Kan de leefstijlaanpak de prullenbak in? Wetenschappers van Amsterdam UMC claimen een nieuwe behandeling waardoor diabetespatiënten (type 2) mogelijk niet meer hoeven te spuiten. Het Amsterdamse onderzoek biedt hoop aan honderdduizenden Nederlanders. Bron, AD, Hanneke van Houwelingen, 24 oktober 2018.

Bij deze aanpak kregen vijftig patiënten van onder meer het Amsterdam UMC een slangetje met camera ingebracht via de mond. Eenmaal aangekomen bij het begin van de dunne darm, werd er een ballonnetje opgeblazen, gevuld met heet water. Door de warmte schroeide het slijmvlies in de dunne darm weg. Het nieuwe slijmvlies, dat binnen een tot twee weken gevormd werd, leidde tot een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor hoeven diabetes patiënten géén insuline meer te spuiten.

Opvallend aan deze berichtgeving:

  • zodra oplossingen uit de medische wereld komen, krijgen ze volop media-aandacht;
  • het nieuws wordt gebracht alsof er op dit gebied nog niks tot stand is gebracht: de doorbraak komt van de medici;
  • medische ingrepen op de gezondheid hebben een hogere status (en hogere kosten) dan initiatieven als Je leefstijl als medicijn;
  • de aanname wordt in stand gehouden dat oplossingen voor gezondheidsproblemen uit de medische hoek komen, terwijl initiatieven als Je leefstijl als medicijn aantonen dat leefstijl de goedkoopste, meest effectieve en duurzame oplossing is voor mensen met diabetes.
  • Hoe duurzaam is wegschroeien van het slijmvlies?

Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegen aankijken.

Artikelen geschreven door Clemens Vollebergh

Leefstijl als medicijn Blog.

Onderstaande berichten zijn een selectie uit de vele berichten over diverse onderwerpen die te maken hebben met leefstijl als medicijn. Berichten over bepaalde onderwerpen of personen vind je terug bij de desbetreffende pagina’s. Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

 

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in om ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline door middel van een insulinepompje. Hij is lid geworden van de Facebookgroep Diabetes Reset met Je Leefstijl Als Medicijn en is dank zij de voorlichting door de stichting en de hulp vanuit de groep binnen enkele weken kunnen stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dank zij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels ruim 500 leden van deze groep toepassen. We baseren ons hierbij op de Banting Methode om de leden de overstap naar dit dieet te kunnen laten maken en het een deel te maken van hun leefstijl.

Op Facebook heb ik Dirk van Giel leren kennen. We zijn even oud we zijn allebei informaticus, beide doodziek en we hebben allebei zelf uitgevogeld wat we moesten doen om onze diabetes en obesitas te keren. Toevalligerwijze zijn we ook nog op hetzelfde moment met onze leefstijlaanpassingen begonnen.

Ook hebben we beiden dezelfde missie om andere mensen met diabetes type 2 te helpen en te inspireren om ook hun diabetes om te keren. Dirk van Giel is dan ook actief als moderator bij onze Facebook groep voor mensen met diabetes

Lees hier het persoonlijke verhaal Dirk van Giel keert zijn diabetes om

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Als Stichting Je Leefstijl als Medicijn hebben we ambitieuze doelen om het aantal mensen met leefstijlgerelateerde ziekten terug te dringen door in samenwerking tussen wetenschap artsen en zorgvragers te komen tot een nieuwe gezondheidszorg 2.0. Via onze online ondersteuning hebben we al honderden mensen zonder verdere kosten geholpen hun leefstijlgerelateerde ziekte om te keren.

Evidence based Ehealth: mitigatie chronische ziektelast tegen extreem weinig kosten

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen kan je ons bereiken via e-mail [email protected] of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs de voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

<script charset=”utf-8″ type=”text/javascript” src=”//js.hsforms.net/forms/shell.js”></script><!– –><script><!– –> hbspt.forms.create({<!– –> portalId: “5010741”,<!– –> formId: “9c3930ed-7ecd-442a-87e9-5e0f25d8777d”<!– –>});<!– –></script>