Door Marina Boeser projectleider Migraine en Leefslijl bij Je Leefstijl Als Medicijn

Als Nederlandse woonachtig in België kijk ik met Belgische bril naar het ‘anti’ triptanenbeleid in Nederland. Een aantal jaar had ik chronische migraine. Ik gebruikte toen alleen sumatriptan, geen paracetamol of ibuprofen of andere pijnstillers. Soms had ik er 4 per week nodig, soms maar 1. Ik kreeg altijd een voorschrift zonder problemen.

Wel was ik bang dat het ‘verslavend’ zou zijn, maar dat is toch niet zo gebleken. Niet te snel pillen nemen, daar ben ik mee opgegroeid. Dat zit erin gebakken. Toch, met die migraine, dat is echt iets anders dan een pijntje in je been..

Waarom alles behalve triptanen?

Nu kwam ik laatst een bericht tegen op de Facebookpagina van Hoofdpijnnet. Over iemand die 27 dagen per maand migraine heeft. En desondanks maar 3 tot 6 triptanen per maand neemt. Van de neuroloog moet ze haar triptaangebruik verder verminderen. Volgens de neuroloog creëert triptaangebruik medicijnafhankelijke hoofdpijn

Die medicijnafhankelijke hoofdpijn is natuurlijk niet goed. Begrijpelijk dat je (of de neuroloog) wil weten of jouw bijna-dagelijkse hoofdpijn komt van de pijnstillers of niet.

Maar.

De metoprolol (bètablokker) die ze voorgeschreven kreeg, zorgde ervoor dat haar hartslag te laag werd. Ik heb zelf ook een bètablokker gebruikt, 3 dagen. Ik was al zo moe en hierdoor verdween echt alle energie. Nare bijwerking, bijna erger dan de kwaal.

Ook moest ze stoppen met sandomigran, een preventief migrainemedicijn. Daar werd ze depressief van en kwam ze 35 kilo aan.

35 KILO!

In mijn ogen is dit een bijwerking die absoluut onacceptabel is. Overgewicht is sowieso niet goed voor migraine. Maar door zoveel aan te komen, is ook het risico op andere gezondheidsklachten veel groter geworden.

En depressief worden van een preventief medicijn tegen migraine (zoals antidepressiva en anti-epileptica) lijkt me ook erger dan de kwaal.

Bètablokkers, anti-epileptica en antidepressiva worden veel voorgeschreven bij migraine als preventieve medicijnen. Allemaal medicijnen met veel bijwerkingen. Misschien ook wel hoofdpijn?

Afkicken

Om te zien of je geen medicijnafhankelijke hoofdpijn hebt, mag je 2 à 3 maanden geen triptanen en andere pijnstillers nemen. Je moet afkicken. Ik vraag me altijd af waarom je wel door mag gaan met de preventieve medicijnen. Ik vind dat niet logisch.

Dus ben ik blij met neuroloog dr. Hans Carpay die de resultaten van het afkicken van triptanen niet overtuigend vindt. En zelfs zegt dat triptanen zo veilig zijn dat ze gewoon bij de drogist verkocht zouden moeten worden. Bij veel mensen zijn triptanen de enige medicijnen die de pijn geheel of voor een groot deel wegnemen. Daarmee kunnen mensen blijven werken of sociaal nog een beetje functioneren. Belangrijk!

En daarnaast blijft je voeding en leefstijl natuurlijk super belangrijk. En dat is iets dat je zelf in de hand hebt!

Lees verder over leefstijl en migraine:

Over de auteur

Marina Boeser is projectleider migraine bij stichting Je leefstijl als medicijn. Zelf had ze jarenlang chronische migraine. Na een voedselintolerantietest bleek dat ze intolerant was voor tarwe en gluten. Al snel nadat ze geen tarwe meer at, bleek dat dat veel invloed had op de migraine, maar ook op de chronische vermoeidheid. Dit was de start van een zoektocht naar de beste manier van eten en aanpassing van leefstijl. Door verandering van voeding en leefstijl kreeg zij haar leven terug!

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies. Kritisch kijken naar de bijwerkingen van medicijnen kan nooit kwaad. De auteur en Je leefstijl als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over verandering van behandeling zonder advies van de arts.