Blijvende gedragsverandering is de sleutel to genezing van leefstijlziekten

Leefstijlziekten veroorzaken veel leed en kosten de maatschappij veel geld. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen kunnen veel mensen een beter leven leiden. Maar ook kan veel geld worden bespaard als deze mensen normaal hun werk kunnen doen en geen of minder gebruik maken van de zorg. TNO wil bijdragen aan het ontwikkelen van innovaties die het patienten mogelijk maakt hun leeftstijl blijvend te veranderen en zo bij te dragen aan genezing.

Leefstijlziekten zijn te genezen.

Er zijn veel studies gedaan die er op wijzen dat leefstijlziekten omkeerbaar zijn door tijdige en ingrijpende leefstijlverandering. In veel gevallen blijkt dat verandering in leefstijl direct leidt tot een verbetering in de situatie van de persoon. Hierbij gaat het vooral om eetpatroon en lichamelijke activiteit, maar ook om mentale en cognitieve aspecten. De uitdagingen hierbij zijn om de gezondheidszorg, maatschappelijke en persoonlijke omgevingsfactoren alsmede de individueel benodigde gedragsverandering duurzaam om te buigen zodat optimale ondersteuning wordt geboden voor behoud van de ingezette verbetering. Op deze wijze worden gedragsveranderingen ontwikkeld die passen bij individuele profielen en behoeften.

Investeren in leefstijlziekten levert veel op.

Mensen met leefstijlziekten kunnen veel hinder van hun ziekte hebben. En het kost ook veel geld: voor een iemand met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro kosten gemaakt. Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk. Samen met partners onderzoekt TNO hoe met optimaal leefstijladvies mensen gezonder kunnen worden. Dit reduceert en voorkomt kosten en beter nog, het zorgt dat mensen geen patiënt meer zijn. TNO heeft een analyse laten maken waarin de besparingen van het genezen van Type 2 Diabetes op een rijtje zijn gezet.

TNO start een programma voor onderzoek en impact.

Effectief en duurzaam leefstijladvies is niet makkelijk. TNO wil oplossingen en aanpakken ontwikkelen die mensen ondersteunen om hun leefstijl blijvend te veranderen. Verschillende dingen zijn nodig. Denk aan nieuwe diagnostiek om de juiste voedingsadviezen te krijgen en op maat ontwikkelde bewegings-, voorlichting- en motivatieprogramma’s.

 

 

Professor Hanno Pijl in gesprek met Wim Tilburgs

In deze Engelstalige video heeft Hanno Pijl een van de mede-initiatiefnemers van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde een gesprek met Wim Tilburgs initiatiefnemer van deze site. In dit gesprek laten we zien hoe we met Leefstijl Als Medicijn zeer effectief diabetes type 2 en obesitas om kunnen keren.

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 om willen keren.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Diabetes Reset Met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

 

Hanneke Molema is senior consultant bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), met als aandachtsgebied innovaties voor Gezond Leven. Met name richt zij zich hierbij op de publiek private samenwerkingen voor de implementatie van Leefstijl als Medicijn en Digital Health in de praktijk. Met TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt Hanneke aan de opzet van een gezamenlijke kennis- en innovatiecentrum rondom metabole gezondheid en leefstijl. Dit centrum richt zich als eerste op de ontwikkeling, implementatie en onderwijs van leefstijl als medicijn bij type 2 Diabetes in Nederland en in andere delen van de wereld.

Ben van Ommen is systeem bioloog en principal scientist bij TNO. Hij is een van de leidende wetenschappers en aanjagers van het gezamenlijke kennis- en innovatiecentrum rondom metabole gezondheid en leefstijl dat TNO en LUMC nu opzetten. Het onderzoek van Ben richt zich op herstel van flexibiliteit van metabole processen, omdat blijkt dat ook type 2 Diabetes (gekarakteriseerd door verlies van flexibiliteit in de glucosehuishouding) vanuit deze processen voor een groot deel te genezen is.

 

Deze business case is opgesteld door TNO en consultancy bureau Vintura. Hierbij is gebruik gemaakt van de kennis van experts uit de gezondheidszorg.
Voor het schetsen van een totaalbeeld is in de business case uitgegaan van een persoon met een gemiddeld Type 2 Diabetes ziektebeeld.
Hiervoor is gebruik gemaakt van publieke data. Als er geen data beschikbaar waren, zijn conservatieve schattingen gedaan op basis van de inzichten van
experts. Klik op de afbeelding om het pdf bestand te bekijken op de site van TNO.nl

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Deze pagina is gemaakt op de website van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. In de tijd van het eerste Nederlandse Lifestyle As Medicine congres bestond de site van TNO / LUMC nog niet. Omdat wij wel samen met Hanno Pijl een lezing hebben gegeven op dit congres en we ook regelmatig in de media verschenen ook met Ben van Ommen van TNO hebben wij voor de oprichting voor deze organisatie de honeurs van de berichtgeving op ons genomen. Omdat onze site ontzettend veel bezocht wordt door vooral de patiënten met leefstijl gerelateerde aandoeningen kan het zijn dat onze site boven die van het NILG staat op Google. Dat heeft soms tot verwarring geleidt. Dus nogmaals vragen aan het NILG dient u te richten aan www.nilg.eu.

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Als Stichting Je Leefstijl als Medicijn hebben we ambitieuze doelen om het aantal mensen met leefstijlgerelateerde ziekten terug te dringen door in samenwerking tussen wetenschap artsen en zorgvragers te komen tot een nieuwe gezondheidszorg 2.0. Via onze online ondersteuning hebben we al honderden mensen zonder verdere kosten geholpen hun leefstijlgerelateerde ziekte om te keren.

Evidence based Ehealth: mitigatie chronische ziektelast tegen extreem weinig kosten

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.