Samenvatting:

Een gastric bypass wordt gedaan bij mensen met zwaar overgewicht (obesitas). Het blijkt ook bijzonder effectief om diabetes tijdelijk te genezen. Veel mensen kunnen direct na een operatie al hun diabetes medicatie afbouwen of zelfs stoppen. Je diabetes krijgt een ‘sabbatical’ van gemiddeld 8 jaar.

Wim Tilburgs, de oprichter van stichting ‘je leefstijl als medicijn’, had tot voor 2015 een ernstige vorm van diabetes type 2. Hij besloot van de een op de andere dag zijn manier van eten ernstig aan te pakken en ging op een zogenaamd ketogeen dieet. Ook veranderde hij drastisch zijn leefstijl en zijn mindset. Het opmerkelijke is dat hij binnen enkele dagen na starten met het ketogene dieet, al zijn insuline kon afbouwen!  (200E).

Bij zowel metabole chirurgie of de ‘Wim Tilburgs’ methode krijgt je diabetes een (permanente?) sabbatical zelfs voordat je een gram bent afgevallen.  Hoe is dit mogelijk en wat kunnen we hiervan leren?

Inleiding: Diabetes type 2 is wel omkeerbaar !?

Diabetes type 2 wordt van oudsher gezien als een onomkeerbare ziekte. Als het lang genoeg doorgaat raakt de alvleesklier totaal uitgeblust. De bloedsuikers lopen op, complicaties nemen toe en niets kan dit proces meer omkeren. Of toch wel?

De laatste jaren horen we een ander geluid: Diabetes type 2 is wel omkeerbaar!?

Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is tevens auteur van het boek: Diabetes type 2? Maak jezelf beter. Professor Pijl is voorloper in een beweging van leefstijl georiënteerde artsen die steeds meer van zich laten horen. Waar voorheen het geluid alleen uit de alternatieve hoek kwam staat nu een nieuwe generatie jonge artsen op die hamert op de inzet van gezonde leefstijl en voeding voordat patiënten in pillen en operaties ondergedompeld worden. Het luidste geluid komt echter van patiënten zelf die de eigen leefstijl met succes hebben aangepakt.

Stichting ‘Je leefstijl als medicijn’ opgericht door Wim Tilburgs

Wim Tilburgs oorlogsveteraan, en zelf inderdaad (ex)patiënt is een dergelijk man met een bevlogen boodschap en niet te stuiten missie. Hij had een ernstige vorm van diabetes type 2 en spoot 200E Insuline dagelijks. Vijf jaar geleden raakten de behandelmogelijkheden uitgeput en hadden artsen geen hoop meer voor een gezonde toekomst voor Wim.

Wim besloot zich te verdiepen in geschikte voeding en juiste leefstijl bij type 2-diabetes.

Door zijn leefstijl en voeding drastisch aan te pakken kon hij in een paar dagen tijd, zijn insuline helemaal stoppen. Zelfs voordat hij was afgevallen. Hij is de oprichter van de stichting Je leefstijl als medicijn en is een voorbeeld voor een hele groep andersdenkende patiënten met diabetes. Patiënten die niet meer vinden dat ze patiënt zijn. Patiënten die diabetes drastisch de rug toe keren en het heft in eigen hand nemen.

Door gastric bypass chirurgie keer je diabetes om

De meer conventionele arts die met een kritische blik naar deze beweging kijkt moet erkennen dat diabetes type 2 niet de onherroepelijke ziekte is die men dacht dat het was. En die les komt uit een onverwachte hoek. Het is de chirurgie afdeling waar mensen met fors overgewicht geopereerd kunnen worden dat een nieuw licht werpt op de omkeerbaarheid van diabetes. De zogenaamde gastric bypass chirurgie, ofwel de bariatrische chirurgie ofwel gewoon de maagverkleiningsoperatie verschaft ons langzaam maar zeker compleet nieuwe inzichten in de mechanismen die diabetes en obesitas aandrijven. Het eerste en belangrijkste doel van de operatie is om mensen met zwaar overgewicht helpen om af te vallen. Maar het doet meer.

Gastric bypass chirurgie in verschillende soorten en maten

Er bestaat niet één soort gastric bypass operatie of ingreep. De ingrepen bestaan in allerlei soorten en maten. Je kunt heel simpel een opblaasbaar bandje (gastric banding) zetten bij de poort naar de maag waardoor er minder voedsel de maag in kan. Je kunt de poort naar de maag groter of kleiner maken door een zoutoplossing in het bandje te spuiten. Dit gaat via een slangetje naar de huid. De Roux-en-Y-procedure (RYGB) is de meest populaire ingreep. Hier wordt de maag drastisch verkleind tot een klein soort buideltje waar bijna niets meer in kan. Het laatste deel van deze buidel-maag wordt verbonden met het laatste deel (ileum) van de dunne darm. Een heel stuk dunne darm wordt dus buitenspel gezet. Je by-past dus het eerste deel van de dunne darm en voeding komt dus vrijwel direct van de maag in dit laatste stuk darm. Daar komt de naam gastric-bypass vandaag. Gastric van maag en bypass van omleiding. De Roux-en-Y-operatie omvat deels het af-nieten van de maag maar deels het bypassen van een heel stuk dunne darm.

Nog radicaler dan de RYGB  is de zogenaamde biliopancreatische  diversie met  duodenale switch maar beiden kunnen gezien worden als een totale maag-darm make over. Je anatomie aan de binnenkant wordt ondersteboven gekeerd. Maar zo verandert niet alleen je darm ‘looks’ maar ook het ‘karakter’ van je darm. En het veranderen van het karakter is nog spannender, hier kom je dichtbij de essentie van ons bestaan of functioneren.

In Nederland worden er nu 10.000  zogenaamde gastric bypass operaties of ingrepen gedaan per jaar. Dat je er behoorlijk lichter van wordt, dat is dus bewezen. Gemiddeld daalt je BMI met 12 tot 17 punten. Maar hoe dit precies gebeurd is nog wel een punt van discussie. Voorheen dacht men dat het vrij simpel was. Door een bandje rond het uiteinde van de slokdarm of doordat een stuk van de maag verwijderd wordt, is er dus simpelweg minder plek in de maag om voedsel te herbergen en kan je een stuk minder eten.  Ook door de omleiding is er ook nog eens minder darmoppervlak om voedingsstoffen te absorberen.en smelten de overtollige kilo’s als sneeuw voor de zon met een noodtempo weg.

Dit is duidelijk te kort door de bocht. Want het geeft geen antwoord op de vraag hoe het kan dat ⅔ van de mensen die de operatie ondergaan die zowel obesitas als diabetes hebben, direct na de operatie drastisch hun (diabetes)medicatie kunnen afbouwen en zelfs stoppen en ‘genezen’ zijn van hun diabetes.  Voordat ze ook maar een kilo kwijt zijn!?

Geen gastric bypass chirurgie maar Metabole chirurgie

Duidelijk is dat er mysterieuze  factoren buiten het afvallen om, meespelen in de drastische verbetering en soms zelfs omkering van diabetes na een dergelijke ingreep. Misschien zijn dit wel dezelfde factoren die bijgedragen hebben aan het feit dat Wim Tilburgs met zijn methode ook binnen enkele dagen zijn insuline drastisch kon afbouwen?

In plaats van gastric bypass chirurgie of maag verkleinende chirurgie spreken chirurgen dan ook liever van Metabole Chirurgie. Dit beschrijft de ingreep beter en impliceert dat er meer gebeurt dan alleen je binnenste anatomie drastisch verbouwen. Metabole chirurgie is de verzamelnaam voor een diversiteit aan operaties en ingrepen met als doel om het gewicht, de stofwisseling en diabetes waardes te verbeteren. Na de operatie lijkt het wel alsof je stofwisseling is gereset. Bloedsuikerspiegels dalen drastisch en vrijwel meteen. Helaas is hier geen sprake van een permanente oplossing, want na gemiddeld 8 jaar komt het suikermannetje weer de hoek omkijken en moeten de ex-diabetespatiënten weer herstarten met medicatie. Maar er is wel even een pauze in het ziekteproces ingelast dus. Ook zijn de aan diabetes gekoppelde complicaties zoals nier- of oogschade, hartaanvallen en beroertes een stuk minder. Dus ondanks dat het geen permanente genezing is, helpt deze diabetes sabbatical wel echt.

Maar feit is dat als diabetes echt een chronisch, ongeneeslijke voortschrijdende ziekte is hoe kan het dan na een paar weken voor een groot deel opgelost zijn? Het lijkt heel tegenstrijdig dat een patiënt die net een metabole operatie ondergaan heeft zijn of haar medicatie kan afbouwen voordat er sprake is van ook maar een gram gewichtsverlies. De medicatie stop komt dus voor het afvallen en niet andersom.

Metabole chirurgie laat ons zien dat diabetes niet chronisch is of hoeft te zijn, het hoeft niet progressief te zijn en het is helemaal en in een ongelofelijk tempo, omkeerbaar. Dit lijkt een regelrecht pleidooi voor metabole chirurgie en je zou bijna zeggen: laat iedereen meteen naar de operatiekamer rennen!

Er bestaan intussen een heel aantal mensen die met succes geopereerd zijn. Een groot deel daarvan heeft hier veel profijt van gehad en is blij dat ze het gedaan hebben. Chirurgen die de operatie zelf uitvoeren vinden zelf echter dat het een laatste redmiddel is. In Nederland komen mensen met een BMI boven de 35 tot 40 die alles al geprobeerd hebben in aanmerking om geopereerd te worden. Men gaat daar niet te licht mee om. Metabole chirurgie kent toch nog wel wat bijwerkingen en sommige mensen betalen een behoorlijke prijs.

Bijwerkingen Metabole chirurgie

  • grote kans op alcoholverslaving na de operatie
  • chronische vitamine tekort (vitamine b12, b1, D, A, E, K) en supplementen zijn levenslang nodig
  • men kan last krijgen van ‘dumping’, (misselijk, trillerig en heel naar gevoel).
  • bloedarmoede; ijzer tabletten slikken is nodig
  • calcium tekort, levenslang calcium slikken is nodig
  • wisselende diarree klachten
  • een algeheel moe en slap gevoel
  • botontkalking
  • overtollig huid door het snelle afvallen,
  • galstenen
  • interne herniatie. (beknelling van de dunne darm)
  • stenose  (een vernauwing tussen de kleinere maag en dunne darm.)
  • ondervoeding.
  • gewichtstoename. Gemiddeld komen patiënten na een jaar circa 5 – 10% aan van wat ze zijn afgevallen. Dit wordt veroorzaakt doordat het eten weer makkelijker gaat en het lichaam gewend is geraakt aan de nieuwe situatie.

Wat leren we van de Endobarriere techniek?

De ontwikkeling in de medische technologie staat niet stil en er bestaan nu een heel aantal procedures die maken dat opereren niet altijd meer nodig is of de eerste keuze hoeft te zijn. Een mooi voorbeeld is de zogenaamde Endobarrière techniek.  Deze ingreep wordt gedaan met behulp van een endoscoop. (een lange buis met camera en tangetjes via je je slokdarm). Door middel van deze Endobarriėre techniek wordt een soort lang ‘condoom’ uitgerold in de eerste 60 cm van de dunne darm.  Deze endobarriere, het woord zegt het al, vormt een barrière tussen de darmwand en de darminhoud. Er kan dus wel voeding in de darm komen maar de voeding kan niet in contact komen met het eerste deel van de dunne darm. Zo ontstaat er een soort bypass van de voeding naar het laatste deel van de dunne darm zonder dat je de anatomie hoeft aan te pakken. Een omleiding van de flow van voedsel zonder maagverkleining en zonder snijden. Dit veroorzaakt ook gewichtsverlies en het verbetert diabetes waardes.

Nieuwe spelers: de darmhormonen

Dit is bijzonder, deze techniek demonstreert dat gewichtsverlies ook kan plaatsvinden zonder het verkleinen van de ruimte in de maag. Het simpelweg niet in contact komen van voeding met het eerste deel van de dunne darmwand, veranderd iets dat gewicht en bloedsuikerspiegels verbetert. Dit ‘iets’ heeft dus een enorm effect op diabetes waardes.

Efthimia Karra auteur van een artikel in 2010 over de relatie tussen metabole chirurgie en de omkering van diabetes schrijft:

Er gebeurt iets ‘bijzonders bij de Roux-en-Y-operatie dat maakt dat type 2-diabetes bijna vanzelf oplost, en dit is niet puur en alleen als gevolg van calorierestrictie.

Dit lijkt me het goede moment om een paar nieuwe spelers te introduceren. Spelers met elk een specifieke kwaliteit en karakter en die een hoofdrol spelen in dit verhaal. Een applaus voor Ghreline, GLP 1, GIP en PYY! Dit zijn wat onvriendelijke afkortingen voor de werkelijke namen van vier spelers die een actieve rol spelen in onze spijsvertering en ons maagdarmkanaal. Ze zijn de zogeheten darmhormonen en vormen het dreamteam van onze spijsvertering.  Wat er met ons voedsel gebeurt en hoe het verteert en opgenomen wordt staat onder controle van deze spelers. Elke spelers heeft zijn favoriete plek in de darm.  Wat er met je eten gebeurt hangt af van welke spelers het voedsel als eerste ontmoet. Net als met elke spel: de beste wedstrijd wordt gespeeld als er een goede balans en verdeling is van spelers in het veld. Staat de juiste speler op de goede plek?

PYY staat helemaal achter in het veld, het laatste deel van de dunne darm dus. Het zorgt voor een gevoel van verzadiging. Ghreline zit in de spits, in het eerste deel van de maag en darm. Het wordt ook ons hongerhormoon genoemd. Metabole chirurgie verandert de volgorde en de balans van onze spelers. Voeding komt nu eerst in contact met PYY. En PYY doet zijn ding en dat is zorgen voor verzadiging. We stoppen met eten. Ghreline geeft ons een hongerig gevoel. Ons ontbijtje komt niet meer eerst langs Ghreline die daardoor  buitenspel gezet wordt. Het heeft geen kans meer. De flow van voeding is omgeleid en komt in contact met andere spelers, die allemaal een heel andere specialiteit hebben. Hoe voeding verteerd wordt en hoe verzadigd we zijn na ons ontbijt verandert na metabole chirurgie compleet.

Er gebeurt iets ’bijzonders’ waardoor men afvalt

Efthimia Karra schreef over ‘iets bijzonders’, iets anders dan alleen het minder eten, dat metabole chirurgie zo enorm effectief maakt in het gevecht tegen diabetes. Dit bijzondere lijkt bovenal te maken hebben met de sterkte en inzet van onze darmhormonen, de sterspelers in onze darm. Deze sterspelers heersen over het spel wat onze spijsvertering heet. Na Metabole chirurgie zijn PYY en GLP1 opeens een soort comeback kids. Van een ondergewaardeerde positie gaan ze het spel beheersen. Ze veranderen hierdoor wezenlijk het karakter van de voedsel-flow waardoor het scorebord er ook drastisch anders uit gaat zien. Na de operatie kelderen de bloedsuikers naar beneden en is er een enorme verbetering van insuline-sensitiviteit. De net geopereerde patiënten ondervinden een nieuw gevoel van verzadiging en blijken veel minder frequent te eten. Diabetes medicatie kan afgebouwd of zelfs gestopt worden.

Het kelderend effect op bloedsuikers is vooral sterk na het eten van suiker (glucose) en simpele koolhydraten. PYY en GLP1 zijn zo goed in hun positie en kracht hersteld dat na een maaltijd rijk in dit soort nutriënten ze een levendige piek afgifte teweegbrengen van insuline *

(*het incretine effect: insuline wordt niet alleen in reactie op je bloedsuikerspiegel afgegeven maar ook door stimulatie van hormonen door voeding in de maag)

Dit heeft natuurlijk een belangrijk effect op je bloedsuiker en die kan zelfs gevaarlijk laag zakken. Dit geeft een naar en misselijk gevoel die we ‘late dumping’ noemen. Het is erg onaangenaam en men voelt zich zweterig en trillerig en soms balanceert men op het randje van flauwvallen.

Hierdoor ervaren patiënten dat ze intolerant zijn geworden voor suikers en simpele koolhydraten en die worden dus ook angstvallig gemeden. Men verkiest gezondere voeding die dit effect niet teweegbrengt. Dit ondersteunt natuurlijk ook het proces van afvallen en zorgt ervoor dat medicatie (snel) afgebouwd kan worden. Na de Roux-en-Y-operatie kan 85% van de geopereerde mensen stoppen met diabetes medicatie. Na een maagband kan 48% van de mensen stoppen met diabetes medicatie.

Metabole chirurgie vs de methode van Wim Tilburgs

Waarom is dit nou zo ongelofelijk interessant? We kunnen een gecompliceerde operatie ondergaan, of we kunnen een gek stuk latex in onze darm stoppen.  We kunnen nog van alles bedenken om ervoor te zorgen dat voeding niet in contact komt met de darmwand. We kunnen nieten, opblaasbare banden plaatsen en bypassen zodat onze darm hormonen weer optimaal gaan functioneren.

Maar we kunnen ook doen wat Wim Tilburgs heeft gedaan.  Wim heeft zijn dieet radicaal omgegooid en is drastisch gestopt met het eten van simpele koolhydraten en suikers (het ketogene dieet). De sleutel tot het omdraaien van diabetes is zorgen dat er geen insuline meer nodig is. Voordat hij zijn voeding en leefstijl aan pakte spoot Wim 200E insuline. Hierdoor zorgde hij ervoor dat zijn suikerspiegels met een noodgang omlaag kelderden. Hij hoefde daardoor al snel helemaal niets meer te spuiten. Hij moest na een paar dagen, al zijn insuline stoppen (om hypoglykemie te voorkomen) En wat gebeurt er als je geen insuline spuit? Insuline bevordert vetopslag. Dan ga je dus afvallen. Wim was vastbesloten om het radicaal aan te pakken. Hij ging volledig ketogeen eten (totaal geen suikers, geen simpele koolhydraten en alleen gematigd complexe koolhydraten) en ging daarbij ook wekelijks van 18 uur tot 40 uur vasten (totaal niet eten dus). Hij verbeterde zijn gehele leefstijl en ging ook dagelijks lopen.

Mijn stelling is dat Metabole chirurgie en de ‘Wim Tilburgs’ aanpak eigenlijk niet zo verschillende zijn.
Ze zijn allebei radicaal en ingrijpend. Maar er is verschil. De een is met mes en gas (anesthesie) en de ander zonder. En, ohja, de volgorde.

In de conclusie van zijn artikel schrijft Efthimia Karra dat

Er is toenemend bewijs dat de verandering in samenstelling en werking van darmhormonen de oorzaak zijn van van de gunstige effecten van Metabole chirurgie.

Ik geloof dat Wim Tilburgs ook een verandering teweeg heeft gebracht in de werking en samenstelling van zijn darm hormonen. Door de radicale aanpak van zijn voeding en leefstijl heeft hij zijn sterspelers weer terug in hun kracht gezet. Door de samenstelling van je voeding aan te passen, komen de darmwandcellen in contact met ‘vreemd eten’. Er is veel minder suiker in de darm dus cellen nodig voor glucose transport kunnen gaan downsizen. De aard, soort en diversiteit van je darmbacteriën (je microbioom) gaat in reactie op dit nieuw voedsel milieu behoorlijk aangepast worden. De afgifte van darmhormonen verandert mee. Je kunt het vergelijken met een binnen stad. Eigenlijk komt het erop neer dat je de gezelligheid en activiteit in een binnenstad kan veranderen door eerst de infrastructuur aan te passen, maar je kunt ook beginnen bij de binnenstad zelf. Eerst de gezelligheid en activiteit opwaarderen en dan veranderen de looplijnen en infrastructuur vanzelf.

Wim heeft zijn darm gezelligheid geoptimaliseerd. Minder glucose, gezellige darmbacteriën en zijn sterspelers weer op nr. 1 gezet. De balans in zijn darmhormonen is hierdoor hersteld.

Het verschil is dat bij Metabole chirurgie de verandering in darmhormonen mechanisch wordt veroorzaakt en als eerste komt. Hierna, door de versterkte werking van GLP 1 en PYY-functie, tolereren  patiënten suiker en simpele koolhydraten niet meer, en eten het dus niet meer. Hierdoor vallen ze af. Men stopt dus met het eten van suiker en simpele koolhydraten, maar niet door een bewuste keuze. Maar uit pure noodzaak. De aanpassing in eetgewoonten is noodzaak en komt na de verandering van de balans in darmhormonen.

Dit is echter niet duurzaam. Er zit namelijk een addertje onder het gras. Het lichaam past zich aan en verandert terug naar waar het vandaan kwam. Darmhormonen veranderen ook weer en de balans keert langzaam maar zeker terug naar de (gestoorde) balans van voor de operatie. En nu krijgen we weer te maken met die bewust keuze. Die niet gemaakt was dus. Met het vorderen van de jaren kan men weer steeds beter suikers en koolhydraten verdragen. Dumping wordt minder. Patiënten vallen dus terug. Men komt weer aan en zelfs diabetes komt dus na gemiddeld 8 jaar weer om de hoek kijken.

Voor metabole chirurgie moet je onder het mes, worden je darmen door elkaar geragd en heb je narcose nodig. Je hebt een behoorlijke kans op het krijgen van een complicatie en heb je levenslang een cocktail van vitaminen en supplementen nodig. Met de Wim Tilburgs methode hoeft dit allemaal niet. Maar eerlijk is eerlijk, beide methodes zijn op hun eigen manier radicaal.

Je hebt discipline nodig, en een ijzersterk doorzettingsvermogen. Iets wat een oorlogsveteraan als Wim niet vreemd is. Het is niet zomaar even een dieet. Het is radicaal anders eten, beter bewegen en leven. Niet voor een dag, niet voor een week maar voor altijd want diabetes ligt altijd op de loer.

Laten we gaan zwemmen met Wim Tilburgs!

‘Het is niet makkelijk, het is  topsport, het komt niet aangewaaid en ik moet er hard voor werken’.

Aldus Wim.

(Metabole chirurgie komt trouwens ook niet aangewaaid)

Kijkend naar Wim, zie je dat het meer is dan discipline. Het gaat allemaal over passie. Het is passie en overtuiging dat dit de enige manier is om jezelf blijvend gezond te houden. Zonder operatie, zonder medicatie.<

Ik durf te wedden dat de kans dat diabetes weer om de hoek komt kijken bij Wim heel klein is. Waarom? Omdat Wim een bewuste en doordachte keuze heeft gemaakt om zijn voeding en leefstijl blijvend aan te passen. Het is geen Quick fix. Het is een keuze om te leven op een manier die zijn lichaam 100% in zijn kracht zet.

Veel  mensen die een metabole operatie hebben ondergaan passen hun leefstijl niet aan. Ze laten hun leefstijl aanpassen. Door de veranderde anatomie en balans van darmhormonen kunnen ze minder eten en verdragen geen suikers en koolhydraten. Dat is eigenlijk wel een goede stok achter de deur. Helaas is er een ‘catch.’ Het lichaam verandert weer terug naar de oude balans. Van een situatie waar je heerlijke intolerant was voor suikers en koolhydraten, kun je het op een gegeven moment toch weer verdragen en grijp je er toch weer naar terug. Met tijd word je dus steeds geoefender in het eten van het zoete goedje.

Waar men geen keuze heeft gemaakt om echt blijvend gezond te eten wordt de verleiding steeds groter wat in extreme omstandigheden kan leiden tot de meest bizarre gewoontes die je kan bedenken. Het malen van bitterballen, het in de blender doen van een marsreep. Je kunt het niet bedenken of het gebeurt.

De acute reset als gevolg van de  operatie is daartegen niet bestand. Zelfs als je bewust hebt gekozen voor metabole chirurgie, heb je een definiete reset van je hoofd en hart nodig.  Er is tegenwoordig zoveel verleiding in onze directe omgeving. Als leefstijl geen bewust keuze is, val je terug, en voor je het weet sta je radeloos en alleen marsrepen in de blender te verpulveren. Een operatie leert je niet hoe je hiermee om moet gaan. Diabetes komt terug en we weten allemaal dat obesitas dan ook snel de hoek om komt kijken. (of andersom)
Wim als ervaringsdeskundige reikt anderen de hand en heeft een impact waar ik als huisarts alleen maar van kan dromen. Hij weet te inspireren en te motiveren en maakt dat de weg die hij bewandeld toegankelijk wordt voor iedereen. Het is prachtig en indrukwekkend om te zien hoe hij de initiator is van een sterke en bevlogen community van mensen met diabetes. De gemeenschappelijke passie brandt en verspreidt zich als een ontembaar vuur. De soms moeilijke en gedisciplineerde keuze om je leefstijl tot medicijn te maken wordt makkelijker als je voelt dat je gedragen wordt door het vuur en kracht van een duizend paar handen om je heen.

Zwemdiploma van Monique

Wim is een inspiratie voor de vele leden van zijn leefstijl community. De community diabetes2doorbreken kent nu meer dan duizend leden. Hieronder zien we een diploma van Monique. Een half jaar geleden besloot ook Monique om de knop om te zetten en haar leefstijl en voeding flink aan te pakken. Zij had geen idee waar te beginnen en had het gevoel met haar ogen dicht in het diepe te springen. Maar springen heeft ze gedaan. Ze kreeg de steun van Wim en al de andere leden en ze voelt zich nu als een vis in het water. Na aanvankelijk het gevoel kopje onder te gaan heeft ze zich vastbesloten en met een verbijsterend doorzettingskracht een nieuw leefstijl eigen gemaakt. Monique kon in 4 maanden tijd haar HbA1c verlagen van een alarmerend 104 naar 44 mmol/mol. Ze verloor in die tijd ook 16% van haar lichaamsgewicht en 17 cm aan buikomvang. Ze weet dat ze er nog niet is en dat de uitdaging is om na haar sprong in het diepe, te blijven drijven. Monique begeleidt nu zelf anderen in de community en dit inspireert haar om ook zelf vast te blijven houden aan haar nieuwe manier van leven.

Brrrr…koud water vrees?

Wat als je nu koud water vrees hebt? Of dat je niet het doorzettingsvermogen hebt van een Monique of de keiharde discipline van een oorlogsveteraan zoals Wim?

Die vraag stelde ik Wim.

‘Als je denkt dat je tekortschiet, dat het je aan doorzettingsvermogen ontbreekt of als je gewoon even een moeilijke dag hebt, en je kopje ondergaat, dan duiken we met z’n allen in dat water, en geven je een paar  goede flippers of leren je zwemmen als het moet.

Want zwemles doe je samen, je ziet hoe anderen het doen, als je geluk hebt, heb je een goede juf. En zo is het ook met leefstijl. Dat moet je leren. En het liefst samen’.

Dus mensen duik in het water, Wim en Monique achterna, en zorg dat je je diploma haalt!