Een pijnlijke persoonlijke ervaring met het gevaar van slaaptekort

Vanochtend heerlijk vroeg op en met de hond van de buurman even aan de wandel. Gisteravond was ik wel vroeg naar bed gegaan. Ik heb slaap nodig.

Op mijn dertiende heb ik helaas al mogen ervaren hoe belangrijk slapen is. Tijdens een school/zwem-reisje viel de chauffeur (een katholieke non die tevens mijn aardrijkskunde juf was) genadeloos in slaap.
Achteraf bleek ze tot 23 uur proefwerken nagekeken te hebben terwijl ze altijd gewend was om precies om 21 uur uur te gaan slapen. (klooster routine, ja ik zat op een ouderwetse nonnenschool). Met ‘enkel’ 2 uur slaaptekort ging ze achter het stuur zitten om een klein volkswagenbusje met 4 blije pubermeisjes 300 km verder af te zetten bij hun school/zwemkamp. Ik heb die zomer niet kunnen zwemmen en geen medailles kunnen binnenhalen. Na 225 km viel Zuster Theresa in slaap en onze bus ging over de kop, wij werden als kledingstukken in de droger heen en weer geslingerd. Mijn onderarm en hand waren ernstig gewond. Zuster Theresa, het arme mens, heeft hierna nooit meer goed kunnen slapen. Ze voelde zich schuldig en die schuld zag ik telkens in haar ogen als ze keek naar het litteken op mijn hand. Maar ik kreeg pianoles als therapie en ik herstelde goed. (en ik speel nog steeds graag piano!)

Veel ongevallen veroorzaakt door sluimerend rijden

 

Niet iedereen is zo gelukkig. Van alle auto ongevallen zou je denken dat de meesten komen door rijden onder invloed van alcohol of drugs. Maar de meeste ongevallen komen door sluimerend rijden. Als je alcohol op en hebt is je reactievermogen vertraagd, maar je kunt nog reageren. Als je een microslaapje doet achter het stuur dan is er totaal geen reactie vermogen. Het is alsof er de auto chauffeur-loos verder rijdt. Er gebeurd niets en de gevolgen zijn des te groter.

Pijler bioritme vanaf 02:00 in de nacht begint je cortisol te stijgen

Slapen is belangrijk en misschien had mijn moeder behoorlijk gelijk toen ze vroeger zei: elk geslapen uur voor 12 uur telt dubbel. Ons cortisol begint namelijk al rond 2 uur s ochtends te stijgen. Het lichaam maakt ons klaar voor dag die gaat komen. Zo kent ons cortisol een wisselend niveau door de dag heen. ´s Ochtends moet het hoog zijn om ons helder en alert te maken voor de dag die gaat komen. Bij het naar bed gaan om 22 uur is je cortisol heerlijk laag , dit is ideaal voor het moeie lijf wat goed moet herstellen.

We zijn in deze moderne tijd minder gaan slapen

Helaas is slaap nou net hetgeen wat de gestreste mens opgeeft. In 1942 sliepen we gemiddeld 7.9 uur per nacht, dat is in de VS nog maar 6.31 uur en in Japan zelfs 6.21 uur. Na een drukke veeleisende dag denkt de onthaastende man of vrouw: hèhè: eindelijke tijd voor mezelf. Tijd voor een Netflix binge. Vaak samen met een glas wijn. Dit zijn nu net allemaal dingen die je slaappatroon verstoren. 30% van de mensen heeft last van een vorm van slapeloosheid. Niet altijd vanwege minder uren slapen perse, maar onregelmatiger en onrustiger slapen speelt ook een grote rol. Onze slaap wordt vaker verstoord. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die ploegendiensten draaien, (met veel nachtdiensten) meer rookgedrag, koffie en alcohol drinken, vaker overgewicht hebben en ook nog eens vaker diabetes type 2 hebben. De kwaliteit van onze slaap hangt dus af van 4 grote peilers.

 De vier pijlers van een gezonde slaap.

  1. regelmaat (geen nachtdiensten of veel variatie in tijd van naar bed gaan)
  2. continuïteit (slapen zonder steeds wakker te worden)
  3. hoeveelheid, hoeveel uur
  4. kwaliteit van slaap. Minstens net zo belangrijk.

Slaap is de basis van onze gezondheid.

Na dit (slaapverwekkend?) verhaal kan ik me voorstellen dat je begint weg te soezelen dus leen de hond van je buurman en ga lekker een blokje om. En voor vanavond?

Welterusten! Groet van Jacqui, de wakkere doch aan slaap verknochte dokter.

Jacqui van Kemenade heeft op basis van honderden wetenschappelijke publicaties gesteund door haar eigen ervaring als huisarts een perfect boek geschreven.
Leefstijl op recept is een prettig leesbaar boek dat een gezonde leefstijl zonder overgewicht en diabetes voor iedereen bereikbaar maakt.
William Cortvriendt

Medicus en Auteur van onder meer "Hoe word ik 100" en "Lichter"

Meer artikelen geschreven door of over Jacqui van Kemenade

Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

​Wil jij leefstijltips maar ook meedenken over een gezonde, duurzame en vitale samenleving?

Het leefstijl Als Medicijn Platform zijn openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word jij ook lid? Je bent van harte welkom.

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 4.115 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653 RSIN 859015567

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Share This