Op de foto hierboven zien we Mariet Hoen en de diëtiste die zich al jaren inzet voor betere voedingsrichtlijnen voor mensen met diabetes Janet Noome tijdens het tweede Ancestral Health Symposium in het LUMC in Leiden

Mijn naam is Mariet Hoen ik ben nu 75 jaar en ik ben al 7 jaar heel actief bezig om mijn diabetes en de vele daaraan verbonden kwaaltjes en ongemakken om te keren. Toen ik begon, eind 2011, was ik 125.6 kg en spoot ik 60 eenheden langwerkende insuline en slikte bloeddrukverlagende pillen. Ik kon nog geen 100 meter lopen of ik moest weer gaan zitten, vocht in de benen en kramp in mijn rug en zoiets als winkelen was een kwelling, dus dat deed ik zo min mogelijk. De rolstoel stond te wenken.

Toen ik me dat realiseerde trok ik mijn stoute schoenen aan en maakte een afspraak met een sportcoach en begon met sporten. Het eerste half jaar was verschrikkelijk, de coach moest mij op de fiets helpen, ik had overal pijn en heel veel tegenzin, iedere keer weer.

Maar ik hield vol ! En ik struinde het internet af om meer te weten te komen over diabetes en hoe ik daar iets tegen kon doen, en over afvallen (ik wist al wel over koolhydraatarm eten, Atkins, Dr. Frank, allemaal al geprobeerd)

Via Melchior Meyer ging ik écht studeren en heel veel uitproberen. Inmiddels kan ik me een expert noemen, een Google professor. In ieder geval heb ik mijzelf al heel veel gezonder gemaakt. Ik ben 42 kg afgevallen, kan weer meer dan 10.000 stappen per dag nemen. Geen rugpijn meer, uren in de tuin werken en weer in de stoelen op een terras én in het vliegtuig passen.

Op de sportschool doe ik nu hoofdzakelijk krachttraining om mijn spieren te ontwikkelen, sterk te zijn, om te voorkomen dat ik val. Deadlift (45 kg), push-ups, squats, leg lunges, leg press enzovoorts. De cardio doe ik daarnaast zelf, veel lopen, tuinieren en weinig zitten.

Ik eet 2 maaltijden per dag, binnen 6 uur, en vast 18 uur (alleen koffie met kokosmelk en room, thee, water ) de rest van de dag. Mijn eten is heel lekker, vers, onbewerkt, zonder suiker, zoveel mogelijk biologisch.

Vaak vette vis, zalm, haring, makreel, garnalen, shrimps. Vlees, grasgevoerd, bio kip en eieren, klaargemaakt met kokosolie, grasboter, olijfolie, reuzel, rundvet, ganzenvet. En verse groenten, iedere dag, gekookt of gewokt (indien nodig) en daarnaast ook rauw, zoals sla en kimchi. Als aanvulling en 2e maaltijd noten en een stukje kaas/of halve appel.

Na al die tijd ben ik nog niet ‘genezen’ Ik gebruik nog altijd insuline, maar nu wel veel minder (ik heb diverse keren proberen te stoppen, maar dan liep mijn bloedsuiker heel erg op)

Waarom ik dit hier allemaal opschrijf ? Omdat, naast die gloria-victoria verhalen van mensen die binnen een paar maanden heel veel afvallen en ál hun medicijnen kunnen weggooien, wat ik natuurlijk ook toejuich, er ook mensen zijn die net als ik er veel langer overdoen en misschien wel nooit álle medicijnen kunnen droppen. Dat frustreert me wel en het van mij af schrijven helpt 😀

Dus houd vol, ook als het niet zo snel gaat. Mijn leven is zoveel beter geworden!

Binnenkort ga ik op een klein reisje naar Valencia, met mijn dochter en kleindochter, in een ‘gewone’ vliegtuigstoel, heerlijk rondlopen om de stad te verkennen, naar het strand als het weer meezit, en heerlijk Spaans eten (het brood laat ik staan) Dat had ik in 2011 niet verwacht ooit nog te kunnen en durven. Nu dus weer wel, zó gelukkig !

Dus heerlijk lang en gezond leven kan jij ook, als je er maar voor gaat!

Mariet, 75 jaar.

 

P.S. Mijn vorderingen en avonturen houd ik bij op mijn blog genaamd Ketogeen.. en… Wat?  Ik schrijf het voor mezelf, opdat ik het niet vergeet, mijn strijd. Zodat ik nog eens terug kan lezen hoe het ging en mijn zegeningen te tellen.  Blij worden van hoeveel beter het nu gaat!

Want, ja, ik ben een vooruit kijker en geen achterom kijker van nature, dus ik zou het zo maar kunnen vergeten.

 

Lezing Melchior Meijer: Terug naar Mosselbaai.

De grote inspirator voor Mariet Hoen op weg naar haar hervonden geluk is en blijft nog altijd de bekende Paleo blogger en journalist / fietsenmaker Melchior Meijer.

Terug naar Mosselbaai: gezond en happy leven in de ‘human zoo.

Melchior neemt ons mee op een zoektocht naar antwoorden op een paar cruciale Paleovragen.

WAAR WERDEN WIJ MENS?

Waar en onder welke omstandigheden ontwikkelden we het orgaan dat ons letterlijk aan de top van de voedselketen plaatste, ons enorme, complexe brein?

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

 

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline met een insulinepompje. Hij werd lid van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en kon dankzij voorlichting door de stichting en hulp vanuit de groep binnen enkele weken stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dankzij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels bijna 1.000 leden van deze groep toepassen.

 

Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn: Persoonlijke ervaringen en achtergronden

Irene Kersseboom op zoek naar gezondheid

Diabetes en overgewicht gaan vaak Samen. Irene had beiden en kwam op zoek naar een oplossing terecht bij Miguide en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

De ultieme gids voor Intermittent Fasting

intermittent fasting of IF, hoe werkt het precies? Ideaal voor vetverlies en verhoogde mentale helderheid tot autofagie en verbeterde insulinegevoeligheid.

De ultieme ketogids voor beginners

Hier vind je informatie die je nodig hebt om te starten met het ketogeen dieet. Wat is keto en wat is het niet? Wat is de beste voeding? Hoe meet je ketonen

Gezonde Leefstijl weken in Frankrijk

Leefstijl Reset Weken in een prachtige verbouwde watermolen in Badassat Frankrijk. Ervaar in deze week de kracht van Je Leefstijl Als Medicijn.

Het voedingsadvies voor mensen die diabetes type 2 om willen keren.

Het voedingsadvies dat wij in onze Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn geven is mede gebaseerd op het boek Koolhydraatarm, Suikervrij, vetrijk. Mede geschreven door de Zuid-Afrikaanse Professor Tim Noakes.

Tim Noakes is emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en ontving een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De methode die hij toepast noemt hij dan het Banting Dieet. Bij de stichting zijn dan ook gecertificeerde Bantingcoaches aangesloten.

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is in 1920 ontwikkeld als interventie voor mensen met epilepsie. Wanneer er sprake is van hardnekkige aanvallen, kan dit dieet ingezet worden om de epilepsie onder controle te houden. Maar het dieet wordt steeds populairder. Naar mate de jaren verstrijken wordt duidelijk dat het dieet ook voor andere ziekten ingezet kan worden. Maar wat is het ketogene dieet nou precies? En wat kan het voor jou betekenen? Lees dan hier de ultieme kids gids voor het antwoord.

Ketogeen dieet pakket

Omdat we veel vraag kregen over het meten van ketonen en glucose in het bloed hebben we in overleg met diabetescentrale.nl deze aanbieding van onder andere een meter met strips.

Aanbieding startpakket met ketonenstrips.

Sponsoring en Ondersteuning

Het sponsor bedrag tot nu toe: 1.860 Euro

steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om in 2019 het aantal mensen met diabetes type 2 met 100.000 te verlagen.

Uw bijdrage is welkom op bankrekening nummer NL46RABO 0331 9175 13 of via onderstaande knop via geef.nl

Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn

Besloten Facebookgroep voor mensen die elkaar motiveren hun diabetes om te keren met leefstijl als medicijn; een pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. We hebben live video's en delen recepten. Veel leden zijn inmiddels medicatievrij en gezond afgevallen.

Wil jij ook je diabetes omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn? Word dan geheel vrijblijvend en gratis lid van onze groep.

Deze groep is uitsluitend toegankelijk voor mensen met diabetes type 2.

Leefstijl als Medicijn Ketogeen

Besloten Facebookgroep voor mensen die willen starten met het ketogeen dieet om gezondheidsredenen of om af te vallen.

Psoriasis en Leefstijl

Besloten Facebook groep voor mensen met psoriasis en/of artritis psoriatica die met leefstijlaanpassingen hun klachten willen verminderen

IBD en Leefstijl

Besloten Facebook groep voor mensen met Inflammatoire Darmziektes (IBD) als Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn die met leefstijlaanpassingen hun klachten willen verminderen. We motiveren en steunen elkaar, delen recepten en beantwoorden vragen.

Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

Facebook pagina Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

Contact opnemen

Deze website is een initiatief van de stichting Je Leefstijl als Medicijn. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je ons bereiken via e-mail contact@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via onderstaand formulier. Bellen of WhatsApp kan ook op nummer 06 42 44 22 25. Dit is het nummer van Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

KvK nummer 72173653

Bankrekening NL 46 RABO 0331 9175 13

Wetenschappelijke aanbevelingen

Beste Wim,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Diabetes Reset’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl

Professor Hanno Pijl

Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie , Leids Universitair Medisch Centrum / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Geachte Heer Tilburgs,

Ik schrijf u deze brief om uw projectaanvraag “Diabetes Reset” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.

“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.

Hartelijke groet,

Ben van Ommen

Ben van Ommen

Principal Scientist Systeem Biologie & Leefstijl als Medicijn, TNO

Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet  is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl. Nederland is inderdaad al een stap verder dan België maar we hopen jullie vlug bij te benen. Ik hoop dat we dit kunnen doen door een intense samenwerking met de stichting Je Leefstijl als Medicijn en de academici waarmee jullie samenwerken. Een volgende stap is wellicht dat we eens een  dag samenzitten met andere experten en geïnteresseerden die bereid zijn deze veelbelovende aanpak van ‘levensstijl als medicijn’ verder uit te werken.

Professor Reginald Deschepper

Medisch antropoloog , Vrij Universiteit Brussel / Adviesraad stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Share This