’s Avonds nog even naar de ijskast lopen om de lekkere trek te stillen, veel mensen kunnen het moeilijk laten. Geen goed idee, schrijven voedingscoaches Marieke de Groot en Brenda Frunt. Onze biologie is er niet op ingericht, en de kans op overgewicht en chronische aandoeningen stijgt.
Aan mensen met migraine lees je aan de buitenkant niet af wat ze doormaken. Hun gedrag is soms moeilijk te begrijpen en kan leiden tot misverstanden. Vijftien dingen die je moet weten over mensen met migraine.
Chronische aandoeningen zoals darmontsteking, reuma en multiple sclerose kunnen samenhangen met een chronisch actief immuunsysteem. Maar waarom blijft dat systeem actief? Schadelijke stoffen, waaronder uit verkeerde voeding, spelen een rol. De mechanismes van onze afweer worden steeds meer blootgelegd. Waarom we verse groenten en fruit moeten eten, wordt daarmee duidelijker.
Recensie van Rethinking Diabetes van Gary Taubes. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat de diabeteszorg achter de verkeerde muziek ging aanlopen.
Begin 2024 werd de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap voor de behandeling van diabetes type 2 aangepast. Tijdens de commentaarronde hebben wij de onderstaande bijdrage ingestuurd.
Ervaringsdeskundigen worden als betrouwbare bron van leefstijlinformatie gezien, aldus onderzoek van de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Ze laten zien welke mogelijke gezondheidsvoordelen te behalen zijn en ondersteunen het vertrouwen van mensen die met leefstijlverandering bezig zijn. Een samenvatting van het onderzoek.
Lottie van Starkenburg is auteur van het boek Mijn vriend Damocles. Toen de ziekte van Hashimoto bij haar werd geconstateerd, werd over voeding niet gerept. Inmiddels is ze erachter dat voeding voor haar veel verschil kan maken. ‘Ik ben trots, maar voel me ook besodemieterd.’
'Jij wordt geen veertig', zei een professor tegen haar. Susanne van Schaik moest leven met de gevolgen van beroertes en aneurysma’s. Voeding bracht de ommekeer.
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Edward Reynhout is supportgroepbeheerder, ‘badmeester’ en doet groepswandelingen. Edward: ‘Als het mijzelf lukt om van de pillen af te komen, waarom zou ik anderen dan niet willen helpen?’
Door haar werk kwam Tineke Bakker vaak in contact mensen met gezondheidsproblemen. In haar woonplaats Stede Broec startte ze een supportgroep voor mensen die gezonder willen leven. Een interview met Tineke over haar ervaringen. ‘Het project loopt boven mijn hoopvolle verwachting.’
Wat iedereen die gezondheidsadviezen geeft moet weten over mensen met een lage sociaaleconomische status
Dat mensen uit minder welvarende buurten ongezonder zijn lijkt een onoplosbaar probleem. Supportgroepen bieden uitkomst.
Het leven met een chronische ziekte wordt door Lottie van Starkenburg in ‘Mijn vriend Damocles’ op treffende wijze beschreven. Haar persoonlijke groei van patiënt naar actiënt is een inspirerend verhaal voor iedereen die te maken heeft met ziekte, zowel privé als professioneel. Een recensie.
De eerste keer dat Marianne Beeloo migraine kreeg was ze 11 jaar oud. De aandoening had veel invloed op haar leven, maar sinds enkele jaren gaat het veel beter. Lees hoe Marianne’s zoektocht verliep.
De bodem speelt een grotere rol in onze gezondheid dan veel mensen denken. Schrale aarde leidt tot tekorten aan micronutriënten in de voeding. De manier waarop we nu met de bodem omgaan is niet houdbaar.
Journalist Ineke Evink ging cold turkey van de koolhydraten af. Daarna wist ze een nieuwe voedingsbalans te ontwikkelen. Het verhaal van Ineke.
Artrose is hard bezig om volksziekte nummer een te worden. De leefstijl kan een belangrijk verschil maken. Jaap Wonders beschijft de mogelijkheden. ‘Het is nooit te laat om te beginnen.’
Een slecht darmmicrobioom gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen zoals ontstekingsgevoeligheid. Periodiek vasten gecombineerd met een vezelrijk dieet dragen bij aan gezonde darmen.
Ontdek hoe Corine, die sinds haar vierentwintigste met reuma leeft, zichzelf overwint door te surfen in de Noordzee, waarbij kou, angst, en zelftwijfel plaatsmaken voor groei.
Een chronische ziekte kan zorgen dat iemand zich terugtrekt in een veilige omgeving en uitdagingen uit de weg gaat. Maar om te blijven groeien moet je je comfortzone soms durven te verlaten, aldus Hanin Kzawi, die zelf epilepsie heeft. Ze geeft tips.
Bij mensen met ernstige problemen zoals hersenletsel wordt gedacht dat ze na een eerste intensieve revalidatiefase geen vooruitgang meer kunnen boeken. ZelfZorg aan Zee is een programma opgezet om het tegendeel te bewijzen. Door op zee te surfen wordt het zelfvertrouwen opgebouwd.
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Nadat Bertha Maat vanwege reuma moest stoppen met werken verdiepte ze zich in zelfmanagement. Ze ondersteunt de supportgroep Grip op reuma.
Meer energie, minder ontstekingsreacties in je hersenen en minder dementie. Omega-3 en MCT-olie lijken je brein te beschermen. In dit artikel lees je hoopvolle resultaten uit mooi onderzoek.
Bipolaire stoornis is een complexe, vaak sterk invaliderende aandoening. Arts Karin van Velthoven zet de mogelijkheden van de leefstijl op een rij.
Bram Bakker, zelf opgeleid als psychiater, is uitgever van Brain Energy, het geruchtmakende boek over de oorzaken van psychische aandoeningen. Een interview over het bijzondere boek. ‘Zoals er in de behandeling van kanker met de immunotherapie echt iets bij kwam, zo kan met dit boek in de GGZ een grote stap worden gezet.’
Als je reuma hebt maken functiebeperking en pijn het koken met verse producten soms lastig. In dit artikel delen we 3 handige tips voor koken met reuma.
Door onze biologie te bestuderen zien we niet alleen waarom voeding verslavend kan zijn, maar ook welke soort voeding het meest verslavend is.
In zestig tot tachtig procent van de gevallen heeft alzheimer een genetische oorsprong. Heeft het zin om jezelf te laten testen, en wat kun je doen als je de resultaten weet?
Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Volgens Piet van Ommeren is er veel voordeel te behalen als de zorg beter over de leefstijl zou gaan voorlichten.
Beweging houdt je hersenen gezond - ze kunnen eigenlijk niet zonder beweging. Onderzoek laat zien dat een goede fysieke fitheid de aanvang van dementie met liefst 9,5 jaar vertraagt.
Al sinds haar tienerjaren heeft Hanin Kzawi epilepsie. Zelfbewustzijn, ontdekte ze, draagt bij aan innerlijke kracht en is daarom een instrument om beter met chronische ziekte om te gaan.
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn was in 2023 dubbel winnaar van Het Beste Diabetesidee, de jaarlijkse prijsvraag van het Diabetes Fonds. Een van onze ideeën kreeg bovendien de Publieksprijs! Lees welke projecten we gaan uitvoeren.
Waarom zijn lichamelijke klachten soms zo hardnekkig? Vaak spelen onbewuste emoties erin mee. Interview met Marjon Oomens en Lian Tjon Soei Len over hoe we de diepere oorzaken van klachten kunnen opsporen.
Vitamine D blijkt een belangrijke rol te spelen bij epilepsie. Onderzoeker en ervaringsdeskundige Ilona Wilmont zet het beschikbare onderzoek op een rij.
Tijdens een vakantie is het soms lastig om een gezonde leefstijl vol te houden. Deze tips en suikerchallenge helpen je met een gezonde start.
Interview met microbioomonderzoeker Marcus de Goffau. Ons microbioom verslechtert en dat heeft gevolgen voor de gezondheid.
Brain Energy - boek door Christopher Palmer
Voorpublicatie van Brain Energy, het boek van Christopher Palmer dat een samenhangende verklaring geeft van alle psychische aandoeningen.
activiteitenverslag 2023
De aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl neemt toe. Dat merken we bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. In dit activiteitenverslag, over de periode augustus 2022 tot augustus 2023, lees je er alles over.
Euro geïnvesteerd in wijkaanpak geeft vier euro opbrengst
Gezond Wijdemeren is een uniek gezondheidsinitiatief van zorgprofessionals in de gemeente Wijdemeren. Het levert substantiële resultaten op.
Elk jaar jonger
We staan op de drempel van een tijdperk waarin we veroudering effectief kunnen bestrijden en zelfs terugdraaien. De leefstijl speelt een belangrijke rol.
zónder triptanen
Triptanen bestrijden migraine maar kunnen leiden tot een vorm van gewenning. Ook met voeding kan migraine worden bestreden.
Dit is hoe jullie ons helpen
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een vrijwilligersorganisatie. Hoe onze leden ons helpen.
Supportgroepen worden een vast onderdeel van de zorg
5 jaar Je Leefstijl Als Medicijn: Wim Tilburgs vertelt over de ontstaansgeschiedenis en toekomstplannen van de stichting.