inzien en beheren via het portal van Selfcare. Ook bestond de mogelijkheid om de resultaten in de groep te delen en te bespreken tijdens de zogenaamde ZWEM (Zaterdag Wegen En Meten)

“De volgers van het leefstijlprogramma van Je Leefstijl Als Medicijn blijken weinig moeite met het delen van gegevens te hebben”, zegt Oosterman. “Ze lijken het gewend te zijn.” 97 procent van de onderzoeksdeelnemers deelt de gegevens over hun gezondheid met anderen. Opvallend daarbij is dat 70 procent van de deelnemers gegevens zoals bloedwaardes, medicatiegebruik en gewicht met de andere leden van de community deelt, vaker dan met de huisarts (67 procent) en zelfs met de eigen familie (69 procent).
Met de praktijkondersteuner van de huisarts worden de gegevens wel vaker gedeeld (door 80 procent). De gegevens die daarbij worden gedeeld zijn met name de bloedspiegel (HbA1c) en nuchtere glucosewaardes, het gewicht en eventuele gewichtsveranderingen, en het medicatiegebruik.
Inzicht in hun labuitslagen blijkt de deelnemers te helpen met hun keuzes ten aanzien van hun voeding en bewegen. 86 procent stelt dat inzicht in de bloedwaardes ze er toe heeft aangezet veranderingen in hun leefstijl aan te brengen.

Positieve houding

Een opvallend beeld dat uit de studie naar boven komt is de positieve houding van de volgers van Je Leefstijl Als Medicijn naar de community. Deelnemers nemen er in de eerste plaats aan deel om hun diabetes om te keren: voor 87 procent is dat de meest genoemde reden.
Andere belangrijke redenen zijn ervaringen uitwisselen, gelijkgestemden ontmoeten en leren over het ketogeen dieet. 72 procent voelt zich betrokken of heel betrokken bij de community.

Dank zij de community kunnen de deelnemers meer bereiken

Voor de overgrote meerderheid geldt dat ze bij het omkeren van hun diabetes type 2 worden beïnvloed andere communitydeelnemers. Bij 80 procent hebben de persoonlijke ervaringen van anderen invloed. Nieuwsberichten (voor 77 procent), succesverhalen van anderen (67 procent) en persoonlijke berichten van anderen (65 procent) hebben ook veel invloed.

80 procent van de onderzoeksdeelnemers onderschrijft dat ze met de community meer bereiken ze zelf zouden kunnen.

Oosterman:

“De volgers van Je Leefstijl Als Medicijn blijken zich sterk verbonden te voelen. Er is een gevoel van saamhorigheid, die motiverend op de leefstijlverandering lijkt te werken.”

Volgens de studie voelt 74 procent van de deelnemers zich thuis in de groep en denkt 78 procent altijd bij andere leden voor advies of hulp terecht te kunnen.

Zelfafnamekits

De ruime meerderheid van de onderzoeksdeelnemers heeft de door Labonovum toegestuurde zelfafnamekits gebruikt.

C-peptiden metingen

De voornaamste reden om dat te doen was de mogelijkheid om c-peptide te laten bepalen en om inzicht in de eigen uitslagen te hebben. Overigens wordt geprikt worden bij de prikpost noch zelf prikken door de volgers van Je Leefstijl Als Medicijn als erg vervelend ervaren. Slechts ongeveer een van de tien deelnemers voerde de labuitslagen in het portal van Selfcare in.

 

De pilotstudie werd uitgevoerd door dr. Joëlle Oosterman in samenwerking met dr. André Boorsma en dr. Pepijn van Empelen, allen onderzoekers bij TNO Healthy Living.

 • Respectievelijk 88 en 61 deelnemers van Je leefstijl Als Medicijn hebben in januari en juli vragenlijsten ingevuld.
 • De deelnemers waren gemiddeld 61 jaar.
 • Hun gemiddelde BMI-waarde was 28.
 • 43 procent gebruikt hoofdzakelijk metformine ter behandeling van diabetes type 2.

Rapportage TNO-studie Je Leefstijl Als Medicijn

Hoofdpunten

 • 87 procent van de deelnemers van Je Leefstijl Als Medicijn neemt aan de community deel om hun diabetes om te keren
 • 86 procent stelt dat inzicht in de bloedwaardes ze er toe heeft aangezet veranderingen in hun leefstijl aan te brengen 
 • 80 procent onderschrijft dat ze met de community meer bereiken dan ze zelf zouden kunnen 
 • Ervaringen en succesverhalen van anderen en nieuwsberichten hebben daarbij veel invloed 
 • Gegevens zoals bloedwaardes, medicatiegebruik en gewicht worden door de deelnemers vaker met andere leden van de community gedeeld dan met de huisarts of familie

PDF Rapportage TNO-Studie Je Leefstijl Als Medicijn

Medische supervisie door internist Dr Yvo Sijpkens

Het diabetes2doorbreken programma wordt medisch ondersteund door Dr. Yvo Sijpkens internist gespecialiseerd op metabole dysfuncties zoals diabetes type 2.

Persoonlijke pagina Dr. Yvo Sijpkens

Yvo Sijpkens Internist medisch adviseur stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De positieve ervaringen van onze deelnemers

Door deze groep is mijn diabetes langdurig onder controle. Gewoon door het aanpassen van mijn leefstijl. Ik voel mij al zo veel fitter, beter en gezonder. Na twee dagen kon ik stoppen met de insuline en ik gebruik helemaal geen medicijnen. Ik eet gevarieerd, onbewerkt en vers. En ik ben ook nog eens afgevallen zonder dat mijn focus op het afvallen ligt. Maar eerder op gezond worden en blijven. De tips, complimenten en de ondersteuning maar ook de openheid zijn bemoedigend en verfrissend eerlijk. Het heeft mijn leven voor goed veranderd.

Ellen
56 jaar

Altijd heb ik geweten dat een leefstijlverandering genoeg zou moeten zijn om van mijn diabetes af te komen. Deze groep heeft mij weten te overtuigen dat ook ik die ommezwaai kán maken. In een paar dagen is mijn dieet resoluut veranderd en zijn mijn waardes al verbeterd. Zonder de stimulans en vooral ENORME kennis in de groep, had ik hier nooit aan durven beginnen.

Sandra Breure
36 jaar

De groep biedt mij tips en trucs, recepten, antwoord op mijn vragen , een steuntje in de rug dan wel een stok achter de deur. Ik lees graag ervaringen van anderen om ervan te leren of nieuwe ideeën op te pikken. Maar vooral de wetenschap dat ik niet alleen ben en goed bezig ben doet me goed.

Marjet D'Hous
69 jaar

Dankzij de steun en informatie van deze groep heb ik kunnen voorkomen dat ik aan de medicijnen moest. Ik heb nu de diabetes doorbroken en ben nu een mentor voor anderen die ook hun diabetes willen doorbreken.

Monique
54 jaar

Deze groep helpt mij met de moeilijke momenten door mee te denken en recepten te delen. Daar door ben ik nu zeker op de goede weg om mijn diabetes onder controle te krijgen en gewicht te verliezen.

Rita Scholten
57 jaar

De afgelopen maanden heb ik mijn leefstijl aangepast en heb ik ook een glucosemeter gekocht om mijn waardes zelf bij te houden. Voorlopig ben ik al tevreden. In juni wordt er weer bloed geprikt, dan weet ik wat mijn veranderde levensstijl heeft gedaan. Ik ben in ieder geval al wel 6 kilo kwijt.

Thea Booi - Reynhout
69 jaar

Ik hoop de suiker onder controle te krijgen, dat zocht ik op FB groep! Inmiddels lukt het aardig! Ik vind het elke dag een strijd. Weer bewegen door te wandelen, koolhydraatarm en suikervrij eten maken. Door de verhalen, dieettips, recepten op FB word ik gemotiveerd om door te gaan!

Netty Kolsteren
57 jaar

Deelname aan deze groep heeft ervoor gezorgd dat ik al sinds november 2018 medicatievrij ben, terwijl ik het advies kreeg te gaan spuiten

Rennie Fopma
49 jaar

Hoewel slechts 2 maal in 2 jaar een te hoge suikermeting toch hier aangemeld en12 kg afgevallen en suiker weer normaal

Cor Hoekstra
69 jaar

Deze groep stimuleert me en blijft helpen om mijn diabetes om te keren.

Joke Maclean
72 jaar

Deze groep betekent nog steeds veel voor mij. Ruim 2 jaar geleden ben ik ivm diabetes en een heel verdrietige periode in mijn leven koolhydraatarm gaan eten, omdat de bloedwaarden heel slecht waren. Ik slikte veel medicijnen. Mijn zus ( geen diabetespatient) heeft me in die periode heel erg gesteund en is mee gaan doen met koolhydraatarm eten. We zijn beide alleen en eten sinds die tijd samen. Na verloop van tijd ontdekte ik de Facebookgroep en heb me ingeschreven. Wekelijks probeer ik de ZWEM bij te houden. Je blijft er wakker van. Inmiddels ben ik flink wat kilo’s kwijt.

Marian van der Wildt
73 jaar

Vijf jaar geleden begonnen met leefstijlverandering naar aanleiding van een krantenartikel waarin koolhydraat beperkte voeding werd aangedragen als (mogelijke) oplossing om van de diabetes medicijnen af te komen. Dat is me binnen één week gelukt. Die ontdekking gaf meteen en enorme boost aan mijn motivatie om door te gaan. Pas later deze groep ontdekt en dankzij de ervaring en de kennis binnen deze groep is mijn leefstijlaanpassing pure routine geworden. Nu op mijn 71ste heb ik een veel betere conditie dan op mijn 63ste toen de diabetes 2 werd ontdekt!

Ab Bosman
71 jaar

Hoe Elly van haar medicijnen af kwam

De chirurg kon geen kijkoperatie doen. Vanwege buikomvang stond Elly Grootveld een riskante stomabreuk-ingreep te wachten. Ze besloot haar leefstijl om te gooien. Een week later kon ze haar diabetesmedicijnen laten staan.

Lees het artikel

Hoe Elly van haar medicijnen afkwam

Joep’s verhaal

In de volgende video hoor je het verhaal van Joep. Hij praat over het saamhorigheidsgevoel dat hij krijgt, door deel te nemen aan Diabetes2 Doorbreken. Hij staat er niet alleen voor door de vele verhalen van ervaringsdeskundigen en adviezen van artsen in de community.

Monique’s verhaal

Monique was al lange tijd bekend met de ziekte Diabetes, omdat haar man Diabetes had. En toen kreeg ze zelf ook de diagnose Diabetes. Bekijk hier Monique’s verhaal, wat het met haar heeft gedaan en hoe zij Diabetes wist te doorbreken voor haar en haar man.

Dit is Wim

Oprichter en ervaringsdeskundige Wim Tilburgs stelt zich graag aan je voor in de volgende video. Wim’s verhaal is er één die veel mensen heeft geholpen en gemotiveerd om echt het roer om te gooien… en dit volhouden uiteraard!

Een artikel geschreven door Peter van Lonkhuyzen

Peter van Lonkhuyzen hoofdredacteur Je Leefstijl Als Medicijn

Peter van Lonkhuyzen

Als journalist en auteur hou ik me bezig met wat mensen drijft. Ik schrijf boeken en artikelen over psychologie, leiderschap en vernieuwing.

Rapportage TNO-studie Je Leefstijl Als Medicijn

Hoofdpunten

 • 87 procent van de deelnemers van Je Leefstijl Als Medicijn neemt aan de community deel om hun diabetes om te keren
 • 86 procent stelt dat inzicht in de bloedwaardes ze er toe heeft aangezet veranderingen in hun leefstijl aan te brengen 
 • 80 procent onderschrijft dat ze met de community meer bereiken dan ze zelf zouden kunnen 
 • Ervaringen en succesverhalen van anderen en nieuwsberichten hebben daarbij veel invloed 
 • Gegevens zoals bloedwaardes, medicatiegebruik en gewicht worden door de deelnemers vaker met andere leden van de community gedeeld dan met de huisarts of familie

PDF Rapportage TNO-Studie Je Leefstijl Als Medicijn

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest