Een pijnlijke persoonlijke ervaring met het gevaar van slaaptekort

Vanochtend heerlijk vroeg op en met de hond van de buurman even aan de wandel. Gisteravond was ik wel vroeg naar bed gegaan. Ik heb slaap nodig.

Op mijn dertiende heb ik helaas al mogen ervaren hoe belangrijk slapen is. Tijdens een school/zwem-reisje viel de chauffeur (een katholieke non die tevens mijn aardrijkskunde juf was) genadeloos in slaap.
Achteraf bleek ze tot 23 uur proefwerken nagekeken te hebben terwijl ze altijd gewend was om precies om 21 uur uur te gaan slapen. (klooster routine, ja ik zat op een ouderwetse nonnenschool). Met ‘enkel’ 2 uur slaaptekort ging ze achter het stuur zitten om een klein volkswagenbusje met 4 blije pubermeisjes 300 km verder af te zetten bij hun school/zwemkamp. Ik heb die zomer niet kunnen zwemmen en geen medailles kunnen binnenhalen. Na 225 km viel Zuster Theresa in slaap en onze bus ging over de kop, wij werden als kledingstukken in de droger heen en weer geslingerd. Mijn onderarm en hand waren ernstig gewond. Zuster Theresa, het arme mens, heeft hierna nooit meer goed kunnen slapen. Ze voelde zich schuldig en die schuld zag ik telkens in haar ogen als ze keek naar het litteken op mijn hand. Maar ik kreeg pianoles als therapie en ik herstelde goed. (en ik speel nog steeds graag piano!)

Veel ongevallen veroorzaakt door sluimerend rijden

 

Niet iedereen is zo gelukkig. Van alle auto ongevallen zou je denken dat de meesten komen door rijden onder invloed van alcohol of drugs. Maar de meeste ongevallen komen door sluimerend rijden. Als je alcohol op en hebt is je reactievermogen vertraagd, maar je kunt nog reageren. Als je een microslaapje doet achter het stuur dan is er totaal geen reactie vermogen. Het is alsof er de auto chauffeur-loos verder rijdt. Er gebeurd niets en de gevolgen zijn des te groter.

Pijler bioritme vanaf 02:00 in de nacht begint je cortisol te stijgen

Slapen is belangrijk en misschien had mijn moeder behoorlijk gelijk toen ze vroeger zei: elk geslapen uur voor 12 uur telt dubbel. Ons cortisol begint namelijk al rond 2 uur s ochtends te stijgen. Het lichaam maakt ons klaar voor dag die gaat komen. Zo kent ons cortisol een wisselend niveau door de dag heen. ´s Ochtends moet het hoog zijn om ons helder en alert te maken voor de dag die gaat komen. Bij het naar bed gaan om 22 uur is je cortisol heerlijk laag , dit is ideaal voor het moeie lijf wat goed moet herstellen.

We zijn in deze moderne tijd minder gaan slapen

Helaas is slaap nou net hetgeen wat de gestreste mens opgeeft. In 1942 sliepen we gemiddeld 7.9 uur per nacht, dat is in de VS nog maar 6.31 uur en in Japan zelfs 6.21 uur. Na een drukke veeleisende dag denkt de onthaastende man of vrouw: hèhè: eindelijke tijd voor mezelf. Tijd voor een Netflix binge. Vaak samen met een glas wijn. Dit zijn nu net allemaal dingen die je slaappatroon verstoren. 30% van de mensen heeft last van een vorm van slapeloosheid. Niet altijd vanwege minder uren slapen perse, maar onregelmatiger en onrustiger slapen speelt ook een grote rol. Onze slaap wordt vaker verstoord. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die ploegendiensten draaien, (met veel nachtdiensten) meer rookgedrag, koffie en alcohol drinken, vaker overgewicht hebben en ook nog eens vaker diabetes type 2 hebben. De kwaliteit van onze slaap hangt dus af van 4 grote peilers.

 De vier pijlers van een gezonde slaap.

  1. regelmaat (geen nachtdiensten of veel variatie in tijd van naar bed gaan)
  2. continuïteit (slapen zonder steeds wakker te worden)
  3. hoeveelheid, hoeveel uur
  4. kwaliteit van slaap. Minstens net zo belangrijk.

Slaap is de basis van onze gezondheid.

Na dit (slaapverwekkend?) verhaal kan ik me voorstellen dat je begint weg te soezelen dus leen de hond van je buurman en ga lekker een blokje om. En voor vanavond?

Welterusten! Groet van Jacqui, de wakkere doch aan slaap verknochte dokter.

Leefstijl op Recept

Leefstijl op recept is de titel van het nieuwe boek geschreven door huisarts Jacqui van Kemenade. Jacqui is ook secretaris van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. De lezers van deze site kunnen zich inschrijven via het formulier hieronder en krijgen dan gedurende  deze zomer meer nieuws over het boek en krijgen de mogelijkheid om zich in te schrijven bij de voorverkoop zodra deze start. Dan zorgen we dat er voor onze leden een getekend exemplaar verstuurd wordt.

Over het boek:

Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu diabetes en obesitas wild om zich heen grijpen en we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent ons ziekterisico bepalen. Juiste voeding en leefstijl is dan ook een thema dat ons allemaal bezighoudt. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? We dreigen steeds weer terug te vallen op het oude adagium: minder eten en meer bewegen. Toch blijkt 99,5 procent van de mensen niet blijvend af te vallen met dit advies.

Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. Gezondheid wordt uiteindelijk bepaald door een duizelingwekkende hoeveelheid leefstijlfactoren. In Leefstijl op recept geeft huisarts Jacqui aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.

 

Vul onderstaand formulier in en je komt op de lijst voor het boek Leefstijl Op Recept Door Jacqui van Kemenade

Meer artikelen geschreven door of over Jacqui van Kemenade

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

Je Leefstijl Als Medicijn community op Facebook

Word ook lid van een van onze besloten coachingsgroepen onder medische supervisie op Facebook

Besloten Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren hun diabetes om te keren hun met leefstijl als medicijn

Besloten Facebookgroep voor iedereen die wil starten met het ketogeen dieet in combinatie met Intermittent Fasting 

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten op over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 2.032,20 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

 

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This