Stichting Je leefstijl als medicijn timmert nog geen half jaar aan de weg en is nu al een serieuze speler in de leefstijlwereld. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op: “Onze plannen worden voortdurend ingehaald door de actualiteit”, aldus stichtingsvoorzitter Wim Tilburgs. Een beknopt overzicht van enkele highlights sinds ik begin september secretaris werd van de stichting.   Net voor mijn aantreden was Wim op 30 augustus namens de stichting te gast in radioprogramma Eenvandaag. Daar sprak hij over de prijsverlaging van gezonde dranken die in de conceptversie van het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken. Hij noemde dat een stapje in de goede richting. Wim in de uitzending: “Je wordt in deze maatschappij zo verleidt met stuntprijzen en mooie reclames. Je moet heel stevig in je schoenen staan om niet te kiezen voor ongezonde producten. Als we met behulp van de prijs de keus van de consument kunnen sturen, is dat een goed plan”.  

Foodlog

Tijdens Foodloglive op zaterdag 15 september in Breukelen, schoof Je leefstijl als medicijn aan bij een discussie over sterk bewerkt voedsel onder leiding van organisator Dick Veerman. Namens de stichting voerde voorzitter Wim het woord in een panel met onder meer professor Tiny van Boekel en professor Harry Wichers (beiden Wageningen Universiteit) en volksgezondheidsexpert professor Jaap Seidell. Er werd een aantal conclusies getrokken:

  • aan sterk bewerkt voedsel is niet meer te zien wat de bron is;
  • zowel de voedingsindustrie, als de overheid hebben een belangrijke taak in het belang van de volksgezondheid;
  • consumenten hebben recht op eerlijke informatie.

Naar aanleiding van deze discussie schreef ik op Foodlog het artikel “We eten verkeerd maar niemand voelt zich daarvoor verantwoordelijk, ook niet in de politiek”.  

Waar staan we voor?
Stichting Je leefstijl als medicijn vindt dat er een omslag moet komen in de manier waarop we samenleven. “Van een samenleving: gericht op zorg -waar we ingrijpen wanneer het fout gaat- naar een samenleving gericht op gezondheid -waarbij we er alles aan doen gezond te worden en te blijven. Deze samenleving is goedkoper en vergroot de kwaliteit van leven van burgers. Dit vitaliseert de samenleving als geheel.” (uit: concept ondernemersplan)

 

Ongeloof

Toch wordt Je leefstijl als medicijn niet door iedereen direct begrepen. Er waren mensen die een (commercieel) complot vermoedden achter de stichting. Terwijl de werkelijkheid laat zien dat de stichting (nog) geen (structurele) inkomsten heeft en op geen enkele manier verbonden is met politieke of commerciële partijen. Je leefstijl als medicijn komt voort uit de ervaringen van voorzitter Wim Tilburgs die als patiënt met morbide obesitas en diabetes type 2 de omslag maakte naar een gezond leven. Dankzij een ketogeen dieet, meer en beter bewegen, minder stress, meer focus en aandacht voor de zaken die er echt toe doen in het leven, is Wim veertig kilo lichter en fysiek en mentaal sterker dan ooit. Deze ervaring geeft Wim via de Stichting door aan mensen met diabetes type 2. “Een positieve boodschap die de kwaliteit van het leven verbetert en het gezonde leven verlengt.”  

Miguide

Als uitbreiding op onze Facebook groep Keer Diabetes Om met Je Leefstijl Als Medicijn hebben we als stichting een samenwerkingsovereenkomst getekend met Miguide. 

MiGuide is een app voor patiënten met diabetes type 2, speciaal gericht op leefstijl en gedragsverandering. Door deze 2 technieken met elkaar te combineren probeert MiGuide diabetespatiënten een betere leefstijl aan te leren, zodat de patiënt in de toekomst minder afhankelijk is van medicatie of zelfs geen medicatie meer nodig heeft. Wat MiGuide uniek maakt is dat de app gekoppeld is aan het Huisartsinformatiesysteem (HIS). Hierdoor kan MiGuide slimme adviezen geven op basis van de gegevens in het patiëntdossier. Zo ontvangt een patiënt die insuline gebruikt alleen adviezen die gericht zijn op insulineafhankelijke type 2 diabeten. 

Voor de dagelijkse ondersteuning  kunnen de gebruikers van Miguide lid worden van onze Facebook coachingsgroep. 

Innovatie

Half oktober zat de stichting aan tafel met Rabobankdirecteur Gezondheidszorg Michel van Schaik en Irene Mommers, werkzaam bij BeBright, met de portefeuille voeding en gezondheid. Namens hun organisaties zoeken zij naar innovatieve concepten in zorg en gezondheid die de moeite waard zijn te ondersteunen of landelijk uit te rollen. Beiden waren zeer onder de indruk van het digitale platform Je leefstijl als medicijn en de manier waarop diabetes type 2-patiënten ondersteunt worden in de zelfredzaamheid. De vele honderden diabetespatiënten die in korte tijd door de stichting zijn omgekeerd, spreken in dit verband boekdelen. Of en op welke manier de Rabobank/BeBright stichting Je leefstijl als medicijn van (organisatorische) ondersteuning voorzien, is op dit moment nog niet duidelijk.  

België

Inmiddels is de stichting ook actief in België. Er zijn nauwe contacten met de universiteit van Brussel en namens Je leefstijl als medicijn is Wim Tilburgs één van de sprekers op het leefstijlcongres LifeMe dat op 8 december in Brussel plaatsvindt.  

Penningmeester gezocht!

Sinds begin november is het bestuur van Stichting Je leefstijl als medicijn aangevuld met een vice-voorzitter, Paula Schouten. In het dagelijks leven is zij Manager Bedrijfsvoering RVE’s plastische chirurgie, KNO en kaakchirurgie in Viecuri. Daarmee is het bestuur bijna compleet. Bijna, want we zoeken nog een daadkrachtige penningmeester met een groot, relevant netwerk.  

De toekomst

Wanneer de ontwikkelingen binnen en buiten de stichting zo hard gaan, is het moeilijk aan te geven hoe de toekomst eruit ziet. Een aantal initiatieven:

  • er worden nieuwe extensies aan de stichting toegevoegd, zoals de organisatie van kookcursussen en instructiecursussen Thuisfitness;
  • aan het begin van de zomer in 2019 worden er twee “Leefstijl resetweken” georganiseerd in het Franse Le Moulin de Badassat;
  • je leefstijl als medicijn verleent medewerking aan het programma De Monitor, een onderzoeksjournalistiek platform van KRO-NCRV. De Monitor onderzoekt de kritiek van het Voedingscentrum op het boek Het Pioppi-dieet van de Britse cardioloog Aseem Malhotra.

Binnenkort meer.

Diabetes 2 Doorbreken

Dit initiatief is verbonden met ons programma Diabetes2Doorbreken. Hier kun je er meer over lezen. 

 

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Waarom je Tim Noakes moet kennen

Professor Tim Noakes is emeritus hoogleraar in sport- en bewegingswetenschappen Hij zet vraagtekens bij de oorzaken van obesitas, hart- en vaatzieken enz.

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen maakt jonger en sterker

Kracht trainen is de beste verjongingskuur, maar ook het beste middel om af te vallen. Bovendien is krachttraining uitstekend voor de hartspier. Maak van krachttrainen echter geen duursport.

Van eetlust naar eetrust

Van eetlust naar eetrust

Koolhydraatbeperkte voeding is een pijler van gezonde leefstijl. Diëtiste Yvonne Lemmers schreef Grip Op Koolhydraten met snelle en makkelijke weekmenu’s.

De perfecte workout?

De perfecte workout?

tv-presentatrice Olga Commandeur houdt -vanuit commerciële overwegingen en door gebrek aan kennis- haar (oudere) publiek vooral binnen de comfortzone.

Nooit meer spuiten?

Nooit meer spuiten?

Kan leefstijlaanpak de prullenbak in? Medici van Amsterdam UMC claimen een nieuwe ‘verschroeiende’ behandeling van diabetes type 2.

De power van kracht

De power van kracht

Na zes jaar krachttraining is dr. Catherine Walter (71) de sterkste vrouw in haar leeftijdsklasse. Haar motto: “Kijk naar waar je toe in staat bent”.

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Radio eenvandaag Hanno Pijl en Ben van Ommen Leefstijl Als Medicijn

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep
Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

 

Ekomenu
Ancora Health
Vriendenloterij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Pin It on Pinterest