Recept – Gestoofde witlof met brie – koolhydraatarm

Recept - Keto gestoofde witlof met brie

Keto gestoofde witlof met brie

Bereidingstijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Ketogeen, Koolhydraatarm
Trefwoord: Ketogeen, Koolhydraatarm
Porties: 4 personen
calorieën: 590kcal
Auteur: Ekomenu

Over dit recept

Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Het is een bladgroente die men in het donker teelt. Tegenwoordig smaakt de witlof veel minder bitter dan vroeger. Lekker in een stoofschotel met champignons en brie. Brie is een witschimmelkaas van koemelk met een zachte textuur en een licht nootachtige smaak.
Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.

Ingrediënten

Ingrediënten

 • 2 st Ui
 • 5 st Witlof
 • 2 st Groene paprika
 • 300 g Kastanjechampignons
 • 2 st Briepuntje
 • 50 g Amandelschaafsel

Zelf toevoegen

 • 1 el Bakolie of boter
 • 1 tl Tijm
 • 1 el Boter

Instructies

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven op 220 graden en vet een ovenschaal in
 • Pel de ui en snijd in halve ringen. Halveer de witlof in de lengte en verwijder de harde kern. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein.
 • Verhit olie in een bakpan en bak de ui, witlof en groene paprika op een hoog vuur, zodat ze een mooi goudkleurig randje krijgen. Breng op smaak met tijm, zout en peper. Giet een scheutje water erbij en dek de pan af. Laat ongeveer 15 minuten stoven op een middelhoog vuur.
 • Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Verwarm boter in een kleine bakpan en bak de champignons goudbruin. Breng op smaak met zout en peper.
 • Schep de groenten in de ovenschaal. Snijd de brie in plakjes en leg er bovenop. Verdeel ook het amandelschaafsel erover en plaats nog 5 minuten in de hete oven zodat de kaas smelt en het amandelschaafsel lichtbruin kleurt.

Voedingswaarde

Calorieën: 590kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 20g | Vet: 50g | Vezels: 8g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Dit recept is afkomstig van Ekomenu

Lekker en gezond eten is goed voor lichaam en geest, maar gezonde recepten en verse biologische ingrediënten vinden is niet altijd even makkelijk. Ekomenu biedt dertien verschillende maaltijdboxen waaronder een keto- en diabetesbox. Ekomenu is partner van Je leefstijl als medicijn. Het bedrijf ondersteunt Je leefstijl als medicijn en wij publiceren regelmatig een recept van www.ekomenu.nl

Maaltijdboxen vergelijken

De pijler voeding is een belangrijke leefstijlpijler. De aanbieders van maaltijdboxen worden in de markt van gepersonaliseerde voeding steeds belangrijker. In dit artikel zetten we de aanbieders van maaltijdboxen en hun aanbod voor u op een rijtje

Maaltijdboxen recept voor een gezonde leefstijl

Maaltijdboxen vergelijken

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

Ketogeen en IF leefstijlgroep

De ultieme ketogids

Wil je meer weten over het ketogeen dieet lees dan onze ultieme ketogids. De verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten oftwel jouw macro’s en hoe je die het beste kan berekenen. Over keto bij aandoeningen als diabetes en nog veel meer.

Ga naar de ultieme ketogids

De ultieme Keto gids

Keto F.A.Q. - veel gestelde vragen over een ketogeen dieet

Wat is een ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet, of kortweg ‘keto’, is een voedingspatroon dat zich kenmerkt door een zeer lage inname van koolhydraten en een hoge consumptie van vetten. Vandaar staat het ook bekend als een Low Carb High Fat (LCHF) of ‘vetrijk-koolhydraatarm’ dieet. Door middel van het ketogeen dieet leren en stimuleren we het lichaam om vetten te gebruiken als primaire energiebron in plaats van glucose uit de koolhydraten die we consumeren. In andere woorden: Het ketogeen dieet brengt het lichaam in hogere staat van vetverbranding. Dit betekent dat het lichaam meer vet verbrandt in vergelijking met de hoeveelheid dat het zou verbranden bij een voedingspatroon met hoog koolhydraatgehalte.  

Vanwaar de naam keto? Bij een voedingspatroon laag in koolhydraten schakelt het lichaam over naar een andere energiebron: zogenaamde ketonlichamen (ketonen)Dit gebeurd alleen als de koolhydraatinname voldoende laag is, waardoor het lichaam gedwongen is om vet te gebruiken als brandstof. 

Wat zijn ketonen

Ketonen zijn kleine moleculen die het lichaam produceert uit vetten.  Bij een te lage inname van vetten om aan de energiebehoefte te voldoen boordt het lichaam zijn eigen vetreserves aan, bijvoorbeeld buikvet.

Hoe zit het met tekorten aan voedingsstoffen?

De meeste diëten verhogen het risico op tekorten aan voedingsstoffen. Ondanks het feit dat het zeer restrictief lijkt, biedt een goed geformuleerd ketogeen dieet alles wat je nodig hebt. Het bevat meestal een breed scala aan dierlijk voedsel, groenten, noten en een beetje suikerarm fruit. Als je kiest voor een ketogeen dieet waarbij je vlees eet, kun je ook goed gevoed blijven. Hoe dan ook, houd mineralen als natrium, magnesium en kalium in de gaten en aarzel niet om extra zout, magnesiumcitraat of kaliumcitraat aan te vullen in de beginfase van deze nieuwe manier van eten. 

Hoe lang kan je in ketose blijven

Dit hebben we gevraagd aan professor Hanno Pijl lid van de Raad van Advies van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Waarschijnlijk heel erg lang. Er zijn geen studies die over jaren hebben gekeken. Maar in principe zijn ketonen hele efficiënte brandstoffen. Maar een ketogeen dieet moet je heel zorgvuldig opbouwen. In die zin dat je er voor moet zorgen dat je voldoende vezelrijke koolhydraten moet blijven eten. Je mag dus maar heel weinig koolhydraten dus zorg er vooral voor dat het koolhydraten zijn uit groene groentes. Want daarin zitten veel goede vezels en micronutriënten die je nodig hebt. Dus je moet wel goed opletten maar als je het verstandig doet dan kun je waarschijnlijk heel lang in ketose blijven.

Wat is de rol van vasten in keto?

Voor mensen voor wie het ketogene dieet nieuw is, kan intermitterend vasten behoorlijk ontmoedigend lijken. Maar het is niets om bang voor te zijn. Hoewel een langere periode zonder eten absoluut vreselijk kan lijken, hoeft het niet zo te zijn, het is juist bevrijdend. 

Wat  is intermitterend vasten (in het Engels IF)? Het betekent dat je je eetschema wijzigt, zodat je lichaam gedurende 24 uur zonder voedsel kan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om met tussenpozen te vasten. Je kunt het aanpassen aan je eigen planning – bijvoorbeeld de 16/8-methode is, waarbij je 16 uur niet eet en 8 uur wel, of om de andere dag vasten, de 24-uursmethode of één maaltijd per dag; je kunt IF aanpassen aan je eigen behoeften. 

De pijler voeding - eten en drinken

Onderstaand een aantal blogs waarin het onderwerp voeding centraal staat. Voor het berekenen van wat je dagelijkse calorie en macronutriënten inname ga je naar de voedingswijzer een macro-calculator.

Voor goede receptenboeken en andere leefstijlboeken kijk op onze pagina leefstijlboeken

Gezonde leefstijlboeken

Voeding is maatwerk - Gezonde maaltijdboxen en recepten

De toekomst van voeding en leefstijlgeneeskunde is gepersonaliseerd is een term die we steeds vaker horen. Bedrijven zoals Ekomenu zijn hierin al heel ver.

Zij bieden nu gezonde maaltijdboxen en recepten voor verschillende leefstijlen zoals:

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest